Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Istrazivanja-cijepljenje protiv gripe

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Istrazivanja-cijepljenje protiv gripe

Eto zanimljivog clancica sa Iskonovog portala. Mozda pomogne kod odluke o cijepljenju protiv gripe

Nema dokaza da cijepljenje djece mlađe od dvije godine smanjuje broj smrtnih slučajeva ili komplikacija, objavili su znanstvenici.

Oni su pregledali 25 studija koje se bave utjecajem cjepiva na smanjivanje broja slučajeva gripe i njezinih simptoma u djece do 16 godina.

U Sjedinjenim Državama i Kanadi djeca mlađa od dvije godine cijepe se protiv gripe.

"Nismo našli dokaze u prilog imunizaciji veoma male djece", rekao je dr. Tom Jefferson iz rimskoga ogranka Cochrane Vaccines, ustanove u sklopu međunarodne organizacije Cochrane koja vrednuje medicinska istraživanja.

"Nismo našli uvjerljive podatke da cijepljenje smanjuje smrtnost, hospitalizaciju, teške komplikacije ili širenje gripe u zajednici", dodao je u izvještaju koji je objavio medicinski časopis Lancet.

Akcije cijepljenja protiv gripe obično su ciljane na populaciju iznad 65 godina. Američke i kanadske zdravstvene vlasti preporučuju cijepljenje i djece od 6 do 23 mjeseca.

Prošle je godine američka Pedijatrijska akademija na temelju podataka Centra za prevenciju bolesti ažurirala smjernice i priopćila da djecu mlađu od dvije godine treba rutinski cijepiti.

"U djece mlađe od dvije godine rezultati cijepljenja ne razlikuju se od placeba", kaže Jefferson, ali dodaje da nema znakova da je cjepivo naštetilo djeci ili pružilo razlog za strah da nije sigurno.

U istome stručnom tekstu Jefferson i njegovi kolege kažu kako je u usporedbi s placebom cjepivo od oslabljenoga virusa razmjerno djelotvorno u djece starije od dvije godine, osobito ako se daju dvije doze.

Hina
    25.02.2005.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...a da se potrude, našli bi takvih cjepiva još. Moj favorit (za odstrijel) je cjepivo "protiv krpelja" (nakon pustih cijepljenja i docjepljivanja "drži" jednu sezonu :shock, negdje na drugom mjestu je tetanus, a koliko mi je poznato, polio je na rubu iščezavanja u svijetu i čeka se samo WHO preporuka da se i s time prestane.

Recimo tetanus: radi se o gljivici koja prirodno obitava u konjskoj kakici, a razmnožava se isključivo u anaerobnim uvjetima. Dakle, za "dobiti" tetanus potrebno je doslovno se propiknuti čavlom na kojem se nalaze spore te gljivice (a za to su potrebni konji), potrebno je ranu potpuno zanemariti i dopustiti da se zatvori kako bi nastali anaerobni uvjeti potrebni za razmnožavanje. Kolika je ono vjerojatnost stvarne potrebe za ovakvim cjepivom? OK, ako netko krene na jahanje... moglo bi mu se preporučiti i cijepljenje. A inače :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorry sto upadam na temu o gripi. Davore daj pliz ako imas koji detalj za ovo fsme cijepivo protiv krpelja. Mi smo se cijepili prosle godine jer sam ja doslovno imala fobiju od odlazaka u parkove itd. Sad bi kao trebali obnoviti u aprilu, ali nisam nacisto sta da radim. Nije nam obavezno, ali navodno krpelji pokrivaju dobar dio ovog teritorija na kojem se nalazi Bec. Znam da je sansa da ti se dovuce jedan zarazeni krpelj skoro pa nikakva, ali svejedno uvijek strepim, barem podsvjesno.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Znam da se u Austriji puno više pažnje posvećuje krpeljima nego ovdje, iako ih isto tako imamo podosta. Znam isto da se po Austriji može kupiti i nekakve posebne pincete za čupanje krpelja (drvene ili tako nekako).
    Obzirom na silna docjepljivanja i visoku cijenu cjepiva, nisam siguran da bi se itko bez profesionalne potrebe (lugari, izviđački instruktori, drvosječe) ili velike fobije trebao cijepiti.
    Repelent protiv insekata je uglavnom OK. "Testirao" sam off u pravoj pravcatoj nepalskoj džungli na večer pod upaljenom rasvjetom i bio je OK. (...a tamo su picajzle velike kao žohari )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Sjedinjenim Državama i Kanadi djeca mlađa od dvije godine cijepe se protiv gripe.
    Preporuka je od 6-23 mjeseca da se sva djeca cjepe. Ali samo preporuka znaci nije obavezno. Ja svoju nisam cjepila. Da li cu druge godine ne znam ali mislim da Noah da jer postoji mogucnost kod njega alergijske astme pa je pod vecim rizikom.

Annabel nije cijepljena i dobila je gripu. U njenom razredu su dva malca koja su cjepljena i dobila su gripu. U Torontu u proteklih mjesec dana su zabiljezeni 10 slucajeva smrti radi gripe jer doslovice hara ali sve stariji ljudi.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Preporuka je od 6-23 mjeseca da se sva djeca cjepe. Ali samo preporuka znaci nije obavezno. Ja svoju nisam cjepila. Da li cu druge godine ne znam ali mislim da Noah da jer postoji mogucnost kod njega alergijske astme pa je pod vecim rizikom.

Annabel nije cijepljena i dobila je gripu. U njenom razredu su dva malca koja su cjepljena i dobila su gripu. U Torontu u proteklih mjesec dana su zabiljezeni 10 slucajeva smrti radi gripe jer doslovice hara ali sve stariji ljudi.
    Necu tvrditi jer se na zalost ne sjecam odakle mi ta informacija ali koliko znam punila u cjepivima (naravno ovisi koje punilo) mogu biti okidac za astmu odnosno pojacati je. Sigurno sam citao ali gdje :? Provjeri malo sta se zna o tome prije nego sto ga cijepis..

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jooooj što me poteglo za jezik
    Pretražio sam razne izvore o cijepljenju protiv gripe po cijelom svijetu i zajedničko im je: potencijalnu korist (koje nema) daleko premašuju potencijalne komplikacije. U komplikacije spada recimo GBS. Koliko vas uopće zna što je to GBS? Nitko? Toliko o informiranom izboru.
    Ostali problemi vezani su uz unos stranih bjelančevina (iz jaja), formaldehida, aluminija i žive.

Idem malo proširiti popis naročito mljac cjepiva: Hepatitis B. Dakle, zaraziti se može pomoću krvi ili seksa. U dojenačkoj dobi mi to nekako nije spojivo. Obzirom da je veći broj klinaca s dijabetesom izazvanim ovim cjepivom nego ukupan broj potencijalno spriječenih zaraza (koje se za razliku od dijabetesa mogu liječiti) mislim da je računica jasna. Uzgred, u mladosti je dijabetes drugi (nakon ozljeda) uzrok gubitka vida, a dokazano skraćuje životni vijek za 10-15 godina, a život s dijabetesom je naporan i skup.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Jooooj što me poteglo za jezik
    Pretražio sam razne izvore o cijepljenju protiv gripe po cijelom svijetu i zajedničko im je: potencijalnu korist (koje nema) daleko premašuju potencijalne komplikacije. U komplikacije spada recimo GBS. Koliko vas uopće zna što je to GBS? Nitko? Toliko o informiranom izboru.
    Ostali problemi vezani su uz unos stranih bjelančevina (iz jaja), formaldehida, aluminija i žive.

Idem malo proširiti popis naročito mljac cjepiva: Hepatitis B. Dakle, zaraziti se može pomoću krvi ili seksa. U dojenačkoj dobi mi to nekako nije spojivo. Obzirom da je veći broj klinaca s dijabetesom izazvanim ovim cjepivom nego ukupan broj potencijalno spriječenih zaraza (koje se za razliku od dijabetesa mogu liječiti) mislim da je računica jasna. Uzgred, u mladosti je dijabetes drugi (nakon ozljeda) uzrok gubitka vida, a dokazano skraćuje životni vijek za 10-15 godina, a život s dijabetesom je naporan i skup.
    Citamo, citamo, citamo, pitamo, pitamo, pitamo, pa razmisljamo, razmisljamo, razmisljamo i sve se vise mrstimo pri pogledu na plan cijepljenja...
    Postoji tu jedna, cesto spominjana druga (moralna) strana price a to je, da li bi sve te bolesti bile iskorijenjene da su svi odbijali cijepljenje ali gledajuci kroz povijest, broj oboljelih je naglo krenuo prema dolje prije uvodjenja cjepiva, s povecanjem standarda i nekih navika a samim time i higijene i td. Cjepiva su dosla kada je ta linija vec bila dobrano u silaznoj putanji tako da je tesko tvrditi da cu cjepiva ta koja su okrenula stvar...
    Drz se Davore, we are on your side

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

točno je to što kaže Mamaitata, ali kako ću sada, kada već dosta znam o sastavima cjepiva, ravnodušno odvesti maxa na cijepljenje. nema šanse! ne kažem da ne treba cijepiti uopće, ali treba napraviti selekciju: potrebno i nepotrebno. smatram da je potpuno nepotrebno cijepiti dijete Engerixom. pa neće se valjda zaraziti sexom? ionako se docijepljuju kao tinejđeri, to je već opravdano, mada cijepivo smrdi na kolometre.
    nadam se da će dok max bude srednjoškolac, smućkati nešto bolje od Engerixa.
    Davoru svaka čast što nas informira o tome. inače je tema dosta škakljiva, ne znam zašto se većina pedijatara ograđuje od savjetovanja, pa čak i od pružanja bilo kakvog izbora.
    davore, znam da imaš još materijala za nas protivnike cijepljenja. podijeli svoje znanje i iskustvo sa nama, pliz,pliz,pliz

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja vam mogu reći da se sjećam kako se moj tata (prije 30 tak godina) mrštio na ideju ljetnog odlaska na bazen zbog polia (bila sam cijepljena, naravno, ali onda je polia još bilo).
    Osobno se svake godine (osim kad sam bila trudna, jer su naši ginići protiv toga, a vani su trudnice na prioritetnoj listi za cijepljenje) cijepim protiv gripe. Nekad obolim, nekad ne. Ali bilo bi mi jako gadno da mi djeca dobe gripu od mene jer se nisam cijepila. Nema garancija (bar kod gripe) ali bar se smanjuje vjerojatnost.
    Iako sam zdravstveni radnik nekako me zaobišlo cijepljenje protiv HBV-a, a iskustva poznatih su raznolika. Jedno od njih je i to da mnogi ljudi ne razviju dovoljni titar antitijela pa nikakve koristi od toga. A možda je bilo štete zbog drugih komponenti cjepiva.
    Davore, da li se zna što u HBV cjepivu izaziva dijabetes?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne bih ulazio u bilo kakva obrazlaganja što kako i zašto, jer to ionako nije moja struka. Statistički podaci su mi uglavnom sasvim dovoljni. Ako CDC priznaje da je učestalost komplikacija od hepatitis B cjepiva DESET PUTA veća od ostalih cjepiva, onda me razlozi uopće ne zanimaju. (postoji procjena po kojoj u SAD godišnje umire oko 5000 djece upravo radi ovog cjepiva)

Ono za dijabetes jednako vrijedi i za hemofilus cjepivo, a veza je službeno potvrđena od strane CDC-a: http://www.vaccines.net/newpage17.htm

Jedna od pretpostavki vezano uz probleme sa cijepljenjem koja mi se čini da dosta dobro drži vodu je iscrpljivanje nezrelih imunih ćelija timusa, do kojeg dolazi puno više kod cijepljenja nego kod prave bolesti.

Mislim, ljudi, fakat o čemu mi ovdje uopće pričamo? Postoje pravi pravcati antiviralni lijekovi protiv raznih boleština pa tako i gripe po tipovima, samo si je netko zamislio da su skupi. Umjesto toga uzme se 400000 (!!!!!!!!) doza cjepiva za koje nema potvrde da funkcionira i govori se o nekakvim uštedama :? sprječavanju komplikacija :? smanjenju smrtnosti :? HALOOOO !!! Mislim, 400000 OB tampona košta više nego par kutija antiviralnih lijekova za tretiranje komplikacija. (do kojih ionako dolazi i ako se čovjek cijepi)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa kad volis pisati toliko ajde onda napisi i sta je to GBS? Posto kazes niko od nas ne zna a mozda bi voljeli znati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u google se ubaci GBS i kao treći izbor ispadne http://www.gbs.org/, a tamo veli da je "Guillain-Barré (ghee yan-bah ray) (GBS), Chronic Inflammatory Demyelinating Polyradiculoneuropathy (C.I.P.D.), Miller Fisher and other related syndromes are rare and unpredictable syndromes which can make a person's life go into utter chaos and turmoil. These syndromes, are disorders that consists of weakness and even paralysis of many of the body's muscles, along with abnormal sensations..."

oko 6% je fatalan.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pogledala link. Nije mi jasno ovo s Francuskom - po nekoj logici bi trebali napraviti obrnuto :?
    Al da je strašno, je...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E sad sam shvatila - bolje kod rođenja nego s 2 mjeseca.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, a ako se dogode komplikacije, onda ti kažu: "ma to su vam znate nezrela crijeva"

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo samo da se i ja javim - pridruzujem se skupini sumnjicavih roditelja

Meni to sve smrdi na ogroman lobi, koji ce za npr. 20 god isto kao i duhanska industrija reci "joj pa mi nismo znali da je to stetno.." U ovoj igri su ogrooooooomni novci, nekima je u velikom interesu da neke stvari nikad ne vide svjetlo dana - jer da vide, jaaaako puno novaca bi se "izgubilo" - i to naravno nitko ne zeli.... A sto smo mi u toj cijeloj prici - male ovce - koje bas nemaju previse izbora nego moraju raditi onako kako im se kaze....

Tak da ja to nista ne gledam kroz ruzicaste naocale, nego s velikom dozom sumnjicavosti...

Da mi je dijete cijepljeno - je, ali da sam happy zbog toga - nisam... Samo molim boga da sam ja u krivu sto se mojih sumji tice .....

No cekajte dok vam se za koji dan javi Mamma Juanita - ona bi mogla napisati magisterij na temu cjepiva

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne cekajte na mammu Juanitu nego istrazujte po internetu sami .
    ja cu ionako jos neko vrijeme slabo stizat na forum, ali ima vec topioca na ovom forumu na temu cijepljenja, pa procackajte.
    bio je na nekom topicu i skup linkova na stare, pa ako netko nadje...

u medjuvremenu, ovo mozda nije lose za pocetak:
    http://www.mercola.com/2001/aug/18/vaccine_myths.htm
    ili
    http://www.vaccinationdebate.com/web2.html
    vrlo zanimljivi podaci: http://www.vaccinationdebate.com/web1.html

ako ukucate u google "vaccination myths" ili nesto slicno...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bio je na nekom topicu i skup linkova na stare, pa ako netko nadje...
    evo:odlican site mi je http://vaccine-info.com/ koji predstavlja Vaccine Information Service by Vaccination Awareness Network UK

gdje ima i citav zbir od 75 linkova !
    , upravo sam nocas procitala njihovu knjizicu Everything there is to know about vaccination, the essential guide for parents i jos sam pod dojmom...
    konkretno za gripu pise (posto je ovaj topic na tu temu) da je efektivnost do 20 % , a u jednoj nizozemskoj studiji u domu umirovljenika pokazalo se da je 50 % cijepljenih dobilo gripu, naspram 48 % necijepljenih(izvor je International vaccination newsletter , Palache, A.M. influenza subunit vaccine-10 years experience), a cjepivo sadrzi: influenza virus, heamagglutinin and neuraminidase antigens A and B strains, gelatine, mercury, formaldehyde, sodium chloride, mashed chick embryos, neomycin
    a mogucih nuspojava tog cjepiva ima oko 30ak, da sad sve ne nabrajam, ukljucivo i virusnu infekciju mozga i smrt.

------------
    evo misljenje jednog lijecnika o alternativama klasicnom cijepljenju (radi se o homeopatskim cjepivima, tzv. nosodes)
    http://www.vaccinetruth.org/doctors_...t_vaccines.htm

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto kazu neki znanstvenici i lijecnici:
    DOCTORS AND SCIENTISTS CONDEMN VACCINATION

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sori, ovo je pravi link:

sto kazu neki znanstvenici i lijecnici:
    DOCTORS AND SCIENTISTS CONDEMN VACCINATION

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

mamma Juanita, vidim nisam jedino ja bio budan nocas u 02:51 Samo sto su meni ruke bile pune malog misa pa nisam mogao na internet :D

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Malo sam pročešljala ovaj zadnji link - ima puno potresnih priča, puno gadnih činjenica, ali i mambo-đambo čuda tipa da bolesti ne uzrokuju virusi nego otrovi Mislim da su s kombiniranjem podataka koji bi trebali biti znanstvene činjenice (vjerojatno i jesu) sa ovakvim nebulozama, srušili kredibilitet ovih prvih. Bar u mojim očima.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Baš zato i ne želim previše ulaziti u dubinu i sasvim sam zadovoljan statistikom. Koji je izvor vjerodostojan? Zvanični? Nezvanični? Jedni ne znaju sve, drugi ne priznaju baš sve...
    Opreza nikad dosta, a u slučaju cijepljenja POGOTOVO. U zvaničnim materijalima sam našao sasvim dovoljno nedosljednosti da mi se gadi. Recimo, njemačka brošura o kalendaru cijepljenja na hrvatskom jeziku (nisam istraživao izvornik) za tetanus kaže da se radi o virusima :? OK, ja sam pogr(j)ešno negdje ranije napisao da se radi o gljivicama - zapravo je to bakterija Clostridium tetani, odnosno toksin koji proizvodi. Ja si kao laik takav lapsus mogu dopustiti i sasvim mirno spavam s time, a ova brošura je po tome - obmanjivanje javnosti.
    Evo primjera statistike: u domovima za umirovljenike su radili statistiku uspješnosti cijepljenja od gripe - oboljelo je 50% cijepljenih i 48% necijepljenih. Dakle, normalnom čovjeku cijepljenje protiv gripe (?) treba jednako kao i čavao u glavi.

Neznanje je moć :/

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Malo sam pročešljala ovaj zadnji link - ima puno potresnih priča, puno gadnih činjenica, ali i mambo-đambo čuda tipa da bolesti ne uzrokuju virusi nego otrovi Mislim da su s kombiniranjem podataka koji bi trebali biti znanstvene činjenice (vjerojatno i jesu) sa ovakvim nebulozama, srušili kredibilitet ovih prvih. Bar u mojim očima.
    ovo da bolesti ne uzrokuju virusi nego otrovi naravno da nije apsolutna istina, kao ni obrnuto, jer postoje bolesti koje uzrokuju otrovi, kao i one koje uzrokuju virusi, bakterije, etc.
    mislim da je point u sasvim drugacijem gledanju na porijeklo bolesti.
    ja cu opet citirati Pasteura koji se na samrti "predomislio" i rekao "it's not the germ, it's the condition", ili u slobodnom prijevodu, nije stvar u uzrocniku nego u kojem je stanju tijelo koje se s njim suoci.
    meni se ta cini da ta teorija itekako ima smisla.

bdw, mnogi znanstvenici i pedijatri u svijetu tvrde da je bezrezervna vjera u benefit cijepljenja zapravo religija modernog doba, a ne znanstveno dokazana cinjenica.
    argumenata ima napretek.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mamaitata prvotno napisa
    mamma Juanita, vidim nisam jedino ja bio budan nocas u 02:51 Samo sto su meni ruke bile pune malog misa pa nisam mogao na internet :D
    u biti do 1:51 jer sam trenutno u drugoj vremenskoj zoni .
    cestitke i puse za bebaca

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Iskreno, zanima me da li je netko odlučio (i uspio u tome) da ne cijepi djecu, tu kod nas?
    Mi smo recimo odgađali s Lukom MMR ali onda je došla epidemija ospica i pod hitno smo ga cijepili. Da je bila neka druga bolest od tih, ne bi. 4 tjedna nakon cijepljenja imao nešto s visokom temperaturom, prva dijagnoza adenoviroza, druga rozeola. Da li je imalo veze s cijepljenjem, nitko ne može znati. Daniel je pak 4 tj. nakon MMR dobio kao mali mumps (žlijezda otečena na jednoj strani, temperatura, ali sve prošlo za 4 dana). Također je, jer se nije znalo da je neurorizičan, primio sva živa (mislim ne mrtva ) cjepiva u prvoj godini. Sad kažu da ima ADD. Je li to posljedica - isto ne možemo znati.
    Ja ipak mislim da bi ih svejedno cijepila.
    I sad bi jako volila da su cijepljeni protiv meningokoka.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovdje u belgiji uopce ne mozes birati, nago ako hoces da ti dijete ide u jaslice svako malo traze karton cijepljenja, a pod obavezno ide i meningokok i pneumokok i hepatitis.
    mi smo vec pomalo malo ocajni jer stalno nadoknadujemo cijepljenja. Ali ipak mislim da se ne bih usudila ici protiv, ne samo preporuke, vec naredbe doktora, da se dijete cijepi :/

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

moji prijatelji nisu cijepili svoju djecu. mali ima 5 god. a curica 2. oni ustvari nikada niti nisu bili kod pedijatra, nego klince liječe homeopatijom ili u kriznim situacijama kod obiteljskog liječnika. djeca ne idu u vrtić, pa dosada nisu imali nikakvih problema , ali ne znam šta će biti kod upisa u školu. baš me zanima...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko znam - skolu im zbog toga ne mogu zabraniti jer je obavezna 8)

A da ce im vrlo vjerojatno raditi probleme - vjerojatno hoce

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da meni djeca ne idu u vrtić možda bi i ja oklijevala s cijepljenjem (a i znala sam od početka da će ići). Pogotovo da živim negdje izvan Zg. i daleko od ljudi. Recimo da sam svjetioničareva žena na Palagruži 8)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno, zanima me da li je netko odlučio (i uspio u tome) da ne cijepi djecu, tu kod nas?
    prvo dijete sam cijepila po redovnom kalendaru jer tada nisam nista znala o mogucim posljedicama ( izuzev oteklina i temperature), a nisam dalje od toga razmisljala.
    to sto mi to dijete danas pokazuje sve jasnije u svom razvoju elemente autizma samo je jedan u nizu razloga sto sam odlucila za drugo dijete ili odgoditi ili uopce ne cijepiti (na stranu to sto se pokusava opovrgnuti veza s autizmom, cinjenica je da je postao epidemija u zadnjih 20ak godina, sto se lijepo poklapa s masovnim procjepljivanjem, i da je ta epidemija daleko nesrazmjerna s boljom dijagnostikom (koju,bdw, ja definitivno tu kod nas nisam dozivjela ).

u svakom slucaju, ja sam ped. ponudila da potpisom preuzmem odgovornost na sebe i ako treba ovjerim kod j. biljeznika, mada zasad nije bilo potrebno, tako da je mladje dijete cijepljeno samo u rodilistu protiv TBC (a i to samo zato sto se nisam bunila, a mogla sam, jer cak i po red. kalendaru je to moguce napraviti u sljedecih 2 mjeseca , ako se dobro sjecam).

zapravo, s jedne strane je cijep. zakonska obveza, ALI s druge strane svatko po ustavu ima pravo odbiti bilo koju medicinsku intervenciju, pa tako i cijepljenje, na svom tijelu, ili na tijelu svog djeteta, tako da je u biti moguce legalno odbiti cijepljenje.
    naravno da to nije tako jednostavno i da se takvi roditelji vrlo lako mogu naci u situaciji da ih se napada, optuzuje i sl., ali nije nemoguce.

problem je s vrticima koji nisu obavezni pa mogu diktirati svoje uvjete upisa, ali osnovna skola je obavezna (barem za sad ) za sve, tako da moraju upisati svako dijete.
    znam za takav slucaj u zg, vec sam na slicnim topicima ga spominjala.
    roditelji su se svadjali i sa skolom i s doktorima, ali na kraju ih nisu mogli prisiliti da protiv njihove volje cijepe sina.

u gore vec spomenutoj brosuri kaze da je neko nepisano pravilo da ako na dan kad se u skoli vrsi cijepljenje posaljes dijete u skolu, da time dajes svoj pristanak na cijepljenje.
    tako da ako to ne zelis, ne saljes ga taj dan u skolu.
    tako je barem u Vel.Britaniji.
    i jos nesto: niti tamo se mogucnost izbora kod cijepljenja ne propagira na sva zvona, tako da ima puno ljudi koji za tu opciju ni ne znaju, kao ni za mogucnost npr. asistiranog poroda kod kuce, mada ga mogu legalno ostvariti.

Da meni djeca ne idu u vrtić možda bi i ja oklijevala s cijepljenjem (a i znala sam od početka da će ići). Pogotovo da živim negdje izvan Zg. i daleko od ljudi. Recimo da sam svjetioničareva žena na Palagruži
    ja posredno znam za ljude koji nisu cijepili djecu, od kojih su neka koja su vec skolske dobi, neki su isli/ idu u vrtic, a ne zive na Palagruzi i prilicno su dobrog zdravlja, reklo bi se nadprosjecnog 8) .
    neposredno poznam jos dvije obitelji, jedno dijete je nesto starije od godinu, a drugima dijete ima 2 i pol godine i od godinu dana je u vrticu, oboje dojeni, necijepljeni i za sad bez zdravstvenih problema.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Lako je biti odgovoran za svoju djecu dok cijepljeni danas, ipak, još uvijek štite necijepljene.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako pogledate na link "znanstvenici" vidjet cete da se mnogi od njih uopce ne slazu s tom tezom na kojoj pociva citala politika cijepljenja

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam koliko ste informirani, ali zadnjih mjeseci su velike kampanje cijepljenja protiv polia u nekim afričkim zemljama (mislim Nigerija) i Afganistanu. Tamo polia ima jer stanovništvo nije cijepljeno. Ne možemo govoriti o iskorjenjivanju polia u nerazvijenim zemljama - da mu je uzrok porast standarda, jer je standard samo padao, zbog ratova, napuštanja tradicionalnih kultura, koncentriranja stanovništva u gradovima itd. A neke su zemlje ipak uspjele riješiti polio, i to cijepljenjem, dok je on ostao u zemljama gdje se ne cijepi - i odakle se povremeno proširi na one "čiste".
    Što se tiče cijepljenja protiv Hib-a i HBV-a nemam baš tako čvrste stavove. A i tetanus mi se ne čini neka opasnost za bebu u kolicima...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što se tiče cijepljenja protiv Hib-a i HBV-a nemam baš tako čvrste stavove. A i tetanus mi se ne čini neka opasnost za bebu u kolicima...
    H.influenzae je jedan od 3 najčešća uzročnika gnojnog meningitisa u djece.
    Beba brzo izađe iz kolica i jako voli trčati i padati i povrijeđivati se (to ne voli, ali to ide u paketu).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Lako je biti odgovoran za svoju djecu dok cijepljeni danas, ipak, još uvijek štite necijepljene.
    Takva tvrdnja ne stoji. Takve ideje propagiraju ljudi koji od masovne imunizacije žive. Unatoč cijepljenju od 100% populacije - vraća se TBC. U Engleskoj su upravo sada najugroženije prve generacije cijepljenih protiv zaušnjaka.
    Tamo polia ima jer stanovništvo nije cijepljeno.
    Ne nego zato što nemaju pristup zdravoj vodi (koja podliježe "poduzetničkoj" distribuciji). Dakle, ako ih se sve odjednom cijepi od polia, ionako će umirati radi kolere, difterije, crijevnih parazita... (you name it...) U ostatku svijeta polio se širi jedino pomoću cjepiva, a cjepivo je jako skupo jer više nema "divljih" uzročnika.
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    H.influenzae je jedan od 3 najčešća uzročnika gnojnog meningitisa u djece.
    U studiji iz 2002 (Autoimmunity 35:247-253,2002) pokazalo se povećanje broja dijabetičara od 62% u odnosu na situaciju prije cijepljenja. Kako su brojke uzajamno jako slične, postoji i zaključak: koliko manje HiB-a - toliko više dijabetesa. (jedino što nemaš mogućnost izbora)

Konkretno u brojkama (uz napomenu da dijabetes ostaje za cijeli život):
    Prije cijepljenja (godišnje na 100 000 djece): 40-100 HiB (USA), 12-19 IDDM (Finska)
    Nakon uvođenja cijepljenja (godišnje na 100 000 djece): <2 HiB (USA), 26-29 IDDM (Finska)

Dakle, biraj između dva zla. Od hemophilusa možeš izgubiti sluh, a od dijabetesa vid.

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Beba brzo izađe iz kolica i jako voli trčati i padati i povrijeđivati se (to ne voli, ali to ide u paketu).
    Što još uvijek ne daje dovoljno jako opravdanje za masovno cijepljenje. Clostridium tetani živi samo u kakici preživača, a za trovanje tetanusom (dakle ne zaraziti se) potrebni su anaerobni uvjeti, što podrazumijeva potpuno zanemarenje ozljede. Dakle previše "ako", a premalo "onda". Uostalom, "cijepljenje" se može obaviti i nakon ozljeđivanja, a samo cjepivo je zapravo protuotrov i nema puno veze s bakterijom Clostridium tetani. Dakle, redovito cijepljenje ima smisla ako čovjek ide na jahanje.

Nije li ono u Hipokratovoj zakletvi bilo nešto tipa "neću nikome ni na zahtjev dati otrov, a kamoli ga preporučiti?"

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ah, Davore.

Kad bi barem, nekim čudom, ljudi počeli o cjepivima čitati i razmišljati, bilo bi i promjena. Ovako, sjedi i plači i daj da ti djetetu špricaju otrov. jer država tako kaže!!!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne nego zato što nemaju pristup zdravoj vodi (koja podliježe "poduzetničkoj" distribuciji). Dakle, ako ih se sve odjednom cijepi od polia, ionako će umirati radi kolere, difterije, crijevnih parazita... (you name it...)
    Ovo mi zapravo nameće jednu drugu sumnju - kolika je korist od cijepljenja starije djece u takvim uvjetima, s obzirom da su vjerojatno već bili u kontaktu s poliom i razvili imunitet.

Inače, ne cijepi se svuda protiv TBC-a. U SAD-u smatraju da je veća korist od mogućnosti screeninga zaraženih PPD-jem (svaki pozitivni nalaz označava kontakt s TBC) nego korist od cijepljenja (BCG). U Austriji recimo moraš inzistirati da ti se dijete cijepi i recimo izmisliti da mu je baka imala TBC a ne vjerujem da je kod njih epidemiološka situacija puno drugačija. Kad vidiš sve boje i oblike na ulicama Beča, rekla bih da je puno veća opasnost - Indija je recimo jedna od zemalja s vrlo raširenom TBC.
    BCG u ranoj dobi navodno smanjuje mogućnost da se razviju gadniji oblici TBC-a.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Iako sam ja protiv nekih cjepiva moram reci da je ovo istina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni ni jedno dijete nije cjepljeno sa BCG i znaju da putujem u Hr u kojoj kao navodno jos uvijek postoji TBC ali su rekli da ne trebam cijepit djecu. Mislim da je veliku ulogu u tome igrala cinjenica da je muz rodjeni nizozemac jer smo bili dobili poziv kad se Annabel rodila pa su se onda ispricavali kao pa djeca su nizozemci.(malo mi je to odvratno ali....) ASli zato frendica koja je isto rodila u NL ali i ona i muz su iz HR morala je cjepiti malu sa BCG i HepB kao u Hr je veci rizik. Ja nisam morala ali jesam izabrala sama Hep B za oboje djece.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dakle, kako god okreneš - mi smo kolonija. Ajmo roblje na masovno cijepljenje, bogati gazda na nekome mora obaviti statistiku

Tako će sigurno za koju godinu doći i cjepivo protiv pretilosti...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jelda uzas Davore?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma, klinci su na svašta otporni. Mislim, vjerojatnost da se klinac u kompletnom djetinjstvu razboli od bilo kakve super gadne boleštine s posljedicama manja je od 1%, dočim je vjerojatnost za fatalne komplikacije kod amniocenteze cca 2%. Bit će frka kad amnio postane obavezna pretraga - ovo sa cijepljenjem je bez veze. Ono što me jako brine je oduševljenje amniocentezom - u najmanju ruku kao da na bilo kakav način može pomoći ishodu trudnoće :/ (ajd nek me netko demantira pozitivnim primjerom)

I lažu kad kažu da je gripa po bilo čemu vodeća - najveća je smrtnost ipak od ozljeda, a za to još nisu izmislili cjepivo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Unatoč cijepljenju od 100% populacije - vraća se TBC.
    Naravno, jer je BCG-iranje pogotovo u rodilištu najveća glupost, a ako štiti štiti samo od vanplućne TBC.

Engleskoj su upravo sada najugroženije prve generacije cijepljenih protiv zaušnjaka.
    Naravno, jer bi bilo potrebno docjepljivanje.

Nije li ono u Hipokratovoj zakletvi bilo nešto tipa "neću nikome ni na zahtjev dati otrov, a kamoli ga preporučiti?"
    Nisu li i antibiotici otrovi pa ih se ne odričemo.
    Dakle, redovito cijepljenje ima smisla ako čovjek ide na jahanje
    Još uvijek u Hrvatskoj ima ljudi koji žive i rade na selu, a i djece koja izlaze iz gradova.
    Dakle, ako ih se sve odjednom cijepi od polia, ionako će umirati radi kolere, difterije, crijevnih parazita... (you name it...)
    Jel to znači jedan manje više, svejedno. Pa i jedan spašeni je čudo. EEEJ. Dok se ne riješi voda- s tim se slažem.
    Od hemophilusa možeš izgubiti sluh
    Ako preživiš.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Povlačim se iz dalje diskusije. Ne čini mi se svrhovitom. Ja ću si i dalje misliti svoje. Vjerujem da je cijela priča o korisnosti cijepljenja prestrašno napuhana, do razine gdje to postaje religija.
    Pa, dragi vjernici, župljani i župljanke, evo vam samo jedan svetogrdni linkić, kojeg nemojte niti pokušati otvarati ako imate ikakve religiozne dvojbe: http://www.wrongdiagnosis.com/death/child.htm

gapi

Početno

Jako su me iznenadili brojni postovi koje sam procitala. Jako je puno netocnosti i nepotpunog razumijevanja stvari. Apsolutno sam za da se dobro informiramo o cijepljenju i bilo kojoj drugoj medicinskoj intervenciji, ali oni koji su laici zaista bi trebali biti svjesni da svog ogranicenog znanja.
    Kad bi sad isla demantirati brojne netocnosti gore iznesene trebao bi mi cijeli dan.

Evo, samo primjer.. Tocno je da se kao komlikacija cijepljenja moze javiti Gillian Barreov sindrom. To je vrlo rijetko, ali je moguce. Medutim neki od vas nisu shvatili da se isti sindrom javlja i kao komplikacija razlicitih virusnih infekcija pa tako i gripe. S obzirom na ucestalost respiratnornih infekcija daleko je veca sansa da cete ga upravo tako dobiti nego npr. cijepljenjem. Ponavljam, to je izuzetno rijetka komlikacija cijepljenja.

Sto mislite zbog cega se meningokokni i pneumokokni meningitisi javljaju bas u ovo doba? Jedan od razloga je epidemija gripe i drugih respiratornih infekcija koje ostecuju sluznicu disnog sustava te na taj nacin otvaraju vrata meningokokima i pneumokokima koji su kod djela populacije u odredenom vremenskom periodu normalni stanovnici sluznice nosa i zdrijela. Prema tome, prevenirajući respiratorne infekcije, indirektno se stitimo i protiv gore navedenih invazivnih infekcija.

Kad sam vec spomenula meningokokni meningitis.. Smrt djecaka iz Siska prouzrocio je meningokok grupe C. Postoji cjepivo upravo za taj meningokok i u nekim drzavama je to cjepivo u redovitom programu cijepljenja. Da je to cjepivo kojim slucajem registrirano u Hrvatskoj, da li bi cijepili dijete protiv toga ili bi radije riskirali infekciju? Sto mislite sto bi odgovorili roditelji koji su djecu izgubili zbog meningokoka?

A pro po krpeljnog meningoencefalitisa. Docjepljivanje se provodi svake 3 godine, a ne svake sezone kako je netko sugerirao. U buducnosti ocekujemo da ce se period docjepljivanje produziti na barem 5 godina, ali za sada je to svake 3 godine. Nikad dosada nije zabiljezen izostanak ucinkovitosti tog cjepiva. U Hrvatskoj prosjecno oboli 50 osoba i to su uglavnom nisu profesionalno izlozeni riziku je se te skupine uglavnom cijepe. S obzirom da postoji sigurno i ucinkovito cijepljenje i tih 50 slucajeva su previse.
    Pitajte infektologe sto misle o cijepljenju. Oni koji stvarno vide oboljele od gore spomenutih bolesti itekako imaju afirmativni stav prema cijepljenju za razliku od onih koji samp teoretiziraju i lamentiraju.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj gapi prvotno napisa
    Jako su me iznenadili brojni postovi koje sam procitala. Jako je puno netocnosti i nepotpunog razumijevanja stvari. Apsolutno sam za da se dobro informiramo o cijepljenju i bilo kojoj drugoj medicinskoj intervenciji, ali oni koji su laici zaista bi trebali biti svjesni da svog ogranicenog znanja.
    Kad bi sad isla demantirati brojne netocnosti gore iznesene trebao bi mi cijeli dan.

Evo, samo primjer.. Tocno je da se kao komlikacija cijepljenja moze javiti Gillian Barreov sindrom. To je vrlo rijetko, ali je moguce. Medutim neki od vas nisu shvatili da se isti sindrom javlja i kao komplikacija razlicitih virusnih infekcija pa tako i gripe. S obzirom na ucestalost respiratnornih infekcija daleko je veca sansa da cete ga upravo tako dobiti nego npr. cijepljenjem. Ponavljam, to je izuzetno rijetka komlikacija cijepljenja.

Sto mislite zbog cega se meningokokni i pneumokokni meningitisi javljaju bas u ovo doba? Jedan od razloga je epidemija gripe i drugih respiratornih infekcija koje ostecuju sluznicu disnog sustava te na taj nacin otvaraju vrata meningokokima i pneumokokima koji su kod djela populacije u odredenom vremenskom periodu normalni stanovnici sluznice nosa i zdrijela. Prema tome, prevenirajući respiratorne infekcije, indirektno se stitimo i protiv gore navedenih invazivnih infekcija.

Kad sam vec spomenula meningokokni meningitis.. Smrt djecaka iz Siska prouzrocio je meningokok grupe C. Postoji cjepivo upravo za taj meningokok i u nekim drzavama je to cjepivo u redovitom programu cijepljenja. Da je to cjepivo kojim slucajem registrirano u Hrvatskoj, da li bi cijepili dijete protiv toga ili bi radije riskirali infekciju? Sto mislite sto bi odgovorili roditelji koji su djecu izgubili zbog meningokoka?

A pro po krpeljnog meningoencefalitisa. Docjepljivanje se provodi svake 3 godine, a ne svake sezone kako je netko sugerirao. U buducnosti ocekujemo da ce se period docjepljivanje produziti na barem 5 godina, ali za sada je to svake 3 godine. Nikad dosada nije zabiljezen izostanak ucinkovitosti tog cjepiva. U Hrvatskoj prosjecno oboli 50 osoba i to su uglavnom nisu profesionalno izlozeni riziku je se te skupine uglavnom cijepe. S obzirom da postoji sigurno i ucinkovito cijepljenje i tih 50 slucajeva su previse.
    Pitajte infektologe sto misle o cijepljenju. Oni koji stvarno vide oboljele od gore spomenutih bolesti itekako imaju afirmativni stav prema cijepljenju za razliku od onih koji samp teoretiziraju i lamentiraju.
    Ti propagiras cijepljenje protiv gripe a ako pazljivije procitas cijela tema je pocela sa clankom o neucinkovitosti cijepljenja protiv gripe.

Isto tako kazes da se rijetko javlja Gillian Bareov sindrom od cijepljenja...
    A sta da si, umjesto u skupini ljudi cije djete je nadrapalo od meningokoknog meningitisa, u skupini ljudi cije djete je nadrapalo od Gillian Barea zbog cijepljenja?
    Meningokokni meningitis isto nije cesta bolest...

Nis posebno nisi rekla osim da si od onih koji misle da bi trebalo cijepiti.

Hvala bogu da nisu izbacena cjepiva protiv ostalih bolesti jer bi po tvome, pitajuci infektologa, cijepio klinca 2x dnevno sve do njegove 18 godine...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U toj dilemi mene najviše zbunjuje što su različiti specijalisti potpuno suprotnih mišljenja. Evo recimo, meni je u drugoj trudnoći porod padao u sezonu gripe (kraj veljače) i po tadašnjim američkim preporukama trebala sam se cijepiti. Kad sam kod nas pitala specijaliste, ginekolozi su rekli NIKAKO a epidemiolozi OBAVEZNO.
    Pa ti vidi.
    To što mi koji smo manje ili više laici po tom pitanju raspravljamo i čačkamo po webu za informacije, pa imamo različita mišljenja, nije ništa čudno. Većina tema bi dala takav rezultat. No zašto se naši stručnjaci ne mogu složiti o tome (kao ni o tipovima cjepiva za djecu, recimo).

gapi

Početno

Na samom pocetku mog zadnjeg posta rekla sam da podrzavam educiranje i pracenje zdravstvenih tema, ali da trebamo biti oprezni kod interpretacije procitanoga. Po struci sam lijecnik, ali bez obzira na svoje zvanje i znanje kad odlucujem o svojem zdravlju informiram se dodatno preko literature i interneta, ali obvezno konzultiram i nekoliko specijalista i tek tada donosim odluku. Ne mozete procitati nekoliko clanaka na internetu i misliti da ste eksperti za neko područje. Jer ako se sve može naučiti čitajući članke na internetu onda je najbolje da se sami doma liječimo.

Meningokoknog meningitisa u Hrvatskoj ima 30 - 50 slučajeva. S obzirom da brzi tijek bolesti i visoku smrtnost to nije zanemariv broj.

Za razliku od njega GBS je izuzetno rijetka komplikacija bilo infekcije bilo cijepljenja. Konkretno za gripu znam da za gotovo 2 milijuna doza primjenjih u zadnje 3 godine nije bilo niti jednog slucaja GBS sindroma. Pokusat cu od kolega doznati da li je uopce kod nas bilo slucajeva GBS-a nakon bilo kojeg cijepljenja.

Meni je zao kad god cujem za teski ili fatalni slucaj bolesti koja se mogla sprijeciti. Za meningokokni meningitis, odnosno protiv meningokoka tipa C cjepivo u Hrvatskoj ne postoji, ali što reći za slučaj splićanina koji je prošli tjedan umro od pneumokoknog meningitisa za kojeg u Hrvatskoj postoji cjepivo. To se cjepivo plaća. Jedina privilegirana skupina kojoj HZZO plaća cijepljenje su osobe bez slezene. Taj je gospodin upravo i bio iz te skupine, ali nije bio cijepljen. Bas me zanima tko je za to odgovoran? Mozda mu je cjepivo i bilo ponudeno pa je odbio. Ali prije mi se čini da ga nitko nije upozorio da se treba cijepiti jer je slezenu izvadio prije 20 godina kad tog cjepiva još i nije bilo. Po mom mišljenju nepotrebno je riskirati bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Osim što podržavam cijepljenjem i druge preventivne mjere smatram izuzetno važnima od pravilne prehrane, zdravog načina života, prevencije karijesa pa nadalje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •