-
zagrcne se
Imam blizanke stare 3 mj i 5 dana. Super napreduju, malo imamo problema sa grčićima jednom dnevno ali nadam se da je i tome uskoro kraj ali imam jedan veliki problem. Klara se povremeno zagrcne i izgleda kao da će se ugušiti. Nakon jela podrigne i sve bude ok a onda se igra na krevetiću i nakon sat- dva odjednom mlijeko sa slinicom krene na usta i nos, onda je brzo dignemo, prebacimo preko ruke i lupkamo po leđima dok to ne izbaci a ona kao da se jedva riješi toga sekreta. To se dogodilo 2-3 puta bili smo i na hitnoj i u pedijatra i svi kažu da je normalno i da nije strašno, da ispravno postupamo ali ja sada umirem od straha, bojim je se stavit spavat, stalno se bojim da se to ne dogodi u snu. Podigli smo krevetić. često je držimo u polupovišenom položaju ali ja sam u strahu. Bojim se da je ne maltretiram tom svojom paranojom, ne dam joj mira, stalno sam oko nje, a ona bi miškica možda volila da je ostavim u krevetiću da spava.
Jeli se to još nekome dogodilo?
Šta da radim?
-
a da je stavis malo potrbuske dok joj to ne izadje? stavis je tako, daj joj igrackice i mozda ce joj bit zanimljivo a kad bljucne nece se zagrcnit nego bi joj trebalo iscurit. tako ces imat i malo veci pritisak na trbuscic pa ce se sve to mozda i ubrzat. to mi je prvo palo napamet. nadam se da ce to brzo proci.
-
moj se isto često zagrcne i nakašlje kod dojenja i jako često bljucka! koliko bljuckanja je normalno? kako prepoznati razliku između bljuckanja i povračanja? :? je li normalno da beba pokoji put izbaci sadržaj u luku?
-
bljuckanje je normalno, ali ako beba povraca u luku, odnosno horizontalno u mlazu zna biti alarmantno.
Djete od moje kolegice je vracalo/povracalo u luku nakon jela i na kraju se ispostavilo da ima zacepljen ulazak u trbuscic, kako je ona to meni objasnila, sam ulazak je bio sirine igle. Doktori nisu odmah reagirali jer im ona kao mlada mama nije objasnila kako tocno beba povraca, vec im je samo rekla da povraca. Tek kad je malisa ispovracao dobro doktora onda su shvatili sto mu je i odmah ga operirali, sto reci spasili su ga.
Tako ako vam se cini da djete to neprimjereno izbacujte alarmirajte pedijatra, zato i jesu tu da ih gnjavimo.
-
Garfy stavi dijete spavati na bok pa ako se i dogodi da za vrijeme spavanja izbaci nešto mlijeka, slit će se sastrane.
Mome se L. do 3 mj. znalo cesto dogoditi da se zagrcne pa da nakon toga uslijedi mlaz u luku. I po više njih. Ali više bih se ja pripala nego on. On bi se nakon toga samo blaženo nacerio i sve ok, tako da sam s vremenom i ja svoje reakcije izkontrolirala.
Sad zna samo tu i tamo bljucnuti dok podriguje. Razliku znam jer kad bljucne na majici mi samo ostane mala kolicina mlika, ali kad povrati bogme osjetiš da mu se želudac okeće i to obično završi na parketu
-
isti smo problem imali i mi.
dogodilo bi se kad bi češće jela ili kad ne bi podrignula. mlijeko na nos i usta, kratkotrejno ostajanje bez daha...i mene je bilo strah i traumatično za gledat. međutim, male bebe imaju zaštitni refleks da se pri tako jakom bljuckanju (to je bljuckanje, ne povraćanje) kratkotrajno stisne grlo i na taj način nema opasnosti da udahnu to što se vraća iz želučića. zato ostanu bez daha, pa nama izgleda strašno. dogodilo se možda 5x, a negdje s 4 mj. zadnji put.
ništa nije neobično što se vraća i na nos i na usta. važno je podignut je kad se to događa.
moja curka bi nakon toga bila uvijek dobro raspoložena.
- važno je da je kod hranjenja uvijek u malo povišenom položaju.
- inzistiraj da uvijek podrigne nakon jela.
- mi smo bili podigli madrac za 10-ak cm i uvijek je stavljali na bok spavat, dok nije postala aktivnija i sama se okretala na leđa.
i dan danas od silne aktivnosti, npr. na prematalici, "izbućka" se pun želučić i sadržaj krene gore. malo se zagrcne, nasmije pri tom, zakašlje i to je to.
ne boj se
-
hvala vam! i moja nakon tog izbacivanja bude puno bolje, najčešće odmah zaspe, valjda je to muči pa kad izbaci bude bolje. nadam se da će uskoro prestat jer stvarno nije ugodno za vidit.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma