Da li itko , ali bas pouzdano zna koliko dugo ih je potrebno cuvati? Kod nas postoji jedna ladica puna svega i svacega , cak mislim da bi se dinosaur mogao unutra naci , a zelila bi je isprazniti.
Da li itko , ali bas pouzdano zna koliko dugo ih je potrebno cuvati? Kod nas postoji jedna ladica puna svega i svacega , cak mislim da bi se dinosaur mogao unutra naci , a zelila bi je isprazniti.
Bio, jednom, davno, neki topic, na moj užas opći zaključak je bio - čuvati
Unedogled :/
Ja niš ne čuvam i uzdam se u dobru sreću![]()
Do sada bilo ok![]()
Nedavno sam slušala (ne baš pažljivo) o tome i čini mi se da je rečeno da se taj rok sada skratio na nekoliko mjeseci do godinu dana.
Ali da budeš sigurna moj prijedlog bi bio da kontaktiraš neku od udruga za zaštitu potrošača.
Uzmeš lijepo jednu kutiju od cipela i fino svaku godinu staviš u kovertu i u kutiju a kutiju na ormar, tavan, itd.
Ja jednom morala kopati unatrag 3 godine neki račun i dobro to dođe.
Mislim da bi barem 5 godina trebalo čuvati ali ne znam koliko je zakonom propisano.
Inače eventulane uplatnice od Zagrebparkinga za prekoračenje parkiranja čuvajte ko oči u glavi jer imaju praksu nakon 2 godine poslati opomenu sa troškovima i ako nemaš uplatnice da si to podmirio platiš još jednom i to uvećano (da ne kažem da moraš osobno odnjeti uplatnicu a bilo nas je nekoliko u isto vrijeme sa istom njihovom forom).
Ja sam nekako uvijek mislila da je godinu dana, pa sukladno tome, nakon godinu dana bacala u smece.
zastarni rok za sudsko potraživanje kućanskih režija je godinu dana, ali protekom godine dana nikako ne možeš znati da li je eventualna ovrha pokrenuta ili ne (to na žalost zna doći i 5 godina nakon dospijeća). a kako se radi o obveznom, građanskom pravu nema apsolutne zastare u smislu da postupak i ako je pokrenut nakon nekog vremena ode u zastaru.
tako da, iako jako nepraktično, čuvajte račune :/
zagrebarking je nešto drugo, tu je zastarni rok 3 godine, ali, ponavljam, to samo znači da je zagrebapraking dužan u tom podnijeti tužbu sudu - ako je tužba odnosno prijedlog za ovrhu podnesen u roku, nema više zastare. a kad ce ta tužba/ovrha biti dostavljena... doista zna proći više godina.
ja sve račune plaćam internetom. ukoliko mi treba kakva potvrda, samo isprintam. pretpostavljam da se u banci (njihovom kompjuteru) stoga mogu naći i one potvrde koje se brišu s web bankinga.
sva sreća da ih čuvam. dva puta sam dobila opomenu za vodu, a računi su bili plaćeni. morala sam im faksirati račun, a oni nisu imali neko pametno objašnjenje kako se to dogodilo.
i mene zanima jel čuvate račune koje platite netom? imam već poprilično veliku hrpicu :/
suzyem, čuvam te prazne uplatnice neko vrijeme, pa ih bacim. ionako izgledaju neplaćeno![]()
nisam do sad imala nikakvih problema s nabavkom potvrda s weba.
Opći zastarni rok je 5 godina, ja čuvam sve što je prije toga.
Uplatnice koje plaćam netom isprintam i također slažem inače ne bi znala šta sam platila, a šta nisam.
MM-u su došle prošle godine opomene za pričuvu da nije platio neke račune iz 97, 98, 99 godine :shock: . Na kraju ih je MM nazvao i pitao jesu li oni normalni, da tko čuva uplatnice unazad deset godina i da im on to neće platiti. Više nisu nikad nista poslali... Valjda tako love na prepad![]()
ajme............. :shock:
pročiala sam u novinama da je hep poslao račun na cca 67000 kn po sistemu app
ja svoje imam od 91.emira prvotno napisa
![]()
sve...
Ja sam prošle godine dobila opomenu iz porezne uprave s prijetnjom ovrhe da nisam platila doprinos za zdravstveno osiguranje iz 93.godine :shock: Naravno da je cifra sa kamatama narasla do neba....ali,ja sam IMALA uplatnice da je sve uredno plaćeno i kad sam ih donjela,službenica je pogledala,skopirala i rekla-u redu,doći će vam poštom rješenje.Objašnjenje je bilo da je prilikom prebacivanja evidencije na poreznu upravu došlo do greške i mene su vodili u evidenciji kao stranog studenta koji nije platio 15 mjeseci doprinos za zdravstveno osiguranje(a ja sve platila,čak i prije roka)I sad ja pitam,što bi bilo da nisam imala uplatnice,odnosno odreske,potvrde da je plaćeno?Veli meni službenica da bi u tom slučaju morala ponovno platiti s kamatama,odnosno oni bi mi napravili ovrhu ak ja sama ne bi platila,jer bez uplatnica oni,kakti ne mogu uplatama ući u trag :shock:
ja mislim da je po tom pitanju došla debela zastara, i da bi ih dobar advokat mogao cimnuti da oni tebi plate za maltretiranje
.
pa neki zločini zastarijevaju za manje od 14 godina...
Ma zna li netko ono bas ful ispravno i sigurno koji je rok? I sta sa racunima koje placas netom ? Ja na svakom zapisem datum i oznaku uplate. Vaze li mjesecni ispisi iz banke kao potvrda da si platio racun?
http://groups.google.com/group/hr.so...5d0d6ebf8911f6
http://www.vjesnik.hr/Html/2006/01/1....asp?r=gos&c=3
evo, na ovim linkovima možda nešto pomogne...
Neću puno pomoći u vezi rokova, jer o tome nemam pojma. Ali sam našla meni zadovoljavajuće rješenje. Sve račune koji se mogu plaćati trajnim nalogom tako i plaćam (pretpostavljam da je ugovor o trajnom nalogu sasvim dovoljan dokaz). Ostale račune plaćam internet bankarstvom i, kao što je već netko rekao- mogu isprintati potvrdu kad mi zatreba.
Na kraju svake godine "isprintam" potvrde o plaćanju u pdf-u i poslažem ih u folder za tu godinu. Unutra postoje i podfolderi...po različitim osnovama.
E sad, prije par mjeseci su me posjetili tv-inkasatori, kao ne plaćamo. Dok sam palila kompjuter, razgovarala sam s njima i ispostavilo se da računi glase na moje staro prezime i stvar je riješena. Zapravo mi uopće nije trebao kompjuter, nego ugovor o trajnom nalogu (a banka od sklapanja ugovora promijenila ime tri puta, a ja prezime jedanput- tko zna bi li mi priznali).
Sad mogu čuvati sve o kraja života (imam i back up).
sis, nisam sigurna da ti je sam ugovor o trajnom nalogu dovoljan jer:
- nakon sklopljenog ugovora isti se mogao i raskinuti
- trjani nalog se neće izvršiti ako na računu nema dovoljno sredstava
Same isprintane potvrde su ok, ali za sva plaćanja internetom se može u banci dobiti potvrda o izvršenju tako da nije problem.
placam internet bankarstvom, na uplatnici upisem datum kad sam platila i spremim je.
a spremljenih uplatnica imam i iz '70. godinasvekar mi administrativni hrcak po horoskopu, i sreca da je, jer su nam uplatnice o uplacenoj komunalnoj naknadi od prije cetrdeset godina pomogle kad smo sredjivali nesto oko kuce...
istina, moji tata dobio 47000maria71 prvotno napisa
Budući da zadnjih godinu dvije SVE plaćam netom, svaki račun je evidentiran u banci, i mogu ga isprintati u pdf-u.
Sve od 2005 sam pobacala, ali i nešto od toga imam na netu.
Inače sam ih isto čuvala oko 5 godina, a da ne govorim, da ih je bilo po svuda![]()
I što je bilo poslije ?emira prvotno napisa
bebelina prvotno napisa
vidim da me nitko ne doživljava pa ću ponovno probati
na ovo pitanje nema odgovora toliko i toliko, jednostavno ga je nemoguće dati.
prvo, zastarni rokovi su različiti - za plin, vodu, struju, telefon, čistoću, grijanje, dimnjačar, ako su usluge obavljene za potrebe kućanstva, rok zastare je godinu dana od dana dospijeća računa (čl. 232 Zakon o obveznim odnosima) - oprez, ovdje ne ide pričuva! zastarni rok za naplatu pričuve je 3 godine od dana dospijeća računa, kao i za zagrebparking i općenito obveze tipa "nesto kupio, nisam platio" (čl. 228 Zakona o obveznim odnosima)
zastare na osnovi poreznih obveza kao i obveza tipa mirovinsko, zdravstveno... zastarjevaju za 6 godina (to je apsolutna zastara, relativna je 3 godine) ali na način da one dospijevaju 01.01 iduće godine od godine u kojoj je nastala obveza (npr. za obveze nastale 01.02.2007, 25.07-2007 ili 29.12.2007 zastara počinje teći 01.01.2008)
dalje, sami zastarni rokovi ništa ne znače u smislu čuvanja računa i sigurnosti "aha, sad je prošla godina, sad mogu baciti račune". ti rokovi znače da se odgovarajući sudki postupak mora pokrenuti u tom roku - što znači, ako je na računu datum dospijeća 15-12-2007 - izdavatelj računa može pokrenuti ovrhu do 15-12-2008 - ako je ovrha pokrenuta u roku (pa da je i zadnji dan) više nema zastare
i tu je u biti problem s odgovorom na pitanje iz topica - ovrha je predana 14-12-2008, rješenje doneseno 2010, a ovršeniku dostavljeno 2012 (ovo nije zezancija, sud u zagrebu je ovrhe tipa pričuve dostavljao i nakon 6 godina!!) - ok, sad ovrhe idu preko bilježnika pa više neće biti takvih nebuloza, ali mislim da je sad jasno zašto nitko ne može reći - zastarni rok je godinu dana, pa ti nakon toga baci račune
a jel se mogu baciti nakon recimo 20 godina ?
maria71 prvotno napisa
za ovo ću ti čak i ja reći - može!
toma_06 prvotno napisa
Čuvali za 3 godine, a jučer se skoro pokefala s mužem jer nije dao da se baci 2004. - sad ćemo je poslat nekoj rođakinji njegove mame u veliku garažu u kući (a bila sam uvjerena da nema šanse da mi to treba).
Tomai lipo ime!
Ali odgovor na pitanje je :shock: i dalje nisam nista pametnija nego sam bila.![]()
Mi imamo sve racune od kada smo doselili u ovaj stan, dakle od 2001 i jos nismo popunili jednu kutiju od cipela, ne vidim problem u tome da ih cuvam, samo neka oni meni stoje![]()
Je , ali obitelj mm u postojecem stanu je vec 63g. pa se tu nakupi svega i svacega.![]()
ne znam tocno tko mi je rekao (vjerojatno deda) da racune treba cuvati 3 GODINE OBAVEZNO, A 5 GODINA JE DOSTA. nakon toga mozes baciti. s obzirom da je birokrat u dusi (ono slozi novine po broju i velicini pa ih baci u stari papir) ja mu vjerujem i dosad sam na svu srecu samo jednom morala korisiti se cuvanim racunima.Tashunica prvotno napisa
a sto se tice racuna placenih netom (99% mojih racuna) ispisujem na uplatnici broj transakcije a pregled transakcije spremam kao pdf i printam na karaju godine.
istina zauzima mi pola jednog ormarica, ali me nitko ne moze zafrknuti kad im se omakne greska![]()
Na računu od grijanja, vode, struje, telefona... piše da su do datuma tog i tog podmireni svi računi pa onda svakih par mjeseci pobacam te stare... ionako plaćam preko neta... Ne čuvam potvrde o transakciji... to valjda nije problem dobiti :?
Račune koje plaćam na šalteru ili za koje ne piše da su do tada podmireni čuvam.
nije tesko dobiti potrvde o transakciji, ali ako ides u banku po to onda moras platiti svaku potvrdu, a ako printas od doma sa neta u treenutku kad ti treba moze se dogoditi da je rijec o nekoj potvrdi koja je starija od godinu dana i ne mozes do nje (nisam probala na RBA ali znam da ZABA ima ogranicenje printanja potvrdi do godinu dana unazad)
zato printam kod placanja u pdf, a na kraju godine na papir (za slucaj, ne-daj-boze neke katastrofe sa kompom )
da,pa na novom piše da su podmireni stari![]()
nego,čuvam jer sam podstanar,kolko sam u stanu tolko čuvam,pa dam gazdi.
odnedavno plaćam netom,printam izliste.Ali netom volim što vodim evidenciju tako,ne treba mi hrpa papira ako ih ne želim imat...
znajuć sebe (jarac u podznaku jarac),kad budem imala svoj stan,imat ću registrator i datume i sl.
![]()
Ja plaćam netom i ništa nečuvam. Nikad još nije bilo problema. Banka garantira da mi može izdati potvrdu za pojedini račun za 5 kuna, jedino ne znam koliko unazad. Osim toga na uzvadku se vidi kad je što plaćeno, makar informativno jer to ne može biti dokaz.
Da, nažalost zastarni rok ne znači da ovrha nije pokrenuta, a opet to ne možeš znati dok ti ju ne uruče....možda čak i za par godina :shock:
Ja čuvam sve, iako po meni je ispravno - one za koje su ti na nekom dokumentu - računu, obračunu, uplatnici već napisali da nema nikavog dugovanja - likvidirati. Npr. na godišnjem obračunu struje ili sljedećem računu za telefon uvijek piše jesi li što dužan ili ne - ako mi piše da nema dugovanja, to je već dovoljan dokument da od mene (valjda) za to prethodno razdoblje nemaju što potraživati. Druga je stvar ako ti nitko nikada nije rekao tvoje stanje - možda bi bilo dobro tražiti svoju karticu na kojoj su evidentirane uplate. Takakv dokument je ipak najbolji - po meni čak bolji i od potvrde plaćanju jer to znači da je tvoja uplata kod njih osim što je uplaćena i evidnetirana na pravomm mjestu.
U principu bi za sve što se periodički plaća trebalo dobiti (ili zatražiti) svoju karticu s evidnetiranim zaduženjima, uplatama i eventualnim dugom. U tom slučaju bi onda jedan papir zamijenito hrpicu. Ali njega svakako treba čuvati!
Bolje ne. Baki i dedi od MMa je došla opomena pred dvije godine da nisu platili priključak za vodu koji su uvodili prije cca.30 god. da nisu imali potvrde morali bi opet platiti s kamatama.maria71 prvotno napisa