Mi smo imali sličnu priču. Mom starijem je isto Prospan bio ok, a mlađem nije pomagao, ali on ima alergijsku astmu. Također je pomagao sljezov sirup (Zagrebačke ljekarne) i islandski lišaj, isto njihov.
Davala sam mu kuhani luk, povrtnicu, kruh i mast... ni sama ne znam što nisam, domaći sirup od lovora, ali s promjenjivim uspjehom. Konačno se stvar dovela pod kontrolu kad su mu na Srebrnjaku ustanovili alergije i kad je dobio odgovarajuću trajnu terapiju, ali takve probleme ipak ima manji broj djece.
Kod malih je problem to što se ne znaju iskašljati.
Davnih dana pedijatrica me savjetovala što činiti - najbolje mi se pokazalo lupkanje po leđima da se odlijepi sluz.
Staviš dijete u položaj da mu je glava na nižoj razini od guze (bebu se položi potrbuške na koljena, a većoj djeci se ugura jastuk ispod križa, tako da su usta niže od struka, tj. da gravitacija pomogne izlasku sluzi iz pluća).
U tom položaju treba ih lagano lupkati poluotvorenom šakom (evo slike: http://www.uchicagokidshospital.org/...ng/percussion/ )
i ide se od struka prema lopaticama ritmičkim pokretima odgovarajućom frekvencijom, štajaznam 2-3 udarca u sekundi.
Vrlo često će se nakon par minuta sluz odlijepiti, pa djeca znaju jako zasliniti, čak i povratiti, ali to je super jer se oslobode šlajma i mogu bolje disati + spavati po noći. Pod glavu je zato dobro metnuti ručnik, da ne treba juriti u kupaonicu ako se to dogodi. Ja sam znala donijeti lavor da ga imam pri ruci.
Moji dečki čak i danas znaju tražiti da ih lupkam ako se ne mogu iskašljati. Može se lupkati ne samo po leđima nego i bočno, po rebrima.

Odgovori s citatom