Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: OLIGO / THERATO i slicne spermije

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno OLIGO / THERATO i slicne spermije

Unaprijed isprika, friski sam u ovome tako da me cisto zanima sto je sto

Konkre(ten)tno

napravio sam "na parove razbrojs" spermiogram proslog ljeta i dijagnoza je glasila OLIGO....

jucerasnji ponovljeni nalaz ima za rezultat THERATOZOOSPERMIA ... o cemu se tu radi

koje podatke s nalaza treba uzimati kao "bitne" i naravno ako nije problem neke referentne vrijednosti (dakle koje vrijednosti se smaraju normalnim)

Hvala

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Oligo=smanjena koncentracija spermija u ejakulatu (<20mil./mL)
    Therato=loša morfologija (<30% normalnih oblika)
    Astheno=smanjena pokretljivost (<40% progresivno pokretnih)

Inače, na nalazu bi ti trebale pisati referentne vrijednosti laboratorija.

Ovo je ukratko, a za više info vidi ove linkove:
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=49808
    http://www.plivazdravlje.hr/?section...id=3730&show=1

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno dio jucerasnjeg nalaza

Grade A motility 18%
    Grade B 22%
    Grade C 8%
    Grade D 52%

Velocity (micron/s) MEAN SD MEDIAN S:E.M.
    Linear Vel. 53,1 88,8 20,8 19,9
    Linearity indx. 96,0 104,2 97,4 23,3

ph 7,9 (kaze da treba biti 7,2)
    Morphology 27% (30 je neka orjentacijska vrijednost)
    Vitality 69% (kaze da treba biti >75)

jel to bolje obzirom da je prosla bila OLIGO .... ili ?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Helou, Bambucha Muzu - od svih tih brojčica je jedino bitno što vam dolje na nalazu piše (uglavnom piše - za koji MPO postupak ste - medininski potpomognuta oplodnja)? Jel' piše za AIH (inseminaciju) ili IVF ("umjetna") ili IVF-ICSI ("umjetna" uz mikroinjekciju)? BTW, od nekih čajeva, preparatića itd. uglavnom nema neke koristi, spermiogrami znaju varirat npr. ako si imao u prošla 2 mjeseca temperaturu preko 38 onda ti je ovo nereprezentativno jer je temperatura killer za spermiće. Kod mog muža je sve to variralo - od normozo, do oligo, terato itd. Ovisi sve što dolje piše, nemojte puno gubit vrijeme na popravljanje sperme, kad vam odgovarajuća metoda MPO-a može peace of cake riješit problem, bitno je jedino da nije azospermija (nema spermića u ejakulatu). Mislim - ako ćete pit antioksidanse - l arginin, bioastin ili kako se to već zove, nemoj više od 3 mjeseca jer ti može dignit bezveze jetrene probe. Jedino smisleno ti je nosit bokserice i to ti je to. Nemoj samo na operacije varikokele (kao proširena žilica u testisima grije testise itd.), to ti niko više u svijetu ne preporuča u svrhu plodnosti, a full size je operacija s dugim oporavkom - pomaže u minimalnom broju slučajeve i bezveze par gubi na to vrijeme. Moj muž to bezveze operiravao - nikakvih poboljšanja, samo nam otišlo 6 mjseci na to, a u Mariboru nam se na to smijalo kao to više vani niko ne radi - kod nas se zna radit pa se nemojte upecat na to. Nemoj niti sad u neke analize sperme koje će trajat pola godine (doduše, ako se javite na Vuk Vrhovac, ne gine ti spermiogram i androloška obrada od mjesec i pol, ali bolje i to nego višemjeseci se s time zezat). Muška neplodnost se u pravilu ne liječi, nego zaobilzai (stav svjetskih centara) - bitno je pogodit koji je postpuak za vas i krenut. Sretno!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: dio jucerasnjeg nalaza

Citiraj Bamboocha Muz prvotno napisa
    Grade A motility 18%
    Grade B 22%
    Grade C 8%
    Grade D 52%

Velocity (micron/s) MEAN SD MEDIAN S:E.M.
    Linear Vel. 53,1 88,8 20,8 19,9
    Linearity indx. 96,0 104,2 97,4 23,3

ph 7,9 (kaze da treba biti 7,2)
    Morphology 27% (30 je neka orjentacijska vrijednost)
    Vitality 69% (kaze da treba biti >75)

jel to bolje obzirom da je prosla bila OLIGO .... ili ?
    za reci bilo sta pametno presudna je info koju nam nisi dao: koncentracija i ukupan broj.
    jer oni mogu biti nesto sporiji, ali ako ih je 17% brzih od 200 mil/ml ili 17% od 20 mil/ml nije isto, zar ne

bitno je da nije vise oligo, ali opet - ne znam koliko je sad dobar nalaz ako nemam tacnu cifru

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nista od navedenog ne nalazim na nalazu...(btw. Petrova je nalaz)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo ti tablice normalnih vrijednosti - nije ti jedna dijagnoza gora od druge nego sve ovisi o stupnjevima. Razumijem emotivnu potrebu proučavanja - jel' sad bolje nego prije itd - ali, realno gledano, sve ti je to na kraju nebitno - bitno je javit se doktoru nek' kaže za koji ste postupak, pogotovo ako ti je ženski dio para preko 32, a naročito preko 35. Na kraju ti se uvijek pokaže da je veći izazov istimulirat pravilno ženu nego izvuć' tih par spermića potrebnih za oplodit jajne stanice:

S Pliva zdravlja:
    http://www.plivazdravlje.hr/?section...0&cat=_&show=1

S Rode, ako čitaš eng:

http://www.fertility-docs.com/sperm_eval.phtml

http://www.lasvegasfertility.net/sa.html#Sperm

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nista od navedenog ne nalazim na nalazu...(btw. Petrova je nalaz)
    Vidi dolje, dolje, dolje, na dnu - obično piše ispod dijagnoze - indiciran AIH, indiciran IVF, indiciran ICSI.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Concentration 20,99 mill/mL
    Spermcount 22,07 mill

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ispravak Spermcount je 44,07 mill

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ina ne pise nista....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jel' ti Suchanek u potpisu - onda pogledaj malo više Comment: Dijagnoza i onda ispod toga opisno piše nešto u stilu "fertilnost smanjena" ili "fertilnost dosta smanjena" ili "fertilnost dobra" i nakon toga rečenica "Od MPO indiciran ____" (što već). MM je uglavnom sa svim tim dijagnozama - terato, oligoasteno, asteno imao indiciran AIH, a opet završismo na IVF-u, i to na IVF-ICSIju. Neplodnost para ne ovisi samo o muškom dijelu, jedino se muški dio najlkaše testira, ženski je teže uhvatit neku dijagnozu, a ima i idiopatija - mi, više manje, i ništkorist nam nije bilo dubit nad spermiogramima nego krenut u akciju i vidjet što za nas pali. Da izanalizira sve muškarce, kladim se da bi barem svakom 5-tome nešto našlo, ali nikad ne znaš u kom grmu čuči zec jer je zapetljano sve to - dinamika para, muškoga je najlakše izanalizirat.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne bih da te bediram, ali pogledaj datum kad sam se pridruzila forumu i potpis - razlikuje "nas" nekih 2-3 mil. spermija po ml.

Znaci - ponoviti eventualno nalaz za 3 mj i put pod noge kod nekog dobrog reproduktivca, ja bih rekla da je to nalaz za pokusati koju inseminaciju ako je kod supruge sve u redu - hormoni, prohodnost jajovoda.

i sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

idiopataija - nepoznat uzrok.

Ništa se ne bediraj, krenite u akciju - a to znači odite do doktora da vas referira dalje - go, bambucha, go, doctor action, baby!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

MPO - medicinski potpomognuta oplodnja - ako se ne snalaziš u tom pregrštu kratica.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala

ma cisto i idemo tom logikom...prvo smo mene checkirali...a sad idemo dalje...

ina glede ovog sto ti kazes da vidim fakat nista ne pise

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    MPO - medicinski potpomognuta oplodnja - ako se ne snalaziš u tom pregrštu kratica.
    pogledah rjecnik na forumu pa se konzultiram sada tamo

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hvala

ma cisto i idemo tom logikom...prvo smo mene checkirali...a sad idemo dalje...

ina glede ovog sto ti kazes da vidim fakat nista ne pise
    super vam je taktika - i super je to sto govori da ste oboje jednako angazovani, svaka cast.
    nego, ozbiljno, kad se utvrdi takav subfertilitet, ne treba gubiti vrijeme, otidjite na Sveti Duh ili Vuk Vrhovec (ako ste iz Zg), pa nastavak pretraga nek vam radi iskusni reproduktivni ginekolog.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

[quote="ina33"]Jel' ti Suchanek u potpisu -

ne u potpisu je Sasa Kralik Oguic

procitah sve i nema naznaka o tome sto je pjesnik htio reci

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Možda i ne piše, onda nemaš druge nego otvaraj ove linkove pa uspoređuj koliko je aberacija od normale. Ili guglaj "Normalne vrijednosti spermiograma", iskočit će ti nešto. Ali, na kraju moraš doć' do MPO-ovca - znaš koji su - Sv. Duh, Vuk Vrhovec, Petrova, ili privatnici - IVF Poliklinika ili Pol. Vili - ako ste u ZG-u, ako ste u Rijeci - KB Rijeka, ako ste u Osijeku - KB Osijek, ako ste u Splitu - zasad samo privatnici - CITO - i oni će ti reći koliko to aberira i zašto je - za inseminaciju il' IVF. Sretno i ne bediraj se! Meni su bile dobre jajne stanice, mužu dobri spermići, pa opet se međusobno nismo plodili (možda neka antitijela, možda neka imunologija koju današnja medicina ne kuži), nego je trebao taj najagresivniji tretman unatoč njegovom relativno "pristojnom" spermiogramu - taj IVF-ICSI postupak. Sretno i stay cool, a vidim već po nicku da ćeš bit kuler, Bambucha Muzu!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo sam našla jedan muževljevov normozo s Petrove, ali davno to bijaše - 2000.

concentration mill/ml - 42,5 (na ovima oko 20 mill je bila neka od dijagnoza)
    grade a motility - 29 mill/ml
    grade b motility - 12 mill/ml
    grade c motility 8 mill/ml
    grade d motility 21 mill /ml
    velocity 68,5
    linear velocity 33.4
    linearity index 54.3%
    volumen (ml) 5.0
    ph 7.8
    viskosnozst - normal
    izgled - normal
    morfologija (posto normalnih) 30%
    laukociti : 0

Suchanek u potpisu, na tima od Petrove iz 2000-te - a varijacije su bile sthenozoospermija, normoospermija, teratozoospermija - ne piše što je indicirano od postupaka. Varikokelu operirao u 2001. - skroz nepotrebno. Moja poruka ti je - krenite dalje, a nek' vam neko stručan protumači za koji postupak je spermiogram i ne bediraj se.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala svima na linkovima....

posebno ovim ne domicilnim....brzim preletom sam vec uocio neke detalje na koje naravno nasa ekipa u Petrovoj i ne skrene pozornost...

tipa CASA i nije bas tako pametna te ju treba uzeti s rezervom (u odredjenom broju slucajeva) ipak komp je pametan toliko koliko je pametan onaj tko ga je programirao...

milivoj73 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

alo drugar 8)
    samo da potpišem inu od a do ž... žena prošla sve sa mužem pa zna.....ja sam izgubio oko godine po raznim pretragama i nema tu neke pomoći...ako ima koji milionček to je to...biolog to fino izdvoji i bavi se sa ženom...zavisno o postupku...nemojte gubiti vrijeme i živce na tebe...ne vrijedi...idite do MPOvca i neka vas dalje vodi...pozdrav suborac i sretno

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Btw Bamboocha Muz meni se cini da sadašnji spermiogram uopće nije loš, koncentracija i pokretljivost su granični jedino je morfologija malo lošija (27 vs. 30).

Sad je dakle red na supruzi da se pregleda, ako je samo do spermiograma ja bih rekla da ćete krenuti s AIH (a možda vam propišu prije toga i ciljane odnose, ovisi koliko vam je godina i koliko dugo već pokušavate).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Još jedna za Bamboochu - tvoje godine su maltene nevažne jer muška plodnost s godinama ne propada tako dramtično kao ženska - možeš bit i dečko u 50-tima, ali za ženski dio para vrijeme tik-taka fakat nemilosrdno, tako da ako je njoj 32, požurite priču, ako je njoj 35 - onda Speedy Gonzales i "manite se" ćoranja nad spermiogramima. Ključno ti je uhvatit ženino dobro ovarijsko vrijeme, a onih par dobitnih momaka će se kod tebe ovom ili onom metodom naći - niti ne sumnjam u to.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Bamboocha Muz - baš mi je drago čut da si tako poduzetan... Ako si ti već ponavljao spermiogram, pretpostavljam da je i TŽ radila neke pretrage, pa znate di ste otprilike. Spermiogram ti je puno bolji nego je naš ikad bio... Prijavite se u neku MPO kliniku....ako ćete u državnu - dugi su redovi čekanja...
    U svakom slučaju, želim Vam što manje čekanja i bebača što prije.
    Sretno

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

MŽ odnosno Bamboocha zena 39
    Bamboocha muz 33

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

MŽ odnosno Bamboocha zena 39
    Bamboocha muz 33
    Onda istog trena prestajte proučavat spermiograme - zbog Bamboocha žene ionako ćete vjerojatno relativno brzo dospjeti na IVF i to morate maksimalno ubrzat (dolazak doktoru itd.). Znate referentna mjesta gdje se radi MPO i krenite, a ti, Bamboocha Mužu, svakom dr.-u - urologu, andrologu, ko bi malo dulje po tebi čačkao reci za godine ženskog dijela para. Sretno - udrite u akciju i samo hrabro i nedajte da tebe proučavaju predugo, ženske godine su kod vas kritične.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •