Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Mahuna iz konzerve ili općenito povrće iz konzerve

  1. #1

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno Mahuna iz konzerve ili općenito povrće iz konzerve

    Piše na konzervi da je sadržaj kuhana mahuna, voda i sol. I kao to je - to.

    Koliko je povrće u konzervi lošije od smrznutog povrća?

    (Mislim, ovo je već kuhano pa samo malo doradiš i jedeš, a ako si jako gladan hoćeš ručak u 5 minuta).

    Uzmem npr. ono miješano povrće u konzervi Bonduelle s miješanim grahoricama, malo operem pod mlazom vode i začinim i bude mi jaaaako fino za salatu.

    Je li to ok ili bolje ne?

  2. #2
    modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb, kvatrić
    Postovi
    481

    Početno

    Po mom mišljenju nije za svaki dan, ali povremeno je sasvim OK. Ni smrznuto nije ko friško. A ni s placa nije baš nekonzervirano. Ja danas pronašla jabuku u jednom svom ruksaku kojeg koristim rijetko (zadnji put sam ga nosila na sanjkanje oko Božića) - jabuka je ko da je jučer ubrana (prefriško izgleda :? ).

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mi uredno jedemo slanutak, kukuruz, leću iz konzerve.
    ponekad i grašak.
    a i grah.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    apricot, a što radiš sa slanutkom? Ja ga znam samo skuhati i staviti kraj mesa.

  5. #5
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    ja sam bas nedavno citala neki clanak o tome kako se ljudi prevec skanjuju jesti povrce iz konzerve a kako je to nepotrebno jer da je to samo termicki obrajdneo i bez zraka pakirano znaci nema konzervansa antioksidanata i sl stvari i samim tim najbolji izbir iza svjezeg.

    ja trosim konzerve i to najvise rajcice, za salate i krem juhe trosim kukuruz, lecu slanutak ili grah jer mi se ne da kuhati po saku toga a kad kuham varivo onda ipak namacem i kuham "sirovo".

    mahune ne jedem iz konzerve ali samo zato jer mi nisu ukusne.

  6. #6
    Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    međimurje
    Postovi
    1,726

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    mi uredno jedemo slanutak, kukuruz, leću iz konzerve.
    ponekad i grašak.
    a i grah.
    ovak i mi, neda mi se kuhati i kuhati grahorice.

    a od slanutka, radimo falafel

  7. #7

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    OK, glavno da ja ne trujem familiju svojom povremenom lijenošću.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Citiraj Riana prvotno napisa
    falafel


    Nemam pojma što je to. Hint?

  9. #9
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ja u principu radije skuham, ali isto tako bez razmišljanja koristim slanutak, kukuruz,grašak, grah iz konzerve ako mi treba malo za neku salatu ili varivo.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Citiraj Riana prvotno napisa
    falafel


    Nemam pojma što je to. Hint?
    Ok. Našla tu http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=falafel

    Budemo probali ako je stvarno obliz. To je prilog nečemu ili samostalno jelo?

  11. #11
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Falafeli su mali popečci ili kuglice od slanutka pržene u dubokom ulju.
    Meni nikad ne uspiju

    Od slanutka možeš raditi i hummus - namaz. Možeš ga ubacivati u razne kombinacije povrća i jesti npr. sa kuskusom (slanutak i kuskus su meni savršeni par). Možeš ga raditi kao varivo, ja onda obično dio izmiksam i tako zgusnem varivo.

  12. #12
    Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    međimurje
    Postovi
    1,726

    Početno

    falafel smo probali jednom na danima Izraela u ČK. prefine kuglice koje se stavljaju u lepinju s puno salate od zelja i svega ostalog. i neki umak

    jedino smo bili jako jako žedni, nakon toga.

    slanutak je fini kao i varivo, u biti kao i svaka grahorica. jedino smo jako slabi na polju boba. to najmanje jedemo, a fini je

  13. #13
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    meni je slanutak super i sa tjesteninom ali tako je bolji kad ga kuhas jer onda ispusti onu svoju sluz. kad je skoro kuhan ubacis tjesteninu kad se skuha samo dodas soli papra maslinovog ulja obilno cesnjaka i puuuno sjeckanog persina. to je slanutak iz mog djetinjstva i meni je tako najdrazi.

    inace mi je ovaj iz konzerve super ubacen u bilo kakve salate.

  14. #14
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Grah, grasak, kukuruz kupujem u konzervama (i to samo Podravkine, jer nemaju konzervansa - dobro mozda ima jos proizvodjaca koji rade bez konz., al oni su mi najbolji), a mahune kupujem smrznute Ledine.
    Spremam ih isto ko i svjeze, osim sto nema namakanja.
    No, mama (a njoj je tata rekao) me uvjerava kako sama konzerva pusta u hranu nesto (metalno, pretpostavljam, sta li :? ) i da hrana iz konzerve bez obzira sto nema konzervansa nije zdrava.
    E, pa, ne mozes biti u svemu savrsen

  15. #15

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Citiraj Lu prvotno napisa
    ali tako je bolji kad ga kuhas jer onda ispusti onu svoju sluz.
    Pa ima neke sluzi u konzervi, ali ja to sve isperem vodom :/

    Znači, da ostavim? Ispirete li to povrće iz konzerve ili otvorite i - u lonac?

  16. #16
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ja isperem grah i ubacim
    kukuruz ne perem

    na svim konzervama ili teglama kiseliša tražim natpis: bez nečeg (konzervansa i sl.)
    a ako nije nabrojano u popisu onda je valjda bez

    preferiram smrznuto, jer mi se nekako bolje uklopi u jelo

  17. #17
    modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb, kvatrić
    Postovi
    481

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    No, mama (a njoj je tata rekao) me uvjerava kako sama konzerva pusta u hranu nesto (metalno, pretpostavljam, sta li :? ) i da hrana iz konzerve bez obzira sto nema konzervansa nije zdrava.
    Meni je mama rekla (pred 15 godina nikako ne bi ovako počela rečenicu ) da se nepotrošena namirnica treba odmah izvaditi iz konzerve (i spremiti u nekaj drugo) jer tad se hrana može od konzerve pokvariti (u smislu da više nije zdrava za jesti, ne da istrune).

  18. #18
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    ima sluzi da, i ja je ispirem zato i velim da je na taj nacin ipak bolji kad ga sama skuhas. iako sam npr tu sluz iz konzerve koristila kad sam radila humus i bilo mi je ok. malo se bojim da je ta sluz iz konzerve malo smelly, pa da ju je bolje ne koristit kad je ona dosta vazan sastojak u jelu ali da se moze koristit kad je usputan sastojak :/

  19. #19

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    OK, kužim Lu.


    (Inače sam ja mislila da je hummus nešto drugo, ali sad vidim da se i to jede)

  20. #20
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj Riana prvotno napisa
    a od slanutka, radimo falafel

    Pročitala "rafal", pa si mislim kako ja od svih grahorica radim rafale, a ti samo od slanutka, blagotise

    Kupujemo konzervirane grahorice, s tim da taj grah radim samo na salatu jer mi svježe kuhani niti približno nije estetski prihvatljiv, bolje izgleda konzervirani. A slanutak, pa on ni nakon 3 sata kuhanja nije dosta mekan! S konzervom uštediš ta tri sata.

    Ja isperem svu tekućinu u kojoj je bilo konzervirano, to nikako ne bih ostavljala.

  21. #21
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj Riana prvotno napisa
    a od slanutka, radimo falafel

    Pročitala "rafal", pa si mislim kako ja od svih grahorica radim rafale, a ti samo od slanutka, blagotise

    Kupujemo konzervirane grahorice, s tim da taj grah radim samo na salatu jer mi svježe kuhani niti približno nije estetski prihvatljiv, bolje izgleda konzervirani. A slanutak, pa on ni nakon 3 sata kuhanja nije dosta mekan! S konzervom uštediš ta tri sata.

    Ja isperem svu tekućinu u kojoj je bilo konzervirano, to nikako ne bih ostavljala.

  22. #22
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    ja koristim kukuruz secerac i kidney beans - crveni grah za meskicku klopu, sam secerac i za salate (pileca, kupus, tuna i sl), umake s tjesteninom, a klopam ga i samog, mljac. narocito ga voli saran, ali na udici

  23. #23
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    Citiraj Amalthea prvotno napisa

    (Inače sam ja mislila da je hummus nešto drugo, ali sad vidim da se i to jede)
    mislis na zemlju za cvijece

  24. #24

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Citiraj Lu prvotno napisa
    Citiraj Amalthea prvotno napisa

    (Inače sam ja mislila da je hummus nešto drugo, ali sad vidim da se i to jede)
    mislis na zemlju za cvijece
    Aha.

    Ali znam da TI ne misliš na to.

  25. #25
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    Citiraj Amalthea prvotno napisa

    Ali znam da TI ne misliš na to.
    ali misli mm i svaki put se sokira kad recem da volim jesti hummus

  26. #26
    Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    međimurje
    Postovi
    1,726

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Citiraj Riana prvotno napisa
    a od slanutka, radimo falafel

    Pročitala "rafal", pa si mislim kako ja od svih grahorica radim rafale, a ti samo od slanutka, blagotise

    Kupujemo konzervirane grahorice, s tim da taj grah radim samo na salatu jer mi svježe kuhani niti približno nije estetski prihvatljiv, bolje izgleda konzervirani. A slanutak, pa on ni nakon 3 sata kuhanja nije dosta mekan! S konzervom uštediš ta tri sata.

    Ja isperem svu tekućinu u kojoj je bilo konzervirano, to nikako ne bih ostavljala.


    zadnji put sam složila falafel dan kad sam išla rađati, otkud mi ideja za to, ne znam.
    ali sam bome istovarila nakon klistira kile i kile

  27. #27
    Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    1,316

    Početno

    Ja lanutak iz konzerve napravim na alatu s bučinim uljem i octom.
    Ili ga prodinstam s malo češnjaka kao prilog, njami.

  28. #28
    Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    1,316

    Početno

    U slovo s mi upala mrvica od Makrolačića

  29. #29
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Riana, stvarno si Biserka
    Samo, ni ja ne zaostajem. Sva se unezvijerim od muke kada u ginekološkoj ordinaciji shvatim da sam prije dva sata ručala grah. :shock:
    To mi je i dalje noćna mora br. 1.

  30. #30
    Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    međimurje
    Postovi
    1,726

    Početno

    Da, Biserka, nego šta

  31. #31

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Riana,


    Citiraj Adrijana prvotno napisa
    U slovo s mi upala mrvica od Makrolačića
    Je, baš sam si mislila

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Sva se unezvijerim od muke kada u ginekološkoj ordinaciji shvatim da sam prije dva sata ručala grah. :shock:
    To mi je i dalje noćna mora br. 1.

  32. #32
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ja isperem svu tekućinu u kojoj je bilo konzervirano, to nikako ne bih ostavljala.
    ta tekućina sadrži soli. koje su štetne za zdravlje.

    ja pročitala negdje.

    tako da koristim smrznuto povrće, ali grašak više nikad nije bio tako dobar.

  33. #33
    vlac avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    302

    Početno

    Mi koristimo grah, kukuruz, šampinjone, pelate iz konzerve. Za grah sam prelijena da ga kuham satima
    Znam da nije baš zdravo iz konzerve pa ostalo ne koristimo iz konzerva. Šampinjone češće kupim svježe.
    Povrće kupujem od par bakica na placu koje 100 % imaju domaće - imaju par vrsta nemaju sve ko preprodavači, i povrće im nije sve jednake veličine i ogromno.

    Nisam protiv konzervi. U svemu umjerenost i to je to.

  34. #34
    Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    839

    Početno

    Jedino koristim kukuruz iz konzerve i to van sezone, sve ostalo smrznuto. No tome je razlog navika i tako sam naučila od svoje bake koja me učila kuhati.

  35. #35
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Mi jedemo kuruzu iz konzerve, grah ali samo recimo kad ga pripremam za mex hranu ili grah salatu (klasični grah uvijek pripremam friški), grašak-mada ja više volim smrznuti, i pelate.

  36. #36

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    mI uglavnom koristimo kukuruz šećerac, pelate i taj grah za meksičku hranu. Povremeno grašak, radije ga stavljam smrznutog

    Ali nije mi loša ideja ovo za leću i slanutak

    I ja sam slaba na kompot od breskve

  37. #37
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    meni smrznuti grašak nikad nije tako fini ko grašak iz konzerve

  38. #38

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    A valjda stvar navike

  39. #39
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Nutricionisti daju prednost smrznutom, jer naglo smrznuto ipak uspije sačuvati nešto od vitamina, a ovo skuhano i pasterizirano, ništ.

    Jedino kad je grah u pitanju, onda si ni meni ne da čekati da se nakvasi preko noći, pa kuha 2 sata, nego je brže istresti iz konzerve.

    Mahune jedem samo svježe, smrznute tak-tak (na salatu s bjelim lukom), a ove iz konzerve ni u tri ludila ne mogu pojesti.

    Kukuruz iz konzerve i šampinjone iz konzerve, isto kao grah - samo u gužvi.

    Inače, obožavam grašak, ali onaj iz konzerve mi uopće nije fin, nego ja lijepo uzmem smrznuti, pa na 20 min u kipuću vodu i to je to.

  40. #40
    Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    MI
    Postovi
    1,456

    Početno

    Citiraj Lu prvotno napisa
    ja sam bas nedavno citala neki clanak o tome kako se ljudi prevec skanjuju jesti povrce iz konzerve a kako je to nepotrebno jer da je to samo termicki obrajdneo i bez zraka pakirano znaci nema konzervansa antioksidanata i sl stvari i samim tim najbolji izbir iza svjezeg.
    Potpisujem...

  41. #41

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    608

    Početno

    Ja od slanutka radim pire. Isti je postupak kao za pire od krumpira. Nekad dodam šaku pšeničnih klica.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •