baš mi se svidio ovaj tekst
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2558
ja bih još samo na kraju svega dodala-pazite da izaberete dobar prijevod (kad recimo birate bajke braće Grimm).
ovo citirano sam upravo neki dan čula od jedne tete koja radi pri jednoj njemačkoj waldorfskoj školi i pomaže djeci i roditeljima u učenju i općenito da lakše funkcioniraju u društvenoj sredini.Kod izbora bajke, radije izaberite one braće Grimm ili bajke vaše kulture i naroda, u ranoj dječjoj dobi izbjegavajte bajke H.C.Andersena jer je njihovo raspoloženje pretežno depresivno i često nemaju sretan kraj. One se mogu čitati u kasnijoj dobi djeteta, a mnogi ih preporučuju tek u dobi nakon puberteta.
Na kraju, odgovor na prvo pitanje – da, djeca trebaju bajke – prave bajke, a i odraslima malo vilinske prašine ne bi škodilo.
kaže da Andersena bolje ne čitat djeci prije puberteta, a osobito preporuča Grimmove bajke, sa Crvenkapicom kao idealnim štivom za predškolsku djecu.
isto tako, preporuča da se čita samo jedna priča dnevno, jedna priča kroz tjedan dana (osim valjda ako se dijete buni), jer im treba otprilike toliko vremena da se sve te slike i osjećaji "probave".
bdw, kaže da se čitanje bajki koristi i kao jedna od terapija za odrasle.