Results 1 to 30 of 30

Thread: Tajna pivskih štangica

  1. #1

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default Tajna pivskih štangica

    Znate one pivske štangice i perece od Pan-Peka?

    Kako dobiju onakvu finu smeđu koricu? I što stave u tijesto da ima onako fini okus?

    Probala coolinariku i google i ništa mi ne daje :?

  2. #2

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    71

    Default

    Tajna je u sodi bikarboni.

    Evo recept:

    500 gr. oštrog brašna
    svježi kvasac ( 42 gr)
    250 ml mlijeka
    1/2 čajne žličice soli

    Od navedenih sastojaka napraviti dizano tijesto kako se i inače radi. Dobro izmjesiti da tijesto bude glatko. Podijeliti na 15 dijelova i ostaviti 20 minuta da miruje.

    Zakuhati 1 litar vode i dodati 3 jušne žlice sode bikarbone i dobro prokuhati.

    Od tijesta formirati peciva i svako pecivo staviti u cjedilo i potopiti u tekućinu na nekih 30-ak sekundi . Odmah staviti na podmazani pleh ili bak papir. Peciva malo razrezati na najdebljem dijelu, posoliti i peći u zagrijanoj pećnici na 180 cca 20-25 min.


    Nadam se da sam dobro objasnila.

  3. #3

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    71

    Default

    uf zaboravila sam puter u tijesto. 50 gr. sorry

  4. #4

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Pitat ću dragog, on je radio recepturu

  5. #5

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    wow, insajderske informacije :shock: :D

    probat ću anushkin recept pa javim

  6. #6

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    71

    Default

    obavezno javi.

    ja sam radila i meni su super.

  7. #7

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    karlovac
    Posts
    488

    Default re

    pa šta je uopće soda bikarbona, mislim, za šta se inače koristi?
    Pazim na ostale namirnice, da budu zdrave, po mogućnosti sve integralno, bez previše bijelog brašna, industrijskog šećera i sl. Ne pada mi napamet dati djeci da jedu sodu bikarbonu. Ili griješim?

  8. #8

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    pa šta je uopće soda bikarbona, mislim, za šta se inače koristi?
    u kombinaciji s octom - za otčepljivanje slivnika

    u malim količinama ima istu funkciju kao pecilni prašak

  9. #9

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Ajde baš probajte ali nekako mi još nešto fali u tom receptu (ovo iz naziva - piva )

  10. #10

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    71

    Default

    pivske se zovu zato jer se kao jedu uz pivo. U originalu je to njemacki proizvod laugenbrezel, lauge = lužina. Kemicarke ce to bolje znati objasniti.

    U svakom slucaju super su i ja ih obozavam. Najbolje su tople sa puterom.

  11. #11

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Kaže ovako: recept je najobičniji, obično tijesto (što god da to njemu znači ) samo neće uspjeti jer tijesto treba umočiti u pekarsku lužinu koje nema za kupiti...

    To je ono što vam mogu reći dok se sutra ne vrati sa sajma slastičarstva...

  12. #12

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    71

    Default

    umjesto pekarske lužine soda bikarbona. vec isprobano.

  13. #13

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    A ja bila uvjerena da je tajna u pivu (u sastojcima)

  14. #14
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    ja otvorila topic, samo radi one riječi Pivskih

  15. #15
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Morala bi probati ovo sa sodom bikarbonom, ali sam skeptična.
    Soda bikarbona je Na-hidrogenkarbonat, a lužina koja se koristi u pekarstvu je Na lužina ( Na- hjidroksid )
    To je ista ona lužina kroz koju prolaze slani štapići prije pečenja.
    Evo link o tom pecivu:
    http://www.ireks-aroma.hr/xist4c/web...324D9319CAD490

  16. #16

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    Probala sam anushkin recept ali sam malo zbrljala stvar jer sam mijesila navečer a pekla ujutro pa su se malo osušili i nisu više narasli za vrijeme pečenja... uglavnom korica nije ispala baš kao na pan-pekovim ali su fini

    sve u svemu, trebam popravni ispit

    u odnosu na pan-pek je i bitno manje slano

  17. #17

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Ako već reklamiramo Ireks, mogli smo i Mantler šalim se, naravno!

  18. #18
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Da sam se odmah sjetila da je to reklama Ieksa, mogla sam najprije tražiti proviziju
    Ja znam da oni to imaju

  19. #19
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ailish:
    ...ali sam malo zbrljala stvar jer sam mijesila navečer a pekla ujutro pa su se malo osušili i nisu više narasli za vrijeme pečenja.....
    Probaj tepsiju pokriti sa prozirnom folijom onda nećeš imati koricu , i tepsiju preko noći držati u hladnjaku.U hladnjak stavi čim oblikuješ, dok se još ne podignu. Polako će se dizati u hladnjaku i neće prefermentirati.

  20. #20

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    71

    Default

    curke, da bi kiflici bili kao iz pekare, treba prava pekarska pekarsak lužina kako je annie84 napisala. Ovo sa sodom je dostojna zamjena. Što se tice soli najbolje je posoliti krupnom solju a tijesto isto kako tko voli. Meni je ovaj receptic bio super.

    Ailish drago mi je da su ti bile fine, svaki put ce biti bolje a i ovo sto je Kalimero napisala je i meni koristan savjet. Hvala Kalimero

  21. #21

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Probaj tepsiju pokriti sa prozirnom folijom
    trebala sam se i sama sjetiti

    inače stavljam uvijek dizano tijesto u hladnjak ako ne pečem odmah - npr pizzu ali ovaj put mi nije stalo

    javlja mi MM koji radi popodne da su još bolje sad kad su se ohladile, nadam se da će me dočekati koja kad dođem doma

  22. #22
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ama to su nijanse u kvaliteti . Sve je to jestivo i dobro.

  23. #23
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by anushka
    curke, da bi kiflici bili kao iz pekare, treba prava pekarska pekarsak lužina kako je annie84 napisala.
    koja koncentracija? bas me zanima jer mogu napraviti tu otopinu sve za moju guzu.
    inace zovu se i pivske koliko ja znam jer se rade od tzv pivskog kvasca.

  24. #24

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb,Špansko
    Posts
    147

    Default

    da,radi se o pivskoj luzini...

    sutra cu skicnuti da vidim sto pise na deklaraciji...

  25. #25
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default


  26. #26
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,708

    Default

    Zašto se zovu pivske ako ne ide piva? Radila bih danas peciva koja imaju i kvasac i pivo, malo ću istraživati pa javim rezultate.

  27. #27
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,982

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Zašto se zovu pivske ako ne ide piva? Radila bih danas peciva koja imaju i kvasac i pivo, malo ću istraživati pa javim rezultate.
    Ide, ali UZ to...

    Inače, pivsko pecivo ima onu karakterističnu smeđu koricu koju dobije nakon potapanja u pekarsku lužinu, ovo https://www.ireks-aroma.hr/proizvodi...zina-za-pecivo

    Umjesto toga može se koristiti otopina sode bikarbone, ali trebaš na litru vruće vode istresti cijelu onu malu plavu posudicu (mislim da je 40 grama).

  28. #28

  29. #29
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,708

    Default

    To je jako puno. Pitam se mijenja li okus. Davno je bilo kad sam uzela pivske štangice u lidlu, msm da sam imala love hate osjećaj prema okusu.

    Ovo pecivo od jučer nije imalo neke razlike, dodala sam deci ili dva pale alea na pola kile brašna uz polovicu svježeg digo kvasca.

  30. #30
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,982

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    To je jako puno. Pitam se mijenja li okus. Davno je bilo kad sam uzela pivske štangice u lidlu, msm da sam imala love hate osjećaj prema okusu.

    Ovo pecivo od jučer nije imalo neke razlike, dodala sam deci ili dva pale alea na pola kile brašna uz polovicu svježeg digo kvasca.
    Je, to je puno. Nisam fan, ali mm i sinovi jesu.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •