Znate one pivske štangice i perece od Pan-Peka?
Kako dobiju onakvu finu smeđu koricu? I što stave u tijesto da ima onako fini okus?
Probala coolinariku i google i ništa mi ne daje :?
Znate one pivske štangice i perece od Pan-Peka?
Kako dobiju onakvu finu smeđu koricu? I što stave u tijesto da ima onako fini okus?
Probala coolinariku i google i ništa mi ne daje :?
Tajna je u sodi bikarboni.
Evo recept:
500 gr. oštrog brašna
svježi kvasac ( 42 gr)
250 ml mlijeka
1/2 čajne žličice soli
Od navedenih sastojaka napraviti dizano tijesto kako se i inače radi. Dobro izmjesiti da tijesto bude glatko. Podijeliti na 15 dijelova i ostaviti 20 minuta da miruje.
Zakuhati 1 litar vode i dodati 3 jušne žlice sode bikarbone i dobro prokuhati.
Od tijesta formirati peciva i svako pecivo staviti u cjedilo i potopiti u tekućinu na nekih 30-ak sekundi . Odmah staviti na podmazani pleh ili bak papir. Peciva malo razrezati na najdebljem dijelu, posoliti i peći u zagrijanoj pećnici na 180 cca 20-25 min.
Nadam se da sam dobro objasnila.
uf zaboravila sam puter u tijesto. 50 gr. sorry
Pitat ću dragog, on je radio recepturu![]()
wow, insajderske informacije :shock: :D
probat ću anushkin recept pa javim
obavezno javi.
ja sam radila i meni su super.
pa šta je uopće soda bikarbona, mislim, za šta se inače koristi?
Pazim na ostale namirnice, da budu zdrave, po mogućnosti sve integralno, bez previše bijelog brašna, industrijskog šećera i sl. Ne pada mi napamet dati djeci da jedu sodu bikarbonu. Ili griješim?
u kombinaciji s octom - za otčepljivanje slivnikapa šta je uopće soda bikarbona, mislim, za šta se inače koristi?![]()
u malim količinama ima istu funkciju kao pecilni prašak
Ajde baš probajte ali nekako mi još nešto fali u tom receptu (ovo iz naziva - piva)
pivske se zovu zato jer se kao jedu uz pivo. U originalu je to njemacki proizvod laugenbrezel, lauge = lužina. Kemicarke ce to bolje znati objasniti.
U svakom slucaju super su i ja ih obozavam. Najbolje su tople sa puterom.
Kaže ovako: recept je najobičniji, obično tijesto (što god da to njemu znači) samo neće uspjeti jer tijesto treba umočiti u pekarsku lužinu koje nema za kupiti...
To je ono što vam mogu reći dok se sutra ne vrati sa sajma slastičarstva...
umjesto pekarske lužine soda bikarbona. vec isprobano.
A ja bila uvjerena da je tajna u pivu(u sastojcima)
Morala bi probati ovo sa sodom bikarbonom, ali sam skeptična.
Soda bikarbona je Na-hidrogenkarbonat, a lužina koja se koristi u pekarstvu je Na lužina ( Na- hjidroksid )
To je ista ona lužina kroz koju prolaze slani štapići prije pečenja.
Evo link o tom pecivu:
http://www.ireks-aroma.hr/xist4c/web...324D9319CAD490
Probala sam anushkin recept ali sam malo zbrljala stvar jer sam mijesila navečer a pekla ujutro pa su se malo osušili i nisu više narasli za vrijeme pečenja... uglavnom korica nije ispala baš kao na pan-pekovim ali su fini
sve u svemu, trebam popravni ispit![]()
u odnosu na pan-pek je i bitno manje slano
Ako već reklamiramo Ireks, mogli smo i Mantler![]()
šalim se, naravno!
Da sam se odmah sjetila da je to reklama Ieksa, mogla sam najprije tražiti proviziju![]()
Ja znam da oni to imaju![]()
Ailish:
Probaj tepsiju pokriti sa prozirnom folijom onda nećeš imati koricu , i tepsiju preko noći držati u hladnjaku.U hladnjak stavi čim oblikuješ, dok se još ne podignu. Polako će se dizati u hladnjaku i neće prefermentirati....ali sam malo zbrljala stvar jer sam mijesila navečer a pekla ujutro pa su se malo osušili i nisu više narasli za vrijeme pečenja.....
curke, da bi kiflici bili kao iz pekare, treba prava pekarska pekarsak lužina kako je annie84 napisala. Ovo sa sodom je dostojna zamjena. Što se tice soli najbolje je posoliti krupnom solju a tijesto isto kako tko voli. Meni je ovaj receptic bio super.
Ailish drago mi je da su ti bile fine, svaki put ce biti bolje a i ovo sto je Kalimero napisala je i meni koristan savjet. Hvala Kalimero![]()
Originally Posted by kalimero
trebala sam se i sama sjetiti
inače stavljam uvijek dizano tijesto u hladnjak ako ne pečem odmah - npr pizzu ali ovaj put mi nije stalo
javlja mi MM koji radi popodne da su još bolje sad kad su se ohladile, nadam se da će me dočekati koja kad dođem doma![]()
Ama to su nijanse u kvaliteti. Sve je to jestivo i dobro.
koja koncentracija? bas me zanima jer mogu napraviti tu otopinuOriginally Posted by anushka
sve za moju guzu.
inace zovu se i pivske koliko ja znam jer se rade od tzv pivskog kvasca.
da,radi se o pivskoj luzini...
sutra cu skicnuti da vidim sto pise na deklaraciji...
Zašto se zovu pivske ako ne ide piva? Radila bih danas peciva koja imaju i kvasac i pivo, malo ću istraživati pa javim rezultate.
Ide, ali UZ to...![]()
Inače, pivsko pecivo ima onu karakterističnu smeđu koricu koju dobije nakon potapanja u pekarsku lužinu, ovo https://www.ireks-aroma.hr/proizvodi...zina-za-pecivo
Umjesto toga može se koristiti otopina sode bikarbone, ali trebaš na litru vruće vode istresti cijelu onu malu plavu posudicu (mislim da je 40 grama).
Evo tuđe pameti: https://www.ljepotaizdravlje.ba/ishr...avarsko-pecivo
To je jako puno. Pitam se mijenja li okus. Davno je bilo kad sam uzela pivske štangice u lidlu, msm da sam imala love hate osjećaj prema okusu.
Ovo pecivo od jučer nije imalo neke razlike, dodala sam deci ili dva pale alea na pola kile brašna uz polovicu svježeg digo kvasca.