Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 168

Tema: U rodilištu Sv. Duh mame i bebe 24 sata zajedno, 2.dio

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno !!!

... evo mene upravo zvala frendica koja je prekjučer rodila na SD-u, carski, spinalna, treća beba. Prve dvije je rodila u Petrovoj, nekako joj se Petrova zamjerila pa je odlučila treći put ići na SD ( malo sam ju ja nagovorila ponešena svojim pozitivnim iskustvima). Tak me je ispsovala . Kaže da je koma, odmah nakon poroda dobila je bebu, 24 h se ne smije pomaknut zbog sinalne, a oni namjeste bebu na nju (doslovno) na cicu i odu. Inače, ona nije neki pekmez, tandemka je, ali je totalno razočarana. Čak je rekla da je interna za SD "Baby friendly, caesarian mommy unfriendly". To je sve prekrasno osmišljeno, ali kod nas u praksi ne funkcionira. Dvije sestre na cijele babinjače... Kaže da je totalno razočarana.

Ja se ipak nadam da je mamama sa vaginalnog puuuuuno lakše.

Uglavnom, morate imati sve svoje, pelene, maramice. Mame same presvlače bebe . Ja sam ipak ZA!!!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: !!!

Čak je rekla da je interna za SD "Baby friendly, caesarian mommy unfriendly". To je sve prekrasno osmišljeno, ali kod nas u praksi ne funkcionira. Dvije sestre na cijele babinjače... Kaže da je totalno razočarana.
    Kao i uvijek, samo je titula bitna...
    Slusala sam neku radio emisiju oko toga da su dobili titulu od Unicefa, zvala sam i zvala, ali nisam nazalost dobila liniju..joj, svasta bi im rekla.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ipak sestre kazu da je veliki strucnjak kad stvari krenu po zlu u rađaoni, da je pravi tata-mata.
    onda bi bilo za sve najbolje da se samo time i bavi :/

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čak je rekla da je interna za SD "Baby friendly, caesarian mommy unfriendly".
    ma vrlo je diskutabilno koliko je i baby friendly, ali ajde, u tom segmentu je ipak nešto bolje nego prije.

i slažem se da je zaista nedopustivo kako se ponašaju prema majkama koje trebaju pomoć, poglavito onima koje su rodile na carski.
    mislim, njihov je posao da se brinu o babinjačama, pa valjda one koje su imale operaciju zaslužuju i više pomoći???
    meni je to neshvatljivo, kao da se osvećuju zato što im se promijenio režim što se nekima ne sviđa.
    ne kužim gdje im je etika kada tako bešćutno ostavljaju na cjedilu žene o kojima se po defaultu moraju brinuti...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u biti, ne kužim čemu onda uopće takva skrb, bolje ti je otić doma i zvat nekoga za koga znaš da će se brinut za tebe, ako ti je pomoć potrebno.
    nisam rodila na carski(mada ima i žena koje rode vaginalno pa im isto treba dosta pomoći), ali iskreno suosjećam s tim mamama i kipim kako su uspjeli to izokrenut.

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

da, i meni se cini da su jedva docekali ovo da jos vise izmrcvare rodilje da bi mogli reci "Evo vam ga, sad ste dobile sto ste htjele, tuke"

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj partyka prvotno napisa
    da, i meni se cini da su jedva docekali ovo da jos vise izmrcvare rodilje da bi mogli reci "Evo vam ga, sad ste dobile sto ste htjele, tuke"
    Ima jedan oksimoron: "Be careful what you wish for, it might come true."; ovdje je nasao plodno tlo.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Deaedi, možeš li obrazložiti kako to točno misliš?
    ako misliš na Rodin aktivizam, ne, to nije ono što smo tražili.
    tražili smo (i dalje tražimo) nešto sasvim drugo:da se promijeni bolnička procedura u kojoj se majkama nakon poroda otimaju djeca,
    što ne isključuje brigu za majke kojima je pomoć potrebna.
    a to što su na SD neki to protumačili onako kako je njima pasalo (i za to optužili Rodu, pa se valjda sad naslađuju), govori samo o tome koliko su daleko (namjerno ili nenamjerno) od razumijevanja onoga što smo tražili.

nadam se da ova tvoja primjedba nije išla u tom smjeru.
    jer trebaće vremena, to je jasno, i srce me boli što se sve skupa prebija preko leđa ovih žena, ali ne mislim da je bilo bolje ne tražiti ništa.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da se ništa nije tražilo - ne bi se ni dobilo, tako da još uvijek mislim, bez obzira na pojedinačna iskustva da je napravljen ogroman korak naprijed.

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mislim da nitko ne dovodi u pitanje rad Roda, unicefa ili to da ovo sto je za sada ostvareno u SD-u velika stvar. i ja osobno ako cu radjat u zg sigurno mi je jedina opcija SD. moj komentar (a pretpostavljam i daedin) je isao u smjeru kako mi se cini da su namjerno postavili stvari tako da babinjacama bude teze umjesto lakse.
    to je zato jer smatraju da su im promjene nametnute pa se k'o fol mijenjaju, a ustvari drze figu u dzepu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Drage žene, ja sam se u petak vratila sa SD, doslovno presretna jer sam pobjegla. Prvorotkinja sam sa carskog, koja u životu nije imala dodira sa bebama i ne zna ama baš ništa o njima (osim onoga što sam pročitala, a pročitala sam puno, međutim čitanje o bebi i beba u rukama nisu stvari za usporediti).
    Rooming in je za mene bio traumatično iskustvo, sve te boli, beba plače, mlijeka nema... mislim da u tome uživaju samo mazohisti.
    O pomoći sestara ne znam koji bih zaključak donijela, većina njih se zapravo trudi, ali ako imaš problem i ako ti ne ide, nitko za tebe u biti nema vremena. Zamislite me zbunjenu pored gladne bebe, a kako koja sestra dođe tako čujem drugu dijagnozu (uglavnom dojenje praktički nikad uspješno ni uz njihovu pomoć): prevelike su vam grudi (zapravo: dojke su vam dva puta veće od bebine glave); premale su vam bradavice, evo vam šeširić ali sakrijte ga od pedijatra; bradavice su vam super, bacite šeširić; beba nema refleks sisanja; nije vam još došlo mlijeko; imate previše mlijeka, sve će vam se upaliti. Časna riječ, sve su mi to rekle, kako je koja dolazila.
    Kad sam prvi put ustajala nakon carskog (krevet je visok i potpuno ravan, i nema onu ručku gore da se možeš uhvatiti i sam si pomoći) sestra koja mi je 'pomagala' nije mi htjela dati ruku, stajala je pored mene i gledala kako praktički padam u nesvijest (užasno mi se vrtilo i bila sam užasno slaba). (npr curi s carskim do mene koja je došla dva dana iza mene je neka druga sestra super pomogla u ovome).
    Kad sam drugu noć s bebom, već totalno izmorena, neispavana i prilično isfrustrirana zamolila sestru da mi premota bebu, nije htjela. Nije mi htjela čak niti pokazati kako da to sama napravim (opet napominjem, prvorotkinja sam, i iako znam da to nije neka znanost, nisam nikad držala pelenu u rukama i trebala mi je pomoć, ne samo zato, nego i jer mi je stvarno bilo loše).
    Milijun epizoda.
    Sve bebe zovu 'on' što je možda ok, kao 'bebač', ali mene je totalno živciralo jer ja imam curicu.
    Osobito kad ju je jedna došla smiriti nakon što je urlala tko zna koliko, i rekla mi 'vidi mu se u očima da će biti zločest'
    Jedna mi je došla pomoći oko dojenja, i pitala me jesam li nervozna, i kad sam rekla da jesam, preokrenula očima, istrgla mi ju iz ruku i rekla da se onda neće ni truditi i odnijela ju (iskreno, laknulo mi je da će ju napokon netko nahraniti, ali zadnje što mi je trebalo je osjećaj krivnje da beba neće sisati jer sam ja nervozna - ne znam na koju foru sam mogla biti opuštena.)
    Meni je bebin krevetić bio do mog kreveta, ali u sobi je bila još jedna žena sa carskim koja se morala svaki put ustajati ne bi li ju uzela iz krevetića i stavila u njega (stalno su nas upozoravali da ne smijemo spavati s bebama u krevetu jer je jednoj ženi dijete palo na pod kad je zaspala).

Moram jedino napomenuti da od svega što sam doživjela na SV Duhu jedino taj Rooming in navodim kao loše iskustvo. Prije odjela babinjača sve je bilo zbilja super, ali boravak tamo je bio toliko grozan da se ja, cure moje, tamo više ne vraćam.

To je funkcionira kod onih, kod kojih je sve idealno, vaginalni porod bez poteškoća, i dojenje kao po špagi.

Slobodno nek me popljuju sve 'idealne' mame, to je bila jedna grozota, i nitko me neće uvjeriti u suprotno.

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nitko te nece popljuvat jer ovdje nema idealnih mama (one koje misle da jesu, nek potraze pomoc). dala si sve od sebe u neljudskim uvjetima i mozes si samo cestitat. curici kojoj se vidi u ocima da je zlocesti decko (?!?!?) i hrabroj mami.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Čupko1, ja te u potpunosti razumijem. Ja sam drugo djete rodila na SD pod istim uvjetima i znam kako ti je.I ja sam se naslužala razno-raznih dijagnoza od sestara,ali ovaj puta kroz jedno uho unutra-kroz drugo van. A ono za dizanje iz kreveta točno znam kako ti je, ja mogu reći da mi je to bio najgori dio od cijelog poroda. Jednostavno se nemoguće dići s tog kreveta, a oni te doslovno natjeraju da to učiniš. Ja sam se jedva okrenula na bok i kad sam rekla da se ne mogu dići, sestra me tak povukla prema gore da sam mislila da će mi se trbuh rasporiti...
    Da, definitivno bi carice trbale imati drugačiji tretman...

Strippy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

E točno tog scenarija se i ja bojim... Pa ne mogu vjerovati da forsiraju s roomingom onima koji su imale sekciju!! Za Boga miloga, pa to nije šala - to je skroz ozbiljna operacija nakon koje treba dati bar malo vremena ženi da se oporavi!!! Nitko ne postavlja pitanje da bi moglo doći do pucanja šavova uslijed naprezanja?! :shock: Mislim stvarno...dovezu te iz sale i za 5min. tutnu bebu i očekuju da se ti u potpunosti brineš o njoj? Nebuloza! I još ti nabijaju kompleks loše majke...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

mama juanita, mislim da Čupko sve rekla umjesto mene. Nisam nista implicirala na Rodin aktivizam, nego na cinjenicu da SD to nije zasluzio. I meni je prije 3 g bilo skoro identično. Još sam imala i komplikacije, pukao mi je rez od carskog jer mi nitko htio doci pomoci pa sam sama dizala bebe, iako mi je to bilo zabranjeno. Pomoc oko dojenja, mogu se samo Tako da sam jako osjetljiva na tu temu, i dobro znam što znaci biti "carica" na SD. I kad cujem da su dobiti u titulu, digne mi se kosa na glavi. Mogu samo reci: SRAMOTA za njih sto su je prihvatili a i sigurno nije pohvalno za onoga tko im ju je dao, neka procita ovaj post od Čupka. Kada titulu dobiju ovakva rodilista, koji je njen znacaj?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Sjećam se da su u Puli isto trebali dizati žene iz kreveta nakon carskog isti dan, objasnili su da je to da se spriječi eventualna tromboza (ako me pamćenje dobro služi).
    Ja se nisam ni nakon normalnog poroda mogla dić bez pomoći, ali sestre su mi prvi dan ful pomagale, valjda bi samo još doma dobila takvu pomoć, valjda sam baš naletjela na neke koje su postale sestre iz humanih pobuda. I nitko me nije zezao. A doktor je u viziti rekao da sam mu skroz bijela, dao da mi naprave krvnu sliku, tlak, uglavnom, nije bio bezobrazan nego zabrinut. I svi su mi onako veselo stalno govorili "daj jedi, dok se vratim da si pojela sve to... " Uglavnom, nisam se osjećala ni bespomoćno, ni očajno, ni nesposobno...i strašno mi je žao što čitam ovakva iskustva sa SD, stvarno više ne znam kamo ću.
    A krevet mi je odgovarao onako visok, samo bi se prevrnula na trbuh i spustila noge na pod. Da je bio niži, morala bih malo više snage uložiti da se dignem.
    Znam da nekome sa strane sve ovo zvuči banalno, i da to traje samo par dana, ali ipak nam se svima urezalo za cijeli život...do detalja.

Strippy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Prvo i osnovno: smatram da bi rooming-in trebao biti stvar izbora, a ne nametnuti protokol. Osobno, iskreno i duboko se nadam da ću ovaj puta roditi vaginalno bez većih komplikacija jer želim biti s bebicom od prvog trena (a i dojenje tada puno lakše funkcionira). Ukoliko to ne bude slučaj, ostaje mi samo nadati se da će se za koji mjesec situacija malo popraviti i "smekšati". Jedno pitanje: sad kad su bebe 24h s mamama, kaj rade sestre s neonatologije?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne slažem se: rooming-in bi trebao biti standard, ALI uz adekvatnu pomoć majkama koje je žele/trebaju. rooming-in NE podrazumijeva istovariti bebu mami i ostaviti je da se snalazi.

ma, kako ti uopće netko može nametnuti tvoje dijete i brigu o njemu? :?

Strippy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ne slažem se: rooming-in bi trebao biti standard, ALI uz adekvatnu pomoć majkama koje je žele/trebaju. rooming-in NE podrazumijeva istovariti bebu mami i ostaviti je da se snalazi.

Slažem se, ovo bi bila formulacija mog prethodnog posta. Međutim to u praksi ne funkcionira i što sad?

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ma, kako ti uopće netko može nametnuti tvoje dijete i brigu o njemu? :?
    Ovo je bilo jako ružno s tvoje strane! :? Gdje sam ja to rekla da mi je briga za dijete nametnuta? Ajde malo oladi i razmisli što pišeš. Takva tvoja izjava se ne razlikuje puno od onih koje dolaze od strane medicinskog osoblja sa SD-a i u najmanju ruku vrijeđaš mene kao majku!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i ti slobodno oladi s izražavanjem

referirala sam se na tvoj post, ništa drugo:

Citiraj Strippy prvotno napisa
    Prvo i osnovno: smatram da bi rooming-in trebao biti stvar izbora, a ne nametnuti protokol.
    to što je sadašnja situacija loša, nije razlog da se rooming-in učini izbornim. razlog je da tražimo načina da ga se poboljša.

Strippy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja svojim izražavanjem nikoga ne vrijeđam i ne omalovažavam kao što si ti replicirala meni. Žalosna je činjenica (ali je činjenica i iza toga stojim) da novo uvedeni roomin-in na SD-u i nije ništa više od protokola i moj je post kritike bio usmjeren tome a ne konceptu rooming-ina općenito. Kao što sam već nekoliko puta i napisala i sama ga želim i da si malo bolje čitala ono što sam napisala ne bi onako ružno insinuirala da meni netko nameće brigu o mom djetetu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne tebi, rodiljama općenito.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Strippy prvotno napisa
    Jedno pitanje: sad kad su bebe 24h s mamama, kaj rade sestre s neonatologije?
    Uzele su kolektivni godišnji!

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

opcenito bi vi koji se potpisujete kao osoblje foruma mogli malo prestat nasrtat na zabrinute trudnice
    ovo je vec stoti put da vidim da nasrcete vi "starosjedioci" ako netko kaze nesto sto nije po vasoj mjeri.

Strippy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Isprike ako sam pogrešno protumačila, jer mi je izgledalo da se nadovezuješ na moj post.
    U svakom slučaju, mislim da nije dobro generalizirati i "trpati sve u isti koš".
    Mene je vijest o rooming-inu na SD-u tako razveselila, ali njeno provođenje mi budi sumnju i brigu. Kad ćemo dočekati malo humanosti u rodilištima, a ne konstantnu borbu i kruto primjenjivanje nekih pravila?

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

strippy, nadovezala sam se na tvoj post odnosno na grube i neprimjerene optuzbe ms. ivy.
    tocno znam sto mislis i slazem se s tobom - svi smo se veselili kao mala djeca tom rooming-inu na SD-u ali to ne znaci da ne mozemo prigovorit kad vidimo da se koncept zlorablja na stetu majke ili bebe.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fakt, šta rade sestre nije mi to uopće palo na pamet. očito ne dolaze pomoći mamama

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

samo ću ponoviti da nije isto prigovoriti načinu na koji se rooming-in provodi (a ove su priče zaista žalosne ) i reći da bi ga trebalo učiniti izbornim. treba nam rooming-in, ali ne ovakav.

idem sad tražiti neke trudnice da ih preplašim

Strippy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    fakt, šta rade sestre nije mi to uopće palo na pamet. očito ne dolaze pomoći mamama
    Čudno mi je to sve skupa, znam da su na babinjačama 2 sestre u smjeni i one zbilja ne stignu odhendlati sve mame i bebe, pa mi je logično da ih se pojača s ekipom s neonatologije, ali konstantno a ne da ih se mora zivkati (jer onda i ako dođu su "nabrušene"). Ali nisu ni one krive (vidjela sam da se zbilja trude pomoći), kriv je sustav primjenjivanja na kojem treba poraditi. Ako bude prilike, na slijedećem pregledu na SD-u ću baš pitati ginića što misli o tome...

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam provela na SD 5 tjedana prije poroda i 2.5 tjedna poslije. Patologija je super, red, rad i disclina, ali ruku na srce nemaju baš oni ni puno nekog posla.
    Osoblja u radjaoni se ne sjecam jer sam bila na hitnom carskom.
    Odjel babinjača je malo izgubljen u vremenu i prostoru. Tamo sestre imaju puuuno više posla. Obično ih ide dvije na cijeli odjel babinjača što je totalno deficitarno... (osim onih par komada koje se pojave ujutro s Jakovčićem na viziti i poslije ih nit ne vidiš). Da budem iskrena, ja sam imala gore debelu vezu pa su oko mene trčkarale, ali bolilo me gledati kako žene jauču u bolovima a ove im doslovno satima ne donose tabletu. No ja sestre sa babinjača ne osuđujem, samo bi ih trebalo biti puno više.

Sestre sa pedijatrije su druga priča. Bahate i antipatične (čast iznimkama). Ja baš nisam imala puno kontakta s njima jer je N. bila nedonošče pa ju nisu donosili k meni na odjel. Zato sam bila pasivni promatrač pa sam se svaki put :shock: sa njihovom bahatošću, kad bi donosili bebe cimericama.

Ja pozdravljam ROOMING IN!!! Super je to, prekrasno osmišljeno ali će na SD početi funkcionirati možda za 10 g a ni tada.
    Pozdravljam i ROOMING in nakon sekcije, ali u slučajevima kada ide jedna sestra na sobu, kada je rodilja sama u sobi, kada tata ima pomoćni ležaj i može 24 h biti sa mamom i bebom i pomagati E to je baby friendly!! A ne ovo naše...

No ja znam da bih ipak ponovo otišla na SD!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Je l ima na SD mogućnost unajmljivanja apartmana? Ja bi odmah i tatu dovela

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj tulip prvotno napisa
    Je l ima na SD mogućnost unajmljivanja apartmana? Ja bi odmah i tatu dovela
    mislim da ne, imaju apartman ali je on uvijek zauzet "redovnim" rodiljama jer je odjel babinjača premali

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni je termin za dva mjeseca željela bih se poroditi na SD i voljela bih rooming -in ...prva mi je trudnoća i neznam da li ću uopće biti u stanju brinuti se o bebi odmah nakon poroda..da li mogu tražiti da se pobrinu za bebu par sati ili to odmah znači "da se želim """riješiti"""svog djeteta! :?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajme, čitam ovo i ne mogu vjerovati :shock:
    Mislim, to stvarno zvuči kao da se osoblje SDa iskaljuje na mamama što su "bili prisiljeni uvesti promjene"

ja sam drugi put rodila prije 16 mj i imala sam rooming-in, tj, ono što se tada nazivalo rooming-in om. Znači beba je bila stalno kod mene, i noću, osim za vrijeme vizite, posjete, kupanja
    Ne znam, ali meni je to bilo super. ostale 2 rodilje iz sobe nisu imale bebe kraj sebe. Meni nije uopće bilo naporno, iako nisam skoro ništa spavala 2 noći. Beba je spavala sa mnom na krevetu, sve je super funkcioniralo

ALI, ja sam rodila vaginalno, prirodno, nisam bila ošamućena analgeticima i dvodnevnim rađanjem, nisam imala ranu od epi ili carskog.....to su savim drugi uvjeti od one mame koja rodi na carski ili ima druge komplikacije kod poroda. Takvoj mami treba sva moguća pomoć.
    Ne mogu vjerovati da se tako ponašaju .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Samo još da dodam...nemojte se vi, buduće mame, obeshrabriti. Ja sam bila tako vesela kad sam čula da se rooming-in uvodi po defaultu, a vi ćete sad radi ovih priča početi izbjegavati SD.
    Još je uvijek velika šansa da sve ispadne super, da rodite prirodno, da ćete same biti u potpunosti sposobne brinuti o svom djetetu, da će vam mlijeko brzo doći, da će vam sestre ipak doći pomoći...

A prekrasno je iskustvo spavati pored svoje bebe u bolničkom krevetu .
    MOja Lana se prvu noć, tj drugu...(ispravak - prvu noć mi je nisu donijeli jer sam kasno došla na odjel, bila dugo na promatranju jer sam puno krvarila) cijelu noć nacicavala, drugi dan je od toga mlijeko poteklo u potocima, a drugu noć se najela i spavala ko bubica.
    Ja sam stalno razmišljala o tome kako je njoj lijepo pored svoje mame , dok su druga djeca sama u dječjoj sobi.
    Nikom ovime ne nabijam grižnju savjesti, samo želim reći da se ne prepadnete odmah svega radi ovih loših iskustava, još uvijek postoji velika šansa da sve bude super

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja to zaista želim više od svega ali se bojim upravo ovog sto si napisala (kompliciranog poroda ,dvodnevnog rađanja ,ošamućenosti analgeticima) i još k tome da naletim na netoleranciju
    :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e, pa ja ne znam sad sto bih.
    prosli porod mi je bio sekcija nakon kojeg sam imala povisen tlak (citaj-ubacivali su u mene hrpu tableta-i apaurine cak), manjak zeljeza (primila 3 doze krvi), skoro se onesvijestila na hodniku-cak mi je i dr koprcina pomagala, 5 dana uzasne glavobolje kao reakciju na spinalnu.

i sad se ja pitam, ako se slicno i ovaj put ponovi, uz ovakvo osoblje, kako da se ja brinem za bebu?????

osim toga, prosli puta nisam dojila 5 dana jer, kao, "caricama" tek tada dodje mlijeko. kako onda sada i carice mogu dojit?? otkud tolika promjena???

ja zelim bebu uz sebe-pogotovo sto sam ih prosli puta vidjala minimalno-i tako tri tjedna-ali, malo me plasi ovakva situacija. cak je i moj ginic komentirao kako to nisu bas najnormalniji uvjeti za rodilje.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pozdrav svima!
    Evo mog iskustva. Rodila sam u osmom mjesecu ove godine i tad nije bilo ni opcije roominga na sd jer je bila gužva i svi bejbi krevetići su već bili zauzeti
    Rodila sam u 5 popodne a miceka vidjela tek idući dan u isto vrijeme jer nije bilo mjesta na odjelu pa su me nakon poroda vratili natrag u predrađaonu (nakon 10h rađanja ponovo u stenjaonu), nakon poroda su mi ga dali na prsa na doslovno minutu i odnijeli. Kad su mi ga napokon donijeli nakon tih 24h bio je toliko gladan (nisu mu u međuvremenu niš dali) i toliko je plakao a meni mlijeko kap po kap. Cimerice su me samo sažalno gledale. Koliko je plakao bila sam uvjerena da će biti plačno dijete općenito i svašta (neznalica) i plakala skupa s njim i onda su ga u ponoć takvog tužnog odnijele. Vratile mi ga ujutro oko ja mislim 6 i onda sam ja promijenila ploču i prestala paničariti. napokon nešto kolostruma i micek se nadudao i odmah uhvatio šemu spavanja po tri sata između papanja. Bila sam dosta rezana ali mi nije bilo teško dizati se i sve to. Bio je samnom stalno osim 6h po noći i meni pasalo. Uspjela malo odspavati jer kad bi bio kraj mene, bilo me strah zaspati da ga ne srušim s kreveta. Sestre su bile ok, susretljive do neke mjere, jer nisu baš blagonaklono gledale na bilošto što bi odskakalo od procedure. ja sam ga bila izvadila iz jastučića (pa samo da mišonji vidim i poljubim nogice) dobila sam ukor. Pitala jel ga mogu presvlačit - dobila ukor. Sve mi je to bilo dosta vojnički, ali mislim da, za sve mame kojima to slijedi - ja sam isto bila neiskusna i mlada -24- prvorotkinja ali meni je recimo pomoglo to što sam se kad su mi ga donijeli to drugo jutro potpuno opustila, prepustila instinktu i pustila ruke i cike da ''same rade'' i iskreno, nisam nijednom pozvonila sestrama za pomoć. Stvarno mislim da što više morate vjerovati u sebe i u svoje instinkte i zaboraviti sve naučeno i pročitano. Sve se to događa od pamtivijeka i duboko nam je svima urezano samo od strepnje ponekad ne dopuštamo nagonima da nas vode.

Da rezimiram - nisam bila nešto strašno oduševljena ničim, nisam puno ni očekivala, ali opet ću tamo kad bude vrijeme za novog dudeka i nadam se da će svima vama budućim mamama sve proći dobro i predobro

Puse podrškalice!!!!

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja ne razumijem ako su tako velike guzve kakve su bile ove godine (da su rodilje boravile po hodnicima i u predrađaoni i sl) kako ce to odsad funkcionirati u tim slucajevima? il je ovo mozda politika da se smanji priljev pacijenata?jer uvjerena sam da ova opcija roominga ne odgovara svim zenama koje idu roditi tamo. i dal netko zna je li dolje u trudnickoj negdje istaknuto buducim rodiljama sto ih ceka il se prepadnu i 1. put cuju za rooming in tek kad rode?

jedva cekam kad cu ponovo tamo roditi! al ne mislim spustati bebu sa svog kreveta u kinderbet, bit cemo zagrljeni po cijele dane!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene zivciraju te njihove improvizacije sa rooming in-om i mislim da svakako ne zasluzuju titulu bolnica prijatelj djece. Ja sam sva tri puta tamo rodila i prosla skoro sve njihove varijante. Najzalosnije je sto zena tamo nema niti psihološku niti prakticnu pomoc jer sve je super kad sve super krene- beba ok cica mama se relativno dobro osijeca, nema problema sa zastojem mlijeka i slično. Onda ni ne treba nista nego krevet. Ali za sve ostalo su katastrofalni jer i meni su dijete donijeli tek nakon 24 sata (stvarno bila je guzva nisu oni krivi) Meni je mlijeko doslo tek treci dan kad su se opet prepunile a u međuvremenu je i beba nucinkovito sisala jer su je oni prvi dan hranili na bocicu.
    Kod mene je srecom sve super zavrsilo i evo samo dojimo, ali da mi to nije trece dijete i ja bi tamo cijeli dan plakala s njim. To meni nije normalno.
    Trebamo se boriti da svakako za rooming ali za kvalitetan rooming a ne za stres nekim zenama jer im to najmanje treba.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Baj d vej, prije poroda sam mjesec dana ležala na trudničkom odjelu i tamo su nas stalno prešaltavali jer su u prve dvije sobe često stavljale rodilje s bebicama i navažale ih kroz taj hodnik a trudnice su često bolesne ako leže u bolnici, zar ne? I liječnici su mi išli na živce jer kad ležiš u bolnici zadnji dođeš na red za sve, za preglede, za ctg i sl. Ja sam osobno ležala tamo sa već prenesenomm trudnoćom od tjedan dana i još me tjedan dana nitko nije pregledao dak nisam digla frku pa su me poslali rodit u 42+3 tjednu! Ali opet kažem, ponovo bih tamo jer su mi od svega što se kod nas nudi nekak najpouzdaniji i ono što je meni osobno i najbitnije - na porodu mrak stručni! ostalo su finese

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sto se poroda tice sve super i sestre i doktori. Sestre na babinjacama su stvarno preopterecene, ali i dalje ljubazne i drage, ali zato su djecije sestre (vecina) katastrofa kao i vecina pedijatara (meni se i dr. S. vrlo bahato i neljubazno ponasao sto mislim da si on ne bi smio dozvoliti). I zato nikako ne zasluzuju titulu prijatelja djece vise su mi kao neprijatelji osim sto su ispunili na papiru zahtjev da promicu dojenje i da imaju roomig-in.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj lukava puščica prvotno napisa
    ... i dal netko zna je li dolje u trudnickoj negdje istaknuto buducim rodiljama sto ih ceka il se prepadnu i 1. put cuju za rooming in tek kad rode?
    dok sam čekala za posljednja 2 pregleda u TA na sv. duhu, sestra Mira je držala govor o rooming in-u i dojenju na sv. duhu, nudila ženama letke koje su tiskali (o dojenju, o važnosti prvog podoja odmah nakon poroda te o ručnom izdajanju) i pustila film o dojenju
    i moram priznati da nisam primjetila neki interes među trudnicama oko sebe

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj macka prvotno napisa
    ... i dal netko zna je li dolje u trudnickoj negdje istaknuto buducim rodiljama sto ih ceka il se prepadnu i 1. put cuju za rooming in tek kad rode?
    dok sam čekala za posljednja 2 pregleda u TA na sv. duhu, sestra Mira je držala govor o rooming in-u i dojenju na sv. duhu, nudila ženama letke koje su tiskali (o dojenju, o važnosti prvog podoja odmah nakon poroda te o ručnom izdajanju) i pustila film o dojenju
    i moram priznati da nisam primjetila neki interes među trudnicama oko sebe
    sestra mira
    hvata me nostalgija za TA na sd-u

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Sestra Mira rulez!!!

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

evo kad smo sve i svasta natipkavale kako taj rooming izgleda kod nas i kako ga poboljsati, napisati cu prijateljicino iskustvo iz poljske:

cura je poljakinja, 1. put je rodila kod nas na SD carski,
    u 2. trudnoci odlucila da obavezno ide roditi u poljsku jer kaze da joj je ovdje bilo prestrasno, kaze da smo 200 godina iza poljske i da takvu pogresku nece ponoviti.
    dakle zena u 8.mj trudnoce putuje autom u poljsku po svoj porod i tretman kakav zasluzuje.

vratila se prezadovoljna, opet rodila na carski (cak kaze da je oporavak bio kudikamo tezi, doktori su operaciju losije obavili nego nasi 1. put) ali kaze da je dobila ono po sto je tamo i isla, ja sva u soku ne kuzim po sto je onda isla ako kaze da smo mi jos u 19.st.
    ona i njen muz su presretni, u superlativima euforicno prepricavaju kako im je u bolnici bilo zakon (nakon traume na SD).

dakle kazu da je bolnica nis specijalno po opremi, uređenju i sl ali da te tamo tretiraju kao cara kad uđes.
    svi opusteni, s osmjesima, kao da si dosao na cajanku.
    takva je atmosfera svuda a osoblje se prema tebi ponasa ne kao da tamo smetas i kao da si ti neki jadnik kojem ce oni eventualno udijeliti milost nego se u svakom trenu osjeca da su oni tamo radi tebe, da bi tvoj boravak tamo bio i ostao jedno prekrasno iskustvo za sjecanje.

rekla im je da je 1. put rodila na carski ali da bi jako zeljela roditi vaginalno i doktori su postivali njenu zelju kao zapovijed. dali su joj vremena koliko god zeli, ali su joj trudovi bili preslabi (kao i 1. put), mislim da je negdje 12h setala i setala i đipala po pilates lopti (tata je cijelo vrijeme bio tamo) ali nije se valjda otvarala (malo sam ovaj dio pozaboravljala) kad je ona sama rekla da zaista ne ide i da je porode na carski.
    na carskom je tata bio prisutan, sestre tati nude fotelju, njega s velikim postivanjem obavjestavaju o svemu sto se događa, on suprugu drzi za ruku, bebu vade i daju mu direkt u ruke. bebu nakon toga daju mami i nakon pranja i zamotavanja mama ide u sobu za promatranje na 2h ali sa svojom bebom i tatom.
    nakon toga ih smjestaju u bolnicku sobu sa jos 2 zene i bebe. sve bebe su u kreveticima ali su tu i tate 24h koji od 1. trenutka borave sa svojom obitelji. tata dize bebu iz krevetica i daje je mami, pomaze mami koliko god treba.
    tata dolazi i odlazi u koje god doba hoce, isto tako i ostali posjetitelji mogu doci kad god hoce (ali nisam sigurna dal svi idu u tu sobu il se sastaju vani).
    i tako su mama i tata su presretni i zadovoljni. isli su tamo po malo postivanja i komocije, i kaze da su dobili ono po sto su isli, makar je doktorski posao obavljen nestrucnije i imala je nakon toga tezi oporavak i posljedice.

dakle mozda je iduci korak za nas SD rooming in i za tate?

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

evo me! super iskustvo! nema boljega. pišem detalje kad mi se malo oslobode ruke i cice moja dva sisavca :mrgreens:
    Po meni ocjena +4, a obajsniti ću i ovih dana zašto nije 5 (u granicma HR realnosti, da se ne bi usporevđivalo sa strancima).

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

dakle mozda je iduci korak za nas SD rooming in i za tate?
    Mislim da bi više nego dovoljno bilo ovo:

svi opusteni, s osmjesima, kao da si dosao na cajanku.
    takva je atmosfera svuda a osoblje se prema tebi ponasa ne kao da tamo smetas i kao da si ti neki jadnik kojem ce oni eventualno udijeliti milost nego se u svakom trenu osjeca da su oni tamo radi tebe, da bi tvoj boravak tamo bio i ostao jedno prekrasno iskustvo za sjecanje.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Olivija prvotno napisa
    evo me! super iskustvo! nema boljega. pišem detalje kad mi se malo oslobode ruke i cice moja dva sisavca :mrgreens:
    Po meni ocjena +4, a obajsniti ću i ovih dana zašto nije 5 (u granicma HR realnosti, da se ne bi usporevđivalo sa strancima).
    oli, jedva čekam priču

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Rodila sam 17.12.2007.godine na Svetom Duhu...spinalnom anestezijom...Drage moje,to je sve uljepšano na papiru,nema veze s realnosti...Što se tiče 24h da je beba s vama.Skoro sve bebe su se odnosile preko noći,ujutro su ih sestre s pedijatrije vozile mama.Sestre su ljubazne,ali u priči s njima same kažu da je ovo mučenje mama i beba....Bila sam 5 dana u bolnici i jedva sam čekala doči kući....

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •