Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: zbog čega dolazi do novorođenačke žutice?

Početno zbog čega dolazi do novorođenačke žutice?

možda pitanje ne spada tu,ali to će moderatori prebacit :wink:

jel netko zna zbog čega dolazi do novorođenačke žutice??
    ja znam da je to povećanje bilirubina u jetrenim nalazima i da se otkriva pomoću krvnog testa, i da nije opasna...(mislim, životno)
    ali zbog čega dolazi do nje i dal i se to može nekako spriječiti????

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Žutica dolazi zbog nezrelosti bebine jetre koja nije u stanju razgraditi eritrocite.
    Mislim da se spriječiti ne može nikako.

Baš je jedna curica u susjedstvu imala žuticu skoro 2 mjeseca i tri put se vraćala u bolnicu na fototerapiju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo sto sam ja nasla:

Jaku zuticu ima 5-7% novorodjene djece, zbog cega i mama i dijete ostaju u rodilistu jos koji dan. Uzrok novorodjenacke zutice je nezrela jetra, pa nedonosena djeca imaju jacu zuticu koja traje i do dva tjedna. Tek kada djetetova jetra "proradi", zutica nestane, sto se obicno dogadja oko 14. dana zivota. Jacu zuticu imaju djeca s nizom APGAR ocjenom i bolesna djeca. Djeca koja lose sisu, tj. slabo jedu takoer ce imati jacu zuticu. Ponekad majcina krvna grupa 0, ako je dijete krvne grupe A ili B uzrokuje jacu zuticu (to sam recimo ja ). Negativni Rh-faktor majke danas vise nije opasan jer ce, ako treba, rodilja nakon poroaja odmah dobiti injekciju koja stiti od Rh imunizacije.

Lijecenje zutice:
    U bolnici se svakog dana prati vrijednost bilirubina u krvi ako dijete ima zuticu. Jaka zutica s visokim bilirubinom lijeci se infuzijom i/ili fototerapijom; golo se dijete obasjava posebnom svjetloscu koja smanjuje zuticu. Ako je bilirubin vrlo visok, pomoci ce samo izmjena djetetove krvi. Tek kada je vrijednost bilirubina niska, a zutica slabija, jetra je "proradila", pa dijete i mama mogu kuci. Dobro je da i kod kuce dijete bude na svjetlosti, uz prozor, jer i dnevna svjetlost lijeci zuticu.

Jacu zuticu imaju:
    1. prerano rodjena djeca,
    2. djeca s nizom Apgar ocjenom,
    3. bolesna novorodjencad,
    4. novorodjencad koja slabo jede.

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...ali i ne treba biti tako

ege roden sa 4200g, App 10/10, zbog zutice smo ostali 10 dana u rodilistu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno ima još nekih faktora koji na to utječu,
    Luka se također rodio sa normalnom težinom (3020, znači ne baš ko ege :wink: ), apgar 10/10, rođen sa 38. tjedana (kažu da je to normalno, od 38 do 42).

Negdje sam pročital (stvarno ne znam gdje) da i nasljeđe ima ulogu. Npr. ako je prvo dijete imalo žuticu, vjerojatno će i drugo. Nemam pojma jel to istina.

Početno

Citiraj Oriana prvotno napisa
    Negdje sam pročital (stvarno ne znam gdje) da i nasljeđe ima ulogu. Npr. ako je prvo dijete imalo žuticu, vjerojatno će i drugo. Nemam pojma jel to istina.

to je uglavnom istina.. meni su imale sve tri žuticu, ali sam ja sa matijom četvrti dan ipak išla doma(na svoju odgovornost) jer je bila sredina 6. mjeseca i paklena vrućina..
    pretpostavljam da će i ova beba imati žuticu, a ja bi tako rado već drugi dan išla doma..........mrzim bolnice!!!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isto tako, jedan od razloga je nekompatibilnost roditeljskih jrvnih grupa, npr. kad je jedan Rh(-) a drugi Rh(+) pa postoje vece sanse da dijete dobije zuticu...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zanima me postoji li mogucnost otici s djetetom ranije doma, pa nositi svaki dan u bolnicu na terapiju, ako je osim zutice s djetetom sve u redu?

Početno

ja mislim da ta mogućnost ne postoji jer ako ideš sa bebom ranije doma a ima žuticu moraš potpisati da idete na tvoju odgovornost.....

Početno

Moja je nastarija kci imala laganu zuticu,nije imala nikakvu terapiju i pustena je kuci sa preporukom da bude na suncu i zraku.Nitko od ostale djece nije imao,mada je srednja imala sve predispozicije za to.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ponekad majcina krvna grupa 0, ako je dijete krvne grupe A ili B uzrokuje jacu zuticu (to sam recimo ja ).
    To smo mi, uz to još i suprotni rh faktori: ja - Matej +.
    Ja bih samo dodala da mame čija djeca imaju žuticu trebaju puno više nuditi djetetu dojku, ne dopustiti preduga spavanja jer žutica jako izmuči dijete i ono slabije siše i pospano je, pa mogu doći problemi s količinom mlijeka. To se nama bilo dogodilo, nije još bilo SOS telefona, a u bolnici, dakako, nikakvih informacija nismo dobili.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Do novorođenačke žutice dolazi iz nekoliko razloga koji su vezani uz fiziologiju novorođenčeta. Jedan je razlog taj što je jetra još nezrela tj. relativno je smanjena aktivnost jednog jetrenog enzima koji bilirubin prevodi u oblik koji se može odstraniti mokraćom. Obasjavanje kože djeteta radi se upravo zbog toga da se jedna vrsta bilirubina koja se ne može otopiti u vodi i odstraniti mokraćom prevede u onaj koji može.
    Osim nezrelosti jetre fiziološkoj žutici pridonosi i povećan volumen eritrocita u organizmu novorođenčeta, kraćeg životnog vijeka tih eritrocita. A bilirubin velikim dijelom nastaje iz raspadnutih eritrocita. Sve je to normalno, radi se o prilagodbi djeteta na nešto nižu količinu kisika u krvi dok je u majčinoj utrobi. Kad se rodi stvari se promjene. Uglavnom, u rodilištu kontroliraju razinu bilirubina svakodnevno, nema mjesta za brigu, samo za strpljenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Klia,u potpunosti se slažem s tobom što se tiče dojenja za vrijeme žutice!
    Nije mi logično zašto nam ne daju djecu na prsa dok imaju žuticu ako već znaju da je to najbolje i najzdravije za dijete!
    Moja Dora je bila 3 dana pod infuzijom i fototerapijom i kada sam pitala sestru zašto nam bebice ne daju na prsa pričala je kako nisu sterilni uvjeti.Na to sam pitala o kakvoj je sterilnosti riječ kada je ona upravo došla iz bolničkog hodnika kao i ja,raznoslia je bebe po sobama i bila u doticaju sa mamama i upravo je ušla bez ikakvog presvlačenja među naše "žute" bebe! :? Nije imala odgovora jer i ona ima svoje mišljenje,ali posao je posao.
    Meni je strašno bilo što nakon 9 mjeseci konačno dočekam svoje zlato,imam je 2 dana i rez-nedaju ti je 3 dana!Meni je to bila živa jeza!!!
    Mislim da bi se trebalo poraditi na tome da se bebe ipak dobivaju na prsa i pod žuticom!Pa makar i jednom dnevno!
    I još nešto,zašto mlijeko koje izdajamo ne daju našoj djeci?Pa zar ono nije najzdravije?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvar je u internoj organizaciji rodilista.

u puli i djeca sa zuticom majke mogu dojiti. sestre ih donose, cesto i bez nekog unaprijed rasporeda, kad zaplacu (bar po danu, za noc ne garantiram)

inace je u puli 24 satni rooming-in.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Litala,pa to je divno!
    Ne kužim zašto i ovdje tako ne rade!Ne mogu reći da im je to komplicirano jer koliko im vremena treba da naprave bočicu za naše bebe!A uz to,to je početak nadohrane!Da ne pričam o mukama koje proživljavamo dok se opet naučumo dojiti!
    Trebalo bi poraditi da i u Zgb-u dođemo na pulsku organizaciju!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •