Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Limun koji nije šprican-gdje kupiti?

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Limun koji nije šprican-gdje kupiti?

Zna li netko, a da živi u Zagrebu? Povrće i voće uvijek kupujem kod Severa ili u Bio&Bio trgovinama (ili Zrnu), ali za limun i ostale agrume stvarno ne znam. A ne mogu se baš pouzdati u kumice na placu; uglavnom svi kažu da njihovo nije špricano.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam sigurna, ali ja kupujem limun, kada mi treba za koleče, kod žena koje imaju "robu" iz Dalmacije. Ta limun drugačije izgleda, i izgleda kao kod moje prijateljice na moru, i ja mislim da nije šprican. E sada, da li je tako, ne mogu 100% reći

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam sigurna, ali ja kupujem limun, kada mi treba za koleče, kod žena koje imaju "robu" iz Dalmacije. Ta limun drugačije izgleda, i izgleda kao kod moje prijateljice na moru, i ja mislim da nije šprican. E sada, da li je tako, ne mogu 100% reći

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Takvog i ja kupujem, ali, kao što i sama kažeš, ne mogu biti 100% sigurna da nije šprican. U svakom slučaju, hvala.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nešpricani agrumi imaju nekako glatku koru, nije celulitična.
    ma vidi se.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moram pogledati kad dođem kući, jer imamo drvo limuna a ima i plodova :D . Imam i kupovnih kod kuće, kupujem za cijeđenje a kad mi treba kora onda uzimam domaći.
    Meni se čini da je kupovni glatke kore, a naš domaći kao da ima po sebi celuluta . Al sam objasnila. To bi bilo suprotno od onog što veli Apri :? Možda zavisi i od vrste ?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma ja sad išla provjeravati, imam naranče, limune i grejp iz Podstrane kod Splita: skroz su glatki, ono... jedva da se vidi neka pora...

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Možda celulitičnost ovisi o sorti... :?

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

kad mi treba za kolače koristim kotany limunovu koricu i nadam se da nije špricana..
    inače neznam gdje nabavit u Zg nešpricano..

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Očito mi preostaje vjerovati kumicama na placu. Par puta (točnije - dva puta) mi se dogodilo (kada nisam bila u Zg.) kako su mi na placu sami rekli da je špricano. Sjećam se kad smo pretprošlo ljeto bili u Primoštenu i kada sam ženu na tržnici pitala je li im grožđe špricano. "Ma kakvi, pravo domaće". A ja sam (sasvim slučajno) rekla kako moj Ivan obožava grožđe (on je kraj nas spavao u kolicima). Žena mi ga je htjela naplatiti, a onda je rekla da bi ipak bilo bolje da ga on ne jede. Očito ljudima nije svejedno kad su u pitanju bebe (tada je imao godinu i pol). Slična stvar mi se dogodila s blitvom u ST.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto se tice prskanja, kad govorimo o domacim tj ne uvoznim agrumima, uglavnom su neprskani, ili su prskani davno prije berbe sto smanjuje njihovu stetnost
    ako su i prskani, u kori ostaje 99% eventualnog pesticida, a posto se kora skida i ne jede se, prilicno ste sigurni...

prob elm su uvozni agrumi, jer se najcesce potapaju u pesticid poslije berbe i tako se cuvaju do ducana...

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Prekasno sam došla kući, ne mogu po mraku uspoređivati limune, ali i MM veli da je naš limun krupan, debele kore i kao da je pun celulita. Sigurno nije prskan. Znači zavisi od sorte.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja baš imam doma neprskane limune i naranče (nisam ih kupila, dobili smo ih od prijatelja kojima rastu pred kućom). I htjela bih im sačuvati koru tako da je imam tijekom narednih mjeseci za kompote ili kolače... Zna li netko kako se to "čuva"?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Imaš na trešnjevačkom placu jednu dalmatinku koja ima neprskane limune i naranče. Mlađa ženska, tamnoputa, crna, jača, u prvom redu odmah iza onih štandova sa špecerajem.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Lea, ne trebaš tako daleko, ima i u Utrinama, kod Frane.
    Jako visok, brkat, sijed... pedesetak godina.
    doduše, ni ne znam je li mu voće u "otvorenoj prodaji" :?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Apri, hvala, no ja na Trešnjevku idem da se nađem s curama. Bebe doma, a mi na kavu.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

fritulice koru stavi u zamrzivač i kad ti treba onako smržnjen naribaš u kolač ili kompot

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    fritulice koru stavi u zamrzivač i kad ti treba onako smržnjen naribaš u kolač ili kompot
    Odlično, e to sam čekala. Hvala.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    naš limun krupan, debele kore i kao da je pun celulita. Sigurno nije prskan. Znači zavisi od sorte.
    Ovakav je i kod moje mame.

I sigurno zavisi od sorte, jer onaj koji dobijem iz Zadra je gladak i jače žut.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Imaš na trešnjevačkom placu jednu dalmatinku koja ima neprskane limune i naranče. Mlađa ženska, tamnoputa, crna, jača, u prvom redu odmah iza onih štandova sa špecerajem.
    Otići ću ovaj vikend u potragu, ali prvo moram otkriti gdje su štandovi sa špecerajem ( ) jer sam na toj tržnici bila 2X u životu. Uvijek sam na Dolcu.
    A korica limuna se može staviti u zamrzivač, a jedna je forumašica (???)napisala da se limun (cijeli, ne samo kora) može duže održati svježim ako ga staviš u poveću staklenku od zimnice (na dno), a staklenku pokriješ zdjelicom vode.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ma ja sad išla provjeravati, imam naranče, limune i grejp iz Podstrane kod Splita: skroz su glatki, ono... jedva da se vidi neka pora...
    sad sam išla i ja svoj limun provjeravati
    neprskan je a celulitičan...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •