Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 98

Thread: kava i trudnoća

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Default kava i trudnoća

Net portal: Kava za pobačaj

http://www.net.hr/zdravlje/page/2008/01/21/0281006.html

Dosadašnje preporuke o maksimalnim dozama kofeina koje se smiju uzimati u trudnoći treba revidirati, upozoravaju znanstvenici. Dvije šalice kave na dan dovoljne su da se udvostruči rizik od pobačaja.

Prema dosadašnjim preporukama stručnjaka, maksimalna dnevna doza kofeina za trudnice iznosi 300 mg ili četiri šalice kave.

No, rezultati najnovije studije objavljene u American Journal of Obstetrics and Gynaecology pokazuju kako je već 200 mg kofeina dovoljno da se rizik od pobačaja udvostruči!

"Prvih 12 tjedana je vrlo osjetljivo razdoblje za dijete. To je vrijeme kada se događa najveći broj pobačaja", komentirao je za BBC Pat O' Brien, opstetričar i glasnogovornik Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

U Velikoj Britaniji svaka peta trudnoća završava pobačajem, što godišnje dovodi do brojke od 250.000 žena na koje se ovaj savjet o suzdržavanju od kofeinskih napitaka može primijeniti.

Naravno, tome nesretnom ishodu 'kumuju' i drugi faktori, poput dobi rodilje, prethodni abortusi i neplodnost, no još uvijek nisu razjašnjeni svi razlozi.

Rezultati studije dobiveni su nakon uspoređivanja prehrambenih dnevnika 1063 trudnice te je ustanovljena poveznica između rizika od pobačaja i onih žena koje su dnevno konzumirale više od 200 mg kofeina. U njih je rizik za pobačaj bio povećan za 25% u odnosu na one koje su se suzdržavale od kofeina.

Od svih sastojaka u 'prijavljenim' pićima, upravo se kofein smatra glavnim krivcem za rizičnu trudnoću jer je ustanovljeno da prolazi kroz placentu do fetusa, no nije sasvim sigurno kako djeluje na njega.

"Glavna poruka koju želimo poslati trudnicama nakon ovih nalaza jest da bi trebale prestati unositi bilo kakav kofein tijekom trudnoće", rekao je voditelj studije dr. De-Kun Li.

Unatoč tome, britanska Food Standards Agency sa zadrškom prihvaća ove podatke, te do potvrđivanja studije ostaje pri svojim preporukama iz 2003. godine, kada je gornja preporučena granica kofeina iznosila 300 mg.

300 mg kofeina (FSA)
    - tri do četiri šalice instant kave
    - tri šalice filter-kave
    - šest šalica čaja
    - osam limenki cole
    - četiri limenke tzv. energetskih pića
    - 400 g 'obične' čokolade

Net.hr
    21.01.2008.

čokolade?????
    pa ja to nisam znala,sreća u nesreći imam gljivice pa izbvacila čoksu...užas...

mamma san

kaj gljivice se hrane čokoladom?

ja sam kavu u popunosti izbacila jer mi je bilo užasno slabo od nje...
    jednostavno mi nije pasala

kristina_zg's Avatar

ja uredno pila i kavu -ujutro, a nekad se zadesi i popodne, a sad pred kraj tamanila čokoladu ko ludara
    i evo me, živa i zdrava u 40.tjednu sa zdravom bebicom :D

bebano's Avatar

Ma jasno da sa kavom, kao ni sa cim ne treba pretjerivati uopste, a ne tek u tudnoci. Ja sam 21 tjedan i popijem dnevno solju nesice sa mlijekom. Nadam se da to puno ne smeta. A ovo za cokoladu nisam znala, a obozavam je. Mada se suzdrzavam i pojedem par rebara, nikada cijelu.

kristina_zg's Avatar

a dobro..i ja tu kavu što ju popijem, stavim duplo više mlijeka nego što ima kave. Prije sam bila veliki kavopija, a sad popijem pokoji gutljaj i to mi je dosta. Jedino sam sa čokoladom zaista pretjerivala, ali nisam ni znala da smeta bebici..... :/
    sva sreća pa mi je sve u redu - zanemarimo kile

ja kavu obavezno ujutro i ponekad popodne...kad kužim da me tlak muči

a u 3. mjesecu trudnoće sam krava popila 2 red bull-a :shock: Zaboravila da sam trudna A besplatno ih dijelili

kristina_zg's Avatar

bebe će nam biti sa viškom energije

Quote Originally Posted by leela
    kaj gljivice se hrane čokoladom?

ja sam kavu u popunosti izbacila jer mi je bilo užasno slabo od nje...
    jednostavno mi nije pasala
    ne hrane se čokoladom

Tincha's Avatar
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Svaki dan novi rezultati oprečnih istraživanja. Ono što su nekad naše majke radile, danas je ultra opasno za zdravlje djece :?
    Ja sam probala jednu subotu ne popiti kavu. Pošto imam nizak tlak, užasno me boli glava. Pa se onda pitam: jel mi bolje popiti jednu šalicu kave dnevno ili cijeli dan provesti s balonom umjesto glave, ili ne daj bože da uzmem tabletu protiv bolova?
    Sve vijesti, pa tako i ova istraživanja treba uzeti s velikom rezervom, samo se rade senzacije. A one su samo statistički probir, svi smo mi različiti.

Osoblje foruma apricot's Avatar

svi slatkiši hrane gljivice.
    i dizana/kvasna tijesta.
    i pljesnjivi sirevi.

gljivice u porođajnom kanalu, prilikom poroda, mogu imati nekakav utjecaj na dijete: nisam previše proučavala, ali znam da candida može napasti oči.
    onda dijete u rodilištu mažu nekim mastima.

zato se gljiva bolje riješiti.
    i ne jesti puno slatkoga.

piti puno jogurta.

kli_kli's Avatar

Quote Originally Posted by apricot
    i dizana/kvasna tijesta.
    i pljesnjivi sirevi.

gljivice u porođajnom kanalu, prilikom poroda, mogu imati nekakav utjecaj na dijete: nisam previše proučavala, ali znam da candida može napasti oči.

piti puno jogurta.
    kod nas su u porodilistu u bebicama mazali oci sa acidi borici.
    ja sam bila jedina srecnica u 3 sobe cija beba nije bila inficirana.

kljucic's Avatar

Svaki dan novi rezultati oprečnih istraživanja. Ono što su nekad naše majke radile, danas je ultra opasno za zdravlje djece Confused
    Ja sam probala jednu subotu ne popiti kavu. Pošto imam nizak tlak, užasno me boli glava. Pa se onda pitam: jel mi bolje popiti jednu šalicu kave dnevno ili cijeli dan provesti s balonom umjesto glave, ili ne daj bože da uzmem tabletu protiv bolova?
    Sve vijesti, pa tako i ova istraživanja treba uzeti s velikom rezervom, samo se rade senzacije. A one su samo statistički probir, svi smo mi različiti.
    XXX

Izabrala sam jutarnju blagu nesicu over 5 tableta protiv glavobolje!

Govorimo o dozama. Od jedne solje kafe ne prijeti rizik. Od 3 prijeti....I meni je to tako logicno. Ne samo rizik od pobacaja, nego povisnog tlaka itd...
    Prica o kafi kao jedinom povisivacu tlaka je mit. Dovoljno je povecati unos tecnosti.
    Nauka napreduje, metodologije istrazivanja se mijenjaju i nije cudo da su rezultati drukciji nego prije deset godina...

A prica - ja pila/pusila/drogirala se ....a beba zdrava....je meni bofl. I ne potvrdjuje pravilo.
    Ja cu izbjeci svaki rizik koji mogu svjesno izbjeci.

ma samo nas paranoiziraju bezveze sa svim tim istraživanjima! Kao da već ionako nismo dovoljno sluđene.
    ps- bolje je piti domaću tursku frank kavu neg nesice jer su pune aditiva ((kršitelj koda) je najmodificiranija firma na svijetu- sami su to priznali)

I

mama_mia, :D

Domaca turska je najjaca.

stavi mlijeka.
    ili skuhaj slabu.
    samo nemoj nesicu!

Quote Originally Posted by ninet
    Domaca turska je najjaca.
    Najjaca - na bosanskom - najbolja

fegusti's Avatar

Quote Originally Posted by kli_kli
    kod nas su u porodilistu u bebicama mazali oci sa acidi borici.
    a to sto je kancerogena?
    bas je spominju i na topicu o pisulinima.

ne mogu vjerovati da itko više koristi bornu kiselinu :?

ja sam u prvoj trudnoći popila kave i kave pa mi se ništa nije dogodilo, sada sam malo paranoična, pogotovo kad sam čula da je rizik od pobačaja udvostručen, tako da popijem jednu bijelu kavu ujutro i to je sve

meni je tlak nizak- 90/50 i kavu piti moram inaće sam zombi. ali ne pretjerujem. 1-2 na dan, ponekad nijednu

Quote Originally Posted by lilamili
    ja sam u prvoj trudnoći popila kave i kave pa mi se ništa nije dogodilo,
    pa nitko od nas više ne vjeruje kako od kave rastu rep i uši :/

možda ne rep i uši ali...

Ria's Avatar

Popila sam valjda 5 Nessica u cijeloj trudnoći, a što se borne kiseline tiče mnogi doktori još uvijek je preporučuju za obloge na dojke kod mastopatije :/

Stijena's Avatar

Quote Originally Posted by Tincha
    isto!

u prvoj trudnoći prva tri mjeseca nisam mogla piti kavu, pogotovo ne ujutro, ali mi je zato kasnije zamirisala, pa sam je pila umjereno cijelu trudnoću (pod umjereno smatram jednu šalicu ne prejake dnevno).

u ovoj nisam neki ovisnik, ali ako je ujutro ne popijem, popodne me ćopi takva glavobolja da grizem sve oko sebe.....zato kako nije dobro naglo s ničim početi, tako nije niti prestati - držim se toga i pijem kao i prije jednu ne prejaku dnevno, prije podne ako uspijem.

Osoblje foruma mikka's Avatar

ja ak ne popijem kavu, bolje da me nema. probala sam i s ostalim, ali nema do kave. uglavnom popijem jednu zelenu jacobsicu samo s mlijekom ujutro, i to me drzi. ako ne popijem, padam u nesvijest, boli glava.. itd.

limunada's Avatar

I ja se priključujem klubu ljubitelja kave, ali još od prve trudnoće sam na jednoj jutarnjoj. I u prvoj i u ovoj trudnoći prvih nekoliko mjeseci kava mi se gadila, čak mi je i miris smetao. Glava me bolila prvih nekoliko dana, nakon čega je apstinencijska kriza valjda prestala.
    E onda mi je jedan dan jednostavno zamirišala i nastavila sam je piti, ali ponavljam jednu na dan, izuzetno rijetko popijem još jednu poslijepodne, valjda dva puta mjesečno.

A što se tiče turske:

Meni kava u trudnoći uopće ne paše (čak smrdi) i prestala sam je piti s prvim jutarnjim mučninama.
    Bila sam ponosna kako sam se riješila kave bez apstinencijskih simptoma.

Ali kad pogledam koliko sam čokolade pojela odonda, čini se da sam dobijala itekakvu dozu kofeina.

Quote Originally Posted by Fana

Ali kad pogledam koliko sam čokolade pojela odonda, čini se da sam dobijala itekakvu dozu kofeina.
    Na isto ti dođe.
    Ali bolje da jedeš čokoladu neg da piješ kavu i jedeš čokoladu kao ja

bez čokolade ni u snu

Trina's Avatar

Ja sam tu onda jedina koja u trudnoći pije po 2,3 kave.Turske,naše domaće .U sve tri trudnoće i nikad nikakvih problema.Tako i tokom dojenje

vidra's Avatar

ja bez velike turske ujutro uopće ne mogu ni gledat. nakon nje mi je tlak tek 100/50.
    popodne tu i tamo popijem još jednu beskofeinku, cca 2xtjedno.

Quote Originally Posted by apricot
    i dizana/kvasna tijesta.
    i pljesnjivi sirevi.

piti puno jogurta.
    Mislim da gljive ne idu na oči, tu je problematična klamidija. Ali pretpostavljam da to može biti izvor soora.

... gljive, ne klamidija.
    A što se tiče kave, u drugoj trudnoći sam na poslu pila kave (turske) kao nikad u životu, samo da mogu oči držat otvorene...

Svratih samo da postam link za one koje zanima originalni tekst istrazivanja (pdf format - za citanje morate imati Acrobat Reader!):

http://journals.elsevierhealth.com/w...999082637p.pdf

Sretno

alkemicar's Avatar

ja pijem 2 kave ujutro i jednu popodne ali sa mlijekom
    tlak mi je i inače bio niži, a sada još pada pa me trah šta sad da napravim
    nažalost mi se kava nije smučila, i samo me ona održava budnom a ionako mi se spava po cijeli dan
    morat ću još smanjiti čini mi se
    samo kako onda ostati budna

stara me danas zvala da mi kaže da je gledala na TV-u da se do 4 mjeseca trudnoće ne smije osim kave piti ni čaj, ni jesti čokolada i tunjevina iz konzerve (za kojom sam luda)...ili u jako malim količinama.
    Pa me zanima koliko to ima veze s istinom? dobro u čaju ima i teina i kofeina...ali čokolada i tuna???

I u čoxi ima kofein. I šečer.
    A tuna je žive puna. Šta je ultraštetno navodno. Zato izbjegavaj.

alkemicar's Avatar

ja sam danas napravila umak od rajčica s tunjevinom što sam planirala uz tjesteninu poslužiti
    da ipak jedem nešto drugo obzirom sam već jednu kiretažu imala pa da ne riskiram
    gdje ste čuli to za tunu? mislite da je pouzdana informacija?

Trina's Avatar

Evo ja sam sa mora i znam za tunu da je krcata žive i da se ne preporuča u trudnoći.Mada sam je ja jela (frišku iz mora,ne konzerviranu,to je valjda još gore) jer sam zaboravila na to.Ali bolje ne

alkemicar's Avatar

Hvala Trina
    Ipak neću riskirati jer sam već prošla jednu kiretažu
    Nešto drugo ću sebi napraviti
    Da sam bar ovo znala sinoć kad sam spremala ručak za danas, ne bih bila stavila tunu
    Nema veze, MM će se najesti

ana.m's Avatar

Čaj ne volim, čokoladu ne jedem, a dok sam bila trudna pila sam minimalno kave i to bijelu kavu, nikada ne pijem crnu.

.
    I ok, nekome ne mora biti ništa, nekome baš to može biti kobno, bolje ne riskirati.

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by Trina
    Evo ja sam sa mora i znam za tunu da je krcata žive i da se ne preporuča u trudnoći.Mada sam je ja jela (frišku iz mora,ne konzerviranu,to je valjda još gore) jer sam zaboravila na to.Ali bolje ne
    plavorepa tuna je problematična
    ako se ne varam Rio mare koristi zlatorepu tunu ...

alkemicar's Avatar

ja uvijek uzimam ovu rio mare al me sad strah uopće to jesti

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

Nece ti biti nista od jednog obroka s tunjevinom.
    Ziva se nakuplja u organizmu i bio bi problem kad bi se tvoja prehrana bazirala pretezno na tuni i ostalim vrstama ribe koje su "bogate" teskim metalima. Jedan obrok ti nista nece uciniti, osim ako ti je sad prestresno pojesti ga.

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by alkemicar
    ja uvijek uzimam ovu rio mare al me sad strah uopće to jesti
    rio mare je ok, jer je zlatorepa
    problematična je plavorepa tuna, tj. tuna iz Sredozemnog mora

znaći ove jeftine..u plavim konzervama (proizvodnja Bangkok, Thailand) van iz frižidera...

Ja isto pijem kavicu,ali jednu malu salicu ujutro,prije sam pila s mlijekom,ali mi vise ne odgovara!A sto se tune tice to nisam ni znala da je stetna!Ja jedem rio mare cijelu trudnocu i to 1-2 konzerve tjedno!Mislim da je to umjereno,a posto slabije jedem svjezu ribu,pa nekakvu moram tu i tamo pojesti!U biti sta danas nije stetno!Pogledajte samo povrce s placa,ko naslikano je,a izvana huj,a iznutra fuj!Sve je puno pesticida i otrova,pa s te strane gledano nista ne bismo smjele jesti! :?

Page 1 of 2 12 LastLast