Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: mali, dovoljno, previše

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno mali, dovoljno, previše

imam sina od 9mj. a imam i problem jer ne znam (s obzirom na njegovo ponašanje) dal jede dovoljno, mislim, vidi se na njemu da je dovoljno al on obroke dočekuje u panici i s obzirom koliko pojede čini mi se da su mu razmaci premali.
    - ujutro u 8 pojede bocu od 330g i više, punim je do vrha, mlijeka rižolina s keksima, dakle gusto.
    - oko 12,30 pojede toliko voća s keksima na žličicu.
    - 16.30 - 17,00 pojede kuhano - količina bi mogla odgovarat jednoj čaši jogurta 200 g , a mislim i više.
    - navečer u 20.00 h, jedva jadan izdrži opet dočekat bočicu punu mlijeka, rižolina i keksa i naravno plač kad je isprazni kao da traži još, al sobzirom na kilaaažu (12 kg) ne dajem mu više od tog i zabavim ga da se smiri. dug je, predebel nije , okruglica je.

mislim da jede i previše, al razmaci u obrocima s obziom na količinu jedino mi odgovaraju ujutro, izdrži 4-5 sati, ali razmak u obrocima popodne premalo traju. doduše, primjetila sam kad je lijep dan i kad smo vani, može izdržat i više jer je zaokupljen stvarima oko sebe pa samo gleda i ne traži jesti.

btw, sisu je sam odbacio, što sam ja začuđeno prihvatila jer sam curicu dojila 1,5 godinu, a dohranu počela tek s 8 mjeseci (nije tražila više, a bome bilo je i nje u kilaži iako je samo sisala).

dakle, mislite li da je previše ili dovoljno? premalo sigurno nije (nadam se)

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zasto toliko keksa? Nisam strucnjak a nemam ni iskustva, no keksi mi nekako ne djeluju bas kao zdrav izbor za tako malu bebu. I cini mi se da jede puno kolicinski, ali mi se ne cini bas da jede dovoljno mlijeka, bebi bi ipak mlijeko trebala biti osnovna hrana do godine dana, jer je do godine dana dojence a sve drugo osim mlijeka je NAdohrana...

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni se cini da on ima malo obroka, a kolicinski puno. Ja bi ubacila jos jedan obrok negdje ujutro, s tim da bi prestala davati tu bocicu mlijeka s keksima (cemu keksi?), vec samo mlijeko, i za sat-dva neki npr. voce+zitarice...

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Re: mali, dovoljno, previše

Citiraj angelina prvotno napisa
    mislim da jede i previše, al razmaci u obrocima s obziom na količinu jedino mi odgovaraju ujutro, izdrži 4-5 sati, ali razmak u obrocima popodne premalo traju.
    Moj sin ima 17 mj. i jede uglavno svaka 3 sata i dalje...

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

pa ujutro mu zgusnem mlijeko da ga zasiti :/ . znači ipak bi bilo bolje samo mlijeko ujutro a onda nakon buđenja oko 10-11 voće pa kuhano prije spavanja u 13, a šta onda da mu dam oko 15-16 sati kad se probudi, možda neće bit gladan, a možda hoće ... mlijeko, pa onda u 20.00 prije spavanja opet mlijeko s rižolinom (ipak je duga noć )

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

selim na dohranu

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mozda neki jogurt + voce popodne, ako si ga uvela? Ne znam, mi smo u to vrijeme jos cicali, pa je bilo cica, pa voce, pa cica za spavanje oko 13-14h, pa nesto kuhano ili cica, a kad smo uveli 3. obrok, bilo je to neka mlijecna kasica... i jos cica x puta po noci...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

angelina, dijete ti treba piti najmanje 500ml mlijeka dnevno, kao solo mlijeko, a možeš mu dodati i u kašice. Kao što cure napisaše, mlijeko je osnovna hrana.
    Keksi i rižolino mu nisu potrebni, možda je zato toliko gladan, navikao se na slatko
    Ujutro mu možeš skuhati palentu/rižu/proso sa voćem, isto je "na gusto" ali je zdravije od keksa
    Ručak je OK, a prije spavanja može isto kao za doručak.
    Ako ti ogladni u međuvremenu, situaciju "pokrpaš" sa rižinim krekerima ili voćem. Možeš mu dati i koricu hljeba da glođe (ako jede kekse, može i hljeb)
    Šmizla ima tri obroka krute hrane, sisa non-stop i uz to predveče, prije večere, smlati po koji rižin kreker/koricu hljeba/bananu
    pusa

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Voće, griz, rižu na mlijeku (rižinom ili zobenom), palentu... Sve je bolje od rižolina i keksa.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ovako je bilo kod nas. Imali smo 5 obroka.
    Oko 8h - 250 ml. mlijeka
    oko 10h - voćna kašica
    13:30h - ručak
    17h - žitna kašica (s 200 mlijeka)
    20h - 250 ml. mlijeka
    Nikada mu nisam stavljala kekse u mlijeko, a ni razna lina. Od 4. mj. spavao je od 20h-7h.
    Ja bih mu dodala još jedan obrok, a smanjila količinu. Kažem JA, jer ti najbolje poznaješ svoje dijete i bi li mu to odgovaralo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam ujutro kuhala juhe za doručak, i sada to radimo (upravo smo isprobali za vikend juhu od ječmene kaše)

Neki dan dođemo iz vrtića, oni uvijek gladni čim otvore vrata kao da nisu tamo ništa jeli, on viče hoću juhuu, ja serviram hajdibizi (kao rizibizi samo od hajdine kaše), a on viče to nije juhaa

doručak juha od palente, ajnpren juha, proso pomiješan sa voćnim kašicama, krumpirova juha, neki namaz, griz, palačinke, jogurt sa pahuljicama, palenta sa jogurtom, ne sjećam se više, to je možda bilo i malo kasnije

Ali nemoj ga naviknuti na razne line sa mlijekom, meni se čini da to stvara ovisnost, jer apsolutno svi prijatelji koji su to radili, nakon 1,5 god. se žale da djeca ništa neće jesti osim toga linomlijeka.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Malo je OT, ali kak se radi juha od palente? :? Ja to volim s bijelom kavom, mlijekom ili saftom, ali juha... :? zanimljivo... :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi sada radimo tako da prepržimo na ulju malo pancete ili šunke, staviš malo neizrezaninog crvenog luka (kojeg poslije izvadiš), dodaš soli i eventualno ostale začine, i na kraju umiješaš malo palente. Na kraju posipaš sa dosta peršuna. Dok su bili manji, izbaciš ono što nije adekvatno za tu dob.

Ako sam šta zaboravila, javim kasnije, to je izum od mm-a i on je uglavnom kuha.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a juha od riže

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja sam davala svakih 3 - 3.5 sata
    1. obrok: mliječno sa ili bez žitarica (rano ujutro, 7-7:30)
    2. obrok: voće samo ili sa žitaricama te jogurtom ili k. sirom (prije prvog spavanja - oko 10-11)
    3. obrok: meso/riba, povrće, žitarice (kakti ručak nakon buđenja 13-14)
    4. obrok: kao i 2. obrok samo druge kombinacije (oko 16-17, kad se opet probudi)
    5. obrok: mliječno sa žitaricama (večera u 19 - 20)

nikakvi šećeri (niti skriveni u keksićima, čokolinu, rižolinu i sl.)

mislim da je bebi previše čekati obrok 4 - 5 sati
    mali je želučić i brzo probavlja

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

htjela sam još dodati, netko je već napisao
    mislim da su obroci preobilni, a daješ ih prerijetko (pojede puno jer je glaaadan)

bolje manje pa češće, neće biti toliko izbezumljen

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

angelina govori o djetetu od 9 mjeseci.

a ovdje se spominju žganci na prženom špeku, palačinke... 5 krutih obroka...

kako Lucija Ellen reče, do godine dana, sve to bi trebala biti DO-hrana, a osnovna hrana je mlijeko, bez obzir je li majčino ili adaptirano.

angelina, stvarno mi se čini kako kako maleni jede previše napuhavajućih praznih kalorija: keksi, rižolino... od toga nikakve koristi.
    bolje bi bilo izbciti iz prehrane sve te umjetne stvari, sve bespotrebne šećere i te obroke zamijeniti čistim mliječnim.
    nema potrebe djetetu proširivati želudac i opterećivati mu probavu ovakvim stvarima :/

nemoj da se dijete pretvori u nas koji jedemo iz dosade: neka hrana bude "sredstvo" za preživljavanje, a dosadu rješavajte na neki drugi način

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

da, to s keksima... zabucala sam totalno. Nisam se sjetila šećera. što se tiče količine mlijeka , napravim dva puta 270 ml samo što rižolino i keksi (2-3 keksa ) naprave 330. Totalno sam skrenila s puta misleći kako je gladan. krećemo ispočetka, sad će bit ispravljanja "krive Drine", navikao na slatko, definitivno jer kad sam mu jednom stavila samo rižolino odbijao je 10-tak minuta jest jer on nije sladak.
    HVALA NA SAVJETU

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

samo polako, još uvijek si ti ta koja zna što je najbolje za njega i koja odlučuje

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i pripazi da na bočicu pije samo tekućinu, dakle mlijeko i vodu.

sve ostalo neka jede žlicom kako bi mogao osjetiti koliko pojede i kontrolirati kad više nije gladan.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    i pripazi da na bočicu pije samo tekućinu, dakle mlijeko i vodu.

sve ostalo neka jede žlicom kako bi mogao osjetiti koliko pojede i kontrolirati kad više nije gladan.
    Uzela si mi riječ iz usta

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Napisala sam da se izbaci ono što nije adekvatno za tu dob, dakle izbaci se špek ako nije adekvatan, a obzirom da se kao ručak spominje meso/riba možeš ubaciti unutra komadiće toga mesa/ribe koji se preporučaju za tu dob (pogledaš prije što je to točno).
    Mi uglavnom nismo davali ništa što je nalikovalu obroku za odrasle, znači sistem vilica/kruto, nego neke namirnice koje su i bile za uvesti od ove "odraslije" hrane smo slagali kroz juhe.

I kao što sam napisala, mislim da je to bilo iz našeg malo kasnijeg perioda, a da smo npr. juhu od riže, krumpira slagali nešto ranije.

Naravno, za sve recepte provjeravaš i izbacuješ namirnice koje nisu adekvatne za tu dob, prilagodiš od onih koje jesu, bit je u ideji ne receptima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tinna, ovdje ima mama koje ne znaju što je "adekvatna namirnica" i što znači "primjereno za dob".
    Neke mame se prvi put susreću sa tablicom dohrane.
    Zato se trebamo prilagoditi onima koje otvaraju topice: ako mama pita za devetomjesečnu bebu, onda je zgodno pisati o prehrani za devetomjesečnu bebu.

Inače nema smisla i svi možemo pisati na svakome topicu o svojoj trenutnoj situaciji.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Složili smo se prije pisanja toga recepta, da je OT (ja ga nisam imala namjeru niti pisati, jer ga svaka mama može smisliti svoj i prilagoditi adekvatnoj dobi djeteta)
    Citiraj franica prvotno napisa
    Malo je OT, ali kak se radi juha od palente? :? Ja to volim s bijelom kavom, mlijekom ili saftom, ali juha... :? zanimljivo... :?
    Ako se mama nije susrela sa tablicom dohrane, ajmo joj za početak staviti link na tablicu dohrane. Meni se podrazumijeva da se kod počinjanja dohrane, pročita tablica dohrane. Pa onda idemo dalje.

Ja se ispričavam što sam stavila recept u originalu, trebala sam poslati pp, u prvom postu stvarno nisam namjeravala pisati recepte, jer se niti ne sjećam točno kako su izgledali s 9mj., htjela sam samo staviti u uho ideju da se može i drugačije osim kašicama + linomlijeko.

Isprika još jednom zbog recepta.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

da se i ja ispravim
    ja pročitala 19 mjeseci i vidla tinnin špek, pa zglajzala

ne znam koliko je obroka dohrane uvela, po navedenom 4
    ja bi onda ovako
    1. obrok: mlijeko
    2. obrok: mlijeko + voće (jabuke, kruške, banane, marelice, šljive)
    3. obrok: kuhano meso (bijelo piletina/puretina, janjetina, teletina, kunić) + povrće (mrkva, koraba, tikvice, krumpir, brokula, bundeva) + palenta/riža/ječmena kaša/proso
    4. obrok: mlijeko + voće, možda s rižinim pahuljicama (meni je L. uvijek bio nekako gladniji popodne nego ujutro pa sam dodavala žitarice)
    5. mlijeko + riža, palenta ili pš. griz (ako je uveden gluten, ja nisam do godinu dana), možda može i zobena kaša - zaboravila sam točno

okvirno vrijeme obroka bi svakako stavila svakih 3- 3,5 sata

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je ovo jako zgodan topic za drugačije ideje o dohrani (s tim da bi ja prvo proučila tablicu dohrane, pa prilagođavaš tome):
    http://roda.hr/forum/viewtopic.php?p...light=#1346167

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni nešto prečesto da ga hranim svaka tri sata, pa nije novorođenče
    Ima devet mjeseci, ima dva obroka mlijeka, ujutro i naveče po 220ml, adaptiranog, doručak je voće (npr.banana+jabuka) ili neki lino, ručak je povrće (krompir, tikvica, mrkva, brokula, karfiol) i meso ili žitarice i večera je neka **** good night kašica ili voće ...

Ja mislim da angelina daješ puno keksa...ostalo je OK po meni..
    Ja još nisam "uvela" keks ..

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Meni nešto prečesto da ga hranim svaka tri sata, pa nije novorođenče
    vidis, cak se u zdravoj prehrani navodi takav razmak izmedju obroka.
    dorucak, uzina, rucak, uzina, vecera.

recimo, u bolnici trudnice na 1800 kalorija (zbog npr. dijabetesa) imaju ovu shemu: 7 dorucak, 10 uzina, 12:30 rucak, 15 uzina, 18 vecera, 21 nocni obrok (voce ili kruh s jogurtom).
    a to se smatra zdravim nacinom ishrane.
    a nisu novorodjencad u pitanju.

ne trebas gledati na sat, ali trebas gledati dijete, ono ce najbolje reci kad zeli jesti.

takodjer zelim opet naglasiti da je majcino mlijeko (ili u tvom slucaju adaptirano) glavna hrana a sve ostalo DOhrana (tako se i zove, samo vecina ne procita tu rijec pravilno ) i da je djetetu to mlijeko nuzno i potrebno za zdrav i optimalan razvoj. ostale namirnice nisu dovoljne i ne mogu se iskoristiti kao sto se moze mlijeko.
    zbog toga se savjetuje da majke koje smatraju da njihova djeca ne posisaju dovoljno mlijeka rade dohranu sa izdojenim mlijekom da bi bile sigurne da su osigurale djetetu potrebnu kolicinu.

naravno ako dijete doji na zahtjev, nema straha od premale kolicine.
    stoga, ne gledat na sat vec dijete.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cvjetic, ja takodjer mislim da je u svemu tome visak lino obrok. ima SAMO 9mj. a u lino obroku ima toliko secera....

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Andrija ima 18 mjeseci i jede svaka 3-3,5 sata.

Nemoj se ljutiti,ali te bočice keksa s mlijekom - to je tovljenje djeteta. Toliko šećera je štetno i za odraslog, a kamoli ne za bebicu od 9 mjeseci. Bolje da jede duplo manje, ali zdravo. Ti mu sad stvaraš osnovne prehrambene navike, temelj za cijeli život.
    Bočica je za mlijeko (samo mlijeko) i vodu/čaj, za sve ostalo postoji žlica.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, to s keksima... zabucala sam totalno. Nisam se sjetila šećera. što se tiče količine mlijeka , napravim dva puta 270 ml samo što rižolino i keksi (2-3 keksa ) naprave 330. Totalno sam skrenila s puta misleći kako je gladan. krećemo ispočetka, sad će bit ispravljanja "krive Drine", navikao na slatko, definitivno jer kad sam mu jednom stavila samo rižolino odbijao je 10-tak minuta jest jer on nije sladak.
    HVALA NA SAVJETU
    od ovolikog skretanja pažnje na keks, Angelina bi skužila i da ne zna čitati

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

HVALA NA SAVJETU
    Sorry

Meni se zamantalo od keksa i lina, ovo nisam ni vidjela.

Oprosti još jednom.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moram priznat da Marin (11 mj.) jede svakih sat i pol dva. Takav je od rođenja.

Ujutro isprazni obje cice. Za pola sata žitarice s voćem.

Oko 10 opet voće.

Oko 12 cica i ručak (meso, povrće, mahunarke,...)

Oko 15 cica pa voće.

Navečer, palenta ili gris (na zobenom mlijeku, bez šećera).

Pa opet cica.

I to nije sve!!!

U međuvremenu zna pojest i klipić (pecivo) ili rižin kreker itd.

Zdrav je, veseo i nije debeli (9 kila)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •