-
oblik glavice
moja tromjesecna beba gotovo stalno spava (na ledjima), sa glavicom okrenutom gore. pokusavamo cesto da joj glavu okrenemo u stranu, ali rijetko nam polazi za rukom da ostane u tom polozaju. kad je budna trudimo se da je cesto stavljamo na stomak ili na bok, ali je svejedno glavica postala ravna odozadi.
da li je kasno da se ovo ispravi i sta jos da pokusamo? probali smo i da joj stavljamo igrackice, ogledala i slicno, ali to joj samo kratkotrajno odvlaci paznju
-
Možeš ju pokušati stavljati u rolice i namjestiti na bok da se ne može okrenuti, iako mislim ako je 3 mj. da to i neće baš biti lako. Oni se vole namjestiti kako im odgovara. Moja cura silom prilika spava na leđima jer nosi remenčiće za kukove pa drugačije i nemože ali ona srećom glavu drži sa strane. Moja nećeaka je isto spavala uvijek na leđima i ima iza malo plosnatu glavu sad joj je već 6 god. Kad dođe kosa to se ništa ne vidi.
-
ma kosa ce sve to prekriti, nista se poslje nece primjetiti
-
Da je probas staviti u vrecu za spavanje pa onda okrenuti na bok, pa mijenjati strane? Iako, moj s 3 mjeseca nije htio vise ni cuti za vrecu... Doduse, njima su kosti jako mekane i vjerojatno ce ti kasnije poceti spavati u drukcijim pozama- na trbuhu i sl, pa ce se i glava mijenjati po tome.
Je li zeli spavati na trbuhu?
-
Moja bebica ima 2. mj. i spava na boku.Kad leži na leđima ja joj glavu stavim ravno, ona kratko drži glavu u tom položaju i opet je okrene na stranu. Može li zbog toga što kad leži i drži glavu na stranu imati izduženu glavu, kako kaže moja sveki?
-
ma mjenja se oblik glave ili ga kosa vec pokrije. takva je i mom malisu bila, sad ima godinu dana i ili ne vidim od kose (koje nema puno
ili se zaoblila)
-
pa ja pokusavam na sve nacine da najmanje vremena provodi sa glavom u tom polozaju, ali mi ne polazi za rukom. mrzi da je na stomaku, kad je okrenem na stomak drzi glavu gore sto duze moze, ali kad se umori uopste nece da je spusti, nego pocne da place dok je ne okrenem na ledja. kupila sam neko specijalno jastuce u kojem ne moze da se okrene, nego lezi na boku, ali i tu kad lezi cim joj dosadi pocne da place na sav glas.
helena, tvoja djevojcica ne moze imati izduzenu glavu od toga, jedino moze da joj jedna strana bude ravnija od druge ukoliko je u pitanju uvijek ista strana. moja starija cerka je spavala tako, ali je mijenjala stranu i imala je (i ima i dalje
) savrsen oblik glave.
-
moj je uvik leža na leđima. al, on je sam spavao il na livom il na desnom obrazu. oblik mu je savršen.
-
Masha, puno hvala, baš si me utješila. Sveki me već ubila u pojam svojim svakodnevnim kvocanjem da će malena od ležanja na boku imati izduženu glavu.
Osim toga stalno mjenjamo strane, tak da ne spava uvijek na istom boku.
-
Masha, puno hvala, baš si me utješila. Sveki me već ubila u pojam svojim svakodnevnim kvocanjem da će malena od ležanja na boku imati izduženu glavu.
-
-
moja mala od prije 2 tjedna spava isključivo na trbuhu, event. na boku. dotad je spavala na leđima, s glavicom na stranu. ipak se glavica bila malo zaležala straga. medjutim, od prije tjedan dana primjetila sam da se glavica zaoblila (primjetila i šogorica koja je nije vidjela 2 tj)!!
znači, ima vremena za mijenjanje oblika, što je i logično, jer su kosti mekane i spojevi još nisu srasli.
mi imamo 8,5 mj.
-
znam ja da je moguce da se ispravi, ali nastavi li ovako, u ovom polozaju, nema razloga da se ispravi
-
masha - ali tvoja beba ima tek 3 mj !
moja curka tada nije znala da postoji spavanje na trbuhu (zbog opasnosti i mog straha od SIDS-a) - nije dolazilo u obzir, da je ona to i htjela, ja bih je okretala na leđa.
pa, imaš još vremena.
ne razumijem da se toliko brineš oko toga.
osobno, ne vjerujem da zaležana glavica utječe na trajni oblik glave. vjerujem u genetiku.
-
-
Ma jeste li vi sigurni da oblik glave ima veze sa spavanjem? Ovaj moj ima, kako se ja zezam, "karavan" glavu jer je nekako dodatno izdužena odostraga. Lijep oblik, ali je zaista velika. Otkako se rodio mrzi spavanje na trbuhu. Stalno je ležao na leđima, a tek negdje sa 4-5 mjeseci je počeo spavati na boku. Osim što je odostraga dugo bio čelav (imao je rupu na vlasištu), glava se nigdje nije spljoštila. A nekoliko žena me pitalo spava li na trbuhu kad ima tako lijepu glavicu...
Mislim da je to ipak priča koju treba uzeti s rezervom. Možda položaj u kojem se spava može imati nekakav mali utjecaj na oblik, ali ako genetika kaže da će biti okruglo ili ravno, onda će tako i biti ma kako oni spavali.
-
ja se brinem zbog toga zato sto ovdje gdje zivim patronazna sluzba stalno upozorava na to, u svim papirima i brosurama koje smo dobili pise da treba da se obrati paznja na to kako beba drzi glavu da bi se izbjegao kriv kranijum. neku novorodjencad zbog toga salju i kiropraktoru, sta im tamo tacno rade nisam stigla da se raspitam.
aurora, ja imam i starije dijete koje nikada, do dana danasnjeg, nije drzalo glavu u milion razlicitih polozaja pri spavanju, nego uvijek okrenutu ili lijevo ili desno, a na stomaku NIKADA nije htjela da spava :/
-
malo sam se raspitala i saznala nesto vezano za to kad je kranijum kriv tako sto je jedna strana ravnija od druge: osim estetskog problema, dijete moze poslije da ima hronicne glavobolje i probleme sa zvakanjem :shock:
-
Moja jedna cura ima zalegnutu glavu na lijevoj strani i zato moramo na vježbe jer kažu, da može zbog toga sve potegnuti" ulijevo jer je očito vuče na tu stranu. Glavica nije problem jer će se sama ispravit kad se formira lubanja ali mora se to ispravit radi drugih problema može i oko pobjeći na tu stranu, vrat se iskrivit...)
One obedvije stalno spavaju na leđima pa opet...
-
[
quote="lucylu"]ma kosa ce sve to prekriti, nista se poslje nece primjetiti
osim naravno ako se ne bude šišala kao ja na ćelavo(sada više ne ,pa ipak sam sada majka)
hvala mama što me vrtila da imam lijep oblik glave!
ja sam to radila sinu(vrtila)samo da bi ga mogla šišati na ćelavo!
-
Cure čitam šta ste pisale i tek sada ništa ne znam. Moj mali ima 2,5 mj spava jedino na leđima i već dugo sam okreče glavu ali više voli okrenuti na lijevo tako da na toj strani ima malo zaležano. Ja ga pokušavam okretati ali nemam baš previše uspjeha kad on stavi kako njemu paše. A na bok da ga stavim probudi se a na trbuh nema šanse
.
Strah me da mu ne ostane tako zaležano a ne znam šta da radim. I dr. mi je rekao okretati glavicu.
-
:D danas sam skužila da mu je manje zaležano. Sam je počeo više vrtiti glavicu lijevo desno dok spava. Prije je cijelo spavanje (2-3 sata) imao glavicu ili na jednoj ili da drugoj strani. Sad je sve ok.
Izgleda ih ne treba forsirati kad oni najbolje znaju kaj im paše
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma