Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 98 od 98

Tema: kava i trudnoća

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    svi slatkiši hrane gljivice.
    i dizana/kvasna tijesta.
    i pljesnjivi sirevi.

gljivice u porođajnom kanalu, prilikom poroda, mogu imati nekakav utjecaj na dijete: nisam previše proučavala, ali znam da candida može napasti oči.
    onda dijete u rodilištu mažu nekim mastima.

zato se gljiva bolje riješiti.
    i ne jesti puno slatkoga.

piti puno jogurta.
    hvala doktore
    svega toga se pridržavam jer sve to utječe na kiselost rodnice i pojavu beštija

Tincha avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Početno

Citiraj lilium prvotno napisa
    Svratih samo da postam link za one koje zanima originalni tekst istrazivanja (pdf format - za citanje morate imati Acrobat Reader!):

http://journals.elsevierhealth.com/w...999082637p.pdf

Sretno
    Nemam želju da branim svoju šalicu kave dnevno, ali ovo istraživanje nije ponovljivo. Bazira se na intervjuima sa određenim brojem žena iz San Franciska, ne uzimajući u obzir genetske predispozicije, već samo određene navike i ponašanje tijekom trudnoće. Ne postoje dvije iste trudnoće i ne može ih se trpati u isti koš. Uopće mi nije jasno da netko tko sebe zove znanstvenikom ide tvrditi nešto tako ozbiljno kao što je pobačaj vodeći se intervjuima?!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a ja čitala da su losos i tuna odlični za trudnice jer sadrže puno omega 3 i 6 kiselina što potiče razvoj motorike i inteligencije kod bebe, to se očito ne odnosi na plavorepu tunu

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Losos, skuša, srdela, riba opčenito je dobra. Ali ne tuna. Iako sam ju ja znala pojest tu i tamo i nije mi ništa bilo.

A ovakva istraživanja i mene ljute, provedena bez ikakve znanstveno utemeljene metodologije!!!
    Jednom je u Večernjaku izašao tekst da nošenje grudnjaka izaziva rak dojke???! Isto neko istraživanje.
    Osim toga, Ameri piju govno od kave (opr. na izrazu). Umjetna kava u umjetnoj čaši. Kemikalija sa aromom kave i vode. Pa onda odu u Mek Drek na ručak koji zaliju Koka Kolom pa se čude visokom stupnju pobačaja. Ma fuj.

Ne znaju Ameri šta je pravo, zdravoseljačko, balkansko kafenisanje. Kad zamiriši ujutro kavica iz džezve... Dan bez sunca mogu započeti ali bez kave.... teško.
    A i bebac uživa skupa samnom 100%!

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Negdje sam čitala recept za američku kavu: dvije žlice kave na 6 šalica.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj limunada prvotno napisa
    Negdje sam čitala recept za američku kavu: dvije žlice kave na 6 šalica.
    odurno

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

fuuuuuj
    kakva im je to kava?!!
    razbolila bih se od nje

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

to je proljevkuša na kvadrat

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

potpisujem sve od Tinche nadalje XXX

I još se usuđuju to potvrditi kao glavnu vijest na Dnevniku, kao da su otkrili lijek protiv raka ili Atlantidu!

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Gle, da je dobro piti kavu u trudnoći - i nije. Isto tako treba izbjegavati razne druge stvari, koje se i trudimo koliko-toliko izbaciti kad smo trudne.
    Ja si dam razmisliti hoću li konzumirati nešto za što se samo pretpostavlja da je štetno, a kamoli za ono za što se zna, ali ne mogu reći da sam tu baš 100 % dosljedna. Osim jutarnje kave zalomi mi se i poneko gazirano piće, ponekad i neka konzerva, ukradem i mužu gutljaj-dva piva ponekad (nemojte me sad razapeti, jer to je doista samo gutljaj-dva, možda ni pola decilitra).
    Treba se bar potruditi izbaciti iz prehrane neke stvari, a ne se tvrdoglaviti sa npr. 3 šalice kave, 4 sendvića ili 200 gr. čokolade na dan.
    Pa ako ponekad zgriješimo, onda to i neće biti tako strašno.

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Prenosim jedan kratak izvjestaj od HR Cochrane ogranka:

"Pijenje tri šalice kave dnevno u ranoj trudnoći nije imalo nikakav učinak na porođajnu težinu, prijevremeno rođenje ili ograničavanje rasta djeteta. Smanjenje unosa kofeina u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, u žena koje su u prvom tromjesečju pile tri ili više šalica kave dnevno, nije utjecalo na porođajnu težinu djeteta ili trajanje trudnoće."

Mene je mucilo koliko kava mi je max na dan, i sad sam dobila odgovor. Ako pijem do 3, to bi trebalo biti "safe".

ili cijeli text:
    Kofein je stimulans koji nalazimo u kavi, čaju, koli, čokoladi i nekim lijekovima koji se mogu kupiti bez recepta. Literatura o učinku izbjegavanja kofeina u trudnoći vrlo je proturječna i stoga je liječnicima teško dati savjet trudnicama. Izlučivanje kofeina iz tijela usporava se u trudnica. Autori određenih obzervacijskih studija utvrdili su da je uzimanje kofeina u trudnoći štetno za fetus te da uzrokuje ograničenje rasta, smanjenje porođajne težine, prijevremeno rođenje ili mrtvorođenost. Novorođenče bi također moglo imati simptome ustezanja ako je majka uzimala visoku dozu kofeina u trudnoći (više od osam šalica kave dnevno).
    Cochrane sustavni pregled literature pronašao je 2 kliničke studije u kojima je istražen učinak ograničenja kofeina u trudnoći na majku i dijete. Međutim, samo je jedna studija imala upotrebljive podatke. Istraživanje je provedeno u Danskoj. Žene trudne manje od 20 tjedana nasumično su raspoređene u skupinu koja je pila instant kavu s kofeinom (568 žena) ili instant kavu bez kofeina (629 žena). Pijenje tri šalice kave dnevno u ranoj trudnoći nije imalo nikakav učinak na porođajnu težinu, prijevremeno rođenje ili ograničavanje rasta djeteta. Smanjenje unosa kofeina u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, u žena koje su u prvom tromjesečju pile tri ili više šalica kave dnevno, nije utjecalo na porođajnu težinu djeteta ili trajanje trudnoće.
    S obzirom na malen broj studija, trenutno nema dovoljno dokaza da bi se potvrdila ili odbacila pretpostavka da izbjegavanje kofeina ima učinak na porođajnu težinu djeteta ili druge ishode trudnoće.
    Cochrane članak: http://ow.ly/nnxIe

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Ja sam na pocetku trudnoce i odmah sam znala da trebam smanjiti kavu. Vec me je pocelo kopkat uf jadna ja kako cu ja to hihi ali sreca, pa mi je sad svakako muka od nje. Napravim ujutro jednu i nepopijem cijelu. Inace mi je od svih tekucina muka, samo vodu mogu piti.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

americka kava
    Posljednje uređivanje od Mamina trkacica : 29.08.2013. at 13:23

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

ja nisam mogla zamisliti dan bez kave, a sad mi nikako ne ide. ne ide i ne ide. još pijem ovu koju sam jutros skuhala. nije da mi je mučno slabo ili tako nešto, samo mi ne ide. ni slatko mi ne ide, ali tjeram se. jučer sam pojela samo jednu čokoladicu iz bombonijere, inače bi ubila za čokoladu btw, ne znam još jesam li trudna...

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Citiraj BatCat prvotno napisa Vidi poruku
    ja nisam mogla zamisliti dan bez kave, a sad mi nikako ne ide. ne ide i ne ide. još pijem ovu koju sam jutros skuhala. nije da mi je mučno slabo ili tako nešto, samo mi ne ide. ni slatko mi ne ide, ali tjeram se. jučer sam pojela samo jednu čokoladicu iz bombonijere, inače bi ubila za čokoladu btw, ne znam još jesam li trudna...
    Moguce da Jesi Ako primjetis na sebi neobicne promjene. Nemislim naravno da je to jedini pokazatelj trudnoce najvaznije je ipak da ti vjestica taj mjesec nedodje

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam prešla na najlakši crni čaj s mlijekom (ahmad - vanilija) i pravim se englez

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

ja popijem 2 šalice dnevno-jednu ujutro da me potjera na wc i jednu nakon popodnevnog spavanca ...imam nizak tlak pa mi dođe kao lijek. s tim da su kave s više od 70% mlijeka u šalici.
    u kafiće ne idem, a ako idem pijem većinom sok ili ponekad čaj,ali nije mi gušt ići jer nisu kava ili piva

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja popijem jednu veliku ujutro (puno kave, puno mlijeka).
    Popodne ness samo ako idem s curama van.

To mi je kompromis:smanjila max kavu, ali ne mogu/želim u potpunosti. Stvarno volim kavu ujutro i crni čaj ne može nadomjestiti okus

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ja sam ju prestala piti sa prvim znacima mucnine, ni kava, ni ness, ni kapucino od cokolade- nema sanse.. Ako sam prosla pokraj nekog birca mogla sam komotno stat rigat sa strane.. Jadan dragi se morao skrivat dok je pio kavu , umjesto ispod- on je tanjuric imao nad kavom hahaha.. Bar je smanjio, nije mu se dalo bjezat od mene :D tek negdje na pola trudnoce mi je prestala smrdit pa mi dode zelja da ju popujem, al popim doslovno na jezik za okus i meni dosta.. Valjda ce prestat to kad rodim, fali mi kava

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj nanimira prvotno napisa Vidi poruku
    ja popijem 2 šalice dnevno-jednu ujutro da me potjera na wc i jednu nakon popodnevnog spavanca ...imam nizak tlak pa mi dođe kao lijek.
    Ovako i ja S tim da je jutarnja (bez koje ne idem na WC) par zrnaca nesice s dva deci mlijeka, a popodnevna turska beskofeinska s mlijekom. Dok sam imala mučnine, povratila bih nakon trećine šalice, otišla na WC, a onda se prisilila popiti još koji gutljaj zbog tlaka. Naravno da nije pomagalo, pa bi za sat-dva uredno uz mučnine krenula i glavobolja

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Meni ne smeta kava u trudnoći. Pila sam ju prije - svaki dan jednu-dvije-tri (nikakve količine mi nisu smetale pa nisam ni marila koliko popijem); pijem je i sad samo što je to jedan dan jedna nessica bez kofeina, drugi dan nessica s kofeinom, treći dan malo crne, kako se nađem u prilici. Jedino uz te kavice često popijem kapucino od čokse jer mi paaaaše navečer.

m2b avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

računa li se nessica kao kava?

Popijem jednom dnevno tursku s mlijekom + popodne nessica. U prvoj trudnoći mi je smetalo pa nisam pila ali sad mi ne smeta...
    Zašto je kofein toliko štetan?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj m2b prvotno napisa Vidi poruku

Popijem jednom dnevno tursku s mlijekom + popodne nessica. U prvoj trudnoći mi je smetalo pa nisam pila ali sad mi ne smeta...
    Nessica se računa. A mnogi ovdje bojkotiraju i njihove proizvode, ali to je druga tema.

Imaš na portalu detaljno o tome kako se konzumira kava u trudnoći i zašto: http://www.roda.hr/article/read/kofein-i-trudnoca
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.11.2013. at 13:46

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

meni se zgadila, a patim za njom psihički lijepo mi izgleda u tuđim šalicama, ali ne smijem je ni pomirisat

inače, nedavno sam čitala članak koji čak kaže da je zdravije svaki dan popiti pokoju (do 3) kavu nego piti smoothije za doručak
    http://www.bbc.co.uk/news/magazine-24621394

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj m2b prvotno napisa Vidi poruku
    Da. A i drugi napitci/namirnice sadrze kofein, pa racunaj i to
    Nije toliko kofein stetan, nego velike kolicine kofeina mogu biti stetne. Ali zar nije tako sa svime. Zdravog razuma kod konzumacije (bilo cega)
    Procitaj ovaj text s Roda koji je Peterlin stavila. Imas tu iznad i jednu studiju koja sumira vise relevantinih studija.

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Imaš na portalu detaljno o tome kako se konzumira kava u trudnoći i zašto: http://www.roda.hr/article/read/kofein-i-trudnoca
    Eh, dalo bi se i ovaj clanak malo updatati, zar ne?

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    inače, nedavno sam čitala članak koji čak kaže da je zdravije svaki dan popiti pokoju (do 3) kavu nego piti smoothije za doručak
    http://www.bbc.co.uk/news/magazine-24621394
    Meni je ovo kao da govorimo o kruskama i jabukama. Ne znam kako mogu suporedjivati pijenje kave tj kofein (stimulans, ima drugaciji utjecaj na organizam, djeluje na razlicite sustave u organizmu) i pijenje smoothija. OK, zbog secera i manje vlakana kuzim da je manje zdrav od voca-ali kakve to veze ima s kavom??
    No dobro, to je neka druga tema.

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

rijetko pijem kavu,ali kad dođem k nekome i pita me dal sam za kavu,pa nemrem svaki put odbijati....moja mama je s menom pila velike količine kave,to je bila takva trudnička želja za ne povjerovat i eto tu sam nije me izgubila,ali zato imam ogroman flek na nozi sličan prolivenoj kavi po stolu

snupi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ja kavu pijem svako jutro i to ness sa mlijekom ali to je samo jedna kava na dan a pijem ju samo radi svog niskog tlaka!

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja obozavam kavu, a otkad sam trudna ne mogu je ni pomirisati. U prijasnjim trudnocama mi nije smetala.
    Tako da sam sad na jednom kapucinu dnevno.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

evo me u 9-tom mjesecu i još uvijek ne pijem kavu .. baš me zanima oće mi opet pasati kad rodim..

gianna87 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

Ja sam kavu pila normalno cijelu trudnoću, svoju jutarnju dozu ne bi propustila nizašto. Znači veća šalica turske sa malo mlijeka. I nikad nikakvih problema, evo bebana živog i zdravog. Niti me ijedan ginekolog ikad pitao da li pijem kavu i koliko.

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bez kave definitivno ne mogu, ali sam se ograničila na jednu dnevno, i to naravno, ujutro.

allie.rock avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ja sam pila kavu u t. Po dvije.tri salice na dan (s mlijekom) kako sam imala malo nizi tlak i doktorica mi je rekla da nema problema

Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

I ja pijem kavu normalno. Doduse to je samo popodne kad dodem na konjicki.. i eventualno preko dana ako odem na kavu a to je stvarno jako jako rijetko...

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ja sam počela piti kavu bez kofeina. U prvoj nisam pila kavu jer me zeznuo utrogestan koji sam pila i pojačao mi mučninu na maksimum, a sad pijem svaki drugi-treći dan. Nekako sam mučnjikava, hehe, jutrima i večerima pa ako se u danu sjetim popiti (i ako se planeti poslože da stignem), onda popijem. A koliko to ima učinka ili nema, jarac će znati!

frodo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ja ovaj put kavu ni pogledati ne mogu, neki dan sam probala od muža gutljaj, odmah želudac u grlu

inače sam pila jednu ujutro i jednu poslije ručka
    i onda sam sad još pospanija nego inače, pa si srknem tu i tamo malo cole ili prožvačem koju kockicu čokolade da ubacim u sebe malo kofeina, inače ...

i fali mi taj jutarnji ritual ispijanja kave...

piki avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    690

Početno

Ja sam već pisala tu negdje da i dalje pijem dosta kave. Nisam imala jake mučnine, nije mi ništa smrdilo a kava mi je i dalje fina i potrebna. Jučer sam o tome razgovarala s ginom i rekao je da mogu piti (ako ne pretjeram naravno) jer uz moj nizak tlak bez kave bih prespavala pola dana.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

e sad mene zanima šta znači dosta, a šta znači pretjeram

meni se prestala gadit, i opet pijem dvije dnevno kao i prije. Jaaaako mi puno znače
    al baš razmišljam kako je to teško uspoređivat, meni "jedna kava" znači od 1 1/2 žličice instant kave, mojoj mami od 3, dakle doplo više kofeina.

piki avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    690

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    e sad mene zanima šta znači dosta, a šta znači pretjeram
    Vrlo individualno, nekom nije pretjerivanje ni litra ujutro
    Ja sam na 2-3 šalice turske razdijeljeno na jutro i popodne.

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

jedva cekam kad cu opet moci popit kavu! uf, stalno o tome razmisljam
    jako mi je zlo od bilo koje kave, nesa, kapucina!
    prosli tjedan sam popila jednu, mislila da je nemoguce da ce mi biti bas jako zlo, a ono, 3 dana povracanja nakon kave

memento avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Kafu i tunjevinu izbacila u obje trudnoce, u ovoj ponekad popijem cappuccino, to je sve. Jednostavno pijem cajeve. Ali recimo u prvoj nisam jela ni mladi sir niti prsut koji nije zapakovan, sad jedem. Uglavnom, treba procijeniti sta jesti i u kojim kolicinama, recimo, kod nas gotovo sve zene piju kafu u trudnoci, a u SAD-u se to gotovo poistovjecuje sa pusenjem. Sve smo odrasle i same mozemo najbolje procijeniti sta je najbolje za nase bebe.

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

nisam se odrekla kave ni u prvoj a stavrno neznam dal ću ni u ovoj trudnoći....tri turske dnevno, u 6:00,u12:00 i u 16:00h. ali ipak ću izbaciti jednu dozu..možda ovu popodnevnu. mogu bez farbanja, mackanja raznoraznim kremama,masaža, tune i neznam čega ne ali bez kave život nije život...

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A zasto bi se odrekla?
    Samo smanji na salicu-dvije
    Ja sam bila smanjila na jednu, ali onu vecu salicu turske
    Odrekla sam se pivice, al kave necu

Ma meni je kava guuuust, al ono, veliki gust, bas ju jako volim piti i pila sam ju u sve tri trudnice, s i sad dok dojim, ofkors

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

memento, i cajevi imaju teina

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Mene je sada popodne boljela glava pa sam si napravila kavu nakon dugo vremena. Obična, crna, kuhana u džezvi, bez šećera, bez mlijeka.
    Patronažna mi je rekla da je ok šalica kave povremeno. Plašim se samo da ću morati mokriti svakih pet minuta.

sara10 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ja popijem kavu s mlijekom tu i tamo, nekad nescafe, a nekad tursku (al rjeđe tursku) i kava mi je jako dobar probiotik (žutaminuta vidjela sam na drugoj temi da si pisala o problemu sa zatvorom), nakon nje na wc.
    Mislim da od jedne šalice dnevno, da se i toliko pije, neće ništa biti. Ima puno gorih stvari koje unosimo u organizam od kave.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Da, nažalost, nije pomoglo.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Citiraj sara10 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja popijem kavu s mlijekom tu i tamo, nekad nescafe, a nekad tursku (al rjeđe tursku) i kava mi je jako dobar probiotik (žutaminuta vidjela sam na drugoj temi da si pisala o problemu sa zatvorom), nakon nje na wc.
    Mislim da od jedne šalice dnevno, da se i toliko pije, neće ništa biti. Ima puno gorih stvari koje unosimo u organizam od kave.
    obavezno jednu salicu nescafea s vise od pol salice mlijeka svako jutro i isto tako ispraznim crijeva svaki dan nakon nje i mirna sam... vjerujem da je manja steta od te kolicine kofeina nego da se zatvorim i napirim

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mene kava nikad nije protjerala u wc
    čak niti kad ju zasladim da mi upravo tome posluži jer imam problema sa zatvorom inače

ja i kroz trudnoću popijem ujutro i popodne kavu
    tursku s mlijekom
    ujutro cijelu šalicu, a popodne samo malo (3 gutljajčića možda)
    po mojim saznanjima, ta količina ne može škoditi

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •