Moja curica nosi naočale od sedam mjeseci(Sada ima 4 godine),dioptrija +11,visoka slabovidnost,ako imate kakvih iskustava,preporuka pišite!!!!!!!
![]()
Moja curica nosi naočale od sedam mjeseci(Sada ima 4 godine),dioptrija +11,visoka slabovidnost,ako imate kakvih iskustava,preporuka pišite!!!!!!!
![]()
Vjerojatno će joj trebati poneko pomagalo za čitanje, a mislim da ima pravo na članstvo u savezu slijepih, kao i pravo na posuđivanje zvučnih knjiga. Provjerit ću danas pa javim.
Knjižnicu za slijepe možeš pronaći na http://www.hkzasl.hr/
Znam iz prijateljičinog iskustva: vježbe u Maloj kući (po nekom rasporedu defektolog dolazi i doma,bez obzira odakle si), pola radnog vremena, invalidnina (neznam u kojem postotku, u fazi je rješavanja), povećani dječji doplatak, kao što Davor reče članstvo u udruzi (lijepa druženja,priredbe i sportske igre, darovi za Sv. Nikolu)...Možda ju nagovorim da ti se javi na pp,nije član foruma.
Učlanjeni jesmo u udrugu slabovidnih i slijepih,u malu kuću idemo povremeno na kontrole,što se tiće terapeuta u kući na to imaju pravo samo djeca iz Zg.i bliže okoline,ali mi smo od njih dobili upute kako da vježbamo oči pa mi to radimo sami.Vježbice su lagane i koristimo ih u svakodnevnom životu.Ivona je imala strabizam,i višestruki nistagmus
ali smo to uspjeli smanjiti pomoću tih vježbica tako da je strabizam u potpunosti nestao a nistagmus povremeno kada se uzeuja.Provjerite mi molim vas to za malu kuću jer mi smo dobili informaciju da je to samo za Zg.Hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!
Za upis u knjižnicu dovoljna je potvrda liječnika da postoje poteškoće u čitanju, a za više detalja nazvati u knjižnicu na 01/4812 504.
Za članstvo u savezu slijepih kriteriji su 5% ostatka vida (ili manje) ili vidno polje 5° oko fiksacijske točke. To isto određuje liječnik.
Evo,provjereno je da terapeuti dolaze do Preloga (Međimurska županija). Šaljem ti pp.
Hvala Davoru za obavjest o knjižnici,i Mirjani za terapeute sutra ću nazvati u malu kuću da vidim s njima za terapeuta!!!!!!!!!![]()
Ja sam mama slijepe djevojcice (2,5 god), ROP V stepen, prijevremeno rodjena. Zivimo u BiH, Brcko. Bila sam vec ranije na Rodi, ali nisam mogla da se ulogujem pod tim imenom.
Borimo se sa hodanjem i nekim blindizmima. Ostalo ok.
Porasli smo u pravu bebelu brbljivicu.
Ne bavim se odgojem slijepih, ali ono što sam "naučio" je da se blindizmi donekle drže pod nadzorom jedino dok je dijete kod kuće. Djecu koja odrastu u institucijama uglavnom nitko ne korigira i uopće ne shvaćaju da rade nešto krivo.
Ne znam kako je u ustanovama, ali mi stalno opominjemo, govorimo, govorimo... Kod nas je u pitanju guranje rukice u oko. :/
Nije bas da smo je uspjeli odvici, ali ne odustajemo. Vidjela sam odrasle ljude koji to rade, ali i one koji to ne rade.
kako su ustanovili dioptriju kod tako male bebe? Ja se nadam da ćemo mi imati problem samo sa jednim (ima mrenu) a ne sa oba oka - drugo djeluje zdravo, ali joj oba bježe i gleda u križ!ivons@ prvotno napisa
Strojno. Očna leća projicira svjetlost na rožnjaču i fokusiranjem svjetla se to dade lijepo izmjeriti. Donekle je neprecizno.mama Jelena prvotno napisa
bili smo u maloj kući i nemožemo dobiti terapeuta u sl.brod,dali itko zna ima li u centru Vinko Bek terapeuta koji idu kući ako dijete nije školske dobi?Znam za jedan slučaj ali je dijete u školi,terapeut joj pokazuje brjevo pismo. :?
hmm, znam da je VB krenuo u nešto eksperimentalno baš za to. Ajde ih nazovi i traži Anitu, ona radi zajedno s MK
ivons@ ako ti može pomoći moje iskustvo, ja imam dioptriju -7,5, -8,5, znam da je to manje nego kod tvoje curke, ali ipak.
Otkrili su da sam kratkovidna kad sam imala 5 godina i dioptriju -5, dioptrija je rasla za pola stupnja stupanj godišnje.
Kad sam imala 7 godina i ponovo s 10-11 primala sam po dva mjeseca injekcije nekog lijeka od aloje vere, koji je trebao zaustaviti ili usporiti rast dioptrije. To smo nabavili iz tadašnjeg SSSR-a preko rođaka, a na preporuku moje doktorice iz Klaićeve. Baš me zanima što se danas misli o tom lijeku. Nakon druge runde dioptrija se ustalila, ali s 12 sam ja već prestala rasti, pa se to možda slučajno poklopilo.
Inače, mene su silno živcirale prašina i masne fleke na naočalama, kapljice od kiše i zamagljivanje. Tada nije bilo tankih stakla ko danas, pa su mi stakla virila po centimetar iz okvira, i to je bilo bljak. Današnje naočale su mi krasne i ugodne. Sa 14 sam pokušala nositi leće, sa 17 ponovo počela i nastavila do danas - to je stvarno bio preporod.
Ovako, nakon operacije ustanovljena je dioptrija +18 i +5 na "zdravo" oko. Mala sada ima 7 mjeseci i usljeđuje nam borba protiv lijenog oka tzv. ambliopije.
Na recept smo dobili dvoje naočale, jedne za stalno, druge za vježbu. Naočale su nas uz 20% popusta koštale 2800 kn, uz povrat od HZZO-a od 245 kn.
Kako naočale zapravo nisu opcija za tako malu bebu i isto tako zbog dijagnoze koja zahtijeva leću (uz naočale se vid ne može razvijati kod unilateralne afakije - nedostatka leće), uzimamo i leću - 1100 kn jedan proizvođač za dvije leće - za desno i lijevo oko, odnosno 1500 kn Silsoft leća iz USA, koja je jedina preporučljiva za dijete sa aphakijom. Kao prvo se čeka komisija, kao drugo čini se da je povrat oko 400 kn za dvije leće i imamo pravo na to svakih 6 mjeseci. Što ako dijete izgubi leću, za što postoji realna šansa - teoretski možemo potrošiti svaki mjesec par tisuća, a tim da se leća čeka mjesec i pol...
Meni je to krajnja sramota. Zašto je tome tako, zar ne postoje neki slučajevi da su ortopedska pomagala besplatna, odnosno da je omjer plaćanja obrnut? Zašto plaćamo HZZO-u svaki mjesec iz plaće? Da li postoje neka druga osiguranja?
Da li je moguće kod tako male djece izmjeriti oštrinu vida? Vidim da Ameri imaju testove ali se oftalmolog mora namučiti, kreveljiti, igrati, posvetiti djetetu puno vremena...Čak imaju besplatan program "prevent blindness" gdje stručnjaci provjeravaju vid kod beba i dođu doma... Nema tog kod nas ili možda ima u Maloj kući?
razočarana
HZZO je bolna tema, osobito kad su djeca u pitanju
Zamisli, po "novome" (zadnjih valjda godinu dana) invalidsko pomagalo im moraš vratiti da bi uopće mogao dobiti novo. Katastrofa. Hajd ti sad djetetu objasni da strgano pomagalo mora donijeti kući, pa makar bilo u rinfuzi.