Jučer sam s MM bila u rodilištu u Postojni jer sam zainteresirana roditi tamo. Prethodno sam se telefonski najavila gdje su nam ljubazno rekli koji doktor će nas u subotu dočekati i provesti u obilazak. Tako je i bilo i vidjeli smo sve što nas je zanimalo. Činjenica da sve podjseća na neku bolnicu "na kraju grada" i da je riječ o malom mjestu, no izgleda preidilično. Imaju navodno 3 poroda na dan u prosjeku, svi su nasmijani, tiho je i mirno, soba s bebama je tiha i ugodna, svira lagana glazba, svi su topli i srdačni. Čekali smo doktoricu zbog operacije neko vrijeme u čekaonici i nakon nekog vremena osjećali smo se kao doma. Navodno su vrlo prilagodljivi majčinim željama o načinu poroda, klistiru, brijanju, 24-satnom boravku s bebom i sl. Priznajem da sam ostala zbunjena sa svime što sam vidjela jer je cijela atmosfera nevjerojatno različita od one koju sam zatekla na Svetom duhu. Na SD sam se htjela poroditi samo zbog rooming ina, inače sam više bila ljubitelj Vinogradske, no nekako sam na zadnjem pregledu prošli tjedan ostala razočarana. Sestre su pričale da imaju preko 20 poroda na dan, da su majke po hodnicima, da osoblje jedva prolazi, da se rooming in zbog uvjeta u cjelosti ne provodi, da vlada gripa i da je velika sansa da zatvore rodilište što znači da otac neće moći biti na porođaju. Naravno, da to sve razumijem i podržavam, no osjećala sam se da su odjednom glavna i jedina moja dva razloga postala upitna. Tako sam krenula u raspitivanje oko drugih solucija s motom da sve možda može izgledati puno drugačije i pozitivnije.
Sve u svemu, raspitala sam se i u našem Veleposlanstvu u Ljubljani za papire, nije ništa komplicirano, doktorica me naručila 01.02. ponovo na pregled sa velikim izgledom da ostanem. Njen komentar je bio da ukoliko sve počne trudovima, nije problem putovati, ali ako počne curenjem plodne vode i nije baš najpametnije. U tom slučaju savjetovala me je da me doktor u Zagrebu hitno pregleda i da svoje mišljenje o tome da li da krenem na put ili ne.
Voljela bih da mi se jave mame sa iskustvima u Postojni, ili one buduće koje imaju pitanja, a ja im možda mogu odgovoriti.
:D