Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: VBAC kada porod krene pucanjem vodenjaka

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno VBAC kada porod krene pucanjem vodenjaka

Pošto se nadam i spremam za VBAC zanima me ima li koja od vas da je nakon carskog rodila vaginalno a da joj je porod počeo pucanjem vodenjaka.
    Naime, dva ginekologa s kojima sam bila u kontaktu od kada sam trudna, kada bih spomenula svoju želju za vaginalnim porodom, kao otežavajuću okolnost, tj. kao povećani rizik od ponovnog carskog reza spomenuli su pucanje vodenjaka prije trudova.
    Oba su spomenula da je vrijeme koje se tolerira od pucanja vodenjaka do poroda 12 sati na što sam se neugodno iznenadila jer čitajući sam došla do podataka od 24, čak i 48 sati.
    Pošto se nakon prvog poroda dovršenog carskim rezom baš i ne prakticira davanje dripa, rečeno mi je da ako trudovi ubrzo nakon otjecanja plodove vode ne krenu, tj. ne budu pravilni i učinkoviti ide na carski.
    Zanima me dakle, ima li vas s takvim redoslijedom poroda. Kako je porod protekao, koliko je vremenski trajao od pucanja vodenjaka do rođenja bebe i da li je bilo kakvih (i kojih) medicinskih intervencija.
    Naravno, zanima me i gdje ste rodile, da li ste se trebale izboriti za takav porod, šta su vam doktori na porodu savjetovali/željeli napraviti (ili napravili) i sve što nisam pitala a imate mi za reći ili savjetovati

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nisam rađala carskim ali su mi oba poroda započela pucanjem vodenjaka nakon kojeg su kod prvog poroda odmah, a kod drugog za nekih dva sata započeli trudovi. Oba puta sam rodila vrlo brzo, prvi put sat i sitno od dolaska u rađaonu, drugi put pola sata.

Pa dok se netko ne javi sa ovim što baš pitaš, barem nešto.
    Ne mogu vjerovati da si ti već blizu poroda :shock:, vrijeme leti stvarno.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dakle ja sam drugi porod imala VBAC
    Porod je započeo u ponoć pucanjem plodovih ovoja,otjecalo je deci po deci.
    Odmah su počeli trudovi,razmak je bio 7 minuta nekih 4 sata,da bi se smanjio na 5 minuta.
    Sve sam to odradila kod kuće,u bolnicu sam krenula oko 10 ujutro,došla otvorena 4 cm.
    Bolnica je Vinogradska.

Kad sam došla u bolnicu ,trudovi su stali.
    Kako ni izbliza nisam što se poroda tiče bila informirana kao danas,dopustila sam intervencije.(odnosno,nisu me ni pitali)

tako su mi prokinuli vodenjak do kraja i izlio se ostatak plodne vode
    u podne su mi dali drip
    u 15 45 sam rodila

sve skupa,17 sati trudova,zadnja dva sata nepodnošljiva
    nikako nemoj pristati na drip,i ako ti predlože minimalnu dozu,ja sam strašno popucala unutra

tješi me što je ipak danas situacija malo drugačija i u toj bolnici,stvarno poštuju želje rodilje

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sori cure, nešto sam sprčkala s postovima(editirala umjesto citirala ) .

dakle ovo je bio moj komentar:

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    .. ali sam cula preko nekoliko slucajeva vbac-a kod nas, evo i ovaj od ronin, u kojima su davali drip.

u onim smjernicama za vbac pise 'oprezna uporaba', ne pise da se ne daje. samo se meni nekako cini da bas i nisu oprezni...
    X

ta njihova priča o porodu unutar 12 sati nakon pucanja vodenjaka nije znanstveno utemeljena.
    znanstveno je utemeljano čekati barem 24 sata(kao što se uglavnom i radi u bolnicama na zapadu), a studije pokazuju da je jednako sigurno čekati i 48 sati(duže od toga se nije istraživalo), samo što to nije baš uobičajeno.
    također nije znanstveno utemeljeno vaginalno pregledavati trudnicu kojoj je puknuo vodenjak, jer TO povećava rizik od infekcije.
    a kod nas se na žalost to radi.

informiraj se i ne daj se zbuniti lokalnom praksom vs. znanstveno utemeljena dobra praksa.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Brunda jel jedan od ova dva doktora o kojima pišeš i dr. K.?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Postoje različita pucanja vodenjaka. Meni je recimo bilo visoko puknuće, curkalo je pomalo, a trudovi krenuli tek 24h kasnije, rodila 36 h od pucanja.

Tak da se možda zato pojavljuju različiti sati.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj bubimira prvotno napisa
    Da.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Da.
    A malo u njegovu obranu, rekao je da je takva praksa, ne i da se on slaže s njom.
    Istina, nije rekao ni da se ne slaže, ali nekako sam stekla dojam da bi se s njim dalo dogovoriti, tj. da odobrava moj način razmišljanja.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam u Vinogradskoj imala VBAC, lezala sam na odjelu 2 tjedna prije poroda i prosla klasicnu indukciju (ricinus, bljak) koja mi je potakla trudove.
    Nazalost bila sam mlada i neinformirana pa sam dozivjela sve moguce nepotrebne intervencije, prokidanje vodenjaka i drip, ali drip su mi dali tek pred kraj (on je i zeznuo stvar).
    Naime kako su mi dali drip tako su krenuli zestoki trudovi na koje tijelo nije bilo spremno i maternica mi nije mogla podnijeti pritisak tako da je porod dovrsen vacumom, cijelu me izrezali jer nisam bila do kraja otvorena, ma uzas :/

Ako ces imati dobre svoje trudove svim silama se bori protiv dripa, moj porod bi bio bajka da nije bilo tog odvratnog dripa jer je od ulaska u box pa do poroda proslo svega 4 sata, sva sreca pa je cijelo vrijeme samnom bila krasna primalja kojoj nazalost nisam saznala ime i bila je divna podrska i pomoc

Naravno nakon poroda su me uspavali jer su morali pregledati savove na meternici sto je povuklo i kuru antibiotika, preventivno jer "ipak su mi prckali po maternici" (rijeci jedne doktorice )
    Za vrijeme trudova najbitnije je da te boli samo dok trud traje, nakon truda nesmije biti nikakvih bolova, mene je izmedju trudova bolio rez i to vecim intezitetom nego za vrijeme truda, tako su i shvatili da nesto ne stima pa sve hitno zavrsili

U svakom slucaju zelim ti puno srece i da porod zavrsi onako kako si sama zelis

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je sa Oliverom počela lagano otjecati plodna voda navečer. Ali zaista pomalo. Ja sam uredno čekala jutro poučena lošim iskustvom rađanja u dežurstvu po noći. Dakle krenula sam u bolnicu iza 8 ujutro nakon što sam Dinu odvela na bris grla i u vrtić. Trudovi su počeli već kroz noć i bili su lagani, voda je otjecala pomalo svaki put kad bi otišla na WC. Kad sam došla u bolnicu i rekla da mi je krenuo porod, tj. da mi je već navečer počela otjecati plodna voda "ljubazna" sestra na prijemu mi je rekla: pa zar vi ne znate da odmah morate u bolnicu kad pukne vodenjak, da vam beba može umrijeti. Ja sam, naravno, bila informirana i znala sam da to nije točno. Već sam bila nekih 4 prsta otvorena iako mi trudovi nisu bili ni jaki ni bolni (to ide u prilog teoriji da prirodni trudovi nisu nikada bolni kao oni pod dripom što sam iskusila kasnije). Rodila sam vaginalno, uz drip, porod je trajao nekih 4 sata.
    Brunda, sretno, i meni je ovo tvoje nekako brzo prošlo.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I moj drugi porod je bio carski, oba u Petrovoj. Vodenjak puknuo visoko, plodna voda je lagano curkala, zatvorena, u bolnici su mi nakon par sati prokinuli vodenjak. Drip mi nisu davali. Carski su mi najavili kao mogućnost, ali samo ako ne bude išlo vaginalno.
    Kronologija (otprilike):
    Curkanje primijetila oko 6 ujutro. U bolnicu sam došla oko 8 (ne bih se toliko žurila, ali muž mi je bio van grada, pa me u bolnicu vozio brat prije nego je išao na posao), vodenjak mi prokinuli oko 11, do 17 su zaključili da se (unatoč po mojoj procjeni tada dosta jakim i pravilnim trudovima) porod sporo odvija, da sam premalo otvorena, i da je manji rizik za mene i bebu da se dovrši carskim nego da mi daju drip i dalje pokšavaju vaginalno. Rodila u 18:05.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Da.
    A malo u njegovu obranu, rekao je da je takva praksa, ne i da se on slaže s njom.
    Istina, nije rekao ni da se ne slaže, ali nekako sam stekla dojam da bi se s njim dalo dogovoriti, tj. da odobrava moj način razmišljanja.
    Ma nije da mu trebaš dati nešto u obranu. Zanimalo me čisto koji je njegov stav tj. saznanje. A to da je otvoren za rasprave je.

Mene je on tako ionako oduševio s nekim svojim stavovima kad sam načela temu o prirodnom porodu i porodnim centrima i tako. Al to je sad već druga tema.

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni je vodenjak pukao 00.30 i zbog neiskustva sam se odmah uputila u bolnicu, nikakvih trudova nisam imala, doktora sam morala cekati (valjda dok su ga probudili) bila sam samo jedan prst otvorena i u 2.30 me poslali u sobu na spavanje od spavanja nista jer sam stalno curila i isla mijenjat ulozak a i dobila sam neke lagane trudove svakih 6min. Ujutro ctg pa pregled (3prsta otvorena), dosla sam u 10 sati u radaonicu. Oko 11 me stavili na drip, sporo se otvaram, davali mi nekave injekcije za opustanje misica (da se pocnem otvarati) 2 puta su mi pojacavali drip da bi konacno u 17sati rodila. Sto znaci skoro 17sati nakon pucanja vodenjaka. A sto se tice vaginalnog pregleda, svaka 2sata su me gledali koliko sam otvorena.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bila sam jučer na pregledu i evo što kaže doktor:
    - ako krene s istjecanjem plodove vode odmah u bolnicu i što prije u ležeći položaj zbog mogućnosti ispadanja pupkovine.
    - ako u roku 2 sata od istjecanja plodove vode ne krenu trudovi velika je vjerojatnost ponovnog carskog reza zbog nemogućnosti ubrzavanja poroda dripom :/

Ima kakvih komentara na ovo?

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nisan iskusila vbac, ali se nadam da mogu makar i malkice pomoc jer san bila tik do njega.

Bila sam jučer na pregledu i evo što kaže doktor:
    - ako krene s istjecanjem plodove vode odmah u bolnicu i što prije u ležeći položaj zbog mogućnosti ispadanja pupkovine.
    ovako je i meni receno. u ovom slucaju san ja vise vjerovala doktorima i krenula u bolnicu sat nakon sta mi je pocela istjecat voda. znaci, voda pocela tec oko 1 ponoci, ja san bila u bolnici oko 2, 2.30

- ako u roku 2 sata od istjecanja plodove vode ne krenu trudovi velika je vjerojatnost ponovnog carskog reza zbog nemogućnosti ubrzavanja poroda dripom :/
    nazalost, u mom slucaju tocno. kako san gore vec napisala, voda pocela tec oko 1, ja neotvorena. trudovi poceli oko 8 ujutro, otvorena 1 prst. oko 11 ujutro su mi stavili gel, otada zestoki trudovi na oko 3 minute, otvorena 3 prsta. otada trudovi sve jaci i sve kraci razmak, jos 2 pregleda, doktor kaze da san otvorena 4 prsta. oko 19 mi govore da cu na carski jer se ne otvaram. i u 20:15 na svijet dolazi nina :D

ja bi ti savjetovala da izbjegnes i drip i gel i sve te medikamente sta ubrzavaju otvaranje. ako ce ic prirodno, onda hoce, a ako nece, ni onda nije kraj svijeta. po meni se nikako ne isplati riskirat pucanje maternice (meni se ovo desilo, rekli su mi da mi je taman rez poceo pucati kada su me otvorili)

na kraju, od sveg srca ti zelim vbac i jedno prelijepo iskustvo kojega san ja lisena. samo hrabro i bez forsiranja!

i jos jedno pitanje, jesu li ti rekli da ces morat par dana ranije doc u bolnicu?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

- ako u roku 2 sata od istjecanja plodove vode ne krenu trudovi velika je vjerojatnost ponovnog carskog reza zbog nemogućnosti ubrzavanja poroda dripom?
    molim te, ajde ga pitaj zašto je potrebno potaknuti trudove ako ne počnu tako brzo nakon pucanja vodenjaka.

tebi vibram za porod po špagici

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ispadanje pupkovine nije povezano s pucanjem vodenjaka. Moze biti povezano s busenjem vodenjaka prerano (jel zvuci poznato?), ali pupkovina ne ispada samo tako. To sluzi za strasenje, jer je ispadanje pupkovine jedna od hitnih situacija u porodu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od svega sto ti je rekao jedino sto je tocno je ovo: U VBAC-u NIKAD NE UBRZAVATI POROD DRIPOM!
    jer raste rizik od pucanja maternice po savu.

ako ide prirodno - super. ako ne ide, radije opet carski.

kao sto veli marta, pupkovina u vecini slucajeva ispada kod nasilnog prokidanja vodenjaka. ako je vodenjak spontano pukao, to se dogadja vrlo, vrlo rijetko.

i naravno da nema veze ako trudovi pocnu tek nekoliko sati nakon pucanja vodenjaka, ali da te utjesim, obicno ipak pocnu. mozes ih potaknuti tako da hodas, cucis, vizualiziras...

ali sve to se nadam da ti nece trebati buduci da porod u relativno malom broju slucajeva pocinje pucanjem vodenjaka, puno cesce prvo dodju spontani trudovi.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ivy, to mi je već prošli put rekao, zato jer u bolnicama prakticiraju da se porod završi 12 sati nakon istjecanja vode.

Ovo za pucanje vodenjaka mi je nekako logično da pukne kada je beba već fiksirana u zdjelicu, a onda ne može tako lako doći ni do ispadanja pupkovine, zar ne?
    Za bušenje vodenjaka mi je jasno zašto je veća šansa za ispadanje pupkovine.

Ustvari, ja si nekako u glavi slažem ono što želim i ne želim.
    Ni u kom slučaju ne želim (i to kanim itekako naglasiti u rodilištu): gel, drip, bilo što za ublažavanje boli, bušenje vodenjaka, konstantni ctg, vakuum.
    Ono što eventualno mogu podnijeti u slučaju da baš ne popucam luđački je epiziotomija ali samo ako stvarno ne ide bez toga.
    Od onoga što sam napisala da nikako ne želim još bih sa prokidanjem vodenjaka u nekoj kasnijoj (predsamiporod) fazi i popustila, ali drip i vakuum ni u ludilu. Radije bih na opet carski nego da mi to rade.

Plan mi je ako porod krene s trudovima (što se iskreno nadam jer me ovo s vodenjakom samo buni i pomalo plaši) maksimalno dugo ostati doma u vertikali (hodanje, skakanje na lopti, kupanje, prigušeno svijetlo ili mrak i muzika). Bolnica mi je na par minuta autom od kuće tako da stvarno nemam potrebe žuriti u klaonicu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivy, to mi je već prošli put rekao, zato jer u bolnicama prakticiraju da se porod završi 12 sati nakon istjecanja vode.

Ovo za pucanje vodenjaka mi je nekako logično da pukne kada je beba već fiksirana u zdjelicu, a onda ne može tako lako doći ni do ispadanja pupkovine, zar ne?
    upravo tako. iz iskustva, primijetila sam da u velikoj vecini potpuno prirodnih poroda vodenjak puca tek neposredno pred izgon, a glavica je toliko duboko u zdjelici da prakticki niti nema vode koja bi izasla. priroda se pobrinula na taj nacin da je dijete maksimalno zasticeno tijekom poroda, jer znamo da je bez vodenjaka i mogucnost infekcije veca, posebno uz vaginalne preglede...

ovo s 12 sati je totalna nebuloza, ali to znas i sama... vani uglavnom cekaju 24 sata prije indukcije, a kamoli da mora cijeli porod biti gotov.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I još jedna glupost po meni, pošto je kod nas uobičajena praksa da je žena pred termin češće na pregledima, već se tada vidi da li je beba fiksirana u zdjelici ili ne. Mislim, meni su sa Svenom, pošto sam rodila 9 dana nakon ODP-a (znam da to nema veze jer je to sve u terminu), pregledi nakon toga bili svaki drugi dan. Svaki put su mi u povijest bolesti pisali u kojem položaju i kako je smješten. Već negdje 15-20 dana pred porod je bio fiksiran u zdjelici.
    Znači, ako i ovaj put bude tako, ne moram u slučaju pucanja vodenjaka juriti u bolnicu (osim naravno, ako je plodova voda mekonijska)?
    Pod juriti mislim na ekspresno tuširanje, uzimanje stvari i odlazak.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    A i ja kažem isto

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

brunda, ja sam rodila oba puta vaginalno, ali imam iskustvo s pucanjem vodenjaka.
    dakle, voda mi je iscurila jako, u 2 mlaza (znači nije se radilo o curkanju)
    prve, najslabije trudove sam dobila tek 9 sati nakon pucanja vodenjaka
    rodila sam 16 sati nakon pucanja vodenjaka
    bez ikakvog dripa, bez ikakvih medicinskih intervencija
    naravno, u varaždinu
    (moj zg ginekolog sa SD-a je poludio kad je čuo da me u varaždinu nisu odmah i pothitno stavili na drip )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •