Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: GENIJALNO - KUPUS KIFLE

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Slatina
    Postovi
    200

    Početno GENIJALNO - KUPUS KIFLE

    e ovako, na početku, uvijek uspijeva, čak ih je jedna kod mene na poslu, koja baš i nije na ti sa kuhanjem ispekla, i donijela par komada.... ostavljate dojam da ste iz one stare austro-ugarske škole, vrsna kuharica itd. pa kaže:
    (nema veze sa kupusom, kad ih ispečete vidjet ćete zašto se tako zovu)


    KUPUS KIFLE

    - 1 kg brašna,
    -1 svježi kvasac,
    -1 dcl šećera,
    -3 dcl mlijeka,
    -3 dcl mlake vode,
    -1 dcl ulja,
    -1 žlica soli.

    zamijesiti tijesto i ostaviti da se diže. kad se digne, razdijeliti na 3 dijela, razvaljati svaki dio što tanje, jedan po jedan,( tj. jedan razvaljaš, drugi stoje u lopti i čekaju svoj red) u obliku pravokutnika, s tim da je onaj širi dio što širi, i filuj nadjevom;

    1 margarin umutiti mikserom sa 3 žutanjka, 2 žličice soli, 4 žlice brašna i 1 vrhnje.

    namazati tijesto nadjevom, i zarolati u štrudlu, i (jako važno) rezati tanjurićem ali ne da imate kockaste kifle nego više u obliku trokuta, da režete u koso, prvo od gore prema lijevo, ostane dolje "slobodno" oko 2 cm, pa idete tanjurićem gore prema desno šire, dobijete jastučić koji je dolje uži a gore širok, i tako redom, nadam se da sam dobro objasnila, jastučić je dolje širok oko 2-3 cm a gore oko 5-6 cm. slažete u tepsiju, namažete jajetom i pospete sezamom ili kimom.

    i tako drugu i treću štrucu

    reže se tanjurićem, jer da se reže nožem, kifle bi se sve "raskeljile" , razvuklo bi se tijesto, i iscurio bi nadjev. ovako lijepo tanjurić malo umočite u brašno i - deri. fino se lista kad se ispeče, ali mi nemamo vremena za to študiranje, jer kifle nestaju brzinom svjetlosti.

    probajte, ja to idem sad peći, kao što rekoh, ovo je genijalno

    dobar tek!

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,951

    Početno

    Dada ,tasko mi je drago opet te vidjeti na forumu....a ako kažeš da i falš kuharice ovo mogu napraviti ....idem i ja :D

  3. #3

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    A ja već dva puta čitam recept i tražim u njemu kupus

    A jel može od pola kile brašna sa suhim kvascem? Jel može tijesto na miješanje u pekač??? Ma, može. Mora moći 8) .
    I zadnje pitanje: može li dio integralnog brašna?

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Vec sam kopipejst u svoju net kuharicu, cekam kisno poslijepodne da to mogu probati! Super je naziv, ja ocekivala kupus, a kad ono

  5. #5

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    51

    Početno

    Ajde ako netko ima vremena neka pošalje slikicu kako to treba izgledati kada je gotovo, meni je tako lakše raditi

    Hvala

  6. #6
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    zakaj sve kaj je genijalno i super fino za jest - DEBLJA

  7. #7
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Citiraj Mukica prvotno napisa
    zakaj sve kaj je genijalno i super fino za jest - DEBLJA
    X
    Ovo će pričekati još koji mjesec za probu.

  8. #8
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja imam identičan recept, samo u tijestu kod dade je 1 dcl šećera, kod mene ide 1 žlica. Ne znam jel to greška ili ide stvarno 1 dcl šećera u tijesto.

  9. #9
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    Kifle su super! Upravo sam ih pravila!
    Mozda su mrvicu masnije nego sto ja volim, ali su stvarno odlicne.
    Imam slican recept za pogacu, a ide ovaj nadjev (skoro isto ali ne ide toliko margarina/putera-ide sir,po kalorijama isto, ali bar ne curi masnoca),dakle:
    oko 200gr sira (mladi i sl.),1 vrhnje,2 jaja,3 kasike kukuruznog brasna,i kockica margarina,malo soli. Postupak je isti,a ovaj fil bude bas zut i ima ga,osjeti se,ma super je ! Probajte!

  10. #10

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Koliko se to dugo peče i na kojoj temp?

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    620

    Početno

    Ovo ću probati

  12. #12
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    babyblue,oni vec budu zarolani, samo rezes i peces...
    pekla sam ih kao i sve druge kifle,nekih 20-ak min na 250 ,iskljucila rernu , bile su jos koji minut u rerni, i odmah na sto!

  13. #13
    silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    U srcu daleko
    Postovi
    1,091

    Početno

    Izgleda da jedino ja nisam skužila kako se to ta štrudla siječe...i to tanjirom :?

  14. #14
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,421

    Početno

    Uzmes tanjur i njegovim rubom rezes tijesto. Na taj nacin se ono slijepi oko reza pa fila ne curi. Ako rezes nozem, to ne mozes postici.

    Ja se ponadala da ce ovo biti neki recept sa zeljem jer ga mi obozavamo u svim oblicima

  15. #15

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Slatina
    Postovi
    200

    Početno

    drago mi je da je netko ovo probao. nije me bilo za računalom par dana,

    u vezi suhog kvasca, e stvarno nemam pojma, ovo uvijek radim sa svježim kvascem, ali pošto je glavno da se tijesto digne, onda valjda može. I da, sigurno može i od pola kile brašna, samo ne znam koliko ćeš študli dobiti. ja uvijek imam tri, a ako se tijesto dobro digne, onda se nekad ljutim zbog čega nisam napravila četiri.

    isto tako, uopće nema potrebe da se maže lim, jer bude premasno

    ma nakon desetak pravljenja, postaneš maher samo takav, a od istog tijesta se može puno toga praviti. Ja napr. napravim to tijesto, i u nadjev uopće ne stavljam sol, i onda namažem "pofurenim" orasima (mljeveni orasi, šećer i vrelo mlijeko), i ubacim koju grožđicu, režem na debljinu od 2 cm, i stavam "vodoravno" dobijem pužiće, koje pred kraj pečenja izvadim iz pećnice i prelijem ih vrelim, jače zašećerenim mlijekom i vratim još malo u pećnicu i vadim van. Super je.

    ma može dosta toga sa istim tijestom i ovim nadjevom

  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    488

    Početno re

    Ove pužiće s orasima sam jednom jela u gostima.Mljac, onak sam grabila iz tepsije direkt. Valjda sam ih 5 pojela. Tada sam bila izrazito mršava, valjda sam imala 45 kg. Ko zna šta si je žena mislila, da mi doma ne daju jesti. A ja jadna samo bila nesretno zaljubljena.

  17. #17
    ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    PARACIN,srbija
    Postovi
    292

    Početno

    Ako neko pravi, nek postavi slike, volela bih da vidim kako izgleda

  18. #18
    silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    U srcu daleko
    Postovi
    1,091

    Početno

    Citiraj ivananeda prvotno napisa
    Ako neko pravi, nek postavi slike, volela bih da vidim kako izgleda
    Ja još uvijek nisam skužila način rezanja...O.K režu se tanjirom,ali na koji način :? A kada bih vidjela sliku,vjerovatno bi mi bilo jasno 8) !

  19. #19
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    silkica,zamisli rolat,i sad -ne rezes ga klasicno da dobijes kolutice vec ga rezes tako da dobijes izgled trougla, nisu snite na dva kraja jednake sirine vec "gore" odakle pocinjes rezati oko 2cm a "dole" gdje zavrsavas oko 4-5 cm, i dobijes trouglaste jastucice. Valjda si me shvatila
    I sad jos umjesto noza koristis ivicu tanjira ,nekog tanjeg porcelana,samo da nije noz.

    babyblue, sa slatkim filom postupak je isti samo sto rezes klasicni rolat, bez trouglastog oblika, i okrenes rolatice tako da se vide puzici i tako ih peces,nesto ovako npr
    http://www.coolinarika.com/recept/ruzice-bake-regine

  20. #20
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    ma baby,bas si mi baby ,umjesto njega,ajde probaj pa javi kako je ispalo...

  21. #21
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    :? u pravu si, tako pise....
    Nista, moramo cekati Dadu da dodje i prosvjetli nas

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Slatina
    Postovi
    200

    Početno

    je, tako je, samo se meni čini da sam stavljala manje margarina, možda čak i pola kocke, jer uz sve to, vrhnje, margarin, šećer, orahe, istini za volju, to bi bila prava kalorijska bomba. nije da nije dobro, i ne pravi se često, ali ....

    ma nisam dugo to pravila, znam da sam jedno dva puta, htjela sam napraviti nešto drukčije od onih pužića koje kupimo u pekari, i koji su mi nekak presuhi,

    nekak si sad mislim, ako se namaže nadjev, tko kaže da se mljeveni orasi i šećer ne mogu jednostavno samo posipati po tome ? svejedno će se peći sve skupa, prelit će se sa mlijekom i dobiti na sočnosti? nisam to pravila sigurno godinu dana, i ovo bi sigurno pojednostavilo cijeli postupak, jer kad se namaže prvi nadjev, onda se drugi nadjev baš i ne bi dao lako mazati. mislim da ovome ništa ne fali


    da, isto se zarola u štrudlu, i umjesto jastučića, reže se normalno sa tanjurićem na debljinu od nekih 2 cm, i onda se lijepo stavi dolje vodoravno, kao mala bosanska pita, ne da stoji "uspravno" kao one kifle, nego vodoravno, jer i da stavimo okomito, onako tanke bi se srušile.


    i kad je skoro pa gotovo, onda se lijepo izvadi tepsija i preko kolača se lijeva to vrelo zašećereno mlijeko, to malo stoji vani, da se upije, i nazad u rernu. tri-četiri minute, da se malo malo zapeče, i van


    to sam si ja sama smislila, kombinirajući klasični recept za pužiće (nikad pravila, samo čitala), i ovaj recept za kupus kifle.

    ma, kad sam skužila ovo tijesto, pada mi na pamet svašta što bi se moglo sa tim. evo i ovdje mi se čini da sam vidjela recept za pogaču, ja je inače pečem za uskršnji doručak, obično tijesto za bijeli kruh, i maže se maslacem, planiram napraviti sa ovim tijestom i nadjevom, samo mi se čini da ću smanjiti količinu margarina, možda baš kao i ova ovdje pogača na topicu

  23. #23

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    i vuk je u nas domaca zivotinja
    Postovi
    32

    Početno

    Danas sam ih pekla. Recept za tijesto od Dade i fila od a72.
    Ovo je jedan od boljih tijesta za dizana tijesta koje sam imala.
    File sa sirom je ispalo malo previse pa bi ja iduci put stavljala 15dkg sira, 1 dcl vrhnja i jedno jaje.
    Rezala sam ih prvo s tanjuricem, ali nisam bas nesto bila odusevljena pa sam posegla za rezacem za pizzu. Islo je puno bolje.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Slatina
    Postovi
    200

    Početno

    pa, princip je isti, bitno je da ne iscuri nadjev, baš mi je drago da si se snašla

    je, ovaj je recept super, može se kao što već i rekoh, svašta sa njim, moja prijateljica isto kao i a72.
    kad budem idući put pravila (sad jedno vrijeme neću jer sam natukla koju kilu viška za blagdane, pa skidam polako), probat ću svakako ovo sa sirom

  25. #25
    ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    PARACIN,srbija
    Postovi
    292

  26. #26
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    jao, jao... kako to dobro izgleda!
    :sluuuurp:

  27. #27
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    Meni se isto svidja recept, ali kombinacija original tijesto + sir.
    Samo sto sam ja vise pobornik slatkog, pa me zanima da li se sto da ispraviti u receptu u moju korist? Tipa svugdje umjesto soli staviti secer?!

  28. #28
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    i grožđice.
    i malo ruma.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    6

    Početno

    Imam jedno blesavo pitanje...
    Jel' se maže svaki dio od te tri razvaljana dijela? Tako sam ja to barem shvatila. [/img]

  30. #30
    ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    PARACIN,srbija
    Postovi
    292

    Početno

    Svaka od 3 jufke se razvalja u veeeliku koru i svaka se premazuje filom ako na to mislis :?

  31. #31

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    6

    Početno

    Citiraj ivananeda prvotno napisa
    Svaka od 3 jufke se razvalja u veeeliku koru i svaka se premazuje filom ako na to mislis :?
    Na to sam mislila.
    Hvala!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •