Da li ste prijašnjih godina cijepili svoju djecu protiv gripe ( i koliko su godina imali ) ? Jesu li imali neke nuspojave ? Visoku temperaturu ?
Jos se dvoumim pa bi voljela čuti isukustva onih koji su cijepili...
Da li ste prijašnjih godina cijepili svoju djecu protiv gripe ( i koliko su godina imali ) ? Jesu li imali neke nuspojave ? Visoku temperaturu ?
Jos se dvoumim pa bi voljela čuti isukustva onih koji su cijepili...
A ima febrilne konvulzije ( 3 x do sad), sad će napunit 4.god. Vur smo evo nedavno rijesili..
Ali prošle god smo svi imali 2x gripu , u 3 mj- zadnji trzaji te sezone i tad je dobila i konvulzije ( i hospitalizirana naravno) bila je tip A i onda u 12 mj . gripa tip B -nova sezona i opet bolnica jer je dobila upalu pluća. U zaraznoj nas je tada pedijatar u čudu pitao zasto ju ne cijepimo jer da su bas u gripi ceste konvulzije.. Inače bas zbog svega je jos nismo dali u vrtic, znaci doma je sa mnom i mlađim bratom, pazimo kad idemo nekom u goste-samo kad su svi zdravi.. Ali i prosli put nam je tata donio oba puta...svjesna sam da je ne mogu drzat pod staklenim zvonom.. Tata se cjepio, sad cu i ja, a za nju se dvoumim, u biti strah me..
Ja sam cijepila kcer dvije sezone ( sa 3 i 4 godine). Ona je kronicni bolesnik. Nije imala tezih reakcija ( oba puta je imala blagi proljev par dana nakon imunizacije).
Mi smo isto cijepili nekoliko godina. Nije bilo nuspojava osim blage temperature nakon prvog cjepiva.
No, ako se brineš, a dijete ne ide u vrtić, nije loša taktika niti da se svi ukućani cijepe, i da u sezoni gripe izbjegavate gužve. Mi smo tako radili dok je bila manja. Mislim da smo prvi puta cijepili sa 5 godina (ili 4, ne sjećam se točno)
Ma izbjegavamo mi sve ( na žalost) nekad se osjecam ko :'Pale sam na svijetu' kad se s nikim ne druzimo jer svi oko nas idu u vrtic i stalno su u nekom infektu. Izbjegavamo i shopping centre, ali eto svaki dan nakon šetnje uđem s njima u mali kvartovski dućan po kruh, a dovoljno je da je netko tu prije nas bio..kihnuo... Ne znam ni sama, strah me cijepljenja,a ne želim joj opet priuštiti bolnicu...
Razumijem te, tako smo i mi, nije niti do dobro za dijete.
Ja sam ove godine cijepila kcer i to sa onim zivim cijepivom sto se sprica u nos. Nije imala apsolutno nikakve nuspojave osim toga sto joj je malcice, ali stvarno malo curio nos par dana. Ona ce uskoro navrsiti 3 godine.
Da, zbog dijagnoze (astma, iako mislim da sam u debelom manjku, većina roditelja astmatičara ne cijepi, iako to načelno jesu preporuke pulmologa i općih dr-ova - astmatičari, bubrežni bolesnici itd.). Cijepili u (mislim, ne mogu se više točno sjetititi) 3., 4., 5., godini života, sad bi skoro trebali. Mislim da smo prve 2 godine cijepili vaxigripom, a prošle influvacom, ali nisam sto posto to sigurna. Nikad nije bilo nuspojava.
Svake godine važem, ali dođe studeni, i počne kašalj (uz trajnu terapiju, i na benigni infektić koji ful prođe, ali kašalj zaostane i nikad ne znamo kad će astma "riknut" i od benignog curenja nosa i boli grla ćemo završit na sto lijekova za astmu, jakih kortikosteroida i antibiotika, pa me frka kako bi tek izgledalo da dobije fakat gripu), pa mi to pomogne u odluci (iako svake godnine u novinama iste dileme, ali misilm da lagano gube bitku pristaše cijepljenja, sve manje cjepiva se naručuje, više, recimo, ja ne mogu niti platiti cjepivo kod svoje opće dr. jer se manje cjepiva naručuje jer se manje naroda cijepi, koliko shvaćam, što mi malo otežava logistiku, ali zasad se ipak može doći do cjepiva).
U mojoj obitelji, kao zaštita djetetu, ovih zadnjih godina (otkako znam za dg) smo se svi cijepili jer dijete cjepivo ne štiti 100% pa da minimiziramo mogućnost zaraze (muž, ja, bake i djedovi se i inače cijepe, to su ova starija generacija na koju ne utječu previše natpisi, a cijepe se već dulji niz godina i OK).
Evo, to je naše trenutno iskustvo.
Ja nisam cijepio svoje protiv gripe, ali da su bile sklone febrilnim konvulzijama ili da imaju neku težu kroničnu bolest, cijepio bih.
Posljednje uređivanje od mujica : 04.12.2014. at 15:56
Hvala vam svima na odgovorima...
Naša pedijatrica nam je rekla da još nisu stigla cjepiva za djecu ( da su malo drugačija nego za odrasle) , ja sam mislila da postoji samo jedna vrsta ? Sad neki spominjete razl.proizvođače, špricanje u nos? Kakvo će bit onda ove godine? Koje su razlike? Jel netko informiraniji od mene ??
sad opet ima djece koja imaju s 4 godine 12 kila ,a i onih koji imaju recimo 25, jel se to dozira po nećemu?
i kakvo je to cijepivo s špricanjem u nos?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.12.2014. at 07:26
Ne dozira se po težini.
Ima i odraslih od 40 kg i od 150 kg i dobivaju istu dozu.
To koje se daje na nos su živi oslabljeni virusi.
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/...C500158412.pdf
http://www.nhs.uk/conditions/vaccina...u-vaccine.aspx
U UK se djeci ne daje cijepivo preko sprice, nego se zivi virus spricne u nosic. Cijepivo je potpuno bezbolno.
Mi bi naš ovogodišnji cijepnih pohod trebali uskoro obaviti pa ti javim - dijete 6,5 godina, mislim da se još od prošle cijepi normalno kao i odrasli.
I uvijek je primala kao i mi - intramuskularno (u ruku gore, u mišić), nije nikad to za u nos.
kolko je taj nosni bolji lošiji od mišićnog?
Evo prijavka nakon cijepljenja - cijepili se 5.12., zasad sve OK (bez nuspojava, mali (6,5) i veliki), svi smo dobili influvac dozu za odrasle.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.12.2014. at 08:28
http://www.jutarnji.hr/stize-epidemi...epili/1269770/
Eto prvi put da se mm i ja cijepimo i sad virus mutira..bas nas hoce.
Malenu nakraj nismo cijepili jer neuropedijatar nije preporučio u ovom stanju da je cijepimo..
Prilicno je uobicajeno da cirkuliraju I sojevi koji nisu u cjepivu. Novinari napuhuju stvar, kao i obicno.
Mi smo cijepili dijete prosle godine (imao je oko godinu dana) i sad opet ove godine. Prosle godine je dobio injekciju, a ove nasal mist, iliti zivi virus u nos. Nije bilo nuspojava niti jednom.
ima li nosnog kod nas? je li kasno za cijepljenje?
nema koliko znam. Jedva ima i ovog , "obicnog".
ponestalo im je prije Bozica, pa je moja pedijatrica trazila zaostale doze po ordinacijama opce.
kazu da treba desetk dana da se stekne zastita, tako da nije besmisleno cijepiti niti sad (prije vrhunca se stkne odredena zastita za odredene sojeve).
ustvari, (koliko sam informirana) još su doza za ordinacije opce trebali dobiti ovaj tjedan, iako (koliko sam shvatila) na zavodu je bilo doza ako odes tamo.
Posljednje uređivanje od sirius : 08.01.2015. at 09:29
ja bih možda cijepila muža i kćer da koliko toliko smanjim mogućnost da beba dobije. ja uglavnom nikam ne idem pa mislim da nema smisla. da li se prenosi imunitet od cijepljenja kroz mlijeko?
Izgleda da se nema smisla cijepiti:
http://www.jutarnji.hr/stize-epidemi...epili/1269770/
Bebe često općenito imaju bolji (majčin) imunitet od starije djece. Kako je s konkretnim cjepivom protiv gripe - nemam pojma. Nije mi baš vjerojatno da se imunitet prenosi na taj način, ali nije nemoguće. Valjda će se naći netko iz struke da kaže točno kako to ide.
Baš razmišljam i ne mogu se sjetiti kako je bilo s mojima dok su bili mali, ali ne sjećam se. Sjećam se da sam se ja cijepila protiv gripe prve jeseni/zime nakon (dvostrukog) porodiljnog i bila mi je reakcija gora od bilo kakve zaraze. Stvarno mi je bilo loše desetak dana, tako da mi se čini da bih bolje prošla s pravom gripom nego posljedicama cijepljenja (u tom trenutku, dok mi je vlastiti imunitet bio na niskim granama), ali to ne treba generalizirati - ja inače dosta loše podnosim cjepiva. Probala sam još godinu ili dvije nakon toga, baš zato da zaštititm djecu. Rezultat - nisam zaštitila sebe, a oni su ionako pobrali sve moguće viruse i bakterije kad su krenuli u vrtić/jaslice. Prije toga - nije bilo nikakvih problema s njima, ne sjećam se da su uopće bili bolesni.
Meni su čak savjetovali da mlađe dijete (astmatičara) redovito cijepim protiv gripe, ali nisam. I nije ju dobio nikada. Znao se razboljeti (upale grla) i to se riješilo operacijom mandula, a gripu ne pamtim... Gripa je problem mojoj svekrvi (80+) pa se ona redovito cijepi, kao i moji roditelji (blizu 80) i to mi se čini ok. Ne samo protiv gripe, nego i protiv upale pluća, ali mislim da to ne ide svake godine.
Tako da - moj glas je protiv cijepljenja muža i starije djece, a ti vidi s pedijatrom i obiteljskim liječnikom.
Ne znam koliko ti je stara bebica, ali mi smo 2013 na Božić svi obolili od gripe- prvo muž pa mala ( tada 3 g) pa maleni -8 mj i na kraju na staru god i ja..bilo nam je koma, od nosanja malenog , a i curka je bila koma,a trese nas temp. Nikog nismo imali da nam pomogne, uskoči za bilo šta, znam da smo vec razmisljali da li ima gdje za unajmit med sestra da nam dođe bar skuhat za malu i nosat malenog jer smo mi doslovno padali s nogu, a oni plaču... Malenoj je onda prešlo u upalu pluća još...