Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Povezanost hipertireoze i povećanog FSH?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Povezanost hipertireoze i povećanog FSH?

Drage moje, pitam ovo u ime svoje drage prijateljice.

Naime, liječi se na SD-u kod Baumana, oko 40-god, hiperprolaktinemija (povećan prolaktin) i jajnici nisu skroz prohodni, prošla je 3 stimulacije od kojih 2 one kombinacije klomifen i gonali, embriji nisu bili loši, ali nije dolazilo do trudnoće. Pred godinu dana je išla kontrolirat spolne hormone i nalaz totalno čudan za nju - prolaktin totalno u granicama normale, ali FSH povećan (nije ništa dramatično - mislim oko 10-11, inače 6 mjeseci prije toga bio oko 5-tice pa ju je šokirao taj nagli skok). Ja sam joj tad nešto googlala i našla da s perimenopauzom se prolaktin smanjuje, dakle da bi to povećanje FSH-a, uz istovremeno padanje prolaktina na normalu, bila neka nazanka približavanja menopauze.

Nedugo nakon toga počeli su problemi s lijevim okom koje je iskakalo na van, nisu odmah povezali da bi to moglo imat veze sa štitnjačom, ali nakon pregleda kod okulista, vrlo brzo su došli do endokrinologa i do dijagnoze (mislim) hipertireoza - tj. ono kad je TSH smanjen. Na lijekovima je za štitnjaču i stanje se poboljšava - oko pokazuje tendenciju vraćanja. Inače se osjeća skroz OK. Štitnjaču liječi kod dr. Bence Zigmund, poliklinika Medikol.

Ono što nju muči je pitanje je li moguće da je ta štitnjača utjecala na spolne hormone na način da je digla FSH i smanjila prolaktin. Pretpostavljam da je u pozadini tog njenog pitanja nada da bi, ako smiri štitnjaču, mogla smanjit i visoki FSH koji je sad muči i, premda zna da i s povećanim FSH ima nade, bojim se da ju muči to eventualno približavanje perimenopauze, a kako su se dvije stvari pojavile više-manje simultano, pita se je li to sve međusobno povezano. Pitala je endokrinologicu, ona misli da to nema veze. Sad ja postupam po njenoj zamolbi i pitam štitnjača-kužere za mišljenje - Earth calling Timmy, Timmy, javi se .

Unaprijed hvala svima na idejama!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Koliko sam naucila za prolaktin i FSH je zaduzena hipofiza, FSH malo iznad 10 ukazuje na nesto smanjenu rezervu JS (tu situaciju s FSH imam i ja sa svojih 40g no dr.i mi kazu da to i nije lose, no tu treba uzeti u obzir da sam iz grupe kucna radinost).
    Sto se tice veze sa stitnjacom pronasla sam ovaj link s odgovorom na pitanje zene koja je imala hipotireozu, no ima interesantnih objasnjenja:

http://www.jansen.com.au/Answer4.html

There are real connections between an underactive thyroid and problems with ovulation. But neither thyroid disease nor primary ovarian failure is rare. In practice, the association is often a coincidence.
    These are the relevant facts.
    - underactivity of the thyroid gland (hypothyroidism) is often caused by an immune reaction against the thyroid gland
    - when this happens, your blood levels of thyroid stimulating hormone (TSH) go up and there are thyroid antibodies in the blood
    - if you have a reason to look for them, thyroid antibodies are detectable before the thyroid's function is significantly disturbed
    - when high TSH levels cannot compensate, a very underactive thyroid gland causes your metabolism to slow
    - if the metabolism of FSH is slowed, serum FSH levels will rise, while the menstrual cycle lengthens and bleeding gets heavier (for a whole bunch of reasons associated with generally slowed metabolism)
    - treatment with thyroxin (Synthroid) will reverse a rise in serum FSH
    - in this circumstance primary ovarian failure is rarely caused by an immune reaction against the ovaries (autoimmune oophoritis)
    - when this happens the ovaries usually enlarge and get painful
    - in autoimmune oophoritis, whether painful or not, there's a high chance that antibodies will also form to other glands (like the thyroid) because this stage of autoimmune oophoritis might have been missed (and because measuring ovarian antibodies is not always reliable)
    - some doctors screen everyone with premature ovarian failure for all sorts of potentially important autoimmune diseases (including thyroid antibodies - which are reliably detectable)
    - whatever the cause of primary ovarian failure, serum FSH levels rise
    - this rise in serum FSH precedes the periods stopping, occurring as the follicular phase gets shorter; but it's only detectable at the start of the cycle (e.g. on day 3)

Another way of assessing whether a rise in day 3 FSH levels indicates low numbers of follicles is to use transvaginal ultrasound to look at the number of small developing follicles on about day 6 of the cycle, before the dominant follicle is selected by the ovary.

Incidentally, an overactive thyroid gland (hyperthyroidism, or thyrotoxicosis) is more likely to cause infertility or rmiscarriages than an underactive gland.

Sto se generalne medjuovisnosti hormona tice, negdje sam procitala slikovitu usporedbu – moze ih se gledati kao na paukovu mrezu, kada se negdje dirne sve se zaljulja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Puno ti hvala, lilium !

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •