Draga Hani,

ja sam jedna od onih koje su bile na toj prekretnici prije 2 godine. I odlucila sam se za Sarajevo, jer tu zivim, imam podrsku, ne moram daleko putovati, sve mi je na ruku, ne moram uzimati puno dana sa posla, imala sam "uhodanog" doktora, pa na kraju i jeftinije ce me doci.
No, ispalo je sasvim drugacije.
U cijelom Sarajevu ima samo jedan biolog (biologinja) koja jako cesto ide na bolovanje i/ili godisnji, moj divni doktor je toliko zauzet da me se nakon (obrati paznju) 17 dana stimuliranja sa po tri injekcije Menopura (naravno Decapeptyl ide kao prilog svaki dan) izlazeci iz dezure (jer je to bio jedini nacin da ga ulovim) nije uopce mogao sjetiti ko sam!
Mozes pretpostaviti da nisam dobacila ni do punkcije, a kamoli dalje. Cak i da jesam, i da sam nekim cudom imala 20 jajnih stanica, pa i da su se takodjer nekim cudom pola od njih oplodoile, opet bi vratili 2, a ostale bi BACILI jer u BiH nema niti jedan fridge za pohranu smrzlica! To je tragicno.
Samo jos da spomenem da sam na kraju morala na bolovanje dvije sedmice jer sam bila totalno out zbog OHSS-a i ostalih nuspojava prekomjerne stimulacije, da me je cijeli taj "pokusaj" kostao oko 4000 KM, da sam se jako napatila vozeci uzduz i poprijeko preko Republike Srpske trazeci Menopure kojih u apotekama ima, ali jedan ili dva, pa moras u deset apoteka doci da iskupis dovoljno za tri dana...

Moja iskustva su sa Koseva, a iskustva mojih prijateljica/poznanica koje su isle privatno u Sarajevu su jos gora. Znam osobno zenu kojoj je jedan sarajevski lijecnik vratio cetiri blastica, i sva cetiri su se primila. Morala je cekati cetvrti mjesec trudnoce, voziti se u Ljubljanu da joj tamo bez anestezije urade redukciju (dva su izvadili, a dva ostavili). Uzasavam se pomisli na to.
Sve u svemu, ako zaista zelis, ti probaj...ali iz ove perspektive, ja bih radje sjela u auto i odvezla se u Split ili Zagreb i pokusala tamo. Barem znas da ces biti u dobrim rukama i da ces imati bolje sanse za uspjeh.
A to je ono najbitnije, zar ne?

Zelim ti sve naj, i koji god grad da izaberes, cuvam ti fige!!

Zaza