-
Kad je Dina imala 3,5 mjeseci, kaže meni buduća sveki da je njihov nekakav stari obiteljski liječnik savjetovao juhu od teleće koljenice da se daje u toj dobi, i ona je to tako davala MD-u pa, eto, kad ja budem htjela ona će meni kupiti tu teleću koljenicu. Ja njoj: ništa prije 6 mjeseci! A MD-u sam rekla da ako ga je mama tako hranila nije ni čudo što ima osjetljiv želudac.
Nedavno kaže ona, kako neka susjeda od neznamnijaviše koga ima pčele i ona je svojoj kćeri već u dobi od 3 mjeseca davala med! Na to sam pošizila i odmah joj izreferirala sve o botulizmu na što se ona odmah počela ispričavati kako me nije htjela uvrijediti niti nauditi Dini.
Onda sam joj pokušla objasniti sve argumente zašto ne treba dohrana prije 6 mj., od nezrelosti probavnog sustava do povećanog rizika za razvoj alergija, i kako se danas zna da je bolje odgoditi dohranu do 6 mj starosti djeteta, spominjala sam i SZO i njihove preporuke (kao i kad su nas ljetos optuživali da mučimo dijete žeđu jer joj ne damo vodice i čajeka uz dojenje), na što će ona da ona je tolerantna osoba i poštuje tuđe mišljenje. Mišljenje? Ako znanost napreduje i medicina napreduje i danas se za neke stvari pouzdano zna da su se prije radile krivo, zašto je to tako teško shvatiti?
(Možda zato jer naše mame i svekice i ostali ne mogu prihvatiti činjenicu da su prehranom, a i na razne druge načine, potencijalno ugrožavali svoju djecu).
Mi smo počeli sa dohranom 4 dana prije punih 6 mj. i naravno da dijete u toj dobi tek uči što je žličica i što je kruta hrana i da neće odmah pojesti cijeli obrok, pa je tako i Dina prva 2 dana pojela par žličica a druga dva dana nije htjela ni otvoriti usta. Na to će sveki da lijepo je ona nama govorila da je trebamo ranije početi nadohranjivati jer sada ne bismo imali problema.
Što se moje mame tiče, čim je ona s Dinina 2 mjeseca rekla "da ona će uskoro, s 3 mjeseca, krenuti sa sokićima, čisto da upozna okus" i "pa i ti si s 3 mjeseca već pila sokiće" odmah sam joj isprintala par topica s foruma o sokićima i kašicama, pročitala joj sve žive tekstove koji se tiču nadohrane, s Rode, iz Beba i MPG pa je skužila i nije više gnjavila. Iako je znala katkad reći "jadno dijete osuđeno je na jedan te isti okus 6 mjeseci".
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma