Dakle,
jucer smo bili na prvom pegledu i tesko je opisati taj osjecaj srece i zadovoljstva kada netko potvrdi da je mali mis 100% zdrav i dobro napreduje
Ovaj uvod je bio cisto da se malo pohvalim
U stvari ovaj post je potaknut necime sto me izrazito iritira od trenutka kada smo zaplovili u vode majcinstva/ocinstva, a to je sljedece:
Jucer smo bili kod pedijatra i na izlazu dobili 2 komada A4 papira (fotokopiju) na kojem, osim detalja o dojenju, nacinu dohrane bla, bla....pise "djecu se mora dohranjivati od 4. mjeseca zivota".
E sad, ono sto mi znamo, sto smo procitali, sto i Rode promoviraju je da dohranjivati (naravno osim u specificnim situacijama) treba od ca. 6. mjeseca zivota.
Dalje, u bolnici su nam dijete urucili siroko povijeno uz napomenu "do 6. mjeseca bi trebalo..bla,bla... Jucer cim smo dosli pedijatrici skinula je siroko povijanje (Nika je stara mjesec dana) i rekla da isto nije potrebno. Upozorili smo je da punica ima problema s kukovima pa je ipak napisala uputnicu za UZV i rekla "cisto da zadovoljimo protokol". Meni osobno je to jako drago ali.....da sam obisao jos 3 pedijatra 100% sam siguran da bi pedijatar br.2 rekao da ostavimo siroko jos malo pa odemo na UZV sa 2-3 mjeseca, a pedijatar br. 3 inzistirao na sirokom do 6. mjeseca zivota...
Ajmo dalje. U toj "brosuri" je naveden i redosljed cijepljenja od kojih su 2 jedva vidljivo prekrizena olovkom pa valjda :? nisu potrebna....
E sad o onome sto mene baca u delirij bijesa: Da li u ovoj gad dem drzavi postoji neka institucija (HZZO, Ministarstvo zdravstva...) koja moze izaci sa nekim preporukama kojih ce se drzati svi lijecnici a ne da (slucajnim ili namjernim) izborom pedijatra potpuno mijenjate nacin zdravstvene njege djeteta? Ako sa Nikom odem pedijatru br.1 dohranjivat cu je od 4. mjeseca, siroko povijanje je bedastoca a cijepit cu je cjepivom 5+1. Pedijatar br.2 ce preporuciti dohranjivanje od 6. mjeseca, siroko povijanje do 6. mjeseca a cijepljenje sa "staromodnim cjepivima".
Cak i automehanicari, kada dodjete kod njih servisirati auto, imaju jednoobrazni "service manual" i mijenjaju ulje na istoj kilometrazi.....
Kako to postici, koga napadati da se dodje do toga? Ovakve situacije stvaraju nedoumicu i unose nesigurnost u zivote mladih mama bas u trenutku kada im je samopouzdanje najpotrebnije.
Amen