Ne mogu raći da ne kuham dobro, ali kad radim rižu ili tjesteninu - ili imam viška ili imam manjka. Nikad ne uspijem skuhati toliko da bude taman.
Koji su normativi po osobi?
Ne mogu raći da ne kuham dobro, ali kad radim rižu ili tjesteninu - ili imam viška ili imam manjka. Nikad ne uspijem skuhati toliko da bude taman.
Koji su normativi po osobi?
Ovisi šta kuhaš i koliki su vaši apetiti...![]()
![]()
Ako recimo radim rižu sa tunom i kukuruzom stavim dvije šalice za kavu, ako radim rižu sa mesom i povrćem, budući da stavim puno povrća ide jedna vrhom puna šalica kave....tu naravno ovisi kolika ti je šalica kave.....:D ...naravno, nisam ti puno pomogla!!!
A kod tjestenine, ako radim fusile ili neke slične manje paštice mjerim po tanjurima, a špageta za nas troje stavim malo manje od pola paketa (cca 180-200 gr)
Uvijek koristim rizu iz vrecice, pa znam da je dovoljno za nas 2 odraslih i 1 dijete:
- 2 vrecice ako je riza sa mesom ili sampinjonima,
- 1 vrecica ako je riza sa graskom (ja volim puno graska)
- 1 vrecica za salatu
Tjestenine nama nikad dosta![]()
No, uvijek kuham ili onu vrecicu od 1/2 kg ili zamijesim sama od 2 jaja![]()
moj normativ za rizu - 1 salica za bijelu kavu na 2 osobe. nikad mi ne ostaje, nikad ne manjka.
tjesteninu istresem na tanjur da izgleda manje od onog koliko bih pojela.
tjesteninu istresem na tanjur da izgleda manje od onog koliko bih pojela.
ili dva tanjura![]()
Digići tjesteninu mjere u hektogramima (*10 dag) i imaju jednostavnu računicu: koliko odraslih osoba, toliko hektograma pašte.
Za špagete ti postoje plastične posude s rupama na koje ti izađe pola i jedan hektogram![]()
Riža je ista priča.
Riže 125 grama za dvije osobe, tjestenine 200-250 grama za dvije osobe. Odrasle.
Nas troje pojede cijeli paket od pola kile pašte i to špageta br.3 - sa šalšom a riže stavljam čašu od 2deci i uvijek bude previše
Budući da ja stavljam šalicu riže po osobi, a špageta cca350g za nas dvoje + dijete... očito je da je "normativ" vrlo rastezljiv pojam i ovisi o veličini želuca, očiju...
Ja volim staviti više - što ostane, ponesem sutradan na posao.