Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Pa dobro, 'ko je tu lud?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Pa dobro, 'ko je tu lud?

Dakle,
    jucer smo bili na prvom pegledu i tesko je opisati taj osjecaj srece i zadovoljstva kada netko potvrdi da je mali mis 100% zdrav i dobro napreduje
    Ovaj uvod je bio cisto da se malo pohvalim
    U stvari ovaj post je potaknut necime sto me izrazito iritira od trenutka kada smo zaplovili u vode majcinstva/ocinstva, a to je sljedece:
    Jucer smo bili kod pedijatra i na izlazu dobili 2 komada A4 papira (fotokopiju) na kojem, osim detalja o dojenju, nacinu dohrane bla, bla....pise "djecu se mora dohranjivati od 4. mjeseca zivota".
    E sad, ono sto mi znamo, sto smo procitali, sto i Rode promoviraju je da dohranjivati (naravno osim u specificnim situacijama) treba od ca. 6. mjeseca zivota.
    Dalje, u bolnici su nam dijete urucili siroko povijeno uz napomenu "do 6. mjeseca bi trebalo..bla,bla... Jucer cim smo dosli pedijatrici skinula je siroko povijanje (Nika je stara mjesec dana) i rekla da isto nije potrebno. Upozorili smo je da punica ima problema s kukovima pa je ipak napisala uputnicu za UZV i rekla "cisto da zadovoljimo protokol". Meni osobno je to jako drago ali.....da sam obisao jos 3 pedijatra 100% sam siguran da bi pedijatar br.2 rekao da ostavimo siroko jos malo pa odemo na UZV sa 2-3 mjeseca, a pedijatar br. 3 inzistirao na sirokom do 6. mjeseca zivota...
    Ajmo dalje. U toj "brosuri" je naveden i redosljed cijepljenja od kojih su 2 jedva vidljivo prekrizena olovkom pa valjda :? nisu potrebna....
    E sad o onome sto mene baca u delirij bijesa: Da li u ovoj gad dem drzavi postoji neka institucija (HZZO, Ministarstvo zdravstva...) koja moze izaci sa nekim preporukama kojih ce se drzati svi lijecnici a ne da (slucajnim ili namjernim) izborom pedijatra potpuno mijenjate nacin zdravstvene njege djeteta? Ako sa Nikom odem pedijatru br.1 dohranjivat cu je od 4. mjeseca, siroko povijanje je bedastoca a cijepit cu je cjepivom 5+1. Pedijatar br.2 ce preporuciti dohranjivanje od 6. mjeseca, siroko povijanje do 6. mjeseca a cijepljenje sa "staromodnim cjepivima".
    Cak i automehanicari, kada dodjete kod njih servisirati auto, imaju jednoobrazni "service manual" i mijenjaju ulje na istoj kilometrazi.....
    Kako to postici, koga napadati da se dodje do toga? Ovakve situacije stvaraju nedoumicu i unose nesigurnost u zivote mladih mama bas u trenutku kada im je samopouzdanje najpotrebnije.

Amen

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

AAAAmen! klanj, klanj

Možda treba pitati neku udrugu pedijatara?
    Tko koga u našoj državi ima slušat? Misliš da doktori slušaju Ministarstvo? Ili koga?
    Kad čitam postove cura iz Švedske ili NL, citiraju se babice i doktori sa "mi to ne radimo" i "mi prakticiramo", kao da imaju neku zajedničku politiku. Koga ONI slušaju?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Drage rode Ja zaista nemam pojma zasto sam stavio ovaj post na "Opcenito o dojenju" Molim vas da ga teleportirate na, po vasem misljenju, odgovarajuce mjesto

Hvala

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobrodošao u klub frustriranih roditelja!

Velika većina nas se i prije nego su postali roditelji počela informirati o stvarima koje su za djecu bitne, ali znamo dobro da je teorija jedno a praksa drugo. I naravno, što se tiče stvari gdje si u nedoumici ili gdje je potrebno ipak malo više stručnog znanja, logično je da tražiš savjet pedijatra. E, a onda dođeš do situacije koju si opisao, da ti pedijatar kaže nešto što se kosi s onim što si ti pročitao, ili da svaki od njih tjera svoje.

Slažem se da bi neke stvari trebale biti univerzalne, a ne ovisiti npr. o tome da li liječnik prima proviziju za propisivanje određenog lijeka ili cjepiva. Ali što je tu je. Osobno nemam uvijek volje i energije boriti se protiv vjetrenjača i onda radim isto što i ti - živciram se.

Što se tiče stvari koje ti kao roditelj možeš kod svog djeteta provoditi, npr. kad ćeš krenuti s dohranom, tu mislim da trebaš promatrati svoje dijete i postupati prema instinktima, jer, auti se rade u serijama od par sto tisuća, a tvoj bebač je jedinstven. Naravno da ćeš se uvijek mučiti sumnjama jesi li ispravno postupio, ali kao što već rekoh, dobrodošao u klub!

Sretno!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nasmijala sam se, sve što si napisao je istina.

i istina je i ono što preporučaju svi ti pedijatri.

svjetska istraživanja su pokazala da nije potrebno nadohranjivati dijete prije 6. mjeseci, to će ti uglavnom svako ko imalo čita neka štiva reći. majčino mlijeko savršeno zadovoljava sve potrebe bebe u prvih 6 mjeseci (ja bi se drsko usudila reći i malo dalje ali dobro).

međutim u situacijama kada majke ne žele dojiti ili se radi o "višoj sili" - nekim bolestima, odlasku na operacije, uzimanje lijekova ili ukoliko bebe ne žele dojiti, ne napreduju, pokazuju znakove gladi i sl. potrebno je ranije uvesti nadohranu, odnosno što je moguće duže isključivo dojiti.

prema tome dijete se može ali i ne mora nadohranjivati s 4 mjeseca. djecu moje generacije su nadohranjivali i prije 4. mjeseca.
    posljedice - nepoznate
    i možda nije toliko stvar u posljedicama koliko u tome da je dojenje stvarno najjednostavniji način prehrane, daje djetetu imunitet i štiti ga na razne druge načine - smanjuje gojaznost u kasnijoj dobi, astmu i sl. sve to naravno ne mora biti, dojeno dijete može kasnije biti osoba koja ima problema s težinom ali manje su šanse.

što se tiče širokog povijanja situacija je manje više jednaka kao i s nadohranom. ona djeca koja imaju problema s kukićima, na žalost, široko povijanje im baš ne pomaže. ona kod koje je sve ok-nema potrebe za š. povijanjem. ja sam samija povijala, ali recimo moja kuma svog malog nije. i ne mislim da je niti jedna od nas dvije griješila. samo je njoj lakše.

cijepljenje: 5 u 1 i 3 u 1 je danas jako moderno. mi smo išli klasično jer tada sam bila neobrazovana po tom pitanju pa se nisam htjela upuštati u nešto novo što još nitko oko mene nije probao. s drugim djetetom ću sigurno uzeti najskuplje i najkvalitetnije cjepivo koje će tada postojati na tržištu. i ne mislim da griješim niti kod jednog odabira. vjerojatno će i kad bude 10 u 1 postojati roditelji koji će djecu htjeti cijepiti klasično.

eto uglavnom ne uzrujavaj se previše, ostani načitan i pametan i uživaj u zdravoj bebici.

(hmmm sad mi je post ko x files - the truth is out there)

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super ti je post, Mamita

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma Audrey, nismo problem ti ili ja. Meni pedijatrovo misljenje iskreno ne znaci nista drugo osim potvrde necega do cega sam sam dosao ili navodjenje na nesto sto cu opet sam istraziti i doznati sve o tome. Nemam ja nikakav problem sa preuzimanjem odgovornosti i donosenjem odluka vezanih uz nase dijete ali ovo je borba za sve one roditelje koje nemaju internet (i Rode ), nemaju prijatelje koji imaju djecu i koje mogu pitati za savjet, zive u malim sredinama gdje postoji samo jedan pedijatar koji mozda tvrdoglavo provodi svoju (krivu) politiku, nemaju novca za kupovinu literature.....
    Njima je to od presudne vaznosti jer im je taj pedijatar "bog" kojeg se slijepo slusa i koji sve zna.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato si ti tu da ih obrazuješ i savjetuješ.

ja sam, od kako sam Roda, uspjela na neke iz moje okoline utjecati, a na neke nisam. neki misle da sam napor "s tim svojim dojenjem, 'oš prestat", drugi su presretni jer razbucam njihove sumnje i dileme.

teško mi je kad netko ne želi prihvatiti savjet, ali zašto bi i prihvatio?
    nisam ni je prihvaćala savjete drugih da prestanem dojiti.

možda da se priključiš Rodi na nekom projetiću - tipa monitoring i zabrana reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Super ti je post, Mamita
    tnx
    kahkah

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    možda da se priključiš Rodi na nekom projetiću - tipa monitoring i zabrana reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko?
    Vidim, moj ukinuti avatar sa dudom-varalicom se jos pamti

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

me neee

ne sjećam se. ovo je bilo slučajno

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

evo, moja pedijatrica je clan nekog povjerenstva u pedijatrijskom drustvu i zalaze se da naprave neke preporuke za pedijatre, bas je nekidan drzala pedavanje u mom klubu i rekla da bi bas preporuke trebale biti o kukicima, cjepivima i 6.mjeseci dojenja bez dohrane...valjda ce bit nesto....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozda bi trebalo postaviti protupitanje onima koji savjetuju da se mora pocet sa dohranom kad dite ima 4 miseca sta ce se desiti ako se ne pocme sa dohanom tada i zasto se vani ( evo ja osobno kao primjer) preporucuje samo dojenje 8 miseci ( tj sta duze to bolje) djeci kojoj je jedan od roditelja alergicar.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ponovo ja o svojoj pedijatrici -naime donila je na to predavanje dva grafa koja pokazuju koliko je nepotrebno dodavati hranu ako se doji prije 6.mjeseca jer se ne mijenja unos kalorija,u smislu onoga sta dijete iskoristava iz hrane, onih samo dojenjih i onih dohranjivanih ta dva mjeseca. divan poucan graf

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Pa dobro, 'ko je tu lud?

Citiraj Mamaitata prvotno napisa
    Dakle,
    jucer smo bili na prvom pegledu i tesko je opisati taj osjecaj srece i zadovoljstva kada netko potvrdi da je mali mis 100% zdrav i dobro napreduje
    U stvari ovaj post je potaknut necime sto me izrazito iritira od trenutka kada smo zaplovili u vode majcinstva/ocinstva, a to je sljedece:
    Jucer smo bili kod pedijatra i na izlazu dobili 2 komada A4 papira (fotokopiju) na kojem, osim detalja o dojenju, nacinu dohrane bla, bla....pise "djecu se mora dohranjivati od 4. mjeseca zivota".
    E sad, ono sto mi znamo, sto smo procitali, sto i Rode promoviraju je da dohranjivati (naravno osim u specificnim situacijama) treba od ca. 6. mjeseca zivota.
    Dalje, u bolnici su nam dijete urucili siroko povijeno uz napomenu "do 6. mjeseca bi trebalo..bla,bla... Jucer cim smo dosli pedijatrici skinula je siroko povijanje (Nika je stara mjesec dana) i rekla da isto nije potrebno. Upozorili smo je da punica ima problema s kukovima pa je ipak napisala uputnicu za UZV i rekla "cisto da zadovoljimo protokol". Meni osobno je to jako drago ali.....da sam obisao jos 3 pedijatra 100% sam siguran da bi pedijatar br.2 rekao da ostavimo siroko jos malo pa odemo na UZV sa 2-3 mjeseca, a pedijatar br. 3 inzistirao na sirokom do 6. mjeseca zivota...
    Ajmo dalje. U toj "brosuri" je naveden i redosljed cijepljenja od kojih su 2 jedva vidljivo prekrizena olovkom pa valjda :? nisu potrebna....
    E sad o onome sto mene baca u delirij bijesa: Da li u ovoj gad dem drzavi postoji neka institucija (HZZO, Ministarstvo zdravstva...) koja moze izaci sa nekim preporukama kojih ce se drzati svi lijecnici a ne da (slucajnim ili namjernim) izborom pedijatra potpuno mijenjate nacin zdravstvene njege djeteta? Ako sa Nikom odem pedijatru br.1 dohranjivat cu je od 4. mjeseca, siroko povijanje je bedastoca a cijepit cu je cjepivom 5+1. Pedijatar br.2 ce preporuciti dohranjivanje od 6. mjeseca, siroko povijanje do 6. mjeseca a cijepljenje sa "staromodnim cjepivima".
    Cak i automehanicari, kada dodjete kod njih servisirati auto, imaju jednoobrazni "service manual" i mijenjaju ulje na istoj kilometrazi.....
    Kako to postici, koga napadati da se dodje do toga? Ovakve situacije stvaraju nedoumicu i unose nesigurnost u zivote mladih mama bas u trenutku kada im je samopouzdanje najpotrebnije.

Amen
    Eto, moram dodati najnovija dostignuca pedijatara glede davanja vitamina D novorodjenoj djeci;
    Pedijatar 1.: Daje se 5 kapi vitamina D
    Pedijatar 2.: Dajte joj 3-4 kapi vitamina D
    Pedijatar 3.: Nikako vise od 2 kapi vitamina D
    Pedijatar 4.: Sam vi nju setajte, sunce...

Opet napominjem mi imamo svoje misljenje i nije nam potreban savjet pedijatra, pogotovo zato sto je MS mr.ph. i lijecnik homeopat ali vitamin D nije sala i pretjerivanje moze u nekim slucajevima imati i ozbiljne posljedice isto kao i neuzimanje u slucaju kada dijete ne vidi sunca mjesecima...
    Ah... ...bas me ljute pa se moram ispucavati na Rodama :D

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

e to sa D vitaminom... nama je pedica rekla 3 kapi jer andrejček ima dosta malu fontanelu. ja i te 3 kapi dajem svaki drugi-treći dan.
    pedijatar na hitnoj na rebru: hmmm, zašto dajete 3 kapi, D vitamina se obično daje 5 kapi?!
    ja: kako mislite "obično"..? :shock:
    svatko pjeva svoju pjesmu... pa se ti snađi! sva sreća da postoji internet..

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Uf i mi imamo slicne probleme u SiCG.
    Al' jednom kada budem imalabvremena da vam napisem u vezi ovdasnjih saveta u vezi dojenja, tek ce te da se okrenete. U mom gradicu kao da smo na pustom ostrvu do koga ne dopiru bilo kakve informacije STRASSNO!!!
    Potpuno te razumem Mamaitata. Tk sa drugim deteetom ispeces bar zanat i onda je sve lakse, prvo ti doce kao pokusni kunic

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni nema logike da se daje ista kolicina tih kapi ovde na sjeveru u skandinaviji di je mjesecima tamno i sunce izviri 3 puta misecno i doli kod nas di vec u aprilu sve cvita i sunca ima koliko oces

Datum pristupanja
    Jul 2004

Dakle,

Amen
    Eto, moram dodati najnovija dostignuca pedijatara glede davanja vitamina D novorodjenoj djeci;

Opet napominjem mi imamo svoje misljenje i nije nam potreban savjet pedijatra, pogotovo zato sto je MS mr.ph. i lijecnik homeopat ali vitamin D nije sala i pretjerivanje moze u nekim slucajevima imati i ozbiljne posljedice isto kao i neuzimanje u slucaju kada dijete ne vidi sunca mjesecima...
    Evo jos ali da ne prepisujem stavljam link..

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/postin...e=reply&t=7567

tali

Početno

mamaitata
    Koliko onda kapi vitamina D vi dajete, ja se nikako odlučit pa dajem mješovito. :?

lidac2004

Početno

Citiraj tali prvotno napisa
    mamaitata
    Koliko onda kapi vitamina D vi dajete, ja se nikako odlučit pa dajem mješovito. :?
    mi dajemo po 4 kapi u zlicicu sa malo mlijeka

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

[quote="Mamaitata"]
    Dakle,

Morate se odlučiti za jednog pedijatra kojemu ćete vjerovati - ja dobro znam o čemu govorite jer je nama beba bila u bolnici gdje je bilo pet pedijatara i svatko nam je drugačije savjetovao. Zato - odlučite se za jednoga

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

3 kapi vitamina D, trudimo se biti redoviti

a potpisujem ovaj savjet za pedijatra, odaberi jednoga, srecom imas priliku birati,a kaj je s nama koji nemamo na izbor

i naravno, obrazuj sebe, zato postoje knjige, casopisi, internet,
    po meni je cak i za ne ocekivati da ce se od 5 ljudi svi sloziti po jednom pitanju, isto kao kad ti 5 dr-a radi uzv i onda dodje da imas 5 razlicitih tumacenja jednog te istog, i pedijatri unose u svoj posao nesto svoje subjektivno, rade po iskustvu, netko se obrazuje vise, netko manje, netko posao radi s ljubavlju, netko po inerciji...
    smjernice jos ne postoje u hr, a kakav smo cumez i nered od drzave kam god pogledas, ne vjerujem da se moze ocekivati nekih promjena uskoro...
    servus

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •