Pošto se nadam i spremam za VBAC zanima me ima li koja od vas da je nakon carskog rodila vaginalno a da joj je porod počeo pucanjem vodenjaka.
Naime, dva ginekologa s kojima sam bila u kontaktu od kada sam trudna, kada bih spomenula svoju želju za vaginalnim porodom, kao otežavajuću okolnost, tj. kao povećani rizik od ponovnog carskog reza spomenuli su pucanje vodenjaka prije trudova.
Oba su spomenula da je vrijeme koje se tolerira od pucanja vodenjaka do poroda 12 sati na što sam se neugodno iznenadila jer čitajući sam došla do podataka od 24, čak i 48 sati.
Pošto se nakon prvog poroda dovršenog carskim rezom baš i ne prakticira davanje dripa, rečeno mi je da ako trudovi ubrzo nakon otjecanja plodove vode ne krenu, tj. ne budu pravilni i učinkoviti ide na carski.
Zanima me dakle, ima li vas s takvim redoslijedom poroda. Kako je porod protekao, koliko je vremenski trajao od pucanja vodenjaka do rođenja bebe i da li je bilo kakvih (i kojih) medicinskih intervencija.
Naravno, zanima me i gdje ste rodile, da li ste se trebale izboriti za takav porod, šta su vam doktori na porodu savjetovali/željeli napraviti (ili napravili) i sve što nisam pitala a imate mi za reći ili savjetovati![]()