Results 1 to 30 of 30

Thread: Kako pripremate zob?

  1. #1

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default Kako pripremate zob?

    Vidim gore da je Apri pokrenula topic za jecam, a kako pripremate zob?

    Meni je naime, ona fina i obicna, skuhana i posoljena, u tome se davim, pa varivo, pa prilog... Jel ima jos nekih nacina?

  2. #2

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    A kako to sve radiš?

    ja koristim samo pahuljice i sve varijante su mi na slatko (kaša, keksi, muffini). Rado bih si malo proširila vidike

    BTW moji klinci neće ništa od gore nabrojenog :/

  3. #3

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    ja cesto kuham manestrice i dodajem zob!
    Nekad su sa mesom, nekad samo povrce... ma fino je!

  5. #5

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    A ja čitam u naslovu "kako pripremate zub", pa se mislim...da...logičan slijed, lubanja, mozak i njegova priprema, pa eto nas i do zuba.

  6. #6

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    ha ha! Zub...

    Daklem, ja zob sluzim i kao cisti prilog (jer je jako jako zasitna, valjda i kalorijski hm), a na salatu ubacim i fetu, masline, balsamico, ma sve moguce...

  7. #7

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    Nisi baš opširna

  8. #8

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Tina , kad radim varivo, radim onako klasicno, kao i ostale vrste, s tim da ja zob skuham posebno i samo ju na samom kraju kuhanja ubacim. Dakle, ako radim kao manestru, dinstam malo luka na maslinovom ulju, na to dodam komade mesa (moze biti junetina svjeza, ili komadice speka ili domace suhe sunke), par pelata ili obicnog paradajza (ja imam svoj pa koristim njega) i kad mi se to malo prodinsta, dodam mrkvice, celer, pasternjak, sve na kockice - pustim da to omeksa, ubacim zob, kukuruz, nekad i tjesteninu prethodno skuhanu, nekad bez, nekad grah, nekad bez... i na kraju zgusnem (nekad zaprska klasicna, a nekad gustin, gris, ....)
    Normalno, posolim, pobiberim, stavim malo crvene paprike i lovorov list (ali njega ne kuham, stavim ga samo radi mirisa par minuta i to je to.

    Kad radim kao prilog, radim obicno - skuham zob (noc prije toga ju ostavim u vodi, onda mi se skuha za pol sata) u posoljenjoj vodi. Nama je to jako fino. K tome napravim neku vrstu salate i meso ili pohani sir.

    Na salatu daklem, zob, kukuruz, par maslina, feta sir, balsamico, maslinovo ulje, sol i papar.

  9. #9

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    Hvala!
    Nisam nikad radila zob u zrni, probat ću nešto od ovog.
    Jel zna netko koliko bi se zob trebala kuhati u expresu? Ječam nikad ne močim i super mi se skuha - pretpostavljam da je isto?

  10. #10

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Cuj Tina, ja ti cesto jedem zob i onako obicnu, npr. navecer ju prelijem s 2 dcl vruce vode, pustim stajati preko noci i ujutro jedem sirovu, s tim da popijem tu vodu koja navodno sadrzi puno zeljeza (a, ja sam od poroda, konstantno anemicna)

    Nego, ja mocim samo zato da mi se brze skuha, mislim to nije obavezno.

  11. #11
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Probala danas zob kuhati kako bi je dodala riži.
    Prvi problem kako je prije kuhanja oprati ?
    Pola toga pliva na vodi pola je potonulo.
    Kad sam sve to što pliva ( mislila sam da su štura zrna) bacila i onaj ostatak kuhala, kuhala,kuhala.
    Probala ja to dodati riži ali stalno imam osjećaj one pljeve u ustima .
    Probat ću još jednom, imam domaću zob. Možda vi imate neku specijalnu zob :/

  12. #12

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Kalimero , onda si pogodila zob, to ti je onaj fini, domaci okus zobi

    Salu na stranu, ja ti zob stavim u cjedilo i po njoj pustim mlaz vode i dobro isperem (onda ziher sve potone) i to je to. Stavim kuhati, ak ti se bas ne svidja okus, kad zakipi, baci prvu vodu i stavi novu, okus nece biti tako intenzivan. Mislim, ja sam dijete sa sela - meni i miris i okus pas (just like horses )

  13. #13
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Možda bi bilo bolje da ja stavim neki komad kobasice kuhati sa zobi , onda bi sigurno bila ukusna.
    Ma mogu ja jesti sve i svašta,ali ovo mi je zapinjalo u grlu
    Inače jako puno jedem zobenih pahuljica, pa ako ne bude išla zob, ići će zobene pahuljice

  14. #14
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Ja namočim zob večer prije, a posebno namočim smeđu rižu. Zobi treba dulje da se skuha, pa ih zato kuham posebno. Zob kuham dok se ne raspadne. Promiješam ih i onda im dodam umak koji već želim - od povrća, paradajza, mesa... dakle tretiram ga kao rižu. Super je, i svi moji obožavaju ovakav obrok.

  15. #15

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,951

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Možda bi bilo bolje da ja stavim neki komad kobasice kuhati sa zobi , onda bi sigurno bila ukusna.
    Ma mogu ja jesti sve i svašta,ali ovo mi je zapinjalo u grlu
    Inače jako puno jedem zobenih pahuljica, pa ako ne bude išla zob, ići će zobene pahuljice
    to kao ona janjetina sa lignjama

    baš sam se nasmijala

  16. #16
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Moramo se malo i našaliti. O čem Slavonci sanjaju nego o kobasicama

  17. #17

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,951

    Default

    ja bih uvijek na slavonski ručak, ako već mogu birati

  18. #18
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ma nije ti više ni Slavonija što je nekad bila . Vidiš da smo počeli zob jesti.
    MM je slavonac pa kaže da u životu nije zob jeo. :shock:

  19. #19

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,951

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Ma nije ti više ni Slavonija što je nekad bila . Vidiš da smo počeli zob jesti.
    MM je slavonac pa kaže da u životu nije zob jeo. :shock:
    a kad je kriza....vrag u muci i muhe jede....

    ni ja ne volim zelenjavu,a bogme potkraj mjeseca brstim ........

    a veliš, jel čemu ta zob ili da skuham šljunak ?

  20. #20

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Zanimljivo kak smo sa zobi dosli na kobasice

    Nego, oft, ja MM obavezno ako radim varivo moram unutra ubaciti komad mesa kakvogagoddaje, jer mu je inace to onako, malo preslabo - meni je zob fina i sama.

  21. #21
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Juče sam imala popravni iz pripreme zobi. Istina bila je bez kobasice, ali i dalje zapinje. Morat ću se kaniti tog posla. Prelazim na pripremu pšenice i ječma, pa ćemo vidjeti.

  22. #22

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    ja sam ipak umjesto zobi kupila pšenicu.
    Ostat ću pri zobenim pahuljicama. Ja i njih prokuham jer mi inače zapinju pa pretpostavljam da nema smisla pokušavati sa zrnom

  23. #23
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    tinars-probaj zobene pahuljice sa jogurtom. Ako ti i tada zapinju, ostavi ih u jogurtu da nabubre, onda lako klize

  24. #24

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    Zobene pahuljice sam savladala.
    Kuham neku svoju zobenu kašu na način da temeljito ubijem zob (kuham pahuljice bar 10-15 min dok ne postanu skroz ljepljive) ponekad s grožđicama, ponekad bez. U poluohlađene prema inspiraciji i zalihama ubacim svježe voće i po potrebi zasladim (med mi je super u toj kombinaciji). Klize bez problema (skroz)
    S jogurtom ih jedem na poslu. Preferiram voćni.

  25. #25

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    nisam spomenula, ali možda se dalo skužiti - kod nas doma samo ja jedem piljevinu

  26. #26

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    ZG
    Posts
    835

    Default

    nisam spomenula, ali možda se dalo skužiti - kod nas doma samo ja jedem piljevinu


    Kod nas niti ja

  27. #27

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    A fini su ti bili keksi tctctc

  28. #28
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Juče sam imala popravni iz pripreme zobi. Istina bila je bez kobasice, ali i dalje zapinje. Morat ću se kaniti tog posla. Prelazim na pripremu pšenice i ječma, pa ćemo vidjeti.
    Sad tek vidim sto si radila zadnjih dana

  29. #29

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Eto, u sto se pretvori moja zob - pa nije valjda da je bas tak rekao bi MM NEDOBRA

  30. #30
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ma nije zob NEDOBRA, valda imamo usko grlo pa zapinje .
    E, al zato sam ja danas samljela zob i ječam na elek. mlincu za kavu i dobila integralno brašno, koje ću ubacivati svuda. Valda neće zapinjati.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •