dajte neke dobre, jednostavne recepte za kuglof, ili kolace u takvom kalupu
hvala![]()
dajte neke dobre, jednostavne recepte za kuglof, ili kolace u takvom kalupu
hvala![]()
Kod nas je kuglof na meniju skoro svaki vikend, ali ja nemam recepte. Radim od 6 jaja, brašna, smeđeg šećera, 1 prašak za pecivo, a ostalo su nijanse: dodam kakao, čokolande kapljice, sježe ili smrznuto voće, orahe, lješnjake...Ukratko-ono kaj imam.
![]()
koliko brasna, koliko secera....?
ovaj recept je sa vrecice praska za pecivo i stvarno je mljac...radi ga moje susujeda ( bivsa) a i ja sa od nje znala posuditi modlu za kuglof s vremena na vrijeme
Izmjesati 4 zumanjka, 28 dg secera, 2 vanilin secera, limunovu koricu 12 dga omeksanog maslaca i 5 dga grozdica. Postupno dodavati 10 zlica mlijeka i 3 zlice ulja. Na kraju umjesati 28 dga brasna pomijesanog sa praskom za pecivo i cvrsti snijeg od 4 bijelanjka. Odvojiti trecinu smjese i u nju dodati 2 zlice kakaa i dvije zlice ruma ( ja nekad dodam sjeckane bademe ili ljesnjke...sto imam mozes se igrati sa tim dodavanjem. Nekad dodam samo u ovu kakao smjesu a nekad u svu smijesu). U namascen i pobrasnjen kalup sipati red zute red kako smjese dok se ne potrosi sva smijesa. Peci na 200 C - 50 minuta.
gotov kuglif mozes posuti staub secerom..meni 28 dga secera bude previse ja stavim oko 20 ovisi kako slatko volite
i to je to nadam se da ce vam se svidjeti.
zrinka, ja imam naaaajbolji recept za kugluf, ali nemam ga u kompu, veceras ti saljem. a super jednostavan, nema tih bjelanjaka posebno pa zlice ovogaonoga, samo pomijesas i gotovo. moj jaks ga radi sam. 8)
25 dag maslaca
25 dag secera
3-4 cijela jaja
1 vanilin secer
1/2 kg brasna
1 prasak za pecivo
malo mlijeka
malo korice limuna (to nikad nemam pa ni ne stavim 8) )
mijesas jaja, secer pa maslac pa dodajes brasno i prazak za p, mlijeka dodas koliko treba da bude onak malo mljackavo ali ne previse
formu namazes uljem i posipas mrvicama, peces 45 min na 200 stupnjeva
i to je to
moj tata nekad stavi cokoladu u sredinu pa bude onak sareno i isto fino
dobar tek
zrinka, na topicu o bozicnim kolacima ima neciji kuglof od ljesnjaka. isto se sve miksa zajedno i bude predobar.
Kuglof s jogurtom
Sastojci
3 jaja
150 g šećera
1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
200 ml jogurta
150 ml ulja
1 žličica naribane korice limuna
220 g Namjenskog brašna za biskvitna tijesta Podravka
1 vrećica Praška za pecivo Dolcela
Priprema
1. Jaja, šećer i vanilin šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
2. Dodajte jogurt, ulje i koricu limuna. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
3. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
5. Pečeni kuglof izvadite iz kalupa i ohladite.
Enin kuglof
Moj recept za kuglof: Pjenasto umiješati 21 dkg maslaca s 21 dkg šećera, dodavati 1 po 1 žutanjak pa iza svakog dobro miješati. Zatim dodati 6 žlica mlijeka, 34 dkg brašna pomiješanog s 1 praškom za pecivo, 3 (ili više) žlice ruma, limunovog soka (po želji, a ne opet previše) Na kraju umiješati tvrdi snjieg od bjelanjaka kojeg ste umutili pomoću kuhače (nikako ne s mikserom). Sve dobro pomiješati i smjesu razdijeliti na dva dijela. U jedan dodajte čokoladu prahu po želji, a drugu ostavite praznu. Naizmjence slažete u zdjelu za kuglof. Peći na 180°C oko 45 minuta.
Mramorni kuglof od maka i banana
Sastojci
150 g maslaca
200 g šećera
4 jaja
200 ml mlijeka
300 g brašna
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 banane (300 g)
sok od pola limuna
100 g mljevenog maka
150 g jogurta
Priprema
1. Maslac sobne temperature i šećer dobro izmiksati pa dodati jedan po jedan žumanjak.
2. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i vanilin šećerom pa ga naizmjence s mlijekom umiksati u gornju smjesu. Smjesu podijeliti na dva dijela.
3. Banane zdrobiti i zajedno s limunovim sokom umiksati u jednu polovicu gornje smjese.
4. U drugu polovicu smjese umiksati mak i jogurt.
5. Od posoljenih bjelanjaka istući snijeg. U svaku smjesu lagano umiješati polovicu snijega.
6. Kalup za kuglof dobro namastiti i posipati krušnim mrvicama.
7. Čajnom žlicom naizmjence u kalup stavljati smjesu s bananama i smjesu s makom. Na kraju još malo promiješati štapićem ili vilicom da se dobije šareni uzorak.
8. Kuglof peći oko 70 min na 180 stupnjeva. Nakon 20ak min pečenja oštrim nožem zarezati površinu kolača (kako bi se ravnomjerno pekao i bio što ravniji). Pečeni kuglof ostaviti 5 min da se hladi u kalupu, a onda ga istresti i ostaviti da se ohladi do kraja pa posipati šećerom u prahu.
Sočni kuglof sa kokosom i limunom
Sastojci za 13 osoba
testo:
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
170 g šećera
ribana korica 1 limuna
3 jaja
150 g otopljenog, ohlađenog maslaca
150 g jogurta
100 g kokosovih mrvica
za sirup:
100 ml soka od limuna
170 g šećera
50 ml vode
Priprema
U posudu prosejati brašno i prašak za pecivo, dodati ostale sastojke, sve mutiti oko 1 min, i na kraju umešati kokosove mrvice, staviti testo da se peče u pomazanu formu za kuglof. Peći na 170st., oko 45 minuta.
Zakuvati sastojke za sirup. Kolač na trenutak izvaditi ih forme, da ga odvojite od nje, a zatim ga vratite u formu. Izbodite ga na par mesta kuhinjskom iglom i nalijte vrućim sirupom, ostavite ga da upije tečnost oko 10 min, a onda ga izvadite i pospite kokosovim mrvicama.
*Ovaj kolač umesto limuna možete praviti i sa limetom, što je još boje!
Čokoladni kuglof
Sastojci
Biskvit:
6 jaja
40 dkg šećera
25 dkg maslaca
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
3 žlice ruma
korica od jednog limuna
2,5 dcl mlijeka
3 žlice kakaoa
1/2 kg oštrog brašna
Čokoladna glazura:
10 dkg čokolade za kuhanje
15 dkg šećera
1 dcl vode
2 žlice ruma
malo lješnjaka ili oraha
Ostalo:
masalac za mazanje kalupa
šaka oraha ili lješnjaka za posipanje kalupa
Priprema
1. Žumanjke i šećer pjenasto izraditi,dodati maslac sobne temperature i još raditi.
2. Brašno i pr.za pecivo izmješati
3. U gornju smjesu dodati ostale sastojke i na kraju lagano umiješati brašno sa pr.za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
4. Masu podijeliti na dva dijela i u jedan dodati kakao.
5. Kalup obilno namazati maslacem i posuti ga prženim lješnjacima ili orasima.
6. Žlicom dodavati naizmjenično tamno i svijetlo tijesto u kalup i peći na 170 C 70 minuta.
7. Kada je pečen pustiti da se ohladi,istresti kuglof iz kalupa,preliti ga čokoladnom glazurom i posuti sa još oraha ili lješnjaka.
Priprema glazure:
1. Šećer,čokoladu i vodu kuhajte na jačoj vatri dok se sve fino zgusne,maknite sa vatre i dodajte rum i lješnjake ili orahe.
2. Prelijte brzo po kuglofu
Kuglof s brusnicama
Sastojci
Pripremiti:
13 dag maslaca
35 dag brašna
20 dag smeđeg šećera
4 jaja
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta (nije nepohodno)
2,5 dcl mlijeka
1 šalica za b. kavu nasjeckanih oraha, lješnjaka ili badema
15 dag suhih brusnica
10 dag nasjeckane crne čokolade
čokolada za glazuru
Priprema
Izraditi maslac sa šećerom, dodati žumanjke i dobro izraditi zatim dodati brašno pomješano s p. praškom i cimetom, te mlijeko i ostale sastojke (brusnice, orahe i čokoladu). Posebno i čvrsto izraditi bjelanjke sa prstohvatom soli i lagano umješati u masu.
Istresti u dobro namašćen i brašnom posipan oblik za kuglof i peći na 170 stupnjeva 40 minuta, te ga još vručeg istresti iz kalupa.
Po želji glazirati čokoladom ili samo posipati mljevenim šećerom.
Ovi su navodno isprobani pa je uspjeh relativno siguran. Ja ih radim slično-s odokativnim nijansama.
Ovo je moj-otprilike: nestao je u roku 2 sata.
3 jaja, 1 p.p., 5 dkg smeđeg šećera, 9 dkg štaub-šećera, 5 klementina (s jedne se nariba cijela korica), cca 7dkg grožđica namočenih u vodu s rumom, 2 žlice vrhnja, 2 dl jogurta, 1,5dl ulja, 25 dkg oštrog brašna i maslac za kalup.
Miksaju se jaja sa šećerom, koricom klementine i p.p., u to se doda vrhnje, jogurt i ulje te brašno. Kad je smjesa glatka u nju se umiješa polovica grožđica i sitno nasjeckanih klementina (svaka kriškica na 4 dijela). Smjesa se lijeva u kalup za vijenac ili kuglof. Na smjesu se doda ostatak grožđica i klementina, ali ih se prethodno malo pobrašni da ne propadnu na dno. Peče se na cca 170C oko 50 minuta. Kad se malo ohladi posipa se štaub šećerom.
Ja upravo pretrazujem vase recepise da konacno pronadjem taj kuglof od ljesnjaka, ali zasad nemam srece pa ako neka cura ima kopi pejst, nek ga stavi ovdje molim, plizzzz ili meni direkt na pp. Idem dalje trazit![]()
Blaženka, evo ja sam ti iskopirala iz moje arhive
Kuglof sa ljesnjacima ili orasima
5 jaja
25 dkg šećera (ja stavim 20) u prahu
20 dkg margarina
35 dkg brašna
15 dkg mljevenih lješnjaka
1 pp
1 čaša mlijeka
Do kraja izraditi jaja i šećer,na najnižoj brzini lagano dodati margarin koji je skoro rastopljen (ovih dana dovoljno je par sati na sobnoj temp.), postepeno umiješati i sve ostale sastojke.
Izliti u namašćen i pobrašnjen kalup i peći 15 min. na 180 pa još 45 min. na 150!
Još mlak posuti mljevenim šećerom
iRIDANA, a kaj cu ti reci nego![]()
- sad sam i ja to kopipejst odmah u svoju e-kuharicu!
PUno ti hvala!
Imala sam divan recept za kuglof i pri selidbi ga --- BACILA ---
Danas pravila drugi recept, kad ono... BLJAK! sve se rascopalo...
Ako netko zna mjeru ili nešto slično ovom receptu, neka me podsjeti...
Ja MISLIM da ide nekako ovako...
9 kašika brašna, šećera
nemam pojma koliko ulja, mlijeka, mislim da ide 1,5 ili 2 deci
grožđice
rum (grođžđice natopiti u rum i ostaviti da odstoje- eh, TE gluposti se sjećam!) i na kraju pomiješati sa smjesom
ne znam koliko jaja, 2-3 valjda, odvojiti bjelanjke od žumanjaka i izmutiti
podijeliti smjesu na 2 dijela i drugoj polovici dodati kakao, 2-3 kašike
Kao što je očigledno, pojma nemam kako recept ide, a nemam volju tražiti novi da ne bih opet završila s BLJAK smjesom koja se ni za sat vremena nije ispekla... ma bolje da ne pričam... osta ja kusavih rukava, a trudnica sa željom za kolačem, pih!
Evo ti recept za prejednostavan kuglof, a jaaaako fin, ukusan i sočan !
4 jaja
150 ml ulja
150 ml vode
250 g šećera
250 g brašna
1 prašak za pecivo
Smjesu podijeli na 2 dijela, u jednu polovinu smjese umiješaj 1-2 žlice kakaa. Naizmjenično u kalup lijevaš crnu i bijelu smjesu.
Možeš staviti grožđice ako želiš, ali meni je dovoljno sočan i ukusan i bez njih.
Ako želiš dodatno obogatiti okus, skuhaš 2 pudinga od vanilije prema uputama na vrećici, ali u manje mlijeka nego što piše. U vrućem pudingu otopiš jedan margarin i time preliješ kuglof.
Ja ga ipak najviše volim jesti samog.
Evo najjednostavniji kuglof koji garantirano uspijeva, iskušan nebrojeno puta. Može se jednom rukom napraviti, koliko je jednostavan.
MRAMORNI KUGLOF
250 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
2 žlice ruma ( po želji)
500 g brašna
1 prašak za pecivo
1 dl mlijeka
Maslac i šećer istući, dodati cijela jaja ( bez kore, naravno, hihi )
Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i polako dodavati u smjesu s maslacem uz miješanje. Dodati oko 2/3 mlijeka, ali samo toliko da se tijesto teško odvaja od kuhače.
Dvije trećine tijesta staviti u namašten kalup za kuglof.
U ostalo tijesto dodati kakao, 2-3 žlice, po ukusu, i ostatak mlijeka. Staviti na bijelo tijesto i pomiješati vilicom da se dobije uzorak "mramora" .
Peći oko 30-40 min na 200 stupnjeva, no to varira od pećnice do pećnice, pa treba nakon pola sata probati tankim nožem ako je pečeno.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 23.10.2014. at 20:04
Vinski kuglof sa Gastrodive: http://gastrodiva.bloger.index.hr/po...of/713143.aspx
Superjednostavno i ukusno.
Jao ima da ih isprobam po redu ovih dana, baš sam se nabrijala na njega...mljac! Baš vam hvala!
Ja još pečem klasični engleski kolač u kalupu za kuglof. Imam male kalupe pa pečem dva odjednom od smjese u koju ide 4 jaja.
Ne da mi se pisati recept, već sam ga nekoliko puta pisala na forumu, ali to je ovako otprilike (da ne reklamiram samo svoje recepte): http://forum.roda.hr/threads/50945-F...him-vo%C4%87em
I biskvit s makom se lijepo peče u tom kalupu za kuglof.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.10.2014. at 22:27
Pa iz glave... ovako (baš sam to neki dan pekla, doduše u običnom plehu duljine 34 cm, ali ista je smjesa):
4 jaja (cijela - ja sam ljenčuga, ne da mi se odvajati bjelanjke iako se i to može)
2-3 žlice vruće vode, iz bojlera
10 dag šećera (tko voli slađe, može i više - ja ne stavljam)
prstohvat soli
1 paketić vanilin šećera
1 prašak za pecivo (čak ne mora cijeli, stavila jučer 2/3 vrećice)
To se zamuti da bude pjenasto, a onda se doda još
1,5 dl mlijeka
1 dl ulja ili 100 g maslaca omekšanog u mikrovalnoj pećnici
(U ovo se može dodati jedna naribana jabuka - ne prevelika, to će osigurati sočnost - jučer nisam to stavila jer nisam imala).
Kad je to gotovo, dodavati žlicu po žlicu suhe sastojke (obično vagnem brašno, pa unutra zafrljim sve ostalo i izmiješam viljuškom)
15 dag brašna
1 prašak za puding s mirisom vanilije
1 žličicu cimeta
10 dag mljevenog maka
Pećnicu prethodno treba ugrijati na 180oC.
Ja imam dva manja kalupa, koje namažem maslacem i pospem mrvicama, pa ovu smjesu podijelim na pola.
Peče se oko pola sata, uz ventilator. Provjeravam čačkalicom, ali gotovo je kad se počne odvajati od ruba kalupa.
Kad se ohladi, izvrnem kuglofe na tanjur. Na ovo paše čokoladna glazura, ali i ona od šećera u prahu i limunovog soka.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.10.2014. at 11:05
meni je kuglof jedino onaj za bing, dizano tijesto sa grožđicama, kao panettone
U pravu si. Ali kad već imamo kalup, to je baš zahvalno i za mnoge svakodnevne kolače. Biskviti (ovaj s makom i mnogi drugi) se puno ljepše ispeku u tom kalupu jer je manja površina isušivanja. Meni je to zakon.
Meni je brz i odličan ovaj čokoladni kuglof:
http://www.coolinarika.com/recept/903195/
Obično ga serviram toplog klincima (svojim, susjedima, onima koji se trenutno nađu u dvorištu...) i razgrabi se u trenu. Slala sam ga u školu za dane kruha pa su mi klici rekli da im pola ''ukrao'' susjedni razred, jer je jako fin
Ne radim čak ni glazuru gore, dobar je i bez toga.