Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 100

Tema: Što danas kuhate? (10. dio)

  1. #1

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Ja ne kuham vise od deset dana Samo naredim sta da mi skuha, prvo sveki, a od jucer i mama

    Jucer za rucak je bila supica tarhana, krompirici u rerni, meso, te Pita Sirnica koja zasluzuje da se pise velikim slovom.
    da ne spominjem kolacice od jabuka
    Samo sam se iznenadila jer u Bosni po pekarama ne mogu da nadjem onbe trokutaste pite od debelih jufki

  2. #2
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj snorki prvotno napisa
    Ja ne kuham vise od deset dana Samo naredim sta da mi skuha, prvo sveki, a od jucer i mama

    Jucer za rucak je bila supica tarhana, krompirici u rerni, meso, te Pita Sirnica koja zasluzuje da se pise velikim slovom.
    da ne spominjem kolacice od jabuka
    Samo sam se iznenadila jer u Bosni po pekarama ne mogu da nadjem onbe trokutaste pite od debelih jufki
    Snorki, jesi ti bila u Bosni i vratila se već ili nam se javljaš od tamo? Baš sam htjela pitati gdje si!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    jos uvijek sam 8) 8) 8)
    tek sam se dograbila interneta pa vas polako iscitavam.
    nesto ste mi zaribale sa receptima

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    složenac od kobasica,graha i krumpira zapečen u roli

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    Citiraj snorki prvotno napisa
    Ja ne kuham vise od deset dana Samo naredim sta da mi skuha, prvo sveki, a od jucer i mama

    Jucer za rucak je bila supica tarhana, krompirici u rerni, meso, te Pita Sirnica koja zasluzuje da se pise velikim slovom.
    da ne spominjem kolacice od jabuka
    Samo sam se iznenadila jer u Bosni po pekarama ne mogu da nadjem onbe trokutaste pite od debelih jufki

    jel ti to na BUREK misliš ?

  6. #6
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    snorki,

    kad se mama i sveki umore, mozes komotno i kod mene
    ako si u sarajevu

    bujrum

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Kalina prvotno napisa
    Citiraj ivancica prvotno napisa
    U zadnje vrijeme me uhvatila manija makrobiotičke kuhinje, a imam neku knjigu beogradskog izdanja pa se borim se nepoznatim mi izrazima za namirnice.

    Evo danas pravim juhu od leće iliti sočiva i integralnu rižu s kukuruzom, maslinama i tunjevinom.


    evo kazi meni ako ne znas neki izraz iz beogradskog izdanja, pa cu pokusati da ti objasnim
    Prebacila sam Kalinin post sa drugog topica. apricot

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Kalina, što je naut?

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zgb, zapad
    Postovi
    98

    Početno

    Danas je Iskra naručila ručak po svojoj mjeri: špinat, pire krompir, pohani oslić i salata. I ja se baš veselim
    Mogli bi i paradajz juhu.
    svima.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    24

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Kalina, što je naut?




    na srpskom sigurno nije !!!

    naut?! zar to ne pise na cokoladama za lesnik (ljesnjak) :?

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ne to je neka grahorica, i pojavljuje se u srpskim kuharicama.

    Pogledaj na Google...

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    24

    Početno

    Nasla sam !!

    Na sajtu serbiancafe.com u delu 'recepti' su stavili "prevode" - srpski-hrvatski-latinski-engleski-nemacki

    Ali nema nigde 'naut' , samo 'nut' :?


    srpski hrvatski latinski engleski nemacki

    pistac pistacija - orascic pistacia vera pistachio nut pistazie
    pinija pinjol pinus pinea pine nut pinienkern
    pitomi kesten kesten-pitomi castanea sativa chestnut edelkastanie



    btw, ja bih rekla da je to orascic

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    24

    Početno

    joooooj nemam pojma, izgleda da gresim :/ :?

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    nut je orah, ali naut...
    A postoji, definitvno!
    Aj, ne bilo ti teško, nazovi vaš poljoprivredni fakultet ili nekog kuhara, pa nam javi!

  15. #15

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    skoro na vrhu
    Postovi
    1,304

    Početno

    Mislim da je to bob. Ili možda slanac, tj. onaj žuti grašak. Uglavnom neka mahunarka.

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Nije ni bob, ni slanutak. Bob je bob, a slanutak - leblebija.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    24

    Početno

    evo, ovo sam nasla (google je zakon!!!!)

    GRICKALICA, ILI...
    Leblebija naut


    Leblebija je povrtna kultura koja se najviše uzgaja u Makedoniji i Dalmatinskoj zagori.
    Leblebija je mahunasta belančevinasta biljka i visokovredna namirnica za ljudsku prehranu. NJeno seme, slično semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 - 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od leblebije su propržene semenke, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta.
    Ako se to može nazvati prednošću, onda leblebija ima jednu prednost pred pasuljem i graškom, izuzev boba. Naime, pržena i samlevena odlična je zamena za kafu; neki tvrde da je čak bolja od boba, te se češće uzgaja više zbog prženja i mlevenja nego zbog pripremanja za jelo kao povrće.
    Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17,4 - 23,3 odsto belančevina, 53,5 - 63,6 odsto ugljenih hidrata, 4,1 - 5,5 procenata biljnog ulja 3,3 - 5,5 odsto celuloze i 3,2 - 3,4 odsto mineralnih materija.
    Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje


    ----------------------------------------------------

    Gledala sam i u Arapskim jelima, spominje se naut, to je izgleda drugo ime kod nas za leblebije

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Hvala puno!

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    24

    Početno

    nema na cemu, i drugi put

    i ja sam naucila nesto novo- leblebija je mahunarka, a ja mislila da je orah

  20. #20
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    bleblebija, naut, jufke...otkud čupate ??? :shock: :shock:

    ja niš ne kužim :/

  21. #21
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Iz istočnih krajeva!

    Ništa se ti ne sekiraj - samo pitaj koji izraz ne razumiješ - tu smo da objasnimo.

  22. #22
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Rucak danas bio: kuhana riza i crvena leca, sarena salata.

    Pusa kolegici s drugog stola koja je sve smislila i napravila.

    Tajci

    Za veceru cemo brokulu s krompirom i oslic. Obitelj bolesna pa trebaju nesto lagano i krepko.

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ja danas tjesto sa tikvicama i repićima škampi.
    Jučer juha i Grčka salata.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Moji su danas na varivu od janjetine i povrća od mojih (ja baš ne volim), a ja za večeru radim pizzu...njami njami...

  25. #25
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,882

    Početno

    Jufke??? :?

  26. #26
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Jufke su (po n-ti put, ) kore, tijesto za pitu, štrudlu.
    Ne lisnato, već vučeno.
    Na placu se može kupiti tanko i debelo, a u dućanu ga prodaju Tena, Ledo...

  27. #27

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Jufke su na ovom topicu najčešći izraz....

  28. #28
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,882

    Početno

    Evo tebi
    Ne pratim baš stalno ovaj topic

  29. #29
    HELI

    Početno

    a ja za večeru radim pizzu...njami njami...

    Primate goste?

  30. #30

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    473

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Jufke su (po n-ti put, ) kore, tijesto za pitu, štrudlu.
    Ne lisnato, već vučeno.
    Na placu se može kupiti tanko i debelo, a u dućanu ga prodaju Tena, Ledo...
    Al u dućanu ne kupuješ, jer ne valjaju.

  31. #31
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,882

    Početno

    Ne vjerujem, Smokice da u avataru imaš smoki

  32. #32
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Smokice, triput hura za avatar!

    Meni su Tenine dobre.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Citiraj HELI prvotno napisa
    a ja za večeru radim pizzu...njami njami...

    Primate goste?
    Uvijek...ako ne bježite od gripe....

  34. #34

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Smokice, ovo je najoriginalniji avatar koji sam do sada vidjela...u istom tonu, baš sam smazala smokiće.....

  35. #35

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    473

    Početno

    Hvala! Hvala!

  36. #36

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    nadjeveni krmići i rižoto sa šampinjonima,a sutra hrenovke u lisnatom i pomfrit,a možda i kakva povrtna juhica.

  37. #37
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Danas, pileći paprikaš.

  38. #38
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    kod mene danas grah i repa; nisam to jela milion godina, mljac !

  39. #39

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    712

    Početno

    blitva lešo , pastrva u pećnici - sam to je kod nas nekako više večera

  40. #40
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Svečano objavljujem, potraga završena, izvor: razlikovni riječnik srpskog i hrvatskog jezika.

    NAUT=zob



    Konačno smo riješili i ovu mistiku.

  41. #41
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    A da provjeriš još jednom?! :shock:

    Lijepo nam je Kalina dala članak u kojemu puše da je naut - slanutak :?

  42. #42
    katka22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    785

    Početno

    Jučer musaka, ali sa krumpirima umjesto patliđana. S tim da sam na meso ubacila sira ko za lazanje...Ajme za prste polizat...Kao što se vidi, više nisam na dijeti, a zadnji put kad sam se vagala, imala sam 3 kile manje...Meni dovoljno Sad se trudim imati razumne obroke u razumno vrime...Znači, bez kasnih zalogajčića...zasad funkcionira...,
    A danas, danas smo na ribi, još tražim inspiraciju kojoj, na koji način...Još nisam ni ribu kupila, ali bar znam da je prilog blitva s krumpirom...

  43. #43
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    katka, pazi da ti nije otišla samo voda i da ti se odmah ne vrat...

  44. #44
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    danas:
    škarpina - nasoliti, nakapati limunovog soka, bijelog vina, soja sosa, malo vlasca, ružmarina, češnjaka i maslinovog ulja.

    ostaviti da odstoji sat -dva i staviti u vatrostalnu da se peče, cca 40ak min.

    prilog- kuhani slani krumpir, preliti sa umakom od škarpine

    fino- prefino :D !

    dobar tek !

  45. #45

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Mama danas kuhala supu, grahce na tavce, cufteta, rizu, piletinu, te neke kobasice.
    ja i jos jedna trudnica smo sve pohalisale :shock:

  46. #46
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa
    Svečano objavljujem, potraga završena, izvor: razlikovni riječnik srpskog i hrvatskog jezika.

    NAUT=zob



    Konačno smo riješili i ovu mistiku.
    Ma gdje mi glava, no s obzirom da sam pisala u 1 po ponoći, nije ni čudo. Ispravak:

    Naut iliti leblebija = slanutak

    OVAS = ZOB

    Sad štima.

    Eto ja već teći dan ne kuham jer nisam po cijele dane u kući, dođem samo spavati i lijepo se pojavim uredno mami oko 4 na ručku 8) . A ona predobra još zapakira i za mm-a da mu ponesem. Eh te mame...

  47. #47

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Danas po željama.Krvavice.oslić,dinstano kis.zelje,restani krumpir i dinstani grašak.I kolač od banana.

  48. #48

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    24

    Početno

    OVAS = ZOB

    Sad štima.

    ------------------------------------------------------

    Ivancice, jedna mala digresija : ovde se kaze OVAS=ZOB, nema razlike, sinonimi su

    Drugi nazivi: ovas, oves, silj, siljevina, usjevna, zob...

    (znate pesmicu : " nije vreca nego dzak, nije shija nego vrat,nije sestra nego seka, nije cebe nego deka, nije kuca nego dom...)

    sorry, ja skrenula sa teme

  49. #49
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Jučer sam bila mata od eksperimenata u kuhinji , sve neka nova jela. Šnicle s vrhnjem i kolač od višanja. Stavila sam oba recepta na zasebnu temu da bude preglednije.

  50. #50
    katka22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    785

    Početno

    Apricot, hvala na brizi...Zasad mi se čini da uspijevam održati tu kilažu ( 180 visine, 70 kg...) a pošto mi baš i psihičko stanje nije na nekoj zavidnoj razini, čini mi se da će otić i više kila nego što sam htjela...Jednostavno ne mogu jesti...Žderem se iznutra...Zato otvaram ovaj vaš topic ne bi li dobila malo inspiracije i apetita...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •