Vidi rezultate ankete: Da li biste voljele imati mogućnost podrške primalje prije poroda i odlaska u bolnicu

Glasači
36. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • da, i bila bih spremna platiti za takvu uslugu

21 58.33%
  • ne, mislim da nema svrhe

4 11.11%
  • ne znam koliko bi mi to koristilo, ukoliko na kraju ipak moram rađati u bolnici

11 30.56%
Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Centri za trudničku podršku i vanbolnička skrb primalja

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Centri za trudničku podršku i vanbolnička skrb primalja

Razmišljala sam da li da stavim pitanje na Rodilišta ili pod Pravna pitanja, pa se odlučujem ovdje.

Molim sve pravnice koje "obitavaju" ovdje i sve ostale koji su čačkali po toj temi da se pridruže kojom pametnom riječi.

Da li znate kako je kakva je kod nas zakonska regulativa vezano za kuće za rađanje, tipa one od Monike F.

Znam da primalje kod nas nemaju dozvolu za samostalan rad, rekla bih samostalno prisustvovanje porodu izvan rodilišta.
    Ali - da li postoji ikakav tračak svjetla i šanse za kuću za rađanje u Hrvata, u nekoj bližoj budućnosti.

Ono što je meni palo na pamet a obzirom na moju skromnu potkovanost u tom području, da li bi primalje mogle otvarati neku vrstu kuće za podršku trudnicama i rodiljama do pred odlazak u rodilište.

Znači, ako već imamo tečajeve sa vježbama za trudnice koji se održavaju izvan bolnica, zašto to isto ne bi mogla otvoriti primalja uz proširenje uslugama brige i pomoći trudnici da se spremi za rodilište, odlazak do nje ako nije sigurna da li ima "simptome" početka poroda, da je smiri i savjetuje, ako je porod stvarno počeo da je otprati do samog rodilišta i bude joj potpora do tada, pa možda da bude i podrška rodilji na samom porodu.

Znamo da puno prvorotki trči na prvi trud u rodilište, tamo ili čeka satima porod, ili dobije malo kemijice da se onda i porodi kad je već došla, i da bi puno njih voljelo imati u tom trenutku neku osobu majčinske uloge koja bi prepoznala situaciju ili rekla koju blagu riječ i opustila buduću mamu, pa možda i provela s njom neko vrijeme ako je trudnica napeta, pomogla joj da se razgiba, opusti itd.

Radi se o dva odvojena pitanja.

Prvo je da li znate da postoje ikakve naznake da će u skoroj budućnosti biti omogućeno otvaranje prave kuće za porode?
    Drugo je da li biste voljele do tada imati mogućnost korištenja vaninstitucionalnih usluga primalja izvan bolnice do samog trenutka odlaska u bolnicu, u nekom smanjenom obimu, i da li mislite da bi vam to bilo od pomoći?[/b]

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno primalje

iz vijesti koje su kolale eterom u zadnje vrijeme a vezano na prvo privatno rodilište u Zg znam da za kuće tipa rodilište treba imati 24 satno dežurstvo i kvalificirano osoblje, kad to sve zbrojiš to više nije usluga jedne primalje i niti slično onome kod MonikeF.
    osobno ne vidim svrhu pomoći primalje u trenutku kad trebam roditi ako opet na kraju od nje moram do bolnice, baš mi se da s trudovima još okolo vozati od jednih do drugih. nije mi zapravo jasna poanta, šta bi ta primalja trebala obaviti prije poroda?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno primalja

sorry mislim da ovo treba ipak ići na porode! nema baš puno veze s pravom!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Primalje su pritisnute gadnom cizmom. I dok god se ne ispostuju norme EU i ustanovi visokoskolska ustanova primeljskog smjera, ne vjerujem da ce biti kakvih pomaka u tom smjeru.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne bi se ti vozila do nje nego ona do tebe.

Ja bih voljela do zadnjeg trena ostati doma, i imati nekog stručnog za časkanje dok ne dođe vrijeme poroda.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mislim da shvačam šta TinnaZ želi reći ali ne vidim u bliskoj budučnosti takve mogučnosti
    koliko sam shvatila to bi bila kao neka pomoć nemora nužno ni postojati kuća nego da možeš nazvati primalju i pitati za savjet,eventualno da te pregleda pa da znaš ići u bolnicu odma za sat ili 5sati
    ono šta u biti sada rade ginekolozi s tim da nažalost večini njih je odgovor odma u bolnicu a čim dođeš tamo onda je opet nažalost u večini slučajeva se kao na traci i ako po njihovom ne ide dovoljno brzo
    završi s dripom,stiskanjem trbuha i ostalim divotama

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ako na kraju ipak idem u bolnicu, onda mi je doula sasvim dovoljna.
    Ali ja bih jako voljela imati mogućnost da rodim kod kuće uz kvalificiranu osobu.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja nisam glasala jer ja sam osobno za carski, ali imam jaku blisku prijateljicu u Londonu (inače naša cura) koja ima svoju 'midwife' (primalju) koja joj vodi cijelu trudnoću, dolazi k njoj jednom na tjedan (sa CTG-om i tlakomjerom) i ona će joj voditi porod i dolaziti joj pomagati u periodu nakon poroda i cijela će ju priča koštati 11.000 GBP.
    Mislim da je za cure, koje žele nemedikalizirani, sasvim prirodan porod, imati mogućnost za tako nešto uistinu neprocjenjivo i mislim da bi se sa tako nečim trebalo počei i u HR.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja sam glasala za drugu opciju iz razloga što bi voljela što manje različitih osoba koji se miješaju u moj porod. Ne volim sugestije što bih trebala u nekom trenutku raditi, kao npr. kako disati, ako je to suprotno onome što ja osjećam kao neizdrživ poriv tog trena. Meni je cijela stvar oko nekog posebnog disanja kroz trudove nepotrebna, ali to sad nije tema

Kao što je marta već napisala, bez visokoškolski obrazovane primalje, teško da ćemo kod nas vidjeti kuću za porode. Ali tko zna, možda je otvori neki budući ginić, koji sad dok je još specijalizant čita rodin forum (pa otvori rodilište bez op.sale) i uredi lijepo, toplo i ugodno mjestašce.

Topic selim na Porode, mislim da ipak pripada tamo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa
    Ako na kraju ipak idem u bolnicu, onda mi je doula sasvim dovoljna.
    primalja koja ne "porađa" je jako slično douli.
    Ja bih voljela jednu toplu, kvalificiranu osobu, koja mi ne bi govorila što da radim i kako da dišem (ako ja to ne želim), ali bi mi bila oslonac i podrška kada dvojim da li je sve u redu i da li trebam trčati u rodilište ili mogu mirno još uživati doma u svom krevetu do zadnjeg trena.

Zamisli svoju najdražu primalju - e sad zamisli da je uz tebe od prvog truda dok dvojiš je li ili nije to to, u tvom domu.

Kad bih mogla rađati kod kuće uz primalju, odabrala bih definitivno tu opciju.
    Obzirom da se na sam izgon "mora" u bolnicu, ali ženu nitko ne može spriječiti da svo ostalo vrijeme provede doma, voljela bih to ostalo vrijeme (koje isto spada u porod) provesti doma uz isto tako stručnu osobu. Kad bi netko to radio.

Minnie baš mi je drago da si se javila. Kako stvari stoje sa zakonske strane, da li bi to spadalo pod kućnu njegu? Kako medicinske sestre inače otvaraju npr. praksu za njegu starijih osoba itd.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sve je to lijepo što pričaš i da nisam rodila onako kako jesam (hitni carski), odnosno, da nemam nikakva iskustva o porodu, onda bi mi se tvoja priča činila kao nešto savršeno.

Ovako, ja bih ipak htjela sigurnost bolnice, anestezije i liječničke ekipe, jer mi nije bilo ni malo bajno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a gle, meni su i prvi i drugi porod odradile primalje.
    Prvi porod sam bila u šoku zbog toga, jer sam mislila da je liječnik taj koji će brinuti o meni. Drugi porod sam bila sretna zbog toga, zbog više razloga i okolnosti.
    Da se bilo što krivo počelo događati, primalje bi bile te koje bi prepoznale situaciju i zvale liječnika. U tom kontekstu sigurno bi mi bilo ugodnije doma čekati zadnji tren do odlaska u bolnicu (sa tim istim ili drugim stručnim primaljama), obzirom da imam 5 min. od kuće do bolnice. I kad bi se imalo što prepoznati, stigla bih do bolnice začas.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ali tko nije u tom filmu, bolje je da ide na prvi znak u bolnicu, ako se tako bolje i sigurnije osjeća.
    Ja do pola poroda uopće nisam imala osjećaj da je porod počeo, i da me slučajno nisu navukli u bolnicu, ionako bih to odradila doma. Sama. I išla bih u rodlište u zadnji tren.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja uopce ne kuzim poantu ovog sto si pitala... govorim iz svog iskustva radjanja.

sva cetiri puta sam rodila u rodilistu, nisam prerano dolazila (osim zadnji put, jer smo bili nekim drugim poslom u gradu, pa sam dosla pred rodiliste dva sata ranije i onda hodala po parkingu i prijemnom hodniku dok mi trudovi nisu dosli na 3-4 minute), nije mi nitko trebao govoriti da je to - to...

ne razumijem sto bi mi netko trebao objasnjavati? hajd mooooozda u prvom porodu, ali kasnije... :/

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja nisam glasala jer nisam za odlazak u bolnicu. primalja moze, pozeljna je svakako, ali da sve odradim doma, kao sto se moze u nekim zemljama EU.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a moći će i to jednoga dana, pričamo što do tada. Ima li trenutno još rješenja osim odlaska vani, ili dolaska u HR primalje koja nema dozvolu za rad kod nas, ili klasničnog boravka u bolnici. Da li bi ovo bilo neko međurješenje. Meni bi bilo, jer sam 5 min. od bolnice i tanka mi je razlika između skrbi primalje doma i u bolnici.

Litala, ti nisi prosječni uzorak

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

litala da su barem svi kao ti ali nisu
    evo ja sam gledala ženu kako rađa 5 dijete i pita je dr koji ste tjedan
    a ona njoj neznam
    pa pita jeste li u 7mj ili puni termin
    žena;nemam pojma
    dr;kad vam je bila zadnja menstruacija
    žena;a šta ja znam
    ................. i sve se to događalo u gluho doba noći u jednoj ambulantici na jednom otoku, a nevera i nemožeš preko mora
    a dr opće prakse i skoro pa nema pojma a primalje nema .........

po meni bi pod hitno trebali otvoriti opet visoku školu za primalje i one da budu pri porodima a ginekolog da se zove jedino kod komplikacija
    znam ja jednu koja radi več 35g porodila je djece i djece(ne u bolnici i igrom slučaja zbog specifičnosti terena ne svjesnom odlukom ni rodilje a ni primalje) i svakom djetetu zna kad se rodilo
    imala je i komplikacija i svega ali srečom sva djeca su živa
    dobijala je i ponude za porod kod kuče i dobru lovu za to ali nije
    prihvatila jer ipak nikad neznaš šta se može zakomplicirati
    i bez obzira na iskustvo ne bi nikad preporučila porod kod kuće

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tinnaz, nije mi jasna ova anketa. kakve veze imaju kuce za radjanje i podrska primalje prije odlaska u bolnicu? ako ides u bolnicu ne treba ti kuca za radjanje? :? zelis li da promijenim anketu da bude razumljivija?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    tinnaz, nije mi jasna ova anketa. kakve veze imaju kuce za radjanje i podrska primalje prije odlaska u bolnicu? ako ides u bolnicu ne treba ti kuca za radjanje?
    x

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dogovorile smo promjenu naslova u Centri za trudničku podršku i vanbolnička skrb primalja.
    Tema je komplicirana priznam, ali Arwen je pogodila bit
    Citiraj Arwen prvotno napisa
    koliko sam shvatila to bi bila kao neka pomoć nemora nužno ni postojati kuća nego da možeš nazvati primalju i pitati za savjet,eventualno da te pregleda pa da znaš ići u bolnicu odma za sat ili 5sati
    ono šta u biti sada rade ginekolozi s tim da nažalost večini njih je odgovor odma u bolnicu a čim dođeš tamo onda je opet nažalost u večini slučajeva se kao na traci i ako po njihovom ne ide dovoljno brzo
    završi s dripom,stiskanjem trbuha i ostalim divotama
    tipa Kuće za porode bez poroda Osim toga ginekolog ti nikada neće pristati doći doma, posavjetovati, smiriti, pomoći da se opustiš, pomoći možda oko dojenja itd., uostalom to im nije niti posao.

Poanta je - ok, ne može izgon kod kuće, u kući za porode svejedno, ali može sve prije i poslije toga. A ono prije po meni isto spada u porod, makar se ne zvalo Kuća za porode nego centar za podršku. Teme se preklapaju, iako izgledaju da nemaju veze jedna sa drugom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •