Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: pomajka, maćeha...tko sam i kako se predstaviti?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno pomajka, maćeha...tko sam i kako se predstaviti?

nedavno sam se našla u malo zbunjujućoj situaciji.
    vodila sam A. i nećaka F na rođendansku proslavu njihovog prijatelja iz razreda. proslava je bila u cinestaru i šogi i ja mso se dogovorile da ih ja odvezem tamo a ona će poslje doći po njih jer ja idem dalje u grad.

kad smo došli tamo nekolicina djece je već čekala zajedno sa mamama. mi smo došli do njih i mama dječaka mi je pružila ruku i predstavila se na sljedeći način: "Dobar dan. Ja sam G.-ova mama!" ja joj pružih ruku i predstvaim se imenom.
    i sad, žena još uvijek drži moju ruku i upitno me gleda a ja blenuh, nemam pojma šta joj reći.
    izvukla sma ruku, i rekla da će F.-ova mama doći po njih dvoje, pozdravila djecu i otišla.

bila sam zbunjena jer:
    1. - nisam znala kako bi se predstavila i šta bih rekla ženi da sam maćeha, zamjenska mama, nova žena od tate od A ??????
    2. na kraju ipak nisam imala pojma kako se ta žena zove jer nije rekla svoje ime nego samo čija je ona mama
    3. nisam očekivala da će me ona tako upitno gledati jer me je viđala na informacijama, roditeljskim sastancima i zna kojem djetetu dolazim na roditeljski

slična situacija je i u školi na roditeljskom. učiteljica poimence proziva djecu, pogleda po razredu i kaže "aha, mama je tu, ili aha tata je tu" i onda kad dođe do moje A i vidi mene ostane bez teksta jer ne zna kako bi me nazvala.

je li to normalno da prilikom upoznavanja sa roditeljima djece koja su prijatelji vašeg djeteta, ne kažete svoje ime nego samo čiji ste mama i tata???

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ja jesam necija mama ali imam i svoje ime 8)

pa kad situacija to "trazi", ja kazem: ja sam x, i-ina mama

a bila sam i u situacijama slicnima tvojoj - kad bih se morala predstaviti ovako: ja sam x, supruga d-ovog tate

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A ne znam kaj bih ti rekla.
    Doduše moja situacija, kad sam ja bila mala je bila ponešto drugačija, ali opet. Ja sam imala drugu mamu (moja mama je umrla) i uvijek sam govorila moja mama, a ona je govorila da je meni mama i dan danas je ona moja mama.
    Ali, ja drugu nisam imala, a i ova druga je bila sa mnom od moje 2. godine.
    Na neki način i jesi joj mama, odgajaš ju, a iz jednog topica kaj si pisala, mislim da slobodno mogu reći i da si joj i više od njene biološke mame koja se ponekada ne sjeti ni pitati kako su joj djeca.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

U razredu moga sina je jedan djećak kojem tata s kojim živi nije biološki tata, ali on se svima predstavlja: ja sam D.-ov tata ili kad učiteljica na roditeljskom proziva kaže: Tata o D.-a je tu. I mi svi znamo kako stoje stvari ali nas to ne sprječava da ih oslovljavamo sa tata i sin. Mislim da je ipak stvar kako se predstaviš pa te tako drugi i prihvate. Sve ovisi o tome dal ti, TM i vaša djećica smatrate da bi se ti trebala oslovljavati sa njihova MAMA ili nekak drugaćije. Najbolje da porazgovarate o tome svi četvero i odlućite.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Valjda petero. :/

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mislim da bi A: (ako sam dobro shvatila) trebala odabrati koju "titulu" ti zeli dati, i tako se predstavljaj majkama njenih prijatelja/ica.

mama mozes postati time da rodis dijete, ili mu postanes druga mama, ali do djetea je kada i kako ce te ono prihvatiti, pa mislim da je najbolje da je odluka na njoj, jer bi ju u suprotnom mogla nehotice povrijediti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    mislim da bi A: (ako sam dobro shvatila) trebala odabrati koju "titulu" ti zeli dati, i tako se predstavljaj majkama njenih prijatelja/ica.
    mama mozes postati time da rodis dijete, ili mu postanes druga mama, ali do djetea je kada i kako ce te ono prihvatiti, pa mislim da je najbolje da je odluka na njoj, jer bi ju u suprotnom mogla nehotice povrijediti.
    potpis i

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Slažem se. Dodala bih još da pokušaj približavanja pokćerki ili posinku na majčinskom nivou može dugoročno biti problematično. Savjetujem ti da potražiš savjet stručnjaka - dječjeg psihologa ili sl.
    Dječja privrženost danas, sutra može prerasti u netrpeljivost samo zato što nije uspjelo uspostaviti normalnu komunikaciju s biološkom majkom...
    Dok je dijete malo, nekako sve ne izgleda jako komplicirano, ali poslije može biti svašta, zato bolje pitaj nekog stručnjaka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •