Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 187

Tema: Pričajmo o dohrani, 5.

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

baš jedno bedasto pitanje, ali help: kupili u bio bio basmati smeđu rižu i nemam pojma koliko je kuhati za bebaća.

pročitala naravno ovdje na forumu kako je basmati super, pa i ja kupila i sad se bacila u isprobavanje kuhanja prije no što Šimun dođe na red ... i nikako da se skuha kako mislim da bi trebalo - ful kašasto da on može gutati. kuhala cca 35 min i ništa, tvrdo...

je li ima basmati i bijela, da nije u tome problem (čini mi se da sam negdje pročitala da nije za malu djecu smeđa-integralna riža) ili moram još duže kuhati?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim da na pocetku dohrane stavis omjer riza:voda 1:5, pa valjda kad ta voda ispari onda je dosta. kasnije smanjujes kolicinu vode, do omjera 1:3, ja tako kuham za nas. ne znam koliko je to vremenski. mislim da mozes i bijelu i smedju, koja ti se vise svida, ili ih cak pomijesaj da bude sareno

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Basmati se ne raskuhava baš tako lako i ne pušta puno sluzi. Ona se jako izduži i to je to. Ako si kupila integralnu, računaj da će se skuhati nakon cca sat vremena.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Kad se propisno skuva, basmati riža liči na sitne rezance (da ne kažem crviće ). Zrno se izduži duplo od prvobitne dužine, a voda od kuhanja ostaje - voda. Nema sluzi. Čak nije ni nešto posebno zamućena (naravno, ako si je prije kuhanja oprala, što se preporučuje). Za kuhanje nalij mnogo više vode nego što bi stavila za istu količinu obične riže. Dobro skuhana, bez obzira što je "u komadu" basmati riža se može sasvim lijepo zdrobiti viljuškom u mrvičastu kašu. Nije potrebno miksati.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moje iskustvo s rizom je to, da je mom bebanu svejedno dali je riza skroz raskuhana ili jos zrnata, bitno da je skuhana, dakle mekana. ali citam, da ima i dosta beba kojima smetaju grudice i komadici... i koju svrhu ima ovaj moj komentar? skoro pa nikakvu, ali eto da se i ja malo umijesam.
    htjela sam vam samo ispricati, kako sam sincicu danas dala cijelu kuhanu mrkvu u ruku i da ju je taaaako brzo pojeo, da nism mogla vjerovati! a jos nema niti jedan zub. njemu to izgleda ne smeta, on je nju zuljo i pojeo...i bio je tako tuzan sto vise nema.
    dakle, sta vi jos dajete klincima da jedu sami? znam negdje se pisalo o tome, ali izgleda da sam smotana, pa ne mogu naci.

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

koliko ja kužim smeđa i integralna su isto, pa očito se treba duže kuhati. probala danas mu dati proso - i to je isto bilo pomalo mrvičasto - je li to ok? ili totalno mora biti kašasto...
    je li mi mjerilo ako kupim neku gotovu hranu, pa da vidim kak ta riža treba izgledati...
    bojim se da mune bude prezrnato, a ne onak skroz glatko, pa da ne kašlje, bljuca...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    sta vi jos dajete klincima da jedu sami?
    Bananu,jabuku,krusku,korabu,mrkvu,rizin stiropor,karfiol,brokulu,mandarinu,...SVE

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kuham sve pomalo- smeđu rižu, slatku rižu, amarant, proso. Sve moram mješati s pahuljicama (riže ili prosa) jer kada ju kuhanu i onako sluzavu ispasiram ili izmiksam postane ljepljiva i nemoguće ju je progutati.

Kako rješavate ovaj problem?

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Christy prvotno napisa
    sta vi jos dajete klincima da jedu sami?
    Bananu,jabuku,krusku,korabu,mrkvu,rizin stiropor,karfiol,brokulu,mandarinu,...SVE

....stiropor...he,he,he[/b]

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Rozi, smeđa riže je isto što i integralna riža, a za bebe oko početka dohrane je puno bolji izbor bijela, jer sadrži manje vlakana. Najviše sluzi će napraviti neka jeftina talijanska riža, a najmanje basmati i thai. Dohranu beba je ipak bolje započeti sa svježim povrćem i najvažniji su okusi - ne kalorije.

Ako poželiš kuhati smeđu rižu, probaj GABA postupak, isplati se. Svodi se na namakanje smeđe riže u toploj vodi (oko 40°C) nekoliko sati prije kuhanja, najbolje u termosici.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj marta07 prvotno napisa
    kuham sve pomalo- smeđu rižu, slatku rižu, amarant, proso. Sve moram mješati s pahuljicama (riže ili prosa) jer kada ju kuhanu i onako sluzavu ispasiram ili izmiksam postane ljepljiva i nemoguće ju je progutati.

Pasiram ako jede samo žitarice, pa ne ispadne ljepljivo ili, uglavnom, promiješam s voćem/povrćem. A i to ljepljivo smeta samo meni. Ona samo češće popije malo vode i to je to.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj marta07 prvotno napisa

ja je isperem u vrućoj vodi nakon kuhanja i ne bude ljepljivo...ni ja ne volim kad se ljepi..

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

odustala od smeđe riže za početak mi ćemo je pojesti
    za sada njupa proso i mislim da to ide dobro - cca njegove male dvije žlice, a dodam i kap maslinovog (negdje pročitala da je to dobro, valjda sam dobro zapamtila )

nismo počeli s povrćem jer sam isto pročitala da su žitarice neutralnijeg okusa pa bolje početi s njima, a povrće i voće će lkao akše prihvatiti. ma tko to zna, valjda će jesti sve.
    a ako bude na mamu i tatu imat će usta zatvorena i odbijati hranu do početka škole. sada jedemo sve 8)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako doji, ne treba mu dodatna masnoć

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ok, thx (naravno doji)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure, hvala na savjetu za kuhanje na pari, uživamo :D

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a što ti pod stare dane otkrivaš toplu vodu...
    iako, od onoga topica "kako skuhati topli obrok u 5 minuta"... dobro si napredovala :D

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Rozi,

kako si propremila proso?
    Možda glupo pitanje, ali ne znam kako to treba izgledati kad se skuha, ko žganci??? Koliko dugo kuhaš?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    iako, od onoga topica "kako skuhati topli obrok u 5 minuta"... dobro si napredovala :D

proso ne izgleda ko žganci, nije kompaktno. izgleda kao puno malih mrvica. one kuglice se rascvjetaju.
    ja kuham 30-40 minuta, ali neki i po 15.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

OK, thanks
    Nisam još kuhala, samo sam vidjela da je žuto pa sam "povezala" sa žgancima. Probat ću!
    Nadam se da će htjeti. Mlađa ne želi žgance, možda ovo bude.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kako bi trebao izgledati kuskus? meni ostane onako bobicasto, jeli to normalno? (ukusno definitivno je!)

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    proso ne izgleda ko žganci, nije kompaktno. izgleda kao puno malih mrvica. one kuglice se rascvjetaju.
    Lutonjice, zašto 30-40 minuta :?
    Kod mene je i 15 minuta nekada previše. Ne volim kada je raskuhano.
    Volite tako ili je nešto drugo u pitanju :?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    je i ja sam otkrila tek pocetkom dohrane...i unistila par cjediljki

proso kuham cca 20min.

"raskuha" se ako ga stavim u express lonac s povrcem za juhu..isto 20min.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lara01 prvotno napisa
    Lutonjice, zašto 30-40 minuta :?
    Kod mene je i 15 minuta nekada previše. Ne volim kada je raskuhano.
    Volite tako ili je nešto drugo u pitanju :?
    tako mi rekoše tu na forumu

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i meni...20 :?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

tako mi rekoše tu na forumu
    Mislim da se to odnosilo na ono neljusteno proso sto je spominjala WM. Ovo nase "obicno" i oljusteno se kuha cca 20 min.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kako bi trebao izgledati kuskus? meni ostane onako bobicasto, jeli to normalno? (ukusno definitivno je!)
    i meni je kus kus super, a i malac ga voli. ja mislim da treba ostati bobicast, ko maaale kuglice. kuham ga svega 10ak minuta.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da kus kus treba ostat bobicast, kuham ga 5 min.

kad sebi radim za salatu, samo ga natopim u toploj vodi i za kraj dodam hladnu da ga rashladi, dok narezem svo povrcje i iscjedim limun.

ako je L. u blizini i trai to jesti, dam joj.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala drage mame! dakle kuskus smo rijesili

neki dan sam mozgala: moj maleni voli jesti rizu, ali meni je pomalo mrsko skuhati dvije zlice pa cekati da se raskuhala ili voda ukuha do bude fino kasasto. a posto mi inace jedemo integralnu, a on obicnu bijelu, ne mogu ni zajedno kuhati...sve u svemu, malo sam googlala i naisla na jednu dobru ideju! ako imate elektricni mlin za kavu kod kuce - a ja ga imam - stavite unutra rizu neka se melje. dobit ce te fino rizino brasno koje se jako brzo skuha i bude fino kremasto! :D ja probala i ispalo suuuper! tako se moze praviti i riza na mlijeku, al se ne treba tako dugo kuhati!

teoretski se mogu uzeti i rizine pahuljice, ali moj maleni nece kupovne - NIKAKO!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Evo opet mene s jos jednim bedastim pitanjem. Ako je bebi ok jedna vrsta rize, onda moze sve? Mislim, ne treba uvoditi novu vrstu rize nekoliko dana kao novu namirnicu?
    I jos jedno, kada pravim rizino mlijeko, moze li bez kombu alge? Ne mogu ju nigdje naci. Moze li se umjesto lanenog ulja staviti malo maslinovog? Ili da trazim dalje? U SB nema trgovine zdravom hranom i nemam pojma gdje da jos trazim. Svugdje me gledaju s cudenjem kad to trazim. Ima li u dmu, tamo jos idem u pon.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Riza da, ali ne integralna do godine dana. Maslinovo ulje je suepr, pa tako i za bebe.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zašto ne integralna do godine dana? ja sam mislila da se baš integralna riža preporuča u odnosu na bijelu rižu :/

a kada se smije dodavati u hranu cimet? a suhe grožđice i suhe brusnice?

kakav je to integralni griz i gdje se kupuje?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Cimet je začin, ja ga osobno nebih dodavala prije navršene godine dana.

Za suho voće pogledaj ovdje, a o integralnoj riži je pisao Davor, ako ne nađeš napiši pa ću ti iskopirati post(ove)

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Frida hvala na linku ali nigdje na njemu ne piše od kada se može početi davati suho voće. Adrian ima 10 i pol mj. i mislim da bi sad već mogao ali ipak provjeravam.

nisam mogla naći Davorove postove o integralnoj riži...pliz kopi

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Davo o riži:

Rozi, smeđa riže je isto što i integralna riža, a za bebe oko početka dohrane je puno bolji izbor bijela, jer sadrži manje vlakana. Najviše sluzi će napraviti neka jeftina talijanska riža, a najmanje basmati i thai. Dohranu beba je ipak bolje započeti sa svježim povrćem i najvažniji su okusi - ne kalorije.

Ako poželiš kuhati smeđu rižu, probaj GABA postupak, isplati se. Svodi se na namakanje smeđe riže u toploj vodi (oko 40°C) nekoliko sati prije kuhanja, najbolje u termosici.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Prvi put kuham amarant koji sam kupila kod Severa. Bebač mi je star 7 mjeseci i ima neurodermitis. Dosada smo probali rižu, žgance, jabuku, krušku, ciklu, mrkvu,šljivu i sve mu paše. Zamolila bih nekoga sa foruma da me uputi kako se priprema amarant i ukoliko neko ima takvo iskustvo, smeta li malim neurodermitičarima?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Pa na forumu je netko pisao da pravi djetetu (Linda mislim) rizino mlijeko od integralne rize, zato pitam.
    Amarant nisam nasla u dm-u danas iako imaju proizvode Severa. Imaju pir. Da li pir ima glutena, moze li se kuhati bebi od 8 i pol mjeseci?
    L nece zgance ni pod razno, samo rizu i proso.
    I nije mi kakala vec cetiri dana, to je najduze do sada. Susene marelice sam joj probala kuhati danas s prosom, pojela je samo par komadica, ne svida joj se uopce. Smijem li joj stavljati u hranu malo mljevenih lanenih sjemenki i da li bi joj to pomoglo regulirati kakanje kad bi joj ih stavljala svaki drugi, treci dan u hranu?
    Znam da su suhe sljive dobre, ali izgleda da joj se suseno voce ne svida. Nakon sto je odbila kuhane suhe marelice najela se sirove jabuke, to joj vise pase.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Taman nakon prethodnog posta se dok je sisala pokakala. :D
    To je bio pravi cep, a nakon njega se jos normalno pokakala.
    Moje pitanje i dalje stoji, smijem li joj davati lanene sjemenke i da li bi joj to pomoglo regulirati kakanje jer od pocetka dohrane imamo problema s tim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pir ima glutena

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nije Linda nego LeaB, nasa makrobioticarka.
    Hvala lutonjice. To da pir nema glutena sam procitala u nekom casopisu i sva sreca da sam prema casopisima skepticna pa sam isla pitati ovdje.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

smeđa riže je isto što i integralna riža,
    Ako je to jedno te isto, zašto u bio dučanu ima za kupiti basmati smeđa riža i basmati integralna riža?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

MASNOĆA mi je zapela za oko na temi o tikvicama.
    Mnogi spominju dodavanje ili čak dinstanje na margarinu i maslacu. Molim da kompetentniji od mene objasne da li je to uopće zdravo. Neki dan se raspravljalo o prehrani odraslih i rečeno je da margarin treba izbjegavati više od maslaca, a ni on nije baš preporučljiv. Ja godinama jedem gotovo bez soli, možda s kojim začinom i tako smo svi navikli. Nije bezukusno, nego prevladava okus onog što jedemo, a ne soli ili ne znam čega. Maslinovo ulje je ok par kapi u neko jelo, ali na kraju, a ne dinstati na tome. To bi svi trebali izbjegavati.

Jesam li u pravu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

do godine dana ništa, eventualno maslinovo ulje, ako netko užasno želi dodavati masnoću (ne vidim razlog, ali eto, ako netko ne može bez toga)

aurora8 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nama je pedijatrica od početka dohrane savjetovala da obavezno u pripremljenu kašicu stavimo kap maslinovog ulja, zbog bolje iskoristivosti vitamina topivih u mastima. međutim, moram priznati da ja do dana današnjeg to još nisam učinila. u početku zbog banalnog razloga što sam konstantno zaboravljala staviti ga u kašicu, a sada jer mislim da u žitaricama i povrću, te u mlijeku ima dovoljno masnoća da bi se ti vitamini iskoristili. ne vidim da mom djetetu bilo što nedostaje time što ne dodajem maslinovo ulje.
    nije problem u par kapi masl. ulja, ali jednostavno zazirem od bilo kakvog dodavanja koje nije neophodno, pa ćemo mi tako i nastaviti.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja osobno za te masnoce ne znam ali sam citala na gotovo svim njemackim sajtovima gdje je rijec o dohrani, da se stavi malo ulja (i to po mogucnosti ne hladno presana jer mogu sadrzavati neke problematicne tvari). e sad, ja nisam pametna, ali stavljam u kasice s povrcem malo ulja kukuruzni sjemenki.

mozda nadem jos koji zanimljiv podatak kako i zasto, pa ga stavim ovdje... :?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Cure, koje boje treba biti oguljeni batat (slatki krompir)?
    Čula sam da bi trebao biti naranđasti, a ovaj moj je bijeli.
    Jel postoji više vrsta batata ili sam nešto krivo kupila?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Koliko ja znam, batat je jarko narančasti kad se oguli

Mi smo ga danas papali i poludjeli od sreće :D

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Možda postoji neka vrsta koja nije narančasta, ne znam :?

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

šta vi mislite je li ok da jabuka koju sam danas djelomčno 'otvorila' (odrezala ni pola) može stajati do sutra ili je to već onda nezdravo voće?

naravno pitam jer sam malcu danas dala malo jabuke i ovu sam ja strusila do kraja , ali me čisto zanima da li jabuka gubi na kvaliteti ako stoji takva do sutra

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod mene ne stoji do sutra jer je u krajnjem slučaju ja pojedem navečer
    ali znam jednu te istu jabuku davati od jutra do navečer

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove