Pročitala sam članak i veći dio teme na forumu o djeci koju je toško odgajati i prepoznala svog Mišeka 100%. Kad bi to bilo samo to. Moj stariji sin ne može niti trenutak bez nečije (čitaj:moje) pažnje. Još kao bebi, nisam mu smjela niti leđa okrenuti na sekundu, a kamoli ga ostaviti jednu minutu u sobi da odem na WC. Do druge godine sam svaku sekundu života kad nije spavao morala biti uz njega ili on uz mene (za nogu). Oko 2. rođendana su ga počeli zanimati Teletubbiesi pa sam imala 15 min mira dnevno. Pomalo mi se činilo da ide nabolje, pootovo kad je mali dorastao do godinu dana pa su se počeli zajedno igrati. Ali sad mi se čini na opet ide nagore. Danas smo ih pokupili u vrtiću (a ja sam sebi obećala malo više strpljenja sa svojim starijim sinom, a manje ignoriranja), pa sam se skoro 2 sata igrala s njima, onda sam išla pripremiti večeru koju će klinci pojesti uz obiteljsko gledanje crtića Ju-hu-hu. Klinci su pojeli, mali se krenuo igrati (on se oduvijek znao sam igrati, došao bi se pomaziti i igrao se dalje)a veliki se legao na pod i krenuo ispuštati kojekakve zvukove, maltretirati maloga, vući nas za noge i sl. A danas je čak bio i dobar dan, dobro je spavao u vrtići i sve je bilo OK. Nema šanse da bi mami i tati dopustio gledanje zadnjih 20 min crtića bez ometanja. Nek se igra kaj nas, nek se mazi s nama, ali ne, to mora biti začinjeno sa neartikuliranim zvukovma snage 200dB. Čak i kad se sam ili s bratom lijepo igra, onog časa kad zazvoni telefon, on se počne derati, ili nam npr. vozi autić po glavi ili nešto slino. Zbog njegovog ponašanja sam se prestala viđati s prijateljima koji nemaju djecu, jer on cijelo vrijeme jaše po meni, a o odlasku nekud gdje nije sve podređeno njemu da ne pričam. Više nemam snage. Ne mogu ignorirati kad mi svim glasom urla na uho, kazne ne pomažu, eventualano se rascendra i počne me moljakati: oprosti mamice, uz veliki šou sa suzama i skrivenim sješkom. Bude dobar 2-3 minute i ispočetka. Što da radim? Ne mogu provoditi dane razmišljajući kako da ga zabavim? Trenutno razmišljam o otvaranju privatnog posla, ali za to treba 12 sati rada dnevno, a ne 6 koliko su oni u vrtiću.
Ima li nade za nas?