Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Bijela palenta

  1. #1
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno Bijela palenta

    Jel zna netko kako se pravi odnosno gdje se kupuje bijela palenta? I je li od kukuruza ili od pšenice ili???? Jela sam to nedavno u Austriji pa sam se sjetila da sam to već i kao mala jela i baš mi je finoooo... jel neka iskusna kuharica/kuhar zna nešto o tome? I dare you!

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    ti to misliš na domaće kuruzno brašno? Jedino negdje u mlinu gdje melju!

  3. #3
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Jel to to? Čini mi se da je malo sitnije nego obična palenta, i bijelo je (bež). Sumnjam da u tom restiću imaju brašno iz domaćeg mlina, to je bila neka polu šminka polu konfekcija.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    Je, svjetlije je od kupovne palente, skoro pa bijelo, i gušće, barem bi trebalo biti. I finije naravno!

  5. #5
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Očito danas to neću ručati, a sutra?

  6. #6
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Dakle samba, pisale smo istodobno! Znači pravac mlin ili nazad u Austriju ili ništa? Baš nema mlinova u mom kvartu!

  7. #7
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Jel netko živi u Mlinovima

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    443

    Početno

    A ja bila uvjerena da mislite na griz( ili kod nekih gris ). :/
    Skoro se raspisah a kad ono - ne mislite na griz.... 8)

  9. #9

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    pod zvjezdarnicom
    Postovi
    1,925

    Početno

    Ja znam gdje se u okolici Rijeke može kupiti bijela palenta. I baš je

  10. #10
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Joe, bijela palenta ili (u mojim krajevima) bijeli žganci se ne prave od neke posebne krupice, nego se skuhaju oguljeni i na kockice izrezani krumpiri (bijeli). Kad su skuhani, odlije se pola vode i napravi pire. Posoliš i u tu masu lagano ukuhavaš obično krušno brašno. Kuhaš do željene gustoće i poslužiš ili kao prilog uz neki umak/gulaš ili s poprženim crvenim lukom, kao samostalno jelo.
    Nisam pravila već sto godina, pa ne mogu navesti omjere, no, eto, osnovne smjernice su tu...

  11. #11

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    Jarun
    Postovi
    296

    Početno

    Kaj nije bijela palenta od heljdinog brasna :? .

  12. #12
    zgembo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    sarajevo
    Postovi
    69

    Početno

    bijela palenta je od kukuruza, ali tzv "bjelića", odnosno melje se bijeli kukuruz, a ne onaj žuti koji je prezreo. inače to je sorta kukuruza koja se cini mi se rijetko uzgaja ali je zato pura i sve ostalo od njega 100 puta ukusnije

  13. #13
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Možemo zaključiti da ne postoji jednoznačna definicija "bijele palente". U raznim krajevima se pod tim pojmom podrazumijeva drugo jelo. Sad je samo pitanje što je zapravo Joe jela u Austriji :? . Bojim se da nikad nećemo saznati ukoliko ona ne isproba sve ove recepte koje smo joj naveli, pa nam kaže koji je dao rezultat najsličniji onome iz Austrije.

  14. #14
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Hvala cure, ali neću se upuštati u isprobavanje svih recepata jer mislim da je ono što tražim navela zgembo. Jel ima to u zg za kupiti? ovca i janje jel to to? Ja sam baš zapela da to nabavim, vidi se da su mi djeca na moru pa imam vremena

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    glasam za zgembinu opciju: i mi to zovemo "bjelić" i u mnogim dijelovima Bosne je to uobičajeno brašno za pravljenje pure/žganaca/palente...

    Može se pronaći kod kumica na placu, ali najčešće se moraš unaprijed dogovoriti.
    Ili stvarno pronaći neki privatni mlin (na Mrežnici ima jedan takav: čovjek prodaje desetak vrsta brašna).

    Kod te pure je najbolje da proključaš posoljenu vodu, uspeš brašno kao u stožac i kuhačom kroz sredinu probušiš rupu kako bi voda prodrla.
    I onda se to kuha cca pola sata.
    tek onda izmiješaš.
    i miješaš, miješaš... dok se ne počne odvajati od dna posude i kuhače.

    stvarno mljac.

    (imaš presuper puru u "Piteriji Tomislav" u Selskoj; nije bijela, ali je okus isti. a imaju i dostavu).

  16. #16
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ja kupila na utrinskom placu
    ima i na trešnjevci
    kod bakica
    ono tipa donesu kilu dvije

    al brate što moraš kuhati i mješati
    i taman kad mislim da umirem kraj štednjaka
    gotovo!

    i mljac je!

  17. #17
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    Citiraj zgembo prvotno napisa
    bijela palenta je od kukuruza, ali tzv "bjelića", odnosno melje se bijeli kukuruz, a ne onaj žuti koji je prezreo. inače to je sorta kukuruza koja se cini mi se rijetko uzgaja ali je zato pura i sve ostalo od njega 100 puta ukusnije
    bolje da sam ovo potpisala
    to je to!

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    Mislite da je od domaće kuruze, a ne od hibrida!

  19. #19
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    nema bjelića hibridnog.
    on je tako sitan, ko kukuruz za kokice.

    mamita, šta prepisuješ?!

  20. #20
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    nisam te vidla

  21. #21
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    nema bjelića hibridnog.on je tako sitan, ko kukuruz za kokice.

    mamita, šta prepisuješ?!

    ko da slušam mater

  22. #22
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Odoh danas pod pauzom na Dolac, pa ću se malo raspitati. Držite fige! Sad sam baš zapela pa makar ga kuhala... koliko se kuha? pola sata, sat?

  23. #23
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    prepisujem:


    tek onda izmiješaš.
    i miješaš, miješaš... dok se ne počne odvajati od dna posude i kuhače.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    to ja i kažem, žganci (a to je valjda to na kaj svi mislimo), se radi od mljevene domaće kuruze, kukuruza (kako god). i ta ja veća od hibridne i ima bijelo zrno. Kuha se ko i palenta samo dulje, kako je već netko napisao, dok se ne počne odvajati!

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno


  26. #26
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    e za krepati

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja sam se tebi smijala, ne sambi.

  28. #28
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ko se zadnji...

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma vidiš da se obje cerekamo ko budale na (bijelo) brašno

  30. #30
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    bijelo kukuruzno
    tctctc

  31. #31
    Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    657

    Početno

    Citiraj Dream prvotno napisa
    Joe, bijela palenta ili (u mojim krajevima) bijeli žganci se ne prave od neke posebne krupice, nego se skuhaju oguljeni i na kockice izrezani krumpiri (bijeli). Kad su skuhani, odlije se pola vode i napravi pire. Posoliš i u tu masu lagano ukuhavaš obično krušno brašno. Kuhaš do željene gustoće i poslužiš ili kao prilog uz neki umak/gulaš ili s poprženim crvenim lukom, kao samostalno jelo.
    Nisam pravila već sto godina, pa ne mogu navesti omjere, no, eto, osnovne smjernice su tu...
    Ovo su za mene bijeli žganci. Obožavam ih, sa puno prženog luka.

  32. #32

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    AT
    Postovi
    1,316

    Početno

    Joe ajd ti meni reci gdje to tocno si jela i kak se zove pa da isprobamo ak je u mojoj okolici

  33. #33

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    evo ja definitivno saznala kaj su BIJELI ŽGANCI. to se kod nas u zagorju još zove patate. Skuha se krumpir s brašnom i zalije s lukom preprženim na bit će masti. Misterija riješena!

  34. #34
    zgembo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    sarajevo
    Postovi
    69

    Početno

    ja se nikada ne maltretiram sa tim dugotrajnim miješanjem i tim receptom "probušiš rupu na sredini".
    ja jednostavno sa onom metalnom mrežicom, ma znate na sta mislim, ono sa cim se prije mutilo dok nije bilo miksera miješam dok sipam brasno u slanu vodu i na skroz laganoj vatri mijesam oko 5-7 minuta. to je lagano brasno i njemu bas i ne treba neko kuhanje od oko pola sata, jer je puno sitnije od palente i tekstura mu je puno blaza
    a kad se ksuha u drugoj posudi istopim malo putera "ok malo vise", pa istresem to na puter (masa bi dok je vrela po mom receptu trebala biti od prilike malo gušće nego za ustipke) a na sve to par kasika kajmaka/pavlake/kiselog vrhnja i preko nekog sušenog sira (meni najbolji onaj domaci suhi sir sto se samo na pijaci kupuje mislim nema ga u trgovinama

    e sad odoh to napraviti

  35. #35
    zgembo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    sarajevo
    Postovi
    69

    Početno

    a o kilogramima cu sutra misliti

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    nemoj mi ubijati maminu tradiciju!
    nije isti okus kad se kuha 7 minuta i kad se kuha pola sata.
    nije i gotovo!

    i ja volim samo sa maslacem

    samba, nije to to, kakav krumpir kakvi bakrači: pura je pura!

  37. #37

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    samba, nije to to, kakav krumpir kakvi bakrači: pura je pura!
    Stari ljudi kod nas tak to zovu, rekla mi je baka od MM-a.

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ali nije to ista stvar.

    to ti je isto kad u hrvatskoj za sirnicu kažu - burek sa sirom

  39. #39
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    E, ali ovo sa burekom ti je upitno: u Turskoj je burek burek, bez obzira sa čim je punjen.

    sandra, restoran je u centru Innsbrucka, zove se Sitzwohl. A di si ti?

    Inače, bijela palenta nije krumpir nego palenta ali finija i sitnija, i naravno bjelija. Probala sam jučer na Dolcu naći ali svi su me u čudu gledali (mislim nisam probala u ribarnici nego kod tete s kukuruzom i one s kukuruznim kruhom). Trešnjevački plac mi nije baš usput a Utrina još manje, ali ako treba, zaletit ću se i tamo. Hebate ko da tražim runolist na salatu, nisam mislila da je ovo takva egzotika...

  40. #40
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    evo, ja maloprije mojoj mami rekla da trkne na plac (utrinski, naravno).
    sljedeći vikend smo se pozvali kod nje na doručak: pura s rastopljenim maslacem i vrhnjem :sluuurp:

  41. #41
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Ja tupava, nisam skopčala, jel uspijela kupiti? Ako je, reći ćeš mi na kojem dijelu tržnice pa ću se i ja zaputit u Utrine 8)

  42. #42

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    AT
    Postovi
    1,316

    Početno

    Citiraj Joe prvotno napisa

    sandra, restoran je u centru Innsbrucka, zove se Sitzwohl. A di si ti?
    ipak mi je predaleko ,ja sam u Grazu

  43. #43
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Citiraj s_a_n_d_r_a prvotno napisa
    Citiraj Joe prvotno napisa

    sandra, restoran je u centru Innsbrucka, zove se Sitzwohl. A di si ti?
    ipak mi je predaleko ,ja sam u Grazu
    a niš, kad te put nanese u innsbruck... a ti odi na bijelu palentu
    a ja ću nastaviti potragu po zg.

  44. #44
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Joe prvotno napisa
    Ja tupava, nisam skopčala, jel uspijela kupiti? Ako je, reći ćeš mi na kojem dijelu tržnice pa ću se i ja zaputit u Utrine 8)
    mama ide na plac utorkom i petkom.
    večeras ti napišem šta je obavila.
    a ako nije, sigruno je naručila: ona je sa svim kumicama "posestra".
    ako ne nađem, kaže mami da poveća narudžbu, pa ćeš put Utrina.

  45. #45
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    čekam
    samo nema me za vikend pa da ne misliš da sam nezainteresirana, javim se u ponedjeljak.

  46. #46
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    dok ti put putuješ, ja ujutro idem kod mame na puru s topljenim vrhnjem i kajmakom.
    sve utrinsko.
    javim kod koje kumice je kupila.
    šifra: mljac!

  47. #47
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    dakle, utrinski plac.
    kad ulaziš s južne strane, lijevi stupac klupa, drugi red.
    muž i žena.

    ja se najela, i bilo je tako fino da mislim da ću i sutra :shock:

  48. #48
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Hvala na informaciji! Kad ulovim moment trkom na utrinski plac!

  49. #49
    Dora06 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    130

    Početno

    E sad sam stvarno gladna, odoh i ja na plac u Utrine pa put kuhinje!
    :D

  50. #50
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Evo dižem iz mrtvih, danas sam na Dolcu našla bijelu palentu, jupiiii! Danas popodne ju kuham!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •