Da, lako je govoriti kad je dijete zdravo, ali mi koji smo protiv vitaminskih pripravaka nekako smo i došle do toga da su djeca zdrava.
U jednoj naranči ima više nego dovoljno vitamina c za cijeli dan, a i u drugom kiselkastom voću, tako da raspitivati se o vitaminu c meni zvuči stvarno malo čudno.
Vitamina b djeca i tako dobivaju sasvim dovoljno a nekad i previše, a upravo je taj vitamin često najzastupljeniji u vitaminskim pripravcima.
U borbi protiv infekcija ključno je željezo i vitamin c. Dakle, dovoljan unos dobro obrađenog mesa sisavaca u kombinaciji s kiselkastom hranom (ujesen i zimi). Ako je dijete boležljivije kontrolirati željezo (ja bih jedino za željezo mogla opravdati neki sirup jer je to teško nadoknaditi ako je razina željeza stvarno mala).
Preispitati prehrambene navike i informirati se o namirnicama a ne o vitaminskim pripravcima.
Osim toga, ne možete očekivati da dijete baš nikad ne bude bolesno: pokupiti virozu jednom-dvaput godišnje nije znak da treba kupovati sintetičke vitamine. A i da biste znali što kupiti od te silne ponude, morale biste znati što točno djetetu fali, a ne ovako naslijepo: možda je bolje ovo, a možda ono, imam dojam da fali ovo ili da fali ono.