Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 63 od 63

Tema: Baby keksi

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gledaj, mi se nkako ne razumijemo. ja prvenstveno govorim o nepotrebnosti šećerne prehrane za bebu. nije stvar u tome hoće li joj i koliko šećer nauditi, već u tome zašto ga uopće dati.
    što se tiče štetnosti šećera, pa i u najmanjim količinama, jednom je to tako divno objasnila mislim anita-az. probat cu potraziti jer ja to ne znam tako dobro objasniti

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma znam ja da je nepotreban, zato ga i ne dajem (često ).

Ali mene baš zanima štetnost šećera, kada nađeš post stavi ga tu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam našla post, ali sam našla ovo:

Kako se šećer ponaša u našem organizmu?

Naše tijelo zahtijeva energiju da bi živjelo. Energija koja je potrebna našem tijelu dolazi od ugljikohidrata koji sagorijevaju u našem tijelu i iza njih ostaje voda i ugljični dioksid koji se eliminiraju iz tijela.

Jednom kada su u tijelu, ugljikohidrati dolaze u naš krvotok: u slučaju složenih ugljikohidrata (cjelovite žitarice, korjenasto povrće, zaslađivači od žitarica) oni se postupno rastvaraju i postupno ulaze u krvotok i prilikom tog procesa krv ostaje lagano lužnata (što je neophodno da bismo bili zdravi).

Jednostavni šećeri, na drugoj strani, u našu krv ulaze vrlo brzo, krv postaje prekisela (previše šećera u krvi) i takva neravnoteža u našem tijelu pokreće minerale (pogotovo kalcij) iz zuba i kostiju kako bi se riješila ta nastala neravnoteža u tijelu. Stoga, konzumiranje bijelog šećera i rafiniranih proizvoda glavni je uzrok nedostatka kalcija u tijelu.

Većina šećera koji uđe u našu krv “skladišti” se u krvi u obliku glikogena - kapacitet jetre je negdje oko pedeset grama. Kada, zbog svakodenvnog konzumiranja rafiniranih proizvoda, dođe do viška glikogena on se vraća u krvotok u obliku masnih kiselina koje se prvo nakupljaju na manje aktivnim dijelovima tijela poput bokova, trbuha i sl. No, tu cijela priča ne završava. Kod stalnog konzumiranja šećera masne kiseline se talože i oko naših vitalnih organa: srca, bubrega i jetre te su ti organi okruženi slojevima masnoće i sluzi. Kao posljedica takve situacije naš organizam počinje zakazivati u svom funkcioniranju: mijenja se krvni tlak, mijenja se kvaliteta crvenih krvnih zrnaca i abnormalno se povećava količina bijelih krvnih zrnaca. Metabolizam se usporava i imunitet drastično pada. Zbog toga naše tijelo ne može adekvatno odgovoriti na hladnoću ili vrućinu i ne može se obraniti od virusa, bakterija isl. Svakodnevno konzumiranje rafiniranih namirnica i šećera utječe i na funkcije mozga, jer uništava korisnu bakteriju u crijevima koja sudjeluje u sintetiziranju kompleksa B vitamina, neophodnog za funkcioniranje našeg mozga. To nas, između ostalog čini pospanima te smanjuje sposobnost koncentracije i memoriranja podataka.

Kada prestanete jesti bijeli šećer i namirnice koje ga sadrže možete tri dana do tri tjedna imati sljedeće simptome: jake želje za slatkim, umor, depresija, promjene raspoloženja i glavobolju. No, isplati se jer ćete osjećati dugoročne pozitivne posljedice na svom zdravlju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Utjecaj šećera na zdravlje

· Bijeli šećer uzrokuje cijeli niz i fizičkih i emotivnih poremećaja. Klinička studija na adolescentima pokazala je da oni koji u svojoj prehrani imaju visoku količinu namirnica koje sadrže šećer vrlo često pokazuju sljedeće oblike ponašanja: iritabilnost, promjene u raspoloženju, nestrpljivost, umor, depresiju, nesanicu te bolove u abdomenu.

· Povezivanje konzumiranja šećera s poremećajima u ponašanju dokazano je u mnogim istraživanjima te se kao programi sprječavanja nasilja u školama predlažu i promjene u jelovnicima (popularna gazirana pića zamjenjuju se s prirodnim sokovima bez šećera, čokoladice se zamjenjuju sa svježim voćem i sl.)

· Akne i prištići, krvarenje iz desni, kvarenje zuba, učestale prehlade, glavobolje i migrene, diabetes, depresija, astma, alergije, čir na želucu, menstrualni problemi, grčevi i sl. mogu se smanjiti ili potpuno nestati prestankom konzumiranja rafiniranog šećera i proizvoda koji ga sadrže.

· Istraživanje provedeno na 100 žena (objavljeno u Journal of Reproductive Medicine, 1984.) pokazuje da je unošenje šećera, mliječnih proizvoda i umjetnih zaslađivača povezano s pojavom Candida vulvovaginitis. Nakon prehrane koja je isključila sve navedene namirnice 90% pacijentica nisu više imale simptome ove gljivične infekcije.

Šećer ima tendenciju da privremeno zaustavi lučenje želučanih sokova i na taj način ometa normalno funkcioniranje.

Oni koji osjećaju pad energije oko deset ujutro i tri poslijepodne i žele uzeti nešto što će im podignuti energiju moraju promijeniti svoju prehranu jer pate od hipoglikemije (niske razine šećera u krvi) koja je direktna posljedica konzumiranja šećera. U suprotnom konstantno osjećaju umor, iritabilni su, imaju stalnu želju za slatkim, gube koncentraciju, imaju niski tlak itd. Ovi su simptomi poznati kao “sugar blues”.

Konzumiranje šećera donosi zaista puno opasnosti za naše zdravlje, slabi naš imuni sustav i kroz vrijeme obolijevamo od različitih bolesti. Uprkos tome, mnogi i dalje ne povezuju svoje stanje s konzumiranjem šećera zato što ne uočavaju uzročno posljedičnu vezu između onog što jedemo i kako se osjećamo.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma dovoljno je reći kako šećer uništava kalcij oko kojega svi dramimo.
    stalno nam je u glavi onih pola litre mlijeka dnevno po djetetu, a onda dijete pojede žličicu šećera... i džaba ti tih pola litre.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da mi svi skupa ipak premalo znamo o šećerima. Recimo, koliko sam ja uspjela shvatiti, bijeli šećer, smeđi šećer i med su vrlo, vrlo bliske namirnice. Nutrijenti su u smeđem šećeru u tragovima, mislim da se može reći da im je količina zanemariva. Ni s medom nije baš puno bolje, osim što ja subjektivno gledam med kao nešto što su radile dobre pčelice pa mu udahnulo ne znam koju dobru energiju (naravno, nije prihvatljiv za dohranu).
    Slad - mislim da je to namirnica oko koje vlada velika fama "zdravoće" u odnosu na šećer, a ja ne vidim podloge za to, zapravo bih najradije razgovarala s nekim nutricionistom. U sladu je maltoza, maltoza se sastoji od dvije molekule glukoze. Obični šećer od jedne glukoze i jedne fruktoze. Oba su disaharidi. Našla sam jednu tablicu u kojoj je navedeno da je glikemički indeks maltoze 105 (ako je to uopće moguće?)! Jedina mu je prednost (naravno, ovo sve je po mom shvaćanju) što se dobiva puno jednostavnijim postupkom od šećera iz repe, koji je prava industrijska namirnica. I zato je u "zdravim" namirnicama i dućenima, a ne stoga što je sam po sebi puno drugačiji od šećera. Kao i smeđi šećer, koji se dobiva iz šećerne trske, što je opet valjda manje industrijaliziran postupak nego dobivanje šećera iz repe.
    Dakle, nisam ovdje da bih podržavala zašećerenu dohranu - mislim da dodanom šećeru u dohrani nema mjesta. Ali mislim da malo generalno pojednostavljijemo stvari i da smo skloni jako upirati po nečemu o čemu zapravo ne znamo puno.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ih poistovjećujem: sve boje šećera, med i sve vrste slada (razlike su toliko minorne da bi se osjetila, valjda, samo da sjednem i pojedem tonu).

i znam da nijedan nije dobar u većim količinama.
    a za početke dohrane - ni u kojim.
    tako sam si pojednostavila, ne znam ništa više o tome, ali to mi je dovoljno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ja ih poistovjećujem: sve boje šećera, med i sve vrste slada (razlike su toliko minorne da bi se osjetila, valjda, samo da sjednem i pojedem tonu).

i znam da nijedan nije dobar u većim količinama.
    a za početke dohrane - ni u kojim.
    Tako i ja.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Stroma, hvala na odgovoru. Nije me bilo nekoliko dana jer je bubuca bila bolesna, a novost je i da imamo jedan zubić. Za sve curke koje se pitaju koliko ima šećera u baby keksima - piše na kutiji. One koje sam ja kupila ima 25g/100g proizvoda. Inače, kao što sam napisala i na stranicama gdje se razgovaralo o suhom voću (koje u sebi ima duplo više šećera nego ovi keksi) ne želim davati djetetu šećer uopće do 1 godine života, a nakon toga samo u malim količinama. Samo, dobro je postavila pitanje jedna cura sa posta, koje su to količine male količine? Inače, ove sam kekse ja većinom pojela i preporuka svim curama koje imaju problema s hemeroidima - stolica meka :D Još nešto, kad sam rekla mami da sam kupila kekse rekla mi je da je naš stari doktor (bio naš doktor dok sam bila mala, sada u mirovini) bio protiv davanja keksa djeci - rekao je da su to samo prazne kalorije, a da se iz njih ne dobiva ništa od hranjivih sastojaka. Tema za razmišljanje

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma dovoljno je reći kako šećer uništava kalcij oko kojega svi dramimo.
    stalno nam je u glavi onih pola litre mlijeka dnevno po djetetu, a onda dijete pojede žličicu šećera... i džaba ti tih pola litre.
    Evo to me zanimalo.

Lutonjica hvala na tekstovima

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

:shock:

A ja sam pročitala u makronovinom časopisu
    da rižina slad za razliku od bijelog šećera
    ne uništava kalcij u kostima, pa sad ti znaj :/

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

pa sad ti znaj :/
    zato je najbolje ne davati pa smo mirni....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma ja na sebe mislim kad pišem o sladu 8)

al' sad na montiju ni to

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •