Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: VBAC u vodi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno VBAC u vodi?

Zvala sam neki dan Rijeku i sestra Silvana mi je rekla da nakon CR ne mogu imati porod u vodi. Da je CR kontraindikacija za porod u vodi.
    Jel je netko imao VBAC u vodi?
    Ja se ne bih predala tako lako, cak sam razmisljala pisati ravnatelju bolnice.
    U biti mene porod u vodi privlaci najvise zato sto mi izgleda najprirodniji, a opet sam u bolnici, ako dodje do kakvih komplikacija.
    Pao mi je na pamet i porod kod kuce, ali, obzirom na prethodni CR, strah me da nesto ne podje krivo.
    Inace meni je prvi porod (CR) bio uzasan - neuspjela indukcija, pa hitni CR. Jos uvijek nisam 100 uvjerena da je CR bio najbolja solucija, ali eto...i ja i moj sin smo zivi i zdravi sto je naravno najvaznije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam zasto, ali i ja sam cula da ne moze vbac u vodi.
    nisam dalje istrazivala jer sam odustala i od vbac i od trudnoce.

sretno, svakako.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ak si imala carski veća je šansa od rupture maternice. Obzirom da voda ublažava bolove žena može ne osjetiti na vrijeme da je nešto pošlo po zlu i odapeti... u vodi Tako su meni objasnili. I ja sam imala carski.

Ja sam se pomirila da ništa od vode, ali se jednom lijepom mirnom vaginalnom nadam. Nakon što ostanem trudna, dakako

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ovo stvarno nije fer
    i ja sam planirala slijedeći put otići u Rijeku i barem dio trudova provesti u kadi.
    Da li to pravilo vrijedi i u ostalim državama ili samo kod nas?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko znam, nigdje se ne prakticira VBAC u vodi (kao ni zadak, blizanci...). ovaj put nije stvar u nama i nasim rodilistima.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cure... ma nemojte mi biti tuzne... odite lijepo u Rijeku na stolcic! Nije poanta samo u porodu u vodi.. vec u odnosu osoblja prema vama, prirodnom porodu od a-ž, osjecaju sigurnosti u sebe i prirodu (i primalju)... vi to mozete!
    Ne ublazava voda bas toliko trudove... porod je jos uvijek "neizdrzljivo" bolan i to ne moze nitko promjeniti... cisto da ne pomislite...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a jel i taj stolcic ima posebnu ekipu? mislim, moze se isto tako nazvati, dogovarati, slusaju te itd?

jer kad sam ja o tome razmisljala, ekipa za 'vodeni porod' u rijeci je bila drukcija od one za 'obicni' porod, u tom istom rodilistu.

pa znam da je mnogima razlog za odluku za porod u vodi bila ekipa na porodu, a u vodu ne bi ni dospjeli niti bi im to sto posebno znacilo...

mislim, samo pitam.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Da sam prvi put otišla u Rijeku, vjerojatno sad ne bih morala upoznati termin VBAC na svojoj koži. Ali mislim da ću slijedeći put otići, bez obzira na kadu, jer se bojim prepustiti slučajnom odabiru doktora.
    Negdje sam pročitala da je dobro u Rijeci se prijaviti za porod u vodi jer onda dobiješ ekipu koja je sklonija prirodnom porodu. Hoću li dobiti takvu ekipu i ako idem roditi na stolčić?
    Možda ova moja razmišljanja i strahovi sad izgledaju preuranjeni jer ne planiram još koju godinu ostati trudna, ali od prvog dana nakon što sam rodila razmišljam o drugom porodu, i ne želim ništa prepustiti slučaju (barem ono što je podložno ljudskim pogreškama).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mislim da u rijeci i za stolčić automatski ideš ekipi koja je naklonjenija prirodnom porodu.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I za stolcic dobijas "posebnu" ekipu.. tj. istu kao i za vodu. U svakoj smjeni postoji primalja obucena za porode u vodi i na stolcicu, ali naravno nisu sve toliko naklonjene tome... pa opet igra ulogu sreca, ali vjerojatno ces dobiti ono sto hoces ako to jasno i glasno trazis i napises plan poroda koji oni zaista....CITAJU!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="Ifigenija"]Ak si imala carski veća je šansa od rupture maternice. Obzirom da voda ublažava bolove žena može ne osjetiti na vrijeme da je nešto pošlo po zlu i odapeti... u vodi Tako su meni objasnili. I ja sam imala carski.quote]
    Da, tako nesto je i meni rekla sestra Silvana. Ali ja bas citam "Silent knife - cesarean prevention and VBAC" gdje pise ne samo da je veoma mala mogucnost rupture maternice nakon CR, pogotovo ako je "bikini" rez, nego da do rupture dolazi vecinom prije trudova, do nekog 38. tjedna. Pise jos puno stvari o tome, ali nisam jos naletila da kazu nesto o VBAC-u u vodi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sori, evo ponovo:
    Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Ak si imala carski veća je šansa od rupture maternice. Obzirom da voda ublažava bolove žena može ne osjetiti na vrijeme da je nešto pošlo po zlu i odapeti... u vodi Tako su meni objasnili.
    Da, tako nesto je i meni rekla sestra Silvana. Ali ja bas citam "Silent knife - cesarean prevention and VBAC" gdje pise ne samo da je veoma mala mogucnost rupture maternice nakon CR, pogotovo ako je "bikini" rez, nego da do rupture dolazi vecinom prije trudova, do nekog 38. tjedna. Pise jos puno stvari o tome, ali nisam jos naletila da kazu nesto o VBAC-u u vodi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uh, kako ne volim te statistike...

meni se umalo dogodila ta 'veoma mala mogucnost'. poslije 38. tjedna.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    koliko znam, nigdje se ne prakticira VBAC u vodi (kao ni zadak, blizanci...). ovaj put nije stvar u nama i nasim rodilistima.
    Ja sam malo pronjuskala po netu i VBAC u vodi se itekako prakticira.
    Evo jedne lijepe price:

http://www.geocities.com/Heartland/H...ers_Story.html
    A ako guglate VBAC in water, dobit cete hrpu toga na tu temu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    uh, kako ne volim te statistike...

meni se umalo dogodila ta 'veoma mala mogucnost'. poslije 38. tjedna.
    Ispricaj nam, kako kada, gdje. Jel sve u redu s bebom? Mene je toga i strah. Pokusavam ostati pozitivnog stava, ali kako je bilo i sa prvom trudnocom, moze mi se i sada desiti, i to jos gore. Ja sam htjela prirodni porod, a imala sam hitni CR.
    Kako uopce skuzis da ti je pukla maternica?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj lunas prvotno napisa
    Kada pukne onda je vec kriticno

Cilj je osjetiti da nesto nije u redu u toku poroda i prije rupture.

Ja sam nakon carskog isla u normalan porod i tokom poroda je doslo do prijetnje rupture, a osjetis po tome da te mjesto reza boli i izmedju trudova.

Izmedju dva truda ne smije biti nikakvih bolova, ali bas nikakvih.

Sva sreca porod je dovoljno uznapredovao da su ga mogli zavrsiti vacumom jedino su me malo vise rezali, ali i to je bolje nego opet carski

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Cilj je osjetiti da nesto nije u redu u toku poroda i prije rupture.

Ja sam nakon carskog isla u normalan porod i tokom poroda je doslo do prijetnje rupture, a osjetis po tome da te mjesto reza boli i izmedju trudova.

Izmedju dva truda ne smije biti nikakvih bolova, ali bas nikakvih.

Sva sreca porod je dovoljno uznapredovao da su ga mogli zavrsiti vacumom jedino su me malo vise rezali, ali i to je bolje nego opet carski
    Znaci da ti nisi imala rupturu?
    A kako su zakljucili da je postojala prijetnja rupture, da li samo na temelju tvoje subjektivne procjene boli, ili je bilo kakvih objektivnih cinjenica?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam docekala vbac jer mi se ponovila preeklampsija, i malac i ja smo bili jako jako lose. ali se dooobro sjecam sto je dok rekao kad su me operirali: ajme meni, ovo je tanko kao papir....

i to mi je rekao i poslije, kad sam se ja osjecala promaseno sto nisam uspjela roditi 'kako treba'.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, poslije sam slucajno cula da postoji mogucnost ultrazvucne kontrole oziljka. ne znam je li tocno, i moze li se time stogod predvidjeti, ali mozda mozes ispitati...

i jos nesto: vbac je vrlo kompleksna stvar. nije isto kod svake zene, ima puno mogucih razloga koji su doveli do carskog prvi put, nije isto je li carski bio nakon trudova i djelomicnog ili potpunog otvaranja, je li bio hitni, u kojem je stanju bila mama i sl.

ja sam prije tri godine puno o tome istrazivala, imala sam cak isprintane smjernice min zdravstva za vbac i strogo pazila drze li se toga.... uglavnom jesu. ali neke se stvari nisu mogle predvidjeti
    i sad kad na to pomislim, sjetim se onog pouzdanja o kojem je pisala dijanam u svojoj prici o porodu. to je to.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Re: VBAC u vodi?

Zvala sam neki dan Rijeku i sestra Silvana mi je rekla da nakon CR ne mogu imati porod u vodi. Da je CR kontraindikacija za porod u vodi.
    Jel je netko imao VBAC u vodi?
    Ja se ne bih predala tako lako, cak sam razmisljala pisati ravnatelju bolnice.
    U biti mene porod u vodi privlaci najvise zato sto mi izgleda najprirodniji, a opet sam u bolnici, ako dodje do kakvih komplikacija.
    Pao mi je na pamet i porod kod kuce, ali, obzirom na prethodni CR, strah me da nesto ne podje krivo.
    Inace meni je prvi porod (CR) bio uzasan - neuspjela indukcija, pa hitni CR. Jos uvijek nisam 100 uvjerena da je CR bio najbolja solucija, ali eto...i ja i moj sin smo zivi i zdravi sto je naravno najvaznije.
    A zašto se tebi čini da je porod u vodi najprirodniji? Meni se baš čini totalno neprirodan. Pa mi smo kopnena bića, niti jedn kopneni sisavac ne rađa u vodi. Čemu onda inzistirati, ako postoje i druge, u tvom slučaju sigurnije, a prirodne metode?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali se dooobro sjecam sto je dok rekao kad su me operirali: ajme meni, ovo je tanko kao papir....
    Bas o tome pise u ovoj knjizi koju citam. Tanka maternica ne znaci da dovodi do rupture. Moze biti vrlo tanka ali vrlo elasticna.
    Sto znaci da u biti niti kod tebe nije bilo rupture.
    Ali preeklampsija jest opasna, tako da pretpostavljam da je tvoj CR bio s razlogom.
    Nek se javi netko tko je imao stvarno rupturu pa da nam kaze kako to izgleda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam ni rekla da je bilo rupture, rekla sam da je bilo zamalo, tako mi je rekao doktor. da takva maternica i takav oziljak vjerojatno ne bi izdrzali trudove.

ruptura se dogodila onoj zeni (D.I.) koja je umrla prije cetiri godine na SD-u. ona ti se ne moze javiti.
    samo kod nje nije bio vbac.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Šta je to VBAC?

Baš sam se sad rastužila, mislila sam rodit u kadi....obzirom na prvi carski neću. Šmrc. No nadam se da će bit slobodan stolčić.

I još nešto. Kako se napiše plan poroda?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

VBAC- Vaginal birth after cessarian

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Paulita prvotno napisa
    I još nešto. Kako se napiše plan poroda?
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=180&Show=1631

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: VBAC u vodi?

Citiraj ina prvotno napisa
    A zašto se tebi čini da je porod u vodi najprirodniji? Meni se baš čini totalno neprirodan. Pa mi smo kopnena bića, niti jedn kopneni sisavac ne rađa u vodi. Čemu onda inzistirati, ako postoje i druge, u tvom slučaju sigurnije, a prirodne metode?
    Pa najvise zato sto su cure rekle da tamo dobijes dvije babice koje su cijelo vrijeme uz tebe i koje su obucene za prirodni porod. Sad, da li bi bila u vodi ili ne, ovisilo bi o tome kako bih se osjecala. Iz ovih postova dosta me zaintigirao stolcic. Ali zvala sam ponovo Rijeku. Sestra Silvana je na godisnjem, a ta koja mi se javila nije bila bas najsusretljivija. Rekla mi je da ne moze preko telefona opisati kako izgleda porod na stolcicu. Ja sam samo htjela znati da li dobijes isto tako babice koje su za prirodni porod. Stekla sam dojam da me gledaju kao da sam luda sto bih htjela VBAC uopce.
    Mislim da ce mi biti uzasno tesko izboriti se za bilo kakav VBAC. A pod tim podrazumijevam prirodni porod bez infuzije,dripa,prokidanja vodenjaka, i sl. medic. intervencija. Naravno, pod uvjetom da smo beba i ja ok.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam ni rekla da je bilo rupture, rekla sam da je bilo zamalo, tako mi je rekao doktor. da takva maternica i takav oziljak vjerojatno ne bi izdrzali trudove.
    Oprosti na inzistiranju ali ja nemam pretjerano povjerenja u doktore. Svaka dijagnoza je subjektivna. Bas danas sam procitala u onoj knjizi da u biti ruptura nije nagla, i da se uopce ne osjeti, nego se samo rez otvori. I cak i kad se to desi, to ne mora nista znaciti, i dalje moze proci sve ok.
    ruptura se dogodila onoj zeni (D.I.) koja je umrla prije cetiri godine na SD-u. ona ti se ne moze javiti.
    samo kod nje nije bio vbac.
    Znaci da zena nije imala CR prije toga? To se slaze s onim sto pise u ovoj knjizi. Ruptura se moze desiti i zenama koje nisu imale CR.
    Sta je bilo tocno s tom zenom? Ja se ne sjecam toga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš sam se sad rastužila, mislila sam rodit u kadi....obzirom na prvi carski neću. Šmrc.
    Ja se necu predati tako lako. Pisat cu ravnatelju rodilista u Rijeci i inzistirati da hocu porod u vodi. Opet, naravno, ako sve bude ok sa trudnocom.
    Mislim da je puno opasniji onaj bolnicki "prirodni" porod sa raznoraznim med. pomagalima nego porod u vodi.
    Jos se nije nitko javio da je vidio ili cuo za rupturu maternice kod VBAC. Ako je to toliko opasno i cesto, valda bi se javio netko s barem jednim primjerom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

D.I. je ona zena koja je radjala, cini mi se, trece dijete, dva su lijecnika bila optuzena za nemar itd, dijete je rodjeno mrtvo, a zena umrla par sati poslije, bilo zataskavanja i svega.

naravno da je svaka dijagnoza subjektivna, na to sam i mislila kad sam rekla da nije svaki vbac isti.

sto se ucestalosti rupture tice, negdje sam vidjela podatak o nekom malom postotku, 1 ili 3 %.

ali vjerojatnost rupture je sigurno veca ako se koristi drip, tako da mi je jasna tvoja zelja za prirodnim porodom.

ja bih pokusala naci lijecnika koji ce razumjeti moje zelje. moj je bio takav, pa kad na kraju moj porod i nije izgledao onako kako sam zeljela, ja sam znala da su moje zelje postovane i da smo ucinili sve sto se moglo.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa

za carski i blizance ne znam, ali postoje istrazivanja koja su pokazala jako dobre ishode zadka u vodi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto se ucestalosti rupture tice, negdje sam vidjela podatak o nekom malom postotku, 1 ili 3 %.
    Evo mene ponovo s tom knjigom - ovdje pise 0,5 %!
    ali vjerojatnost rupture je sigurno veca ako se koristi drip, tako da mi je jasna tvoja zelja za prirodnim porodom.

ja bih pokusala naci lijecnika koji ce razumjeti moje zelje. moj je bio takav, pa kad na kraju moj porod i nije izgledao onako kako sam zeljela, ja sam znala da su moje zelje postovane i da smo ucinili sve sto se moglo.
    Mislis li na lijecnika koji ti bude na porodu u bolnici, ili izabranog ginekologa?
    Jer moja ginekologica je nazalost jedina u mom gradu, pa nemam bas izbora. A tko zna na kojeg cu lijecnika naletiti u bolnici.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim na lijecnika u bolnici, u trudnickoj ambulanti.

ovaj postotak koji sam spomenula je bio rezultat nekog istrazivanja konkretnog, ne ukupan postotak

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Baš sam se sad rastužila, mislila sam rodit u kadi....obzirom na prvi carski neću. Šmrc.
    Ja se necu predati tako lako. Pisat cu ravnatelju rodilista u Rijeci i inzistirati da hocu porod u vodi. Opet, naravno, ako sve bude ok sa trudnocom.
    Mislim da je puno opasniji onaj bolnicki "prirodni" porod sa raznoraznim med. pomagalima nego porod u vodi.
    Jos se nije nitko javio da je vidio ili cuo za rupturu maternice kod VBAC. Ako je to toliko opasno i cesto, valda bi se javio netko s barem jednim primjerom.
    I ja sam čula da se ako je prva trudnoća završila CR, kod slijedećeg poroda nikako ne daje drip radi mogućnosti rupture maternice. A opet, žena koja je rodila par dana nakon mene, drugi porod, prvi je bio CR, najprije je završila na dripu nekoliko sati i kad su vidjeli da ne ide poslali je na CR. Ali kod nje je stvar u tome da se nije mogla otvoriti ni prvi put. Kod mene je bio hitan radi placente previje. Tako da se nadam da s tim neću imati problema. Ali sigurno ću naglasiti šta ne želim.
    A što se tiče stolčića, od kuma žena je rodila na njemu, nema dripa, rezanja ni nikakvih "pomoći". Jedino ako se iskomplicira, prebacuju te na stol i ideš po njihovom. Nisam sigurna, ali čini mi se da su dvije babice. Ona je pukla jeko malo, dva šava.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Stranica je super! Samo imam toliko toga za procitati, da ne znam kako cu se vise snaci!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •