Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Sa komplikacija na godišnji?!?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Sa komplikacija na godišnji?!?

Jutros me zbunila kolegica iz računovodstva koja me nazvala i rekla da mi preporuča da prekinem komplikacije te da iskoristim godišnji za ovu godinu pravo na regres. Totalno me zbunila sa time da iskoristim moj cijeli godišnji za ovu godinu i to završno sa 30 dana prije termina, jer sa, kako ona kaže , sa komplikacija se ide 42 dana na obavezni porodiljski, a sa godišnjeg može 30 dana prije. Kako uopće nisam razmišljala o tome nazvala sam info HZZO gdje mi je ljubazna službenica sugerirala da je to možda i malo rizično jer ću si umanjiti prosjek. Termin poroda mi je 5.5.2008., a na komplikacijama sam od 9.10.2007. U HZZO su mi rekli da ću po tome da odem sa komplikacija na porodiljski imati prvih šest mjeseci delimitiranu porodiljnu naknadu obzirom da me zahvatio ovaj novi Zakon, a pošto je moja plaća veća od 4250 kn koliko dobivam sada, bojim se da sa ovim godišnjim nekaj ne zeznem! Ne bih htjela da zbog regresa zezenem prosjek tih prvih šest mjeseci!!
    Ima li tko kakva iskustva? Što da radim? Žena iz računovodstva predlaže da odem sa 27. veljače - 4. travnja na godišnji, pa na porodiljski ( to je 30 dana prije tremina), a službenica HZZO spominje kao gorući 28. siječnja, najkasnije 1.veljače... Kratak mi je rok ako je po gospođi iz HZZO...Pomagajte ako znate! Bit ću vam JAKO zahvalna!

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I mene to zanima :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zašto bi si s korištenjem godišnjeg zezla plaću, ne kužim - ali vam firma umanjuje plaću ako si na godišnjem? Još i regres dobiješ, pa to može biti samo plus, a ne minus, mislim se ja... Za 45 dana porodiljskog ili onih 28 postoje tumačenja i tumačenja, između doktora, a i između službenika HZZO-a. Na službenom telefonu HZZOa dobila sam info da me MORAJU pustiti na 45 dana porodiljskog bez obzira što idem na porodiljski s godišnjeg (BTW, tako to tumače i u mojoj firmi - ili 45 ili 28, ovisno o odabiru trudnice, s tim da se ne može manje od 28 jer to je zakonski minimum). Ja rekla da liječnici različito tumače i da neki tumače da se ne može ići na 45 dana iz "rada" (godišnji ili rad) i da se mora s komplikacija, našto mi je službenica HZZO-a na telefonu rekla da u tom slučaju neka mi taj liječnik izda pisano obrazloženje na temelju čega mi neće otvoriti porodiljski na 45 dana itd. Nisam rekla da sam to drugačije mišljenje dobila iz insidera od HZZO-a. Ovo je stvarno katastrofa da svako tumači drugačije i to takvu nekakvu banalnost - živi Kafka. Javim se na kraju kad budem otvarala taj porodiljski što su mi ti moji protumačili.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zakaj bi zeznula - zato kaj mi je žena na HZZO spominjala da moram imati barem dvije isplate u prijašnjih šest mjeseci, spominjala je nekakav prosjek u zadnjih šest mjeseci, jer ako nemam dobar prosjek mogu pasti mislim na onaj dio obaveznog porodiljskog, na minimum! Tako mi je nekako rekla.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj loptica3 prvotno napisa
    Zakaj bi zeznula - zato kaj mi je žena na HZZO spominjala da moram imati barem dvije isplate u prijašnjih šest mjeseci, spominjala je nekakav prosjek u zadnjih šest mjeseci, jer ako nemam dobar prosjek mogu pasti mislim na onaj dio obaveznog porodiljskog, na minimum! Tako mi je nekako rekla.
    A zašto se godišnji ne računa u isplatu - ne kužim kako to remeti bilo što, ali ja sam ti i sama u ovome izgubljena...?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nemam ti pojma, ja ti se uopće ne snalazim u tome, valjda mora biti isplata prija otvaranja porodiljskog, pa ako je to sa komplikacija tj ako idem 45 dana ranije onda je to 20.3. pa isplata mora biti mjesec dana prije toga -u veljači za siječanj- ali ako krenem na godišnji tek od 28. siječnja imat ću jednu isplatu (za 3 dana rada ili godišnjeg) u veljači, pa za veljaču u ožujku a u tom mjesecu mi već počinje porodiljski pa to ne ulazi u prosjek ma...ništa ja to ne kužim! Zato sam mislila da neko ima slična iskustva da mi se javi sa savjetom jer inače ću morati opet nazvati ženu u HZZO i to baš referenticu kod koje nosim doznake da mi sve onako "seljački" objasni-mada baš ta ne izgleda tak susretljivo pa mi je muka od toga, kao da žicam nešto što mi ne pripada!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne vidim razlog da ne ides na godisnji. Ja sam iskoristila cijeli godisnji i to i stari i novi prije porodiljnog. I placa mi ispadne veca kad sam na godisnjem nego kad radim (glupo al istinito). I kakve veze ima godisnji sa isplatom plaće za hzzo, pa ne piše ti u isplatnoj listi da si na godisnjem tj. to nema veze. A na porodiljno moraš ići ili 40 ili najmanje 28 dana prije očekivanog termina, kako ti paše.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nisam stručnjak, al mislim da je caka u sljedećem: ako prekineš komplikacije i odeš na GO, praktički poništavaš one mjesece i prosjek plaće s kojima si do sada bila na bolovanju jer se s godišnjim "vraćaš" poslodavcu. A budući da su ti za porodiljni bitne zadnje 2 isplate poslodavca (ili 6 isplata, kako kod koga), bojim se da te na HZZO-u ne stave na neku mizeriju za vrijeme porodiljnog. Mislim da nije bitno koliku ćeš plaću dobiti od poslodavca, nego je zezancija u tome što je to SAMO JEDNA isplata. Ti vidi dal ti se isplati uzet plaću poslodavca+regres ili dobivati 6 mjeseci delimit. porod.naknadu. Barem su meni tako objasnili u HZZO-u uz napomenu da se komisiji za bolovanje nikako neće svidjeti prekidanje komplikacija zbog GO-a, al to je već neka druga priča... Bilo bi mi žao da si zezneš porod.naknadu i zato se nemoj libiti ispitati sve žive i nežive da dobiješ točnu informaciju (nadam se da ćeš je i dobiti)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Potpisujem tince u cijelosti.

Jer ako si na kompikacijama isplata ide na teret države, a ne poslodavca. Te mjesece koje si na bolovanju prosjek plaće ti je kod poslodava je 0.(bar u državnim firmama).
    1. Pitaj u firmi ako prekidaš bolovanje koliki ti je prosijek plaće, jer teoretski je moguće da GO razvučeš na dva mjeseca i imaš dvije isplate plaće, što bi bilo dovoljno za prosijek.
    2. Ptaj na HZZO koliko oni traže isplata za prosjek. ( Neki traže zadnje 2 , neki 3 , neki 6 mj) isplate kod poslodavca. Ne mislim tu samo na HZZO, već na Banke, dječji doplatak....
    Meni i mojim zapolenicima kad smo išle na porodiljni jedne godine je trebalo 3 plaće, a meni samo 2 pleće da dobim puni prosijek.

Pitaj, razmisli kaj ti najpovoljnije.

Muca avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj tince prvotno napisa
    nisam stručnjak, al mislim da je caka u sljedećem: ako prekineš komplikacije i odeš na GO, praktički poništavaš one mjesece i prosjek plaće s kojima si do sada bila na bolovanju jer se s godišnjim "vraćaš" poslodavcu. A budući da su ti za porodiljni bitne zadnje 2 isplate poslodavca (ili 6 isplata, kako kod koga), bojim se da te na HZZO-u ne stave na neku mizeriju za vrijeme porodiljnog. Mislim da nije bitno koliku ćeš plaću dobiti od poslodavca, nego je zezancija u tome što je to SAMO JEDNA isplata. Ti vidi dal ti se isplati uzet plaću poslodavca+regres ili dobivati 6 mjeseci delimit. porod.naknadu. Barem su meni tako objasnili u HZZO-u uz napomenu da se komisiji za bolovanje nikako neće svidjeti prekidanje komplikacija zbog GO-a, al to je već neka druga priča... Bilo bi mi žao da si zezneš porod.naknadu i zato se nemoj libiti ispitati sve žive i nežive da dobiješ točnu informaciju (nadam se da ćeš je i dobiti)
    apsolutno.

kod mene je, recimo, čak i financijski bilo isplativije, imati bolovanje u kontinuitetu (komplikacije), pa nakon 90 dana dobiti naknadu u visini jedne proračunske osnovice (bilo je oko 3300 kn), nego lova za regres (1250 kn).

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

I ja mislim da su ti cure u pravu,pokvariti ćeš si prosjek,jer ti gledaju 6 plaća unatrag,a tebi su plaće do sada bile 0 kuna,pa ako i dodaš taj mjesec godišnjeg ništa ti ne pomaže,jer će ti ponovno računati prosjek kad otvoriš porodiljni.
    A čak mi se čini da ako odeš na godišnji kako si napisala,za godišnji u 3. mjesecu ćeš dobiti plaću u 4.mjesecu kad i planiraš na porodiljni,a za izračun ti se gledaju isplaćene plaće do mjeseca koji je prethodio bolovanju ili porodiljnom,kaj ne?Tako da ti ni to ne bi ušlo u prosjek.

Mislim,meni se čini da je tako,pa se probaj još bolje raspitati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni su pak neke cure rekle da su im na HZZO-u rekli da se te HZZO isplate ne računaju u prosjek plaća nego se gleda prosjek prije tih komplikacija - znači zadnje tri plaće prije komplikacija, pa mi nije jasno kako to ruši prosjek - to što ćeš ić na godišnji. Ovo za komisiju ne znam. Isto mi je nelogično da nekome HZZO gleda 3 mjeseca prosjek isplaćenih plaća, a nekome 6 - o čemu to ovisi - od službenika do službenika HZZO-a? Ja sam na novom godišnjem do 1.2., planiram otvoriti porodiljski 45 dana (sad ima mi indikaciju) i objašnjeno mi je da će mi se gledati plaće tj. isplate firme za 12, 11, 10, 9, 8 i 7 2007.-me, tako da mi ovaj godišnji u 01/2008, kako ja to kužim, niti ne utječe na prosjek.

Evo još i pejstam topic 45 ili 28 dana porodiljskog - i oko toga čitava papazjanija - neki liječnici i neki HZZO službenici tumače da se za ići na 45 dana mora imati makar par dana komplikacija, u našoj internoj brošuri iz HR-a tumače da je to više-manje ženin izbor, a tako su mi rekli i na HZZO info telefonu, uz uputu da mi liječnik, ako će radit komplikacije, pismeno obrazloži na temelju čega mi ne želi odobriti npr. 45 dana pa će mu oni pismeno odgovorit itd. Na info telefonu me UVJERAVALO da je to pravo žene itd. Ispada da će bit ključno kako to tumači službenica u mom područnom HZZOu u Novom ZG-u koja će dobit moje papire na obradu i moja liječnica koja će mi pisat preporuku za porodiljski. Javim vam što je ispalo. Dolje su razna tumačnja - imamo ili nemamo pravo - ovisno o stavu pojedinog liječnika ili službenika. Ista spika je i sa šifrom za oslobođenje zbog liječenja neplodnosti - N97 - papazjanija, jedni kažu jedno, drugi drugo, jedan pravnik u HZZO-u jedno, drugi drugo... pa ovisi na koga naletiš. Ja se molim da naletim na ove koji to tumače kako ja mislim da je ispravno.

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=53199

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ovako sam ja shvatila i mislim se toga pridržavati, ja sam na kompikacijama od 19.12. i u prosjek sam dostavila plaće za 5.-10. mjesec 2007., ako koristiš godišnji u sklopu komplikacija on ne smije prelaziti 30 dana(ne radnih) ako želiš zadržati prosijek prije komplikacija, ako pređeš 30 dana moraš imati 2 isplate plaće - a to je onda kad si radila ili koristila go što ti se može desiti da nemaš , a komplikacije se ne vode kao plaća i ne ulaze u prosjek, ja ću ostatak go koristiti kad se vratim s porodiljskog, a to će biti prije 30.6.2009. jer mi je termin sredinom 6., tebi bi to isto preporučila,... ne računaj na rastezanje godišnjeg preko 2 mjeseca jer to ti neće biti puna 2 mjeseca, a i spast će ti manje za prosjek, a i možda ispadne da ti ne računaju ta 2 mjeseca jer sse uzima prosjek od 2 mjeseca prije kretanja na komplikacije, porodiljni i sl.
    dakle ako koristiš npr. 3. mjesec, a ideš u 4. na nastavak bolovanja uzimat će se 2.,1.,12,11,10 i 9. a ti si već u 9. počela koristiti komplikacije i prosjek bi samo tih par dana u 9. mjesecu, kužiš?

što se tiče isplate pomoći zbog 3 mjeseca na bolovanju, ako to tvoja firma ima i ovisno u kojem iznosu ti si koristeći to bolovanje već mogla ostvariti, kod mene i firmi je to moguće samo za članove sindikata i to ako, a manji je iznos nego regres,...

ja mislim da sam ja dobro shvatila kako je to HZZO objasnio, ali s njima se nikad ne zna,...

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

krivo sam vidjela krenula si u 10. pa bi ti se računao 9. i dio 10. što je opet manje,...

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Hvala vam puno, puno svima na pomoći, ali meni to tak sve izgleda komplicirano, a još dodatno su mi zakomplicirali na HZZO pa tek moja kolegica u računovodstvu .... Dakle, oni sa HZZO (područni ured ) kažu da bi godišnji trebala početi koristiti najranije 28.siječnja a najkasnije 1.veljače, pa krenuti 42 dana ranije na porodiljski, a kolegica u računovodstvu tvrdi, kako je ona razgovarala isto sa HZZO i da bi trebala krenuti 30 dana ranije na porodiljski a do tog datuma iskoristiti godišnji, dakle 4.4. otvoriti porodiljski a zadnji dan godišnjeg da mi bude 3.4.! :? :? :? I sad ti budi pametan!!!
    Najuvjerljivija mi je djelovala žena na info telefonu HZZO, koja mi je rekla da mi je to sve nekako prerizično, da se nebi dogodilo da si umanjim prosjek i da preporuča da ostanem i dalje na komplikacijama do 20.3. kada mi je komisija odredila prvi dan porodiljskog!
    Tako da mislim da se neću upuštati u bilo kakve "malverzacije" i da ću ostati na komplikacijama jer mi sva ta njihova tumačenja "stoje na klimavim nogama"! Kaj mislite?!?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da li netko zna jel moguce nakon 6mjeseci se vratiti na posao, a ako to ne bude funkcioniralo ponovno otvoriti porodiljni?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

plusic, jednom zatvoreni porodiljni - ne mozes ponovno "aktivirati"...

mozes jedino smanjivati porodiljni - npr. krenes raditi na cetiri sata... (imas pravo do djetetove godine dana), pa onda (najkasnije s djetetovih godinu dana) pocinjes raditi osam sati... (ovo vrijedi za placeni porodiljni i za prva dva djeteta, za neplaceni i za trece imas ta prava do trece godine)

ali, jednom kad prekines puni porodiljni, nema vracanja. zato - dobro dobro dobro razmisliti

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a kako to funkcionira sa pola radnog vremena nakon 6mjeseci?
    tada gubim pravo na isplatu sa HZZO-a i placu mi isplacuje poslodavac?
    to ne razumijem....

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onu naknadu koju bi inace dobivala od 6mj do godine, isplacivat ce ti hzzo u pola iznosa, dakle, ako ti je placa veca od 2.500, isplacivat ce ti 1.250kn.

poslodavac ce ti placati pola place, za ta cetiri odradjena sata. vidi da li ti se isplati

prakticki ces biti - 4 sata zaposlena i 4 sata na porodiljnom

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pa to je super
    ja sam mislila da ako se vracam na posao iti 4sata da onda moram prekinuti bolovanje
    ako vidim da to ne funkcionira da li je moguce sa pola radnog vremena/pola porodiljnog vratiti se na puni porodiljni?

:D imam tisucu pitanja

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, to je ono sto sam ti gore napisala - prava iz porodiljnog mozes smanjivati ali ne i vracati

zato treba dobro razmisliti i vagnuti...

dakle, mozes s punog porodiljnog (ne bolovanja ) ici na cetiri sata, pa onda na osam sati radit. a mozes i odmah ici raditi osam sati - sve ovo prije djetetove godine dana, naravno.

ali, ako s djetetovih sedam mjeseci (npr.) odes radit na osam sati, ne mozes se vise predomislit i htjet se vratit doma ili ipak ici raditi samo na cetiri

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

loptica, jesi li dobila onu naknadu za tri mjeseca bolovanja ili ipak ne??

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

da to je ono sto me mucilo, znaci niti sa 4sata ne mozes ici opet na puni porodiljni nego samo na puno radno vrijeme...

to mi je uzas.....

ne bi se htjela zeznuti pa se vratiti niti na 4sata pa da skuzim da to ne mogu i da bi natrag na porodiljni a da povratka nema....

na puno radno vrijeme se definitivno ne bi vracala prije isteka prve godine

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni odlično zvuči ono da po zakonu možeš drugih 6 mjeseci raditi pola radnog vremena (iako nema šanse da se ja vraćam na posao prije bebinog 1.ročkasa), ali pouzdano znam da to nažalost koristi jako malo žena. Kod mog poslodavca je problem to što ti šef mora potpisati da se slaže s tih 4 sata dnevno, a kod mene nema šanse da to prođe. Radim u velikoj firmi pa si čovjek može mislit da će se naći taj netko tko će moj posao odraditi do kraja, onih drugih 4 sata dnevno, ali... Šef kaže "il se vrati kak spada, il ostani na porodiljnom", nema tu "po zakonu" ili "u kolektivnom ugovoru piše". Sve to izgleda lijepo na papiru, kao što rekoh, al meni nitko ne može pružiti tu mogućnost da radim 4h dnevno, ako bih to htjela :/ Jedino da dignem sindikat na noge il tak nešto

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno naknada

Citiraj VIPmama prvotno napisa
    loptica, jesi li dobila onu naknadu za tri mjeseca bolovanja ili ipak ne??
    Ne, VIPmama, nisam! Rekli su mi u računovodstvu da je to izbačeno iz našeg kolektivnog ugovora 1.1.2006. i da nemam ja pravo na to jer to kod nas ne postoji (btw- GRADSKA UPRAVA) !

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

loptica jesi sigurna da nemaš pravo na jednokratnu naknadu? Provjerila si u kolektivnom ugovoru? Nek ti pokažu po kojem članku i gdje piše da nemaš pravo. Sumljivo mi je to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema pravo. čak ni prije 1.1.2006. nije mogla dobiti

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne, provjerila sam u kolektivnom i nema ništa što bi se odnosilo na to, a žena u računovodstvu argumentirala je to nekako ovako:
    Od 1.1.2006. to je izbačeno iz kolektivnog (!, da baš se pozvala na taj datum) zato što je naš poslodavac odlučio da se može isplatiti pomoć (taj dodatak kolektivnog nisam vidjela, na službenim stranicama postoji samo onaj osnovni potpisan 2005. godine u kojem toga nema!) ali samo ako moja trenutna isplata iznosi manje od 85% moje plaće. Dakle, dobivam 4250 kn sa HZZO i to je negdje oko 85% moje prave plaće, a da dobivam manje , onda bi mi se isplatila ta razlika do 85%. Kužite? Možda baš to nisam dobro napisala, ali nadam se da ste shvatili srž što je ta žena htjela reći! Sve u svemu, definitivno mi je rekla da nemam prava na nikakvu pomoć nakon tri mjeseca! Eto, to vam je to!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je jasno

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Znam da je stara tema, ali možda nekome pomogne.
    Moguće je prekinuti komplikacije i iskoristiti godišnji, pa se opet vratiti na komplikacije (ako vam ih vaš liječnik hoće otvoriti). I to vrijedi za svako bolovanje,a ne samo trudnoću. Bitno je da ne budete na godišnjem duže od 30 kalendarskih dana (znači neki nebi ni iskoristili cijeli godišnji) te da na doznakama bude ista šifra bolovanja kao i prije. Ja sam tako prekinula komplikacije, čak poslije toga išla na komisiju i nitko nije radio probleme. To je sad nešto novije, jer dosta liječnika ne zna za to. Naknada mi nije umanjena. Bitno je da se dogovorite s liječnikom, jer vam on otvara bolovanje. Mislim da ovima iz HZZO-a to odgovara, jer jedan mjesec manje plaćaju bolovanje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •