Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: umaci za fondue (mesni)

  1. #1
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno umaci za fondue (mesni)

    ajmo ideje na sunce....

  2. #2
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Odeš u dućan i kupiš gotovu smjesu. Drastično je jeftinija od grujera na našem tržištu.
    Alternativno uzmeš nekakav lakši sir i dodaš neko lakše vino.

  3. #3
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Ma ja sam mislila na mesni fondue, e sada da li je francuski ili kineski pojma nemam... komadići mesa prže se u ulju i uz to idu razni umaci po volji. Baza za umake je uglavnom vrhnje ili majoneza pa me sada zanima ima li netko kakve pametne i isporobane ideje. Fondue od sira mi je jako težak i osobno mi nije fin kao mesni.

  4. #4
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Kinezi ti to frlje u vrelom ulju, a umaci su ... kineski. Prži se vrlo kratko, a ne vjerujem da bi ti se svidjelo.

  5. #5
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Ja sam ga jela prvi put u švicarskoj u jednom restoranu, pržiš koliko sam sebi hoćeš... uglavnom se kao meso uzima puretina i teletina koja ni ne zahtjeva predugu termičku obradu, a umaka je bilo svakakvih. Ja sam ga poslije radila doma i svi koji su probali su bili oduševljeni, mene su samo zanimale varijacije za umake... ne moraju biti samo kineski

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    emira, misliš li ti na umak?
    odnosno, misliš li na ono ŠTO umačeš ili na ono U ŠTO umačeš?

  7. #7
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    emira, misliš li ti na umak?
    odnosno, misliš li na ono ŠTO umačeš ili na ono U ŠTO umačeš?
    umače meso u ulje, da se isprži.

    nakon toga prženo meso umače u umak (na tanjuru ili u dekorativnim zdjelicama ).

    e, nju zanima taj umak na tanjuru / u zdjelicama.

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa da, ali kako dalje opisuje, meni se čini kako je Davora krivo shvatila: kao da misli kako joj Davor predlaže umakanje sira, a ne U sir...

  9. #9
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    pa da, ali kako dalje opisuje, meni se čini kako je Davora krivo shvatila: kao da misli kako joj Davor predlaže umakanje sira, a ne U sir...
    sir nema veze s ovim . komadići mesa napiknu se na onu "iglicu", i umaču se u vruće ulje u posudi. nakon toga se pljacnu u neki umak na tanjuru - i mljac - smažu.

    u sir se obično umaču komadići suhog kruha (zgadilo mi se u švicarskoj :/ ). skoro svako drugo veče - gazdarica nam je servirala fondi od sira s tim kruhom... a za piće - nekakav čaj od badema...

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mi i meso umačemo u sir.
    dakle, ima veze.
    a i Davor je govorio o siru.
    dakle, ima veze.

  11. #11
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    mi i meso umačemo u sir.
    dakle, ima veze.
    a i Davor je govorio o siru.
    dakle, ima veze.
    ajmo sad o piti i bureku ...

    mene su u francuskoj učili nešto drugo.

    meso nikad nismo umakali u sir. za sir na mesu - bila je posebna "aparatura", tj. male "tacnice" na koje se stavljao sir da se rastopi. kad se rastopio, prelijevali smo ga preko CIJELOG komada mesa.

  12. #12
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Pržim u ulju...

    a zanimaju me umaci u malim zdjelicama u koje se umače to meso koje je pečeno u ulju. Doduše, ne mora se baš umakati u umak, može se i jesti s umakom

  13. #13
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa

    mene su u francuskoj učili nešto drugo.

    meso nikad nismo umakali u sir. za sir na mesu - bila je posebna "aparatura", tj. male "tacnice" na koje se stavljao sir da se rastopi. kad se rastopio, prelijevali smo ga preko CIJELOG komada mesa.
    to je RAKLET, nešto sasvim drugo

  14. #14
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    http://www.gastro.hr/index.php/hr/sa...iv_na_druzenje

    pogledaj malo ovdje za ideje, a onda eventualno proguglaj za recepte

  15. #15
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Pa nije vrag da nitko od roda ne spravlja fondue???

    Meni je to super stvar, pogotovo za lijene domaćice, staviš fondue set na stol, izrežeš meso, napraviš umake i sjedite i zabavljate se, gosti oduševljeni... za bilo kakvu večeru treba više truda i vremena 8)

  16. #16
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj emira prvotno napisa
    Citiraj sorciere prvotno napisa

    mene su u francuskoj učili nešto drugo.

    meso nikad nismo umakali u sir. za sir na mesu - bila je posebna "aparatura", tj. male "tacnice" na koje se stavljao sir da se rastopi. kad se rastopio, prelijevali smo ga preko CIJELOG komada mesa.
    to je RAKLET, nešto sasvim drugo
    pa morala sam opisat kako smo radili kombinaciju mesa i sira ...

  17. #17
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    http://www.gastro.hr/index.php/hr/savjeti_i_trikovi/fondue_poziv_na_druzenje

    pogledaj malo ovdje za ideje, a onda eventualno proguglaj za recepte
    sorci thanx, ali za same umake recepta baš i nema... samo oni klasični, tartar kineski itd...

    na mom postolju ima 6 posudica, dakle za 6 različitih umaka. Prošli put sam ih ja neke izmislila i 4 su bili dobri a 2 bljak

  18. #18
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj emira prvotno napisa
    Citiraj sorciere prvotno napisa

    mene su u francuskoj učili nešto drugo.

    meso nikad nismo umakali u sir. za sir na mesu - bila je posebna "aparatura", tj. male "tacnice" na koje se stavljao sir da se rastopi. kad se rastopio, prelijevali smo ga preko CIJELOG komada mesa.
    to je RAKLET, nešto sasvim drugo
    pa morala sam opisat kako smo radili kombinaciju mesa i sira ...
    a pametni su ti francuzi... pozovu goste i neka sam sebi kuha...

    a raklet je isto guba stvar ali meni nekako ta kombinacija sir+meso+kobasice+kuhani krumpir teško padne na želudac, bilo mi je jako zlo kad sam jela zadnji put

  19. #19

  20. #20
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    http://www.cyberbulevar.com/kuhar/recepti.php?rk=8

    e, pa ak ti sad niš ne padne na pamet - onda ne znam... ionako imaš 4 dobra umaka, fale ti samo dva

  21. #21
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    sorciere tnx

  22. #22
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Da, ja jesam govorio o siru, a jedina druga varijanta koja mi uz fondu komplet ima smisla je čokolada. Kad dođe sezona jagoda bacamo se na umakanje

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    - Salsa od svjezih paradajzica i korijandera (hladno)
    - Umak od djumbira i cognaca (hladno)
    - Pikantni umak od kikirikija (toplo)
    - Tartar umak (hladno)

    Principijalno sam protiv kupovnih umaka, radje potrosim malo vise vremena pa da zaista pripremamo fini fondue. Ako treba imam jos umaka na lageru

  24. #24
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    OK, ja se zalijepio za fondue pa ne puštam. Zakonita mi se napila krvi dok ga nismo kupili i sada kada ga imamo ispada da se ne može raditi neznamkakva čudesa osim lako topivih toplih umaka.

  25. #25
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj emira prvotno napisa
    Pa nije vrag da nitko od roda ne spravlja fondue???

    Meni je to super stvar, pogotovo za lijene domaćice, staviš fondue set na stol, izrežeš meso, napraviš umake i sjedite i zabavljate se, gosti oduševljeni... za bilo kakvu večeru treba više truda i vremena 8)
    e ja to mrzim, dođem, kao pravi gost, gladna na večeru, i onda frljim komadić mesa 5 minuta, a pojedem ga u 5 sekundi, i opet 5 minuta čekanja...... a želuček radi

  26. #26
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj emira prvotno napisa
    Pa nije vrag da nitko od roda ne spravlja fondue???

    Meni je to super stvar, pogotovo za lijene domaćice, staviš fondue set na stol, izrežeš meso, napraviš umake i sjedite i zabavljate se, gosti oduševljeni... za bilo kakvu večeru treba više truda i vremena 8)
    e ja to mrzim, dođem, kao pravi gost, gladna na večeru, i onda frljim komadić mesa 5 minuta, a pojedem ga u 5 sekundi, i opet 5 minuta čekanja...... a želuček radi
    e nikad se ne ide gladan u goste

  27. #27

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    416

    Početno

    Umak 1: 2,5 dcl majoneze, 1/2 - 1 žlica semnfa, sjeckani vlasac ili peršin -
    Umak 2 - 12 žlica majoneze, 2 žlice hrena, malo soli (po ukusu), 1 žlica limunovog soka, 1 mala žlica ribanog luka - promiješati i ostaviti na hladnom. - Ovaj ja radim u duploj dozi jer odmah nestane

    Umak 3 - 2,4 dcl majoneze, 1-2 žlice currya

    Umak 4 - 20dkg masnog kremsira, 1 velika žlica sjeckanog vlasca ili ribanog luka, malo peršina, 1-2 žlice srdelne paste

    Umak 5 - 6 žlica kiselog vrhnja, 10 dkg krem sira, 2 žlice sitno izrezanih crnih maslina, 1 velika žlica ribanog luka i malo peršina

    Umak 6 - 1 dcl pirea od rajčica, 6 žlica kiselog vrhnja, 3 žlice majoneze, 1/2 male žličice hrena, malo soli i ribanog muškatnog oraščića

    Količine su okvirne, sve je stvar ukusa. Dobra podloga za daljnje varijacije na temu. Sve sam probala osim ovog s curryem - to ne volim...

    A za klince - kečap i majoneza

  28. #28

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    416

    Početno

    Sutra baš imam fondue tulum...

    Gosti znaju da ne smiju doći pregladni. Naučili od prošlog puta. Špek smo rezali sa strane dok se meso peklo u ulju.

  29. #29
    Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    čardak
    Postovi
    3,285

    Početno

    Citiraj Stea prvotno napisa
    Umak 1: 2,5 dcl majoneze, 1/2 - 1 žlica semnfa, sjeckani vlasac ili peršin -
    Umak 2 - 12 žlica majoneze, 2 žlice hrena, malo soli (po ukusu), 1 žlica limunovog soka, 1 mala žlica ribanog luka - promiješati i ostaviti na hladnom. - Ovaj ja radim u duploj dozi jer odmah nestane

    Umak 3 - 2,4 dcl majoneze, 1-2 žlice currya

    Umak 4 - 20dkg masnog kremsira, 1 velika žlica sjeckanog vlasca ili ribanog luka, malo peršina, 1-2 žlice srdelne paste

    Umak 5 - 6 žlica kiselog vrhnja, 10 dkg krem sira, 2 žlice sitno izrezanih crnih maslina, 1 velika žlica ribanog luka i malo peršina

    Umak 6 - 1 dcl pirea od rajčica, 6 žlica kiselog vrhnja, 3 žlice majoneze, 1/2 male žličice hrena, malo soli i ribanog muškatnog oraščića

    Količine su okvirne, sve je stvar ukusa. Dobra podloga za daljnje varijacije na temu. Sve sam probala osim ovog s curryem - to ne volim...

    A za klince - kečap i majoneza

    dobro zvuče, ali drugi je definitivno naj, nije ni čudo da brzo nestane

    moj šogi uvijek nama radi umake, i to prekopa po fridgu i umiješa kaj nađe i uvijek ispada fenomenalno

    ako netko voli ljuće umake, može se u koji dodati i tabasco

  30. #30
    Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,365

    Početno

    Baš radim fondue za par dana prijateljima, i sve si mislim da napravim i mesni i sirni, oba na stolu, pa tko što voli.

    Ja sam od mesa zadnji puta priredila teletinu, puretinu i piletinu. Izbacila junetinu jer je tvrda - ona se mora dinstati. Možda dodam lungić svinjski k tom popisu...

    Sirni ću raditi sama, jer smo jednom kupili gotovu smjesu za sirni i bilo je grozno :/ . Okus gorak, bljutav, nikakav... Bacili smo ga.

    Ja umake radim slično kao Rahelina šogi , kako se potrefi i što imam u fridgeu, ali osobno najviše volim i uvijek nestane ovog:

    Umak: Kiselo vrhnje, parmezan i sol. Jednostavno i prefino

    Stavim i neizostavni ajvar, pa liptauer umak (slično kao gornji, samo sa paprikom i clilijem), a po novom i salsa umak (crveni od rajčice)

    Šteta što kod nas nema za kupiti baš tih stvarčica, sastojka i ostalog za fondue, pa moramo sami improvizirati.

    Recimo, kako nema specijalno ulje za fondue kod nas kao vani, koje vi ulje stavljate?
    Ja sam dosada stavljala obično suncokretovo , a sad ću probati extra djevičansko kako sam negdje pročitala. Navodno je puno bolje...

    fondueaši

  31. #31
    Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    čardak
    Postovi
    3,285

    Početno

    eto, baš sad na dočeku Nove godine smo opet imali fondue

    stavili smo obično ulje, preskupo mi stavit maslinovo

    a bilo nas je troje koji smo radili umake, pa je svatko radio po 2, i uglavnom svtko jeo svoje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •