Drage moje, pitam ovo u ime svoje drage prijateljice.

Naime, liječi se na SD-u kod Baumana, oko 40-god, hiperprolaktinemija (povećan prolaktin) i jajnici nisu skroz prohodni, prošla je 3 stimulacije od kojih 2 one kombinacije klomifen i gonali, embriji nisu bili loši, ali nije dolazilo do trudnoće. Pred godinu dana je išla kontrolirat spolne hormone i nalaz totalno čudan za nju - prolaktin totalno u granicama normale, ali FSH povećan (nije ništa dramatično - mislim oko 10-11, inače 6 mjeseci prije toga bio oko 5-tice pa ju je šokirao taj nagli skok). Ja sam joj tad nešto googlala i našla da s perimenopauzom se prolaktin smanjuje, dakle da bi to povećanje FSH-a, uz istovremeno padanje prolaktina na normalu, bila neka nazanka približavanja menopauze.

Nedugo nakon toga počeli su problemi s lijevim okom koje je iskakalo na van, nisu odmah povezali da bi to moglo imat veze sa štitnjačom, ali nakon pregleda kod okulista, vrlo brzo su došli do endokrinologa i do dijagnoze (mislim) hipertireoza - tj. ono kad je TSH smanjen. Na lijekovima je za štitnjaču i stanje se poboljšava - oko pokazuje tendenciju vraćanja. Inače se osjeća skroz OK. Štitnjaču liječi kod dr. Bence Zigmund, poliklinika Medikol.

Ono što nju muči je pitanje je li moguće da je ta štitnjača utjecala na spolne hormone na način da je digla FSH i smanjila prolaktin. Pretpostavljam da je u pozadini tog njenog pitanja nada da bi, ako smiri štitnjaču, mogla smanjit i visoki FSH koji je sad muči i, premda zna da i s povećanim FSH ima nade, bojim se da ju muči to eventualno približavanje perimenopauze, a kako su se dvije stvari pojavile više-manje simultano, pita se je li to sve međusobno povezano. Pitala je endokrinologicu, ona misli da to nema veze. Sad ja postupam po njenoj zamolbi i pitam štitnjača-kužere za mišljenje - Earth calling Timmy, Timmy, javi se .

Unaprijed hvala svima na idejama!