ajmo ideje na sunce....![]()
ajmo ideje na sunce....![]()
Odeš u dućan i kupiš gotovu smjesu. Drastično je jeftinija od grujera na našem tržištu.
Alternativno uzmeš nekakav lakši sir i dodaš neko lakše vino.
Ma ja sam mislila na mesni fondue, e sada da li je francuski ili kineski pojma nemam... komadići mesa prže se u ulju i uz to idu razni umaci po volji. Baza za umake je uglavnom vrhnje ili majoneza pa me sada zanima ima li netko kakve pametne i isporobane ideje. Fondue od sira mi je jako težak i osobno mi nije fin kao mesni.![]()
Kinezi ti to frlje u vrelom ulju, a umaci su ... kineski. Prži se vrlo kratko, a ne vjerujem da bi ti se svidjelo.
Ja sam ga jela prvi put u švicarskoj u jednom restoranu, pržiš koliko sam sebi hoćeš... uglavnom se kao meso uzima puretina i teletina koja ni ne zahtjeva predugu termičku obradu, a umaka je bilo svakakvih. Ja sam ga poslije radila doma i svi koji su probali su bili oduševljeni, mene su samo zanimale varijacije za umake... ne moraju biti samo kineski![]()
emira, misliš li ti na umak?
odnosno, misliš li na ono ŠTO umačeš ili na ono U ŠTO umačeš?
umače meso u ulje, da se isprži.apricot prvotno napisa
nakon toga prženo meso umače u umak (na tanjuru ili u dekorativnim zdjelicama).
e, nju zanima taj umak na tanjuru / u zdjelicama.![]()
pa da, ali kako dalje opisuje, meni se čini kako je Davora krivo shvatila: kao da misli kako joj Davor predlaže umakanje sira, a ne U sir...
sir nema veze s ovimapricot prvotno napisa
. komadići mesa napiknu se na onu "iglicu", i umaču se u vruće ulje u posudi. nakon toga se pljacnu u neki umak na tanjuru - i mljac - smažu.
![]()
u sir se obično umaču komadići suhog kruha (zgadilo mi se u švicarskoj :/ ). skoro svako drugo veče - gazdarica nam je servirala fondi od sira s tim kruhom... a za piće - nekakav čaj od badema...
mi i meso umačemo u sir.
dakle, ima veze.
a i Davor je govorio o siru.
dakle, ima veze.
ajmo sad o piti i burekuapricot prvotno napisa
...
mene su u francuskoj učili nešto drugo.![]()
meso nikad nismo umakali u sir. za sir na mesu - bila je posebna "aparatura", tj. male "tacnice" na koje se stavljao sir da se rastopi. kad se rastopio, prelijevali smo ga preko CIJELOG komada mesa.
Pržim u ulju...
a zanimaju me umaci u malim zdjelicama u koje se umače to meso koje je pečeno u ulju. Doduše, ne mora se baš umakati u umak, može se i jesti s umakom![]()
to je RAKLET, nešto sasvim drugosorciere prvotno napisa
![]()
http://www.gastro.hr/index.php/hr/sa...iv_na_druzenje
pogledaj malo ovdje za ideje, a onda eventualno proguglaj za recepte![]()
Pa nije vrag da nitko od roda ne spravlja fondue???![]()
Meni je to super stvar, pogotovo za lijene domaćice, staviš fondue set na stol, izrežeš meso, napraviš umake i sjedite i zabavljate se, gosti oduševljeni... za bilo kakvu večeru treba više truda i vremena 8)
pa morala sam opisat kako smo radili kombinaciju mesa i siraemira prvotno napisa
...
sorci thanx, ali za same umake recepta baš i nema... samo oni klasični, tartar kineski itd...sorciere prvotno napisa
na mom postolju ima 6 posudica, dakle za 6 različitih umaka. Prošli put sam ih ja neke izmislila i 4 su bili dobri a 2 bljak![]()
a pametni su ti francuzi... pozovu goste i neka sam sebi kuha...sorciere prvotno napisa
a raklet je isto guba stvar ali meni nekako ta kombinacija sir+meso+kobasice+kuhani krumpir teško padne na želudac, bilo mi je jako zlo kad sam jela zadnji put
http://www.cyberbulevar.com/kuhar/recepti.php?rk=8
e, pa ak ti sad niš ne padne na pamet - onda ne znam... ionako imaš 4 dobra umaka, fale ti samo dva![]()
sorciere tnx![]()
Da, ja jesam govorio o siru, a jedina druga varijanta koja mi uz fondu komplet ima smisla je čokolada. Kad dođe sezona jagoda bacamo se na umakanje![]()
- Salsa od svjezih paradajzica i korijandera (hladno)
- Umak od djumbira i cognaca (hladno)
- Pikantni umak od kikirikija (toplo)
- Tartar umak (hladno)
Principijalno sam protiv kupovnih umaka, radje potrosim malo vise vremena pa da zaista pripremamo fini fondue. Ako treba imam jos umaka na lageru![]()
OK, ja se zalijepio za fondue pa ne puštam. Zakonita mi se napila krvi dok ga nismo kupili i sada kada ga imamo ispada da se ne može raditi neznamkakva čudesa osim lako topivih toplih umaka.
e ja to mrzim, dođem, kao pravi gost, gladna na večeru, i onda frljim komadić mesa 5 minuta, a pojedem ga u 5 sekundi, i opet 5 minuta čekanja...... a želuček radiemira prvotno napisa
![]()
e nikad se ne ide gladan u gostealeksandra70vanja prvotno napisa
![]()
Umak 1: 2,5 dcl majoneze, 1/2 - 1 žlica semnfa, sjeckani vlasac ili peršin -
Umak 2 - 12 žlica majoneze, 2 žlice hrena, malo soli (po ukusu), 1 žlica limunovog soka, 1 mala žlica ribanog luka - promiješati i ostaviti na hladnom. - Ovaj ja radim u duploj dozi jer odmah nestane![]()
Umak 3 - 2,4 dcl majoneze, 1-2 žlice currya
Umak 4 - 20dkg masnog kremsira, 1 velika žlica sjeckanog vlasca ili ribanog luka, malo peršina, 1-2 žlice srdelne paste
Umak 5 - 6 žlica kiselog vrhnja, 10 dkg krem sira, 2 žlice sitno izrezanih crnih maslina, 1 velika žlica ribanog luka i malo peršina
Umak 6 - 1 dcl pirea od rajčica, 6 žlica kiselog vrhnja, 3 žlice majoneze, 1/2 male žličice hrena, malo soli i ribanog muškatnog oraščića
Količine su okvirne, sve je stvar ukusa. Dobra podloga za daljnje varijacije na temu. Sve sam probala osim ovog s curryem - to ne volim...
A za klince - kečap i majoneza
Sutra baš imam fondue tulum...
Gosti znaju da ne smiju doći pregladni. Naučili od prošlog puta. Špek smo rezali sa strane dok se meso peklo u ulju.![]()
Stea prvotno napisa
dobro zvuče, ali drugi je definitivno naj, nije ni čudo da brzo nestane
moj šogi uvijek nama radi umake, i to prekopa po fridgu i umiješa kaj nađe i uvijek ispada fenomenalno
ako netko voli ljuće umake, može se u koji dodati i tabasco
Baš radim fondue za par dana prijateljima, i sve si mislim da napravim i mesni i sirni, oba na stolu, pa tko što voli.
Ja sam od mesa zadnji puta priredila teletinu, puretinu i piletinu. Izbacila junetinu jer je tvrda - ona se mora dinstati. Možda dodam lungić svinjski k tom popisu...
Sirni ću raditi sama, jer smo jednom kupili gotovu smjesu za sirni i bilo je grozno :/ . Okus gorak, bljutav, nikakav... Bacili smo ga.
Ja umake radim slično kao Rahelina šogi, kako se potrefi i što imam u fridgeu, ali osobno najviše volim i uvijek nestane ovog:
Umak: Kiselo vrhnje, parmezan i sol. Jednostavno i prefino
Stavim i neizostavni ajvar, pa liptauer umak (slično kao gornji, samo sa paprikom i clilijem), a po novom i salsa umak (crveni od rajčice)
Šteta što kod nas nema za kupiti baš tih stvarčica, sastojka i ostalog za fondue, pa moramo sami improvizirati.
Recimo, kako nema specijalno ulje za fondue kod nas kao vani, koje vi ulje stavljate?
Ja sam dosada stavljala obično suncokretovo, a sad ću probati extra djevičansko kako sam negdje pročitala. Navodno je puno bolje...
fondueaši
eto, baš sad na dočeku Nove godine smo opet imali fondue![]()
stavili smo obično ulje, preskupo mi stavit maslinovo
a bilo nas je troje koji smo radili umake, pa je svatko radio po 2, i uglavnom svtko jeo svoje![]()