Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 187

Thread: Pričajmo o dohrani, 5.

  1. #1
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default

    baš jedno bedasto pitanje, ali help: kupili u bio bio basmati smeđu rižu i nemam pojma koliko je kuhati za bebaća.

    pročitala naravno ovdje na forumu kako je basmati super, pa i ja kupila i sad se bacila u isprobavanje kuhanja prije no što Šimun dođe na red ... i nikako da se skuha kako mislim da bi trebalo - ful kašasto da on može gutati. kuhala cca 35 min i ništa, tvrdo...

    je li ima basmati i bijela, da nije u tome problem (čini mi se da sam negdje pročitala da nije za malu djecu smeđa-integralna riža) ili moram još duže kuhati?

  2. #2
    Osoblje foruma mikka's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    7,247

    Default

    mislim da na pocetku dohrane stavis omjer riza:voda 1:5, pa valjda kad ta voda ispari onda je dosta. kasnije smanjujes kolicinu vode, do omjera 1:3, ja tako kuham za nas. ne znam koliko je to vremenski. mislim da mozes i bijelu i smedju, koja ti se vise svida, ili ih cak pomijesaj da bude sareno

  3. #3
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Basmati se ne raskuhava baš tako lako i ne pušta puno sluzi. Ona se jako izduži i to je to. Ako si kupila integralnu, računaj da će se skuhati nakon cca sat vremena.

  4. #4
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Kad se propisno skuva, basmati riža liči na sitne rezance (da ne kažem crviće ). Zrno se izduži duplo od prvobitne dužine, a voda od kuhanja ostaje - voda. Nema sluzi. Čak nije ni nešto posebno zamućena (naravno, ako si je prije kuhanja oprala, što se preporučuje). Za kuhanje nalij mnogo više vode nego što bi stavila za istu količinu obične riže. Dobro skuhana, bez obzira što je "u komadu" basmati riža se može sasvim lijepo zdrobiti viljuškom u mrvičastu kašu. Nije potrebno miksati.

  5. #5
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    moje iskustvo s rizom je to, da je mom bebanu svejedno dali je riza skroz raskuhana ili jos zrnata, bitno da je skuhana, dakle mekana. ali citam, da ima i dosta beba kojima smetaju grudice i komadici... i koju svrhu ima ovaj moj komentar? skoro pa nikakvu, ali eto da se i ja malo umijesam.
    htjela sam vam samo ispricati, kako sam sincicu danas dala cijelu kuhanu mrkvu u ruku i da ju je taaaako brzo pojeo, da nism mogla vjerovati! a jos nema niti jedan zub. njemu to izgleda ne smeta, on je nju zuljo i pojeo...i bio je tako tuzan sto vise nema.
    dakle, sta vi jos dajete klincima da jedu sami? znam negdje se pisalo o tome, ali izgleda da sam smotana, pa ne mogu naci.

  6. #6
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default

    koliko ja kužim smeđa i integralna su isto, pa očito se treba duže kuhati. probala danas mu dati proso - i to je isto bilo pomalo mrvičasto - je li to ok? ili totalno mora biti kašasto...
    je li mi mjerilo ako kupim neku gotovu hranu, pa da vidim kak ta riža treba izgledati...
    bojim se da mune bude prezrnato, a ne onak skroz glatko, pa da ne kašlje, bljuca...

  7. #7

    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Zaprešić
    Posts
    593

    Default

    Quote Originally Posted by Ivana B-G
    sta vi jos dajete klincima da jedu sami?
    Bananu,jabuku,krusku,korabu,mrkvu,rizin stiropor,karfiol,brokulu,mandarinu,...SVE

  8. #8

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    124

    Default

    kuham sve pomalo- smeđu rižu, slatku rižu, amarant, proso. Sve moram mješati s pahuljicama (riže ili prosa) jer kada ju kuhanu i onako sluzavu ispasiram ili izmiksam postane ljepljiva i nemoguće ju je progutati.

    Kako rješavate ovaj problem?

  9. #9
    MarikaPika's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beograd
    Posts
    710

    Default

    Quote Originally Posted by Christy
    Quote Originally Posted by Ivana B-G
    sta vi jos dajete klincima da jedu sami?
    Bananu,jabuku,krusku,korabu,mrkvu,rizin stiropor,karfiol,brokulu,mandarinu,...SVE

    ....stiropor...he,he,he[/b]

  10. #10
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Rozi, smeđa riže je isto što i integralna riža, a za bebe oko početka dohrane je puno bolji izbor bijela, jer sadrži manje vlakana. Najviše sluzi će napraviti neka jeftina talijanska riža, a najmanje basmati i thai. Dohranu beba je ipak bolje započeti sa svježim povrćem i najvažniji su okusi - ne kalorije.

    Ako poželiš kuhati smeđu rižu, probaj GABA postupak, isplati se. Svodi se na namakanje smeđe riže u toploj vodi (oko 40°C) nekoliko sati prije kuhanja, najbolje u termosici.

  11. #11
    blis's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    702

    Default

    Quote Originally Posted by marta07
    kuham sve pomalo- smeđu rižu, slatku rižu, amarant, proso. Sve moram mješati s pahuljicama (riže ili prosa) jer kada ju kuhanu i onako sluzavu ispasiram ili izmiksam postane ljepljiva i nemoguće ju je progutati.

    Kako rješavate ovaj problem?
    Pasiram ako jede samo žitarice, pa ne ispadne ljepljivo ili, uglavnom, promiješam s voćem/povrćem. A i to ljepljivo smeta samo meni. Ona samo češće popije malo vode i to je to.

  12. #12
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    Quote Originally Posted by marta07
    kuham sve pomalo- smeđu rižu, slatku rižu, amarant, proso. Sve moram mješati s pahuljicama (riže ili prosa) jer kada ju kuhanu i onako sluzavu ispasiram ili izmiksam postane ljepljiva i nemoguće ju je progutati.

    Kako rješavate ovaj problem?
    ja je isperem u vrućoj vodi nakon kuhanja i ne bude ljepljivo...ni ja ne volim kad se ljepi..

  13. #13
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default

    odustala od smeđe riže za početak mi ćemo je pojesti
    za sada njupa proso i mislim da to ide dobro - cca njegove male dvije žlice, a dodam i kap maslinovog (negdje pročitala da je to dobro, valjda sam dobro zapamtila )

    nismo počeli s povrćem jer sam isto pročitala da su žitarice neutralnijeg okusa pa bolje početi s njima, a povrće i voće će lkao akše prihvatiti. ma tko to zna, valjda će jesti sve.
    a ako bude na mamu i tatu imat će usta zatvorena i odbijati hranu do početka škole. sada jedemo sve 8)

  14. #14
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ako doji, ne treba mu dodatna masnoć

  15. #15
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default

    ok, thx (naravno doji)

  16. #16
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    cure, hvala na savjetu za kuhanje na pari, uživamo :D

  17. #17
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    a što ti pod stare dane otkrivaš toplu vodu...
    iako, od onoga topica "kako skuhati topli obrok u 5 minuta"... dobro si napredovala :D

  18. #18
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Rozi,

    kako si propremila proso?
    Možda glupo pitanje, ali ne znam kako to treba izgledati kad se skuha, ko žganci??? Koliko dugo kuhaš?

  19. #19
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    a što ti pod stare dane otkrivaš toplu vodu...
    iako, od onoga topica "kako skuhati topli obrok u 5 minuta"... dobro si napredovala :D


    proso ne izgleda ko žganci, nije kompaktno. izgleda kao puno malih mrvica. one kuglice se rascvjetaju.
    ja kuham 30-40 minuta, ali neki i po 15.

  20. #20
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    OK, thanks
    Nisam još kuhala, samo sam vidjela da je žuto pa sam "povezala" sa žgancima. Probat ću!
    Nadam se da će htjeti. Mlađa ne želi žgance, možda ovo bude.

  21. #21
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    a kako bi trebao izgledati kuskus? meni ostane onako bobicasto, jeli to normalno? (ukusno definitivno je!)

  22. #22
    lara01's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    1,734

    Default

    Quote Originally Posted by Lutonjica
    proso ne izgleda ko žganci, nije kompaktno. izgleda kao puno malih mrvica. one kuglice se rascvjetaju.
    ja kuham 30-40 minuta, ali neki i po 15.
    Lutonjice, zašto 30-40 minuta :?
    Kod mene je i 15 minuta nekada previše. Ne volim kada je raskuhano.
    Volite tako ili je nešto drugo u pitanju :?

  23. #23
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    a što ti pod stare dane otkrivaš toplu vodu...
    iako, od onoga topica "kako skuhati topli obrok u 5 minuta"... dobro si napredovala :D
    je i ja sam otkrila tek pocetkom dohrane...i unistila par cjediljki

    proso kuham cca 20min.

    "raskuha" se ako ga stavim u express lonac s povrcem za juhu..isto 20min.

  24. #24
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    Quote Originally Posted by lara01
    Quote Originally Posted by Lutonjica
    proso ne izgleda ko žganci, nije kompaktno. izgleda kao puno malih mrvica. one kuglice se rascvjetaju.
    ja kuham 30-40 minuta, ali neki i po 15.
    Lutonjice, zašto 30-40 minuta :?
    Kod mene je i 15 minuta nekada previše. Ne volim kada je raskuhano.
    Volite tako ili je nešto drugo u pitanju :?
    tako mi rekoše tu na forumu

  25. #25
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    i meni...20 :?

  26. #26

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Quote Originally Posted by Lutonjica
    tako mi rekoše tu na forumu
    Mislim da se to odnosilo na ono neljusteno proso sto je spominjala WM. Ovo nase "obicno" i oljusteno se kuha cca 20 min.

  27. #27
    Osoblje foruma mikka's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    7,247

    Default

    Quote Originally Posted by Ivana B-G
    a kako bi trebao izgledati kuskus? meni ostane onako bobicasto, jeli to normalno? (ukusno definitivno je!)
    i meni je kus kus super, a i malac ga voli. ja mislim da treba ostati bobicast, ko maaale kuglice. kuham ga svega 10ak minuta.

  28. #28
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    da kus kus treba ostat bobicast, kuham ga 5 min.

    kad sebi radim za salatu, samo ga natopim u toploj vodi i za kraj dodam hladnu da ga rashladi, dok narezem svo povrcje i iscjedim limun.

    ako je L. u blizini i trai to jesti, dam joj.

  29. #29
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    hvala drage mame! dakle kuskus smo rijesili

    neki dan sam mozgala: moj maleni voli jesti rizu, ali meni je pomalo mrsko skuhati dvije zlice pa cekati da se raskuhala ili voda ukuha do bude fino kasasto. a posto mi inace jedemo integralnu, a on obicnu bijelu, ne mogu ni zajedno kuhati...sve u svemu, malo sam googlala i naisla na jednu dobru ideju! ako imate elektricni mlin za kavu kod kuce - a ja ga imam - stavite unutra rizu neka se melje. dobit ce te fino rizino brasno koje se jako brzo skuha i bude fino kremasto! :D ja probala i ispalo suuuper! tako se moze praviti i riza na mlijeku, al se ne treba tako dugo kuhati!

    teoretski se mogu uzeti i rizine pahuljice, ali moj maleni nece kupovne - NIKAKO!

  30. #30

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Evo opet mene s jos jednim bedastim pitanjem. Ako je bebi ok jedna vrsta rize, onda moze sve? Mislim, ne treba uvoditi novu vrstu rize nekoliko dana kao novu namirnicu?
    I jos jedno, kada pravim rizino mlijeko, moze li bez kombu alge? Ne mogu ju nigdje naci. Moze li se umjesto lanenog ulja staviti malo maslinovog? Ili da trazim dalje? U SB nema trgovine zdravom hranom i nemam pojma gdje da jos trazim. Svugdje me gledaju s cudenjem kad to trazim. Ima li u dmu, tamo jos idem u pon.

  31. #31

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Riza da, ali ne integralna do godine dana. Maslinovo ulje je suepr, pa tako i za bebe.

  32. #32
    betty boop's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Opatija
    Posts
    632

    Default

    zašto ne integralna do godine dana? ja sam mislila da se baš integralna riža preporuča u odnosu na bijelu rižu :/

    a kada se smije dodavati u hranu cimet? a suhe grožđice i suhe brusnice?

    kakav je to integralni griz i gdje se kupuje?

  33. #33
    Frida's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Loch Bundek
    Posts
    5,532

    Default

    Cimet je začin, ja ga osobno nebih dodavala prije navršene godine dana.

    Za suho voće pogledaj ovdje, a o integralnoj riži je pisao Davor, ako ne nađeš napiši pa ću ti iskopirati post(ove)

  34. #34
    betty boop's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Opatija
    Posts
    632

    Default

    Frida hvala na linku ali nigdje na njemu ne piše od kada se može početi davati suho voće. Adrian ima 10 i pol mj. i mislim da bi sad već mogao ali ipak provjeravam.

    nisam mogla naći Davorove postove o integralnoj riži...pliz kopi

  35. #35
    Frida's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Loch Bundek
    Posts
    5,532

    Default

    Davo o riži:

    Rozi, smeđa riže je isto što i integralna riža, a za bebe oko početka dohrane je puno bolji izbor bijela, jer sadrži manje vlakana. Najviše sluzi će napraviti neka jeftina talijanska riža, a najmanje basmati i thai. Dohranu beba je ipak bolje započeti sa svježim povrćem i najvažniji su okusi - ne kalorije.

    Ako poželiš kuhati smeđu rižu, probaj GABA postupak, isplati se. Svodi se na namakanje smeđe riže u toploj vodi (oko 40°C) nekoliko sati prije kuhanja, najbolje u termosici.

  36. #36

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    54

    Default

    Prvi put kuham amarant koji sam kupila kod Severa. Bebač mi je star 7 mjeseci i ima neurodermitis. Dosada smo probali rižu, žgance, jabuku, krušku, ciklu, mrkvu,šljivu i sve mu paše. Zamolila bih nekoga sa foruma da me uputi kako se priprema amarant i ukoliko neko ima takvo iskustvo, smeta li malim neurodermitičarima?

  37. #37

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Pa na forumu je netko pisao da pravi djetetu (Linda mislim) rizino mlijeko od integralne rize, zato pitam.
    Amarant nisam nasla u dm-u danas iako imaju proizvode Severa. Imaju pir. Da li pir ima glutena, moze li se kuhati bebi od 8 i pol mjeseci?
    L nece zgance ni pod razno, samo rizu i proso.
    I nije mi kakala vec cetiri dana, to je najduze do sada. Susene marelice sam joj probala kuhati danas s prosom, pojela je samo par komadica, ne svida joj se uopce. Smijem li joj stavljati u hranu malo mljevenih lanenih sjemenki i da li bi joj to pomoglo regulirati kakanje kad bi joj ih stavljala svaki drugi, treci dan u hranu?
    Znam da su suhe sljive dobre, ali izgleda da joj se suseno voce ne svida. Nakon sto je odbila kuhane suhe marelice najela se sirove jabuke, to joj vise pase.

  38. #38

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Taman nakon prethodnog posta se dok je sisala pokakala. :D
    To je bio pravi cep, a nakon njega se jos normalno pokakala.
    Moje pitanje i dalje stoji, smijem li joj davati lanene sjemenke i da li bi joj to pomoglo regulirati kakanje jer od pocetka dohrane imamo problema s tim.

  39. #39
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    pir ima glutena

  40. #40

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Nije Linda nego LeaB, nasa makrobioticarka.
    Hvala lutonjice. To da pir nema glutena sam procitala u nekom casopisu i sva sreca da sam prema casopisima skepticna pa sam isla pitati ovdje.

  41. #41

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    16

    Default

    smeđa riže je isto što i integralna riža,
    Ako je to jedno te isto, zašto u bio dučanu ima za kupiti basmati smeđa riža i basmati integralna riža?

  42. #42
    AndrejaMa's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Sesv. Kraljevec
    Posts
    2,199

    Default

    MASNOĆA mi je zapela za oko na temi o tikvicama.
    Mnogi spominju dodavanje ili čak dinstanje na margarinu i maslacu. Molim da kompetentniji od mene objasne da li je to uopće zdravo. Neki dan se raspravljalo o prehrani odraslih i rečeno je da margarin treba izbjegavati više od maslaca, a ni on nije baš preporučljiv. Ja godinama jedem gotovo bez soli, možda s kojim začinom i tako smo svi navikli. Nije bezukusno, nego prevladava okus onog što jedemo, a ne soli ili ne znam čega. Maslinovo ulje je ok par kapi u neko jelo, ali na kraju, a ne dinstati na tome. To bi svi trebali izbjegavati.

    Jesam li u pravu?

  43. #43
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    do godine dana ništa, eventualno maslinovo ulje, ako netko užasno želi dodavati masnoću (ne vidim razlog, ali eto, ako netko ne može bez toga)

  44. #44
    aurora8's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    središnja Hr
    Posts
    137

    Default

    nama je pedijatrica od početka dohrane savjetovala da obavezno u pripremljenu kašicu stavimo kap maslinovog ulja, zbog bolje iskoristivosti vitamina topivih u mastima. međutim, moram priznati da ja do dana današnjeg to još nisam učinila. u početku zbog banalnog razloga što sam konstantno zaboravljala staviti ga u kašicu, a sada jer mislim da u žitaricama i povrću, te u mlijeku ima dovoljno masnoća da bi se ti vitamini iskoristili. ne vidim da mom djetetu bilo što nedostaje time što ne dodajem maslinovo ulje.
    nije problem u par kapi masl. ulja, ali jednostavno zazirem od bilo kakvog dodavanja koje nije neophodno, pa ćemo mi tako i nastaviti.

  45. #45
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    ja osobno za te masnoce ne znam ali sam citala na gotovo svim njemackim sajtovima gdje je rijec o dohrani, da se stavi malo ulja (i to po mogucnosti ne hladno presana jer mogu sadrzavati neke problematicne tvari). e sad, ja nisam pametna, ali stavljam u kasice s povrcem malo ulja kukuruzni sjemenki.

    mozda nadem jos koji zanimljiv podatak kako i zasto, pa ga stavim ovdje... :?

  46. #46

    Join Date
    May 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    293

    Default

    Cure, koje boje treba biti oguljeni batat (slatki krompir)?
    Čula sam da bi trebao biti naranđasti, a ovaj moj je bijeli.
    Jel postoji više vrsta batata ili sam nešto krivo kupila?

  47. #47

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    varaždin
    Posts
    49

    Default

    Koliko ja znam, batat je jarko narančasti kad se oguli

    Mi smo ga danas papali i poludjeli od sreće :D

  48. #48

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    varaždin
    Posts
    49

    Default

    Možda postoji neka vrsta koja nije narančasta, ne znam :?

  49. #49
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default

    šta vi mislite je li ok da jabuka koju sam danas djelomčno 'otvorila' (odrezala ni pola) može stajati do sutra ili je to već onda nezdravo voće?

    naravno pitam jer sam malcu danas dala malo jabuke i ovu sam ja strusila do kraja , ali me čisto zanima da li jabuka gubi na kvaliteti ako stoji takva do sutra

  50. #50
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    kod mene ne stoji do sutra jer je u krajnjem slučaju ja pojedem navečer
    ali znam jednu te istu jabuku davati od jutra do navečer

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •