Razmišljala sam da li da stavim pitanje na Rodilišta ili pod Pravna pitanja, pa se odlučujem ovdje.
Molim sve pravnice koje "obitavaju" ovdjei sve ostale koji su čačkali po toj temi da se pridruže kojom pametnom riječi.
Da li znate kako je kakva je kod nas zakonska regulativa vezano za kuće za rađanje, tipa one od Monike F.
Znam da primalje kod nas nemaju dozvolu za samostalan rad, rekla bih samostalno prisustvovanje porodu izvan rodilišta.
Ali - da li postoji ikakav tračak svjetla i šanse za kuću za rađanje u Hrvata, u nekoj bližoj budućnosti.
Ono što je meni palo na pamet a obzirom na moju skromnu potkovanost u tom području, da li bi primalje mogle otvarati neku vrstu kuće za podršku trudnicama i rodiljama do pred odlazak u rodilište.
Znači, ako već imamo tečajeve sa vježbama za trudnice koji se održavaju izvan bolnica, zašto to isto ne bi mogla otvoriti primalja uz proširenje uslugama brige i pomoći trudnici da se spremi za rodilište, odlazak do nje ako nije sigurna da li ima "simptome" početka poroda, da je smiri i savjetuje, ako je porod stvarno počeo da je otprati do samog rodilišta i bude joj potpora do tada, pa možda da bude i podrška rodilji na samom porodu.
Znamo da puno prvorotki trči na prvi trud u rodilište, tamo ili čeka satima porod, ili dobije malo kemijice da se onda i porodi kad je već došla, i da bi puno njih voljelo imati u tom trenutku neku osobu majčinske uloge koja bi prepoznala situaciju ili rekla koju blagu riječ i opustila buduću mamu, pa možda i provela s njom neko vrijeme ako je trudnica napeta, pomogla joj da se razgiba, opusti itd.
Radi se o dva odvojena pitanja.
Prvo je da li znate da postoje ikakve naznake da će u skoroj budućnosti biti omogućeno otvaranje prave kuće za porode?
Drugo je da li biste voljele do tada imati mogućnost korištenja vaninstitucionalnih usluga primalja izvan bolnice do samog trenutka odlaska u bolnicu, u nekom smanjenom obimu, i da li mislite da bi vam to bilo od pomoći?[/b]