Vidi rezultate ankete: Mesić bi ćirilicu natrag u škole...

Glasači
106. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • ne

55 51.89%
  • da

51 48.11%
Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 245

Tema: Mesić bi ćirilicu natrag u škole...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: Mesić bi ćirilicu natrag u škole...

Citiraj apricot prvotno napisa

niti bi mi smetalo, niti bih se veselila: mislim da je svako znanje dragocjeno, ali neka se procijene prioriteti.
    npr. ja se ne bi snasla bez npr. GPRSa po jednom dijelu bosne da ne znam cirilicu. a GPRS nemam.
    ne bi znala di skrenut, kuda voziti. stvarno.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj TATA MATA prvotno napisa
    Na zalost politika je sastavni dio zivota i kad poskupljuje mlijeko, a kamoli vracanje cirilice u skolu.
    ali na ovom forumu ne raspravljamo o politici pa ćemo pokušati topic zadržati na temi školskog programa, je l' tako.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    Citiraj TATA MATA prvotno napisa
    Na zalost politika je sastavni dio zivota i kad poskupljuje mlijeko, a kamoli vracanje cirilice u skolu.
    ali na ovom forumu ne raspravljamo o politici pa ćemo pokušati topic zadržati na temi školskog programa, je l' tako.
    da li je onda problem i ucenje japanskog?
    mislim, znamo na kojoj je strani bio japan u ww2

ja ne radim razliku izmedju arapskog pisma, cirilice, grckog alfabeta....ja se divim svakom tko ih zna. htjela bi da jednog dana moje dijete, ako zeli, ima priliku biti medju njima....

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nemam nis protiv cirilice za one koji je zele uciti
    ja znam cirilicu i bas sam si sva vazna i ponosna kad procitam sve sto je njome negdje napisano
    sjecam se kako samjedva cekala u osnovnjaku da pocnemo ucit cirilcu
    to mi je bilo totalno uzbudljivo

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    mislim, znamo na kojoj je strani bio japan u ww2
    Na istoj kao i mi !

I o politici se moze razgovarat normalno i korektno.
    No, da ne duljim...rekao sam svoje...cirlica kao izborni predmet.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj tata mata prvotno napisa
    cirlica kao izborni predmet.

kao i svi ostali jezici i pisma.

(ja bi jako htjela nauciti japanski )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    a propos prevođenja... kad mi umjesto: po šumi širom bez staze puta, ježurka ježić povazdan luta "prevedu" na: po šumi širom bez staze puta, ježurka ježić svaki dan luta" iskočila bi iz svoje (bosanske) kože.
    ne brini se, to niko djedci ne cita jer je prekrvolocno za 21. stoljece

ko jos velica lov i ubijanje zivotinja, sadrzaj knjige je morbidan

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, prije bih pitala "tko NE čita".
    što je krvoločno u ljubavi prema domu?
    (na kraju divlja svinja pogiba od lovačke puške, medu izbodu pčele, lisica stane na ježevu stranu, a vuk umre prirodnom smrću)...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    a propos prevođenja... kad mi umjesto: po šumi širom bez staze puta, ježurka ježić povazdan luta "prevedu" na: po šumi širom bez staze puta, ježurka ježić svaki dan luta" iskočila bi iz svoje (bosanske) kože.
    ne brini se, to niko djedci ne cita jer je prekrvolocno za 21. stoljece

Ovo je sprdnja, nadam se ! 8)

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naravno da bi da mi dijete uči čirilicu.
    zapravo bi da mi dijete uči i latinski.I grčki.
    I čirilicu.

al ko će mene pitat,ako bude tio.

Uglavnom,uvjerenja sam da ako znaš latinski i ako znaš još neko pismo osim latinice da ti se razvijaju sposobnosti učenja drugih jezika.
    Zbog latinskog ko temelja mnogima,i jer ako znaš neko drugo pismo lakše skontaš finese u svom.
    TO je samo moje razmišljanje.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    pismo je pismo, bez nacionalnosti i političke obojenosti.
    X
    Jako lijepo rečeno. Ja bih rado da mi dijete zna i ćirilcu i glagoljicu, i koje god pismo ga bude zanimalo.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam u školi učila ćirilicu pod obavezno...a glagoljicu sam naučila skup sa frendicom. Tako smo imale svoje "tajno" pismo za škrabanje pod satom...

No, i ja sam za to da postoji mogućnost učenja ćirilice i glagoljice kao izborni predmet. Zašto ne?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa, prije bih pitala "tko NE čita".
    što je krvoločno u ljubavi prema domu?
    (na kraju divlja svinja pogiba od lovačke puške, medu izbodu pčele, lisica stane na ježevu stranu, a vuk umre prirodnom smrću)...
    ".....Krvnika vuka
    jadna mu majka,
    umlati brzo
    seljčka hajka....."
    toliko o prirodnoj smrti 8)
    kad već oftopičarimo

a kao i uvijek, Zdenka2 stavlja stvari na njihovo mjesto
    mislim da tu nitko ne misli o ozbiljnom učenju čirilice
    to bi bilo više informativno, upoznavanje s tim pismom, kao što smo mi, mislim u 3. razredu, u sklopu hrvatskog par sati "učili" slovenski, onako naučili par riječi i dobro se zabavili

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ".....Krvnika vuka
    jadna mu majka,
    umlati brzo
    seljčka hajka....."
    toliko o prirodnoj smrti 8)
    kad već oftopičarimo
    pa to je sasvim prirodna smrt za jednog zločestog vuka koji se spustio u selo pojesti ovce 8)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako tako mislis, onda si očigledno promašila "ceo fudbal", a ne samo gol.

inače, suglasna sam s tatamatom da bi trebalo učiti kineski. (izbacimo vjeronauk i ubacimo kineski )

nisam neki ljubitelj mesića, al njemu sad pripisivati "zasluge" za ćirilicom je potpuno promašeno. nema mesić pametnije poslove nego potencirati ćirilicu pitali su ga, odgovorio je.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

OT,
    glasala sam za, po izborni predmet,
    ja donekle znam ćirilicu, trebam se dobro pomučiti da pročitam
    kao djetetu mi je bio teško čitati Baraku 5b koja nam je bila na ćirilici, ali to zato jer onda nisam bila baš skužila sve.
    ali mi je sad drago da barem nešto znam

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

riječ povazdan i vazda imaju isti korijen

onda ne bi i Lijepa naša vazda sretna bila

Što se tiče ćirilice, ako će se učiti hrvatska ćirilica (ili bosančica), nemam ništa protiv. Možda je Mesić mislio na to naše starohrvatsko pismo.
    Tako ionako kad djeca uče povijest jezika, spominju se i prvi pisani spomenici pisani hrvatskom ćirilicom, a ne samo glagoljicom. Uče glagoljicu, zašto ne i bosančicu. Poznavajući hrvatsku ćirilicu, vrlo lako mogu pročitati natpise i tekstove pisane srpskom, ruskom ili makedonskom ćirilicom.
    I sve te ćirilice su zapravo iste i različite.
    Npr. slovo ć se u makedonskom jeziku piše drugačije nego u sprskom.
    Podatak iz udžbenika hrv. jez. je da je početak hrvatske pismenosti bio s tri pisma: glagoljica, ćirilica i latinica.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ćirilica u škole?
    Čitam sve ovo i ne znam šali li se to netko.? Svi ovi razlozi zašto da zašto ne, neki su me dobro nasmijali a neki tako rastužili.
    Smiješna je ali i tako tragična ta ideja, ma čija bila i iz kojih pobuda predložena.
    Nadam se da će sve ostati samo na ideji, da će što prije biti zaboravljena
    i nikada provedena u djelo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mos mislit koje bolesne pubude su mogle nekog nagnati da dodje na tako tragicnu ideju.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    mc, nemam pojma ko je kome što pisao... i u kojem kontekstu... ni što je pisac htio reći kad je upisao dotičnoj nešto u spomenicu (spomenar?)... oš me prosvjetlit? npr. na pp, da ne zachatavamo...
    ma nije to nikakva /drzavna/ tajna, pa da se ne smije reći, mladi romantičar branko radićević bio zaljubljen u kćer vuka karadzica (glumi ga miki manojlović ) i napisao curi pjesmicu.. ljubav, sorci, čista ljubav...

Mislim da se konačno moramo početi učiti da ne gledamo sve kroz tu prokletu bivšu Jugu
    mislim da prije svega ne bi trebali miješati kruške i jabuke i ipak malo ozbiljnije se prihvatiti rasprave. nitko hrvate nije tjerao u tu "prokletu bivšu jugu", dapače... no juga 1945 nije ista kao ona nekoliko godina kasnije, kao ona sredinom osamdesetih, a ponajmanje kao ona kad je recimo srbija (milosevic) ukinula pokrajine. a ne treba ni zanemarit činjenicu da se u obijanje tuđih pragova išlo najmanje iz ljubavi prema (nekadašnjoj) jugi, a prije svega iz nacionalističkih (i pljačkaških) motiva.

Svi koji su izgubili nekog u ratu ili i sami ostali ranjeni povezat će ovaj M.prijedlog sa drugovima, Jugom, decom...pa i ja. jednostavno se to samo po sebi stvori u glavi čim pomislim na ćirilicu.
    neće. mene su ljudi koji se sada busaju u svoja nacionalistička prsa i pišu i engleski ćirilicom istjerali iz rodnog grada, al to su učinili (ne)ljudi, a ne narod, niti pismo.
    astra
    Eto, sve je rečeno što i ja mislim.
    Nitko nije mene istjerao, ali MM-a jest, spalili su mu sve što je imao, razdvojili obitelj, oca ubili u logoru...nije li dosta.
    A on ipak kaže da je baš dobro da vrate ćirilicu jer je ona dio hrvatske povijesti i tako će nam djeca imati šire znanje i time biti bogatija.
    Samo se nadam da će znati načina da je uklope bez da djecu puno više opterete gradivom, no svakako nisam protiv pisma.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

smijesno je da se ovaj prijedlog gleda iz politicke perspektive (pogotovo nakon barem pet upozorenja od moderatora). ideja je jednako smijesna kao ona da se u skolama uci strani jezik ili visa matematika. znanje je znanje.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Bolje da ne komentiram, nekad mi se čini da je Mesić fulao predsjedovanje za kojih tridesetak godina. Onda bi mi imalo smisla što priča, a sada baš i ne. Istina, sami smo ga birali.
    Samo ovoliko:
    Pogledajte što se događa u Jagodnjaku, hrvatska djeca u Hrvatskoj ne mogu imati nastavu na hrvatskom jeziku, možeš misliti kako bi u Srbiji bilo obratno. A Mesić bi uveo u škole ćirilicu. :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto ne mogu imati nastavu na hr jeziku?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dijana, pa nitko ne govori o uvođenju srpskog Ustava u naše škole!
    Nego o uvođenju PISMA koje, slučajno, koriste Srbi.
    Ali i Rusi.
    I Makedonci.
    I koje smo koristili mi (ne znam koliko puta je ponovljeno: latinica, ćirilica, glagoljica).

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dijana, pa nitko ne govori o uvođenju srpskog Ustava u naše škole!
    Nego o uvođenju PISMA koje, slučajno, koriste Srbi.
    Ali i Rusi.
    I Makedonci.
    I koje smo koristili mi (ne znam koliko puta je ponovljeno: latinica, ćirilica, glagoljica).
    Apricot, mislim da ga mi ne bi uveli jer ga slučajno koriste Srbi. Isto tako bi zbilja slučajno mogli uvesti kineski.
    A to što ga koriste i Rusi i Makedonci, pa to nam neće koristiti kad ne znamo te jezike. (bar ga ne učimo u školi)

Zorana, jer im nije omogućena. Većinsko je srpsko stanovništvo, ravnatelj škole je Srbin. (što ne bi trebalo biti povezano s tom nemogućnosti) Djeca nemaju nastavu na hrvatskom jeziku, roditelji ih upisuju u neko dalje selo. U tom slučaju, većinski narod u svojoj državi ne može imati nastavu na svom jeziku.

I ova rasprava jest politička, i ako će biti slobodna, nikakva drugačija ni ne može biti.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ja znam cirilicu i bas sam si sva vazna i ponosna kad procitam sve sto je njome negdje napisano
    a možeš mislit onda mog ponosa kad pročitam nešto napisano na ruskoj ćirilici, hehe, to mi je bio drugi jezik u osnovnjaku

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Definitivno ću potpisati Dijanu,nikako se ne mogu oteti dojmu da ovo ipak mora na bilo koji način biti povezano sa politikom,htjeli mi to sad ovdje napisati ili ne!

A ovo za Jagodnjak je prestrašno i nažalost istinito.
    Tu nema nikakve dvojbe nego da se radi o politici. Ne mogu shvatiti da netko u svojoj državi (nakon domovinskog rata i na području gdje je rata itekako bilo) ne može imati nastavu na svom vlastitom jeziku. Pa zar to nije sramota za ministarstvo i za cijelu državu? Da ta djeca moraju putovati u drugo selo da bi slušala nastavu na svom jeziku i pisala svojim pismom ???
    Haloooo...a vi bi još i ćirilicu u škole!
    Nadam se da do toga nikada neće doći jer ću prva iseliti iz ove države.
    Bez obzira na porijeklo ćirilice i na povijest i na sve!!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ne mogu shvatiti da netko u svojoj državi (nakon domovinskog rata i na području gdje je rata itekako bilo) ne može imati nastavu na svom vlastitom jeziku. Pa zar to nije sramota za ministarstvo i za cijelu državu?
    nitko ne poriče da ministarstvo ne bi trebalo djelovati.

Haloooo...a vi bi još i ćirilicu u škole!
    jedno s drugim nema veze.

Nadam se da do toga nikada neće doći jer ću prva iseliti iz ove države.
    ne smetaju te ratni zločinci koji slobodno hodaju po hrvatskim ulicama, smeta te pismo.

I ova rasprava jest politička,
    i treba i biti, kao što si sama navela, al ne treba koristiti govor mržnje i generaliziranja dok raspravljamo. a ne treba ni smetnuti s uma da među braniteljima ima i onih srpske nacionalnosti, da među onima koji sa ponosom vele da su hrvatski građani ima i onih srpske nacionalnosti. da zbog takvih, a ne krezubih četnika treba prihvatiti i obogatiti školski program. da je i to jedan od načina (osim procesuiranja zločinaca) da rane zacijele i da naša djeca žive u miru, neopterećeni našom mučnom prošlošću.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Poznavanje ćirilice mi je itekako bilo korisno u životu. U poslu su mi često dolazile u ruke (neprevedene) tehničke specifikacije ruske telekomunikacijske mreže. Da nisam poznavala ćirilicu, mogla sam samo sjesti i plakati nad tim hijeroglifima. Nepravedno mi je ćirilicu, kao jedno živo pismo (a i dio naše narodne baštine), svoditi samo na nama susjednu naciju. Na žalost, zbog ovog nesretnog rata ćirilica se nikad neće gledati samo kao pismo, nego uvijek u nekom drugom kontekstu.

Bez obzira na sve, ipak se nadam da će ćirilica zaživiti u školama - bilo u sklopu redovnih, ili izbornih programa.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

MC-to sve tako lijepo u teoriji zvuči-zaboraviti mučnu prošlost,i sve vezano za rat...ali sumnjam da to može netko kome je život zbog toga uništen . Moj na sreću nije,samo je okrznut ratnim stradanjima.
    Govor mržnje u mom životu ne postoji. Nisam tako odgojena,niti ću tako odgajati svoje dijete,ali ćirilicu u školi nikada neću poduprijeti,štoviše nikada neću biti za to.
    O ratnim zločincima na hrv. ulicama uopće ne želim raspravljati jer nije mjesto,ali ne mogu ne podsjetiti na ratne zločince iz Srbije ili Bosne. Zločinac je zločinac,ali to nema nikakve veze sa ćirilicom ,zar ne?
    I ne znam zašto si ih uopće spomenila??
    I da...ako ćirilica bude obavezan predmet u našim školama (a neće definitivno) moje dijete neće pohađati tu školu. Pravo izbora ,opet!

Sad mi samo nije jasno koji je bio cilj ovoga,politički ili ne?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i treba i biti, kao što si sama navela, al ne treba koristiti govor mržnje i generaliziranja dok raspravljamo
    .

U mom postu?

a ne treba ni smetnuti s uma da među braniteljima ima i onih srpske nacionalnosti, da među onima koji sa ponosom vele da su hrvatski građani ima i onih srpske nacionalnosti
    Apsolutno to nisam smetnula s uma. .

da zbog takvih, a ne krezubih četnika treba prihvatiti i obogatiti školski program da je i to jedan od načina (osim procesuiranja zločinaca) da rane zacijele i da naša djeca žive u miru, neopterećeni našom mučnom prošlošću
    Eto, u ovom se ne slažemo, za mene to nije način, barem ne koji bi bio provediv u ovom trenutku, možda u budućnosti. Samo bi donijelo još problema.

Mislim da se suživot ne može umjetnim mjerama stvoriti, kada narodi budu spremni, onda im treba ponuditi ovakve mjere.
    A to se dobro osjeti je li vrijeme ili nije.

A MORAM primijetiti silnu buku i halabuku na ovom forumu protiv vjeronauka, koji valjda nije obogaćivanje znanja i vidika , dok se uvođenje ćirilice objeručke dočekuje jer se, na taj način šire naši horizonti. :? To je prevladavajuće mišljenje ovdje, to je moj dojam.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

traktorka rijetko koga od nas ovaj prokleti rat nije oštetio, vidim da si iz Osjeka, vjerujem da si proživjela puno ružnih stvari i da su rane još svježe, ne ponovilo se nikada

ali Jagodnjak s ovom temom nema veze
    to sa Jagodnjakom je katastrofa, teška nepravda i nečija glupost koja samo čini zlo toj djeci, ali i Srpskoj zajednici i ministarstvo treba pod hitno reagirati
    čirilica je nešto drugo, mada htjeli mi to ili ne, to je, bar u ovom trenutku, političko pitanje
    ne znam da li bi bilo dobro da bude izborni, mislim da bi je trebalo staviti u redovni program, ali više neobavezno, kao upoznavanje s tim pismom, uz priču o Čirilu i MEtodu, povijest čirilice, malo slova, ali bez očekivanja da će djeca baš pisati i čitati čirilicu
    a o iseljavanju, he, tako je i Mate Mišo Kovač tamo 90 i neke sitne, rekao da će se iseliti ako HDZ pobijedi na izborima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dijana, o kolikom broju djece je rijec?
    I kakve veze ima ravnatelj skole i to sto je on Srbin?
    Zasto bi on bio taj koji mora organizirati nastavu za djecu koja su u manjini?
    Toj djeci nije zakonski onemoguceno imati nastavu na hrvatskom jeziku nego je problem iskljucivo organizacijske prirode.
    A usporedba srpskog jezika i kineskog ti je stvarno na nivou. Zaboravljas li namjerno ili slucajno da je srpski narod priznata nacionalna manjina i da kao takva ostvaruje odredjena prava??
    I to nije izmislila ni Hrvatska ni hrvatski zakonodavac nego je to tako u svim zemljama svijeta. Sve zajednice priznate kao nacionalne manjine ostvaruju svoje pravo u maticnoj im zemlji.
    Btw: Bi li te toliko smetalo da se poteze ovakvo pitanje npr. talijanskog u Istri? Bi li te smetalo da dodjes u neko vecinski talijansko mjesto u kojem je zbog organizatorskog hendikepa problem pohadjati nastavu na hrvatskom?
    Ovo sto ti pises ne samo da je nepromisljeno nego je i opasno. Bezveze dizes tenzije. Zaboravi malo proslost, stavi stvari u neku realisticnu perspektivu pa ce sve doci na svoje mjesto.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A70v-slažem se. To je sasvim druga stvar.Ali ne mogu i dalje vjerovati da se netko u vlastitom domu mora prosvjedima boriti za vlastito pismo. Meni to nije normalno!

Svaka čast svakome,uopće ne mislim da ćirilicu treba zabraniti u mjestima sa srpskim stanovništvom,dapače! Ali ravnopravnost svima, bez iznimke!

Ok-mogla bi mi proći ćirilica u školi,ali ne kao predmet na kojem će se pisati isključivo ćirilicom,već eventualno zbog upoznavanja sa pismom radi opće kulture! Par sati i gotovo
    Sve drugo ne bi podržala!

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    vidim da si iz Osjeka
    Osijeka

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

O ratnim zločincima na hrv. ulicama uopće ne želim raspravljati jer nije mjesto,ali ne mogu ne podsjetiti na ratne zločince iz Srbije ili Bosne.
    jel ti živiš u srbiji ili bosni ili u hrvatskoj? konkretno na hrvatskim ulicama, gdje ja šećem sa svojim djetetom mi smeta kad pored mene prolazi osoba koja je i sama priznala da je pucala desetogodišnjem djetetu u potiljak il kad na kavici do mene sjedi osoba koja je pucala ženi u glavu. to što neki "škorpion" iz paravojnih postrojbi, koji su harali oko srebrenice, ovih godina (slobodno) šeta po šidu - to je briga neke matere (tj. pravedoljubne osobe, a ne sumnjam da takvih nema s one strane) iz tog mjesta (države), meni osobno nije nikakva utjeha niti opravdanje (mada ne velim da ne bih voljela da i tog zločinca stigne ruka pravde).

u ovom se ne slažemo, za mene to nije način, barem ne koji bi bio provediv u ovom trenutku, možda u budućnosti. Samo bi donijelo još problema.
    ok. prihvaćam tvoje mišljenje.

protiv vjeronauka, koji valjda nije obogaćivanje znanja i vidika , dok se uvođenje ćirilice objeručke dočekuje jer se, na taj način šire naši horizonti
    radi se o slovima, a ne o sadržaju napisanog. neće djeca na ćirilici čitati memorandum SANU il šešeljevu autobiografiju, nego će naučiti te znakove.

ne kao predmet na kojem će se pisati isključivo ćirilicom
    ma i engleski nek pišu na ćirilici

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zorana, ne znam, ako te zanima, znaš kako ćeš saznati.
    Nego tko bi to trebao organizirati? I ne, ne bi trebalo imati veze to što je Srbin.
    Toj djeci nije zakonski onemoguceno imati nastavu na hrvatskom jeziku nego je problem iskljucivo organizacijske prirode.
    Još bi trebalo da je i zakonski onemogućeno? Roditelje koji voze svoju djecu u udaljeno selo, zbilja ne bi trebalo zanimati kakve prirode je taj problem
    A usporedba srpskog jezika i kineskog ti je stvarno na nivou.
    Prije nego što napadaš, pročitaj malo bolje moj odgovor na post od Apricot. Nikakvog razloga za vrijeđanje nemaš.

Zaboravljas li namjerno ili slucajno da je srpski narod priznata nacionalna manjina i da kao takva ostvaruje odredjena prava??
    Gdje ja srpskom narodu odričem ta prava?
    Ovo sto ti pises ne samo da je nepromisljeno nego je i opasno. Bezveze dizes tenzije. Zaboravi malo proslost, stavi stvari u neku realisticnu perspektivu pa ce sve doci na svoje mjesto
    .
    Zato što se ne slaže s tobom? :? Je li ne primjećuješ da me patroniziraš?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ooooh ima takvih osoba koje mc spominje i u Bosni i u Hrvatskoj. Zar ne gledate Istragu, kakvi su u ratu bili dojučerašnji "susedi"? I da su ti isti na mnogim čelnim pozicijama i danas.
    Usput rečeno, zar se nitko ne sjeća da je prije cca. godinu sa prijedlogom da se srpski govori u Saboru ( U HRVATSKOM Saboru! ) izašao i Stanimirović? I da je ovo vjerojatno poteklo od njega i njegovih drugova??? Pa gdje postaviti granice?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nastavite li u ovom smjeru, nemam izbora nego zaključati.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj traktorka prvotno napisa
    A70v-slažem se. To je sasvim druga stvar.Ali ne mogu i dalje vjerovati da se netko u vlastitom domu mora prosvjedima boriti za vlastito pismo. Meni to nije normalno!

Svaka čast svakome,uopće ne mislim da ćirilicu treba zabraniti u mjestima sa srpskim stanovništvom,dapače! Ali ravnopravnost svima, bez iznimke!
    X - za sve navedeno, posebno boldano.

pa još malo o nenormalnostima:

http://www.radio-baranja.hr/jo/content/view/1472/803/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ms.ivy, pliz nemoj zaključati. baš je zanimljivo

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    možda ti odgovore ponudi ovaj članak.

http://hakave.org/index.php?option=c...743&Itemid=177

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj vikiikatja prvotno napisa
    ms.ivy, pliz nemoj zaključati. baš je zanimljivo
    Pa ukluči se!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    Zar ne gledate Istragu, kakvi su u ratu bili dojučerašnji "susedi"?
    ne gledam to s**** od emisije. i što to uopće znači, da su se svi tako ponašali ? što valdec ne napravi prilog o "ženama u crnom" iz beograda.

I da su ti isti na mnogim čelnim pozicijama i danas.
    i kod nas je jedan (opet) u saboru. drugi (osuđeni!) šeta po trgu bana jelačića, trećeg mesić pomilovao, četvrti koji je sklanjao leševe - ministar. stvarno bi bio red da prvo malo u svojoj bašći proberemo korov.

Usput rečeno, zar se nitko ne sjeća da je prije cca. godinu sa prijedlogom da se srpski govori u Saboru ( U HRVATSKOM Saboru! ) izašao i Stanimirović? I da je ovo vjerojatno poteklo od njega i njegovih drugova??? Pa gdje postaviti granice?
    imaš zdrav razum pa koristi i pravi granicu i razliku između budaletine i ozbiljnih ljudi. nemoj sve trpati u jedan koš samo što su iste nacionalnosti.

EOD. il što bi stari latini rekli: sapienti sat

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

protiv sam toga da djeca uče ćirilicu u osnovnoj školi jer meni to nikako ne spada u osnovna znanja koja djeca moraju steći. dobar dio njih izađu iz škole polupismeni, pa si neznaju običnu molbu za posao složit ili istipkati dve rečenice u wordu, a još ih ćirilicom mučit smatram suvišnim.

kao izborni predmet ponudila bi im bilo što, jer zaista svako znanje smatram vrijednim.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovaj topic stvarno odlazi u one vode zbog kojih ću ga, na žalost, morati zaključati.

Shvatite ovo kao zadnje upozorenje. Još jedan jedini post na temu nacionalizma, rata i svega ostalog što nema veze sa temom ovog topica, i topic će biti zaključan.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ću postaviti pitanje: A koju ćirilicu bi Mesić uveo: učenje hrvatske ili srpske ćirilice?

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo u srednjoj školi potrošili nekoliko školskih sati hrvatskog jezika na upoznavanje glagoljice, svi smo u bilježnicama morali imati prepisana sva slova i kako se čitaju, pomalo smo pokušavali nešto pročitati (pospajati slova u riječi) i bilo nam je jako zanimljivo (toliko da je moj mlađi brat pokupio moju bilježnicu, prepisao i naučio slova i koristio za "tajna" dopisivanja sa najboljim frendom, osjećali su se kao špijuni sa supertajnim pismom )
    nemam ništa protiv toga da moja djeca jednog dana na takav način uče i čirilicu - ne na način kao mi nekada (pisanje diktata i slično), ali ne vidim nikakvo zlo u upoznavanju novog pisma
    (a ratna razaranja sam itekako osjetila)

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Hmmm....nažalost, simboli mijenjaju svoje značenje u vremenu i prostoru pa tako neke znanstveno utvrđene činjenice i prvotna značenja padaju u vodu i pojmovima se pripisuje novo značenje. To se dogodilo sa ćirilicom nakon Domovinskog rata na našim prostorima. Pitanje je samo da li želite djecu učiti znanstvenoj i povijesnoj istini (a time toleranciji i ne-mržnji) ili ovom značenju koje ćirilica ima sada i ovdje. Oni koji su završili određene studije mogu itekako primijetiti da se po udžbenicima piše svašta, a uglavnom pojednostvaljene, djeci prihvatljive činjenice koje neki puta baš i nisu točne. Sa netočnim činjenicama i interpretacijama istih se susrećem svakodnevno u nastavi i uopće se ne libim reći djeci da to što piše u knjizi nije istina, ako imam na uvid najnovije studije koje dokazuju suprotno.
    Osobno mislim da im znanje ćirilice ne bi škodilo, ali ne za djecu nižih razreda, možda tek u srednjoj školi, uz glagoljicu kao dodatna nastava iz hrvatskog.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne vidim potrebu za uvođenjem ćirilice u obavezni školski program.
    isto tako ne vidim ni problem ako je se ukratko obradi, kako se nekad, sjećam se obrađivala i ostala pisma koja su se pojavljivala kroz povijest.pa i u našem narodu.
    ćirilica nije službeno pismo ove države. razumijem da se uči ako se, primjerice uči, ruski jezik, ali sumnjam da će uskoro na satovima osvanuti pored engleskog, njemačkog i inih i srpski jezik kao opcija učenja stranog jezika

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •