drage moje, nakon 2 mjeseca bez interneta i bez roda, vraćam se u kolotečinu i jedva sam dočekala podijeliti svoje iskustvo s poroda iz vž.
dakle...bilo je to ovako....
termin je bio 9.10.
cijele trudnoće nisam imala nikakvih problema.na tečaj smo isli mm i ja u srpnju i pripremni čekali našeg malog medu.u utorak ili srijedu mi je iscurio čep, u četvrtak navečer sam prokrvarila, negdje 12-tak dana prije termina. naravno zabrinuta, nazvah u rodilište i na sreću dr. J je bio dezuran. inače sam iz kc, ali u vz odlučih roditi te sam na zadnje kontrole hodala kod dr. j. btw, jako sam zadovoljna njegovim pristupom, profesionalnošću a nadasve ljudskošću.
mm me odvezao oko 11 navečer u vz, oko ponoći me dr. j pogledao i rekao da bi bilo dobro da ostanem. nisam mislila da će do toga doći, nerado sam ostala.smještena sam na četvrtom katu, na patologiji trudnoće. sestre su jako ljubazne, sobe nove, svijetle, sa svojom kupaonom( soba je bila dvoktevetna). moram napomenuti da gospođa koja čisti nije bas detaljna, wc skoljku nije oprala, u ta 2 dana koliko sam tamo ležala, nijednom pošteno. na moje pitanje bude li oprala wc, prilično neugodno i uvrijeđeno je odvratila da ona zna svoj posao.
hrana je oskudna pa mi je mm donosio.
u subotu me počelo šarafiti oko 4 popodne. u 9 navečer sam to prijavila sestrama, slijedi ctg. da, trudovi su to,prilično pravilni, svakih negdje 5-7 min.
pregled-otvorena 4 cm-pravac rađaona.klizma,brijanje.
oko 11 ulazim u rađaonu,smjena je dr.j.
mm stiže oko pol 12.
mm se spava i to mi ide na živce.još ja njega moram razbudjivati.
glavni mu je zadatak da mi daje vode.popila sam oko 2 l vode za cijelog porođaja.
trudovi napreduju, ali oko 6 ujutro staju.školski se otvara žena 1 cm na sat. kad sam ušla u radjaonu mislim si još 6 sati trudova!!!nou vej!!!
naravno da sam imala plan poroda-prirodno sve želim-bez epi, dripa ,prokidanja, lijekova.napominjem da nisam htjela ništa potpisati prilikom dolaska u bolnicu. samo sam dala svoj plan poroda koji smo mm i ja potpisali.
u radjaoni smo bili sami uglavnom mm i ja. babice bi došle kad bismo ih zazvali.
hopsala sam na lopti, stajala, ležala na boku...
trudovi se utišali oko 6, a dr.j. smjena završavala oko 7 mislim. bilo mi je jasno da ipak neću dovršiti svoje tako brzo. oko 7 pregled, otvorena samo 6 cm!!!u pola 9 pristajem na bušenje vodenjaka.to je još dr. j učinio a onda me "predao" dragoj dr. T.trudovi postaju jači, ali nedovoljno. u pola 11 pristajem na drip na prijedlog dr.T. jako sam se bojala da ce strasno boljeti, medjutim dobila sam valjda minimalan poticaj i jest bilo bolno, ali ništa nepodnošljivo. e tu se iskazao mm koji me cijelo vrijeme podsjećao da dišem. nisam išla ni na kakav tečaj disanja za porod, to je stvarno instinktivno došlo kako trebam disati. ma tijelo sve zna. u 11 sam pristala na fortral, lijek protiv bolova (ipak). nije manje bolilo, barem ja tako mislim, ali psihološki efekt je postignut.trudovi su se zaredali,bili dugi i bolni i babica dolazi sa stolčićom. zar je stvarno vrijeme ????još uvijek nisam mogla vjerovati da ću skoro ugledati svoga sinka.babice su mi masirale međicu, oblozi.zgranule su se kad su vidjele da se ja nisam masirala, a znala sam da ću roditi na stolčiću.dobila sam i jezikove juhe.priznajem , bilo me sram,ali naprosto si nisam mogla zamisliti da si onako trudna razlačim međicu.
izgon je počeo i pomalo su i tu trudovi posustajali.mm me je sjedio iza mene i pridržavao me.svaki trud bih mu trgala prste. e tu se nisam derala, nego stisnula zube i u jedno 3,4 truda porodila sina.budući je mališa bio velik,3980 g, a moja medjica nepripremljena, pristajem na epiziotomiju. nije ništa boljelo, vrlo malo su me zarezali (kod epi je meni bilo dobro da sam bila obrijana, kasnije kod higijene je to stvarno zahvalno).babica je to vrlo nerado zapravo učinila uz komentar da na stolčiću nikad ne zarezuju. ja sam im valjda bila prva.u 12.20, u nedjelju 30.9. se rodio mali medo benjamin.
mm je prerezao vrpcu, dali su mi bebana na prsa.i sva euforična mazim se sa benjaminom još 2 sata.
zapravo je cijeli porod protekao sve samo ne onako kako sam si zamislila. prvo, moja zamisao o izgledu rađaone je totalno drugačiji. ja sam si nekako zamislila da to izgleda kao doma neka soba.![]()
od plana poroda glavne točke nisu ostvarene, porod naprosto nije napredovao i trebalo je djelovati. da sam znala da drip nije tako strašan, ma uzela bih ga 10 sati ranije.ovako sam u rađaoni bila 15 sati.htjela sam sina odmah na prsa ali oni su ga prvo brisali i ne znam šta još.nije ugledao svijet u tišini, nego je bilo tu 2 babice, jedna dr.prisutna, jako svjetlo. kao prvorotki nije mi bilo ni moguće imati realnu sliku o porodu.nekako sve je islo svojim tokom, iako sam ja od početka htjela kontrolu nad svime. nije bilo po mojem, a opet je ispalo sve dobro da bolje nije moglo.
cjelokupan dojam o ekipi iz radjaone je da su stvarno profesionalni i ljudski.dr.j i dr.t su duše![]()
o pedijatriji nemam takav dojam, bome sam se naplakala .
ali to je jedna druga priča, ovu o porodu završavam, jer vrijeme je kupanja i moje zlato samo što se nije probudilo.