Stranica 26 od 26 PrviPrvi ... 16242526
Pokazuje rezultate 1,251 do 1,264 od 1264

Tema: liječenje ovisnosti o slatkom

  1. #1251
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,492

    Početno

    žuta, Nutella je zbilja loš proizvod. Nije da ju ne jedem nikad, ali su čak i linolade nutritivno mrvu bolje od Nutelle. Imaš cca 60% šećera i 30% masti od kojih preko 10% zašićenih. Linolada je isto smeće što se šećera i masti tiče, samo ima upola manje zasićenih masnih kiselina.
    Napravi si pekmez. Kupi smrznuto voće i gelfix (meni je najbolji 2:1) i napravi za pola sata par teglica. Ja zimi kupim borovnice, višnje, maline, miješano bobičasto, čak sam i na mango jednom zgodom naletila, uvijek bude negdje neka akcija. Dva-tri paketa i super.

  2. #1252
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,701

    Početno

    a mogla bih, ima taj jedan pekmez od šljiva za koji je tvrdio da mu je bolji od nutelle ali to smo dobivali od prijateljice

  3. #1253
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,196

    Početno

    Ne jedemo kupovni pekmez , ali se sjećam da https://www.konzum.hr/web/products/p...ez-sljiva-660g bio s minimum šećera ,

  4. #1254
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,492

    Početno

    Ma zašto bi kupovala pekmez. Dobar pekmez je relativno skup. Znam da s gelfixom nije isto kao kad kuhaš i pečeš satima, ali ovo je gotovo za par minuta, pogotovo kad uzmeš smrznuto voće pa ne moraš ni čistiti. Za pola sata si gotov od trenutka kad odlučiš do pospremljene kuhinje. Mislim da je dućanski oko 4x skuplji, u ovisnosti na kakvu akciju naletiš. Žuta, ako odlučiš - imaš gelfix 1:1, 1:2 i 1:3. Meni se 1:2 pokazao najprihvatljivijim, a 1:1 nepodnošljivo slatkim. Ja stavljam pekmez i u zobene pahuljice. Med mi je ljepljiv pa mi se ne da. Mali i ja tako volimo. Mali više voli med u pahuljicama, ali pretpostavljam da je to zato što mi se ne da s medom petljati, pa kad mu stavim je veselje.

  5. #1255
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,492

    Početno

    Meni je ovaj brzopotezni i ukusniji od ovih što im se duša ispeče.

  6. #1256
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,196

    Početno

    Meni je najbolji moj s minimum šećera bez Foxa i slično, dli ja to radim kad je sezona u ljeto
    Žuta ga je probala

  7. #1257
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,290

    Početno

    Koristim "Želin" 1:2.
    Kupim kilo voća i oko 400g šećera. Očistim voće, izmiksam sa štapnim do željene strukture i skuham po uputama. Dvadesetak minuta posla.
    Savršenstvo od pekmeza. Upravo sam napravila od jagoda. Slatkiš za 5.

  8. #1258
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,701

    Početno

    moja mater je pekmez kuhala na velikom šporetu širokoj rajngli, ja imam malu prijenosnu indukcijsku ploču koja najbolje radi sa posudama eto 24 cm ne znam što mogu s tim

    kolko dugo može trajat želirani pekmez?

  9. #1259
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    moja mater je pekmez kuhala na velikom šporetu širokoj rajngli, ja imam malu prijenosnu indukcijsku ploču koja najbolje radi sa posudama eto 24 cm ne znam što mogu s tim

    kolko dugo može trajat želirani pekmez?
    Pa ne moraš kuhati 20 litara pekmeza. Ovo je idealno. Lijepo su kolegice rekle - želin ili želirni šećer. Ako ne želiš čekati sezonu, uzmeš šumsko voće smrznuto ili višnje bez koštica (vrećica je 300 grama). Uzmeš 600 g smrznutog voća, 300 g šećera i 1 paketić želina 2:1, kad zavrije kuhaš na laganoj vatri. Voće se može samljeti štapnim mikserom, ali i ostaviti krupno (džem). željenu strukturu provjeravaš tako da na mali hladni tanjurić izvadiš žličicu džema/pekmeza. Ako se zgusne, gotovo je i možeš frknuti u staklenke. Ako imaš suđericu da opereš staklenke, nikakva sterilizacija staklenki ni poklopaca nije potrebna. Ako nemaš, ispereš rakijom ili u nedostatku rakije može i alkoholni ocat.

    Pekmez može trajati i nekoliko godina (ako se ne pojede, što kod mene nije slučaj) ali kad staklenku otvoriš, mora biti u frižideru.

  10. #1260
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,492

    Početno

    Samo procitaj na pakungu upute. Vidim da nas ima vise s 2:1. Ja nekako vise volim Gelfix od Dr Oetkera, nego Želin, al nema veze, ocito je curama i Zelin dobar. Al mislim da je 1 vrecica za preko 1 kg voca. Nemam sad doma, ali mislim da je 1250 g voca i 500 g secera. Ja bilo sto uzmem, marelice, breskve vinogradarke (njih ide manje, al pise u uputama), jagode, sto vec ima. Smrznuto slobodno ostavi malo na pultu prije nego ga upotrijebis, zna potrajat dok se skroz odmrzne. Citaj uputu i radi. Pripremi stapni mikser i mozda 5 flasica sa sirim otvorom., nemoj one uske od hrena, tesko ces potrefiti, ja to lijevam pa mi se sve prolije kad su uske. Kad ulijes, obrisi s papirom odmah ako si zalila izvana flasicu, pogotovo tamo gdje ide poklopac, jer se teze ktvori kad se zalijepi), stavi odmah poklopce, dobro stegni (primi flasicu sa salvetom jer bude vruca) i okrenes flasicu naopako. Onda ti je vruci pekmez zapravo sterilizator za poklopce. Pustis koju minutu i vratis u normalan polozaj. Ako nisi dobro zatvorila moze ti iscurit pekmez.

    Al velim, sve ti pise na vrecici kako. Meni stoji u frizideru. Mi pojedemo za par mjeseci jednu turu, ali se nikad ne kvari.
    Nekad se poigram pa dodam čep nekog vocnog likera, ili sam sad zadnje ubacila u smrznute maline malo mente, u neko jako slatko voce iscjedim malo limuna, al to ti dodje ideja dok kuhas i mirisis to voce sto bi mogla ubaciti. Pretpostavljam da mi alkohol iz čepa likera ispari kuhanjem, ne zabrinjavam se za dijete.
    Cista borovnica mi zna biti prejaka pa dodam nekad i mijesanog sumskog. Stotine mogucnosti ima. Ima dobrih i odlicnih. Nama je hit bio mango s malo limuna. Taj je planuo. Al to sam slucajno naletjela na akciju smrznutog.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 14.05.2025. at 21:58

  11. #1261
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,492

    Početno

    Meni je za ovu kombinaciju najbolja rajngla od 4 litre. Onda mogu komotno miješati.

  12. #1262
    Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016
    Lokacija
    Sjever
    Postovi
    2,032

    Početno

    U pekmez stavljam minimalno secera. Prosle godine sam stavila pola kile na 2 kasete marelica. Na moru nemam pecnicu pa sam prokuhala teglice, napunila ih i ponovo stavila u veliku tecu napunjenu vodom i prokuhala za svaki slucaj. Jos uvijek imam par teglica.

  13. #1263
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,492

    Početno

    Munkice, takvi su sigurno najbolji. Samo što ja nikad ne bih napravila takav pekmez, a ovaj skraćeni radim često. Ne uzimam onaj 3:1 gelfix jer zamišljam da je previše konzervansa unutra. Nisam nešto proučavala, onako iz trbuha sam odlučila da ću 2:1.
    Poznam vlasnika jednog OPG-a koji radi pekmeze s jako niskom razinom šećera. Moram priznati da su meni prekiseli, a i konzistencija mi se nije svidjela. Kako god - shvaćam ovaj švercerski brzi pekmez kao dobar kompromis.

  14. #1264
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,701

    Početno

    Ipak sam uzela nutelu, mali mi to najviše voli a kak je tanak go glista bolje neg si nečim bar napuni želudac umjesto da mi se kiseli ...

Stranica 26 od 26 PrviPrvi ... 16242526

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •