Citiraj elin prvotno napisa
bila sam napisala koja je fora sa time da svaki kršćanin može krstiti dijete, ali sada ga nema više na topicu, a možda sam skrenula na neki drugi sličan topic pa sada ne znam na koji - znaju se ponavljati U svakom slučaju, lukava puščica ima pravo da je to u izvanrednim okolnostima. U svakom slučaju, uz rizik da se ponavljam, MM mi je rekao da je to ostalo još iz početaka kršćanstva, ranog srednjeg vijeka, kada crkva nije bila lako dostupna (nije bilo nekada kao danas u svakom zg naselju crkva, nego u krugu 100 i više km crkva, tako da su bili prisiljeni obavljati krštenja na taj način), a to se pravilo nije do danas mijenjalo. Istina, neće ti izdati izvadak iz matice krštenih ako nisu krstili dijete, jer ti ne mogu izdati potvrdu za nešto za što nemaju pojma i što nisu obavili. Ovo da odeš kod drugog svećenika ti neće upaliti jer oni jako paze da se ide po crkvi nadležnoj po mjestu stanovanja - očito su se i oni birokratizirali ali ako neće krstiti dijete biskup je odgovor.
Da, znam za to (religije me općenito zanimaju premda se nisam ni jednoj priključila). Bit je u tome da je nekad smrtnost djece bila puno veća i ako je bilo upitno hoće li dijete preživjeti odmah bi ga krstili, babica ili tko se već tamo našao, kako ne bi nekršteno umrlo.
Ima i ona knjiga "Kroz pustinju i prašumu" gdje mali Poljak naiđe na puno urođenika koji imaju bolest spavanja i on ih sve polijeva vodom i krsti prije nego umru dok su oni u nesvjesti
A znači, moram ići baš u crkvu gdje mi je mjesto boravka? Mislila sam to obaviti u crkvi gdje je župa moje potencijalne kume, tamo je neki mladi svećenik pa sam se nadala da ću s njim imati manje problema.