Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: samo 70 grama u mjesec i pol dana!!!

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno samo 70 grama u mjesec i pol dana!!!

drage moje,

evo pišem vam očajna, jer sam se danas šokirala kod pedice. moja malena je dobila samo 70 grama od prethodnog pregleda koji je bio 19.03.
    porođajna:3150g
    prvi pregled: 22.01.08- 1050g
    drugi pregled: 19.03.08.- 700g
    danas: 5270g
    e, sda je moguće da je sestra unijela pogrešno podatke, jer je po mom proračunu dobila 270 grama, ali i to mi je premalo.
    doji na zahtjev, isključivo. ima normalno pokakanih i popišanih pelena, s tim da stolica varira od jednom dnevno, do jednom u dva dana, ali je zlatno žute boje i sasvim je normalna. imamo još jedan problemčić- E. spava cijelu noć. prvo mi je to bilo čudno, ali onda sam je počela dizati na jedan podoj uvečer. ne budim je, već ona onako u snu pocucla. pedica je danas rekla da joj moram uključiti još najmanje dva podoja navečer, te da je moram buditi ako spava više od dva sata i davati joj da jede..

i, da ne zaboravim, u zadnje vrijem gotovo i ne osjećam let down ili ga nikako nema, a E. se više na rubovima usana ne vidi da ima mlijeka. samo je čujem kako guta.

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ima li iko slično iskustvo? ili barem neki savjet šta da radim po tom pitanju?

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ako sam dobro izračunala 19.3. je imala 4900 grama, znači do sad je dobila 5270-4900=370 gr.

ne znam otkud onda podatak o 70 grama :?

Dok ti se ne javi neka od savjetnica, mogu ti za utjehu reći da je moja prijateljica imala slučaj kad joj mala s 3 mjeseca nije dobila ni grama u mjesec dana. Bila je taj mjesec prehlađena (neka viroza), inače je dobro jela, OK stolice i to...
    Sve je s njom bilo u redu, razlog su pripisali virozi. Poslije je sve normalno nadoknadila. Možda ti se i njena mama (tj. moja prijateljica) javi na topic...

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ma ja sam zeznula stvar.. 19.03 je imala tačno 5200g, sad sam provjerila u svojim bilješkama tačne podatke. znači, greška je moja, nažalost. podatak o 70 grama je tačan.
    jedina dobra stvar je što je pedica rekla da probamo prvo s noćnim podojima koje je ona izbacila, tako da od večeras startamo s tim. ja sam bila uvela jedan, ali ona je preporučila još dva.
    msilim, E. stvarno ničim ne pokazuje da ima bilo kakve smetnje, sve je kao i dosad, samo što me je vaga danas :shock:

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Znači, nije bila prehlađena ili nešto slično?

Ako je zdrava i ako ima dovoljan broj mokrih pelena, trebalo bi biti sve ok.
    Možda je jednostavno takvo dijete. U pravilu je trebala dobiti više u tih mjesec i pol, ali kod dojene djece je sve moguće.

Ja sam imala sličnu situaciju, L. je s 3 mjeseca u razdoblju od 2 tjedna dobila 20 g. Ali ona je slabo jela i nije puno mokrila, pa smo vadili krv i urin i otkrili da ima eschericiu coli. Vjerojatno je to bio razlog slabog dobivanja na težini. Ali, nakon toga je sve nadoknadila.

Kad idete opet na vaganje? Da probate izvaditi krv?

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

doktorica je rekla sad dvoje sedmice uključivanje noćnih podoja, pa ćemo nakon dvije sedmice vidjeti je li dobila išta. pedica kaže da je to zbog toga što E. spava cijelu večer. ona inače zaspi oko pola 8- 8 i spava ujutro do 6, pola 7. i kad sam vidjela da ne traži sama, počela sam joj uključivati jedan podoj tokom večeri, jer mi je bilo previše da ne jede toliko dugo.
    a prehlađena još nikako nije bila. jeste bila nervoznija u ovo zadnje vrijeme u poslijepodnevnim satima, ali smo to pripisivali zubićima. no, u zadnja dva dana više nije nervozna, sve je ok.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ajmo redom:
    ako je prvi pregled bio 22.01., znači da je beba rođena oko 20.12., a to znači da sada ima cca 6 mjeseci.
    ono što sam ja primjetila (na mom primjeru i i primjeru prijateljica koje su dojile) jest da dojene bebe u prva 3-4 mjeseca jako dobivaju na težini, a između 4. i 6. mjeseca značajno uspore.
    u našem slučaju je to izgledalo tako da je u prvih 4 mjeseca svaki mjesec dobio 1200g, a onda od 4-6 mjeseca samo 300g.
    na nekom topicu se već o tome razgovaralo, kod zhabice je bila slična situacija, nje se sjećam, a bilo je i drugih mama.
    uskoro vam kreće dohrana.
    probaj se ne zabrinjavati, ako ikako možeš.

i da, koliko je curka narasla u cm?
    koliko je opseg glave u odnosu na zadnje mjerenje?

kada se gleda napredak beba, pedijatri (i moja mama ) su skloni obraćati pažnju samo na težinu, a zanemariti ostala dva faktora. a svi su oni jednako važni.

i još samo jedan

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a možebiti da je i vaga pogriješila
    i strojevi griješe

po ponašanju mi izgleda ok, gladan čovjek nema šta kakati

biće bolje sa dodatnim podojima, mada bih ja ostala na max još dva podoja po noći

bude bolje, nije panika, ponašanje je dobro , dakle : još 2-3 podoja tokom noći neće štetiti

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

e, problem je u tome što sam danas pitala hoće li joj mjeriti i dužinu i rekli su-"danas samo težina"... nisu mjerili ni obim glavice. :?
    cijeli dan se osjećam grozno zbog toga.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

radiš dobro
    i sama si ubacila jedan noćni podoj, vidiš da imaš dobar instikt

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    kod zhabice je bila slična situacija, nje se sjećam, a bilo je i drugih mama.
    dobro si zapamtila

bjuma najprije

dok ti se savjetnice jave imas nas strajkaski, rhein i princessin topic koji bi te mogli malo utjesit. ima tu i stvari koje tebi ne trebaju ali i korisnih savjeta. drzi se!

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

prva večer nakon uvedenih podoja je prošla ok. dojila je svako tri sata, u polusnu, ali dojila je...
    od jutros smo imali dvije pokakane pelene.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni to zvuci super! samo ti nastavi s dojenjem, ukljucujuci nocne podoje i vjerujem da ce se opet sve vratit u "normalu"!

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Super, bjuma, samo tako nastavite.

A ja ne mogu a da ne pohvalim tvoju pedijatricu koja ti je savjetovala povećanje broja podoja. Stvarno za svaku pohvalu, jer kad smo mi imali sličnih problema, prvo što je meni pedijatrica rekla da je dijete vjerojatno gladno zato što nemam dovoljno mlijeka. :shock:

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

bjuma, odlicno!

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hvala drage moje.
    da, pedica je baš ok, i mene je pozitivno iznenadila, jer nije odmah skočila za vrat s dohranom, već mi je lijepo dala dvije sedmice da pokušamo popraviti stvar.
    ja sam danas primijetila da E. uopće ne vuče zadnje mlijeko... čim joj prestane samo ići, ona prekida podoj i počinje kenjkati. danas sam kompresovala dojku i izvukla prilično dosta mlijeka koje sam joj kašikicom dala. baš sam bila iznenađena koliko mi mlijeka ostane u dojkama, a da ga ona i ne "onjuši". moja gospodična se ulijenila pravo.
    eto, odoh sad dojit'.

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

molim vas za savjet, jer nisam pametna šta da radim. znam da sam u pravu, ali ne znam kako da se odbranim od toga.

meni je cijeli današnji dan totalni horor. od trentka kad sam ušla u DZ, gdje je bio oooogroooman red, pa do saznanja da je moja pedica otišla na godišnji. i čekamo mi na red kod druge, a taj se red nikako ne pomiče. zapravo, sve je manje ljudi, da bismo mi skontali da druge mame i one "sa štelom" ulaze na druga vrata. :ljuti: :ljuti: čekali smo cijela 2 i pol sata!!!! :ljuti:
    ulazimo kod pedice, ona gleda u karton, Emmu stavljaju na vagu- dobila je 330 grama u 14 dana. :yay: ja sva presretna, kontam sve je ok sada. kad pedica poče priču o slabom potkožnom masnom tkivu. i poče spominjati AD. ja :eek:
    PEDICA: dijete njene dobi treba dobiti oko 600 grama mjesečno.
    jA: doktorice,uz dužno poštovanje, ako je dijete sad dobilo 330 za 14 dana, znači da bi za sljedećih 14 trebalo dobiti još toliko, što je sasvim dovoljno za njenu dob.
    PEDICA: kakva joj je stolica?
    JA: zlatno žuta, uredna, svaki dan je ima barem jednom. pelene su također mokre.
    PEDICA: ja, naravno, majci ne mogu uskratiti pravo da doji dijete. ali, ja bih joj ipak uključila AD.
    JA: da, ali greška je bila prije 15 dana. uvela sam noćne podoje, imam dovoljno mlijeka, dijete je dobilo 330 grama, stolica je uredna, ona je zdrava, ničim ne pokazuje da je gladna.
    PEDICA: pokazuje mi nekakve grafikone po kojima je Emma, navodno, ispod prosjeka. i ubjeđuje me da treba AD. i govori kako dohrana nije isto što AD i dojenje. ja odgovaram da znam da nije. i da nema potrebe dodavati AD, kad dohrana kreće uskoro, da će joj moje mlijeko biti dovoljno. i ja plačem. i plačem. :suze:

kaže mi pedica, da sutra idemo vaditi krv i urin, te urinokulturu tri dana, pa da vidimo. ali, da je ona svakako za AD. i kaže: neću vam upisivati malnutriciju u karton, pošto vidim da ste osjetljivi. :???: :ljuti: ( a ja mislim da je to samo zbog toga što je pročitala da smo i MM i ja novinari, i što je vidjela da razgovara s informisanom osobom, kojoj je stalo do dojenja i do onog što je najbolje za Emmu), pa ju je možda malo trta.

ne znam... šta vi mislite o ovome svemu. ja sam totalno down. ok, otići ću ja sutra po te nalaze, ali ja mislim ostati pri svom.

i, da, zadnji pregled: E. ima 5270 grama (dobila samo 70 grama u mjesec i pol dana), danas: 5600 grama

ja mislim, znam, osjećam to da je s mojim djetetom sve ok, da mlijeka ima dovoljno, da samo trebam nastaviti ovako, ali možda sam i u krivu. molim savjetnice za dojenje i vas, ostale drage mame, da mi kažete šta mislite o tome.

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ja mislim da trebaš slušati sebe
    Ako beba ima dovoljno popišanih i pokakanih pelena, ako je zadovoljna i sretna, ja bih zanemarila upute pedijatrice. I dobro si zaključila, to je težina mjerena u zadnjih 15, a ne mjesec dana (a porast na težini zbog uključivanja noćnih podoja je dobar pokazatelj da je sve ok). Podrška tebi i maloj sisavici

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jesam dobro izračunala? curka je napunila 6mj?
    ako da, pa vama kreće dohrana.
    identična je situacija bila nama, samo što nam pedica nije dizala frku.
    nismo uveli AD, a Yoda fino napreduje.

zamisli samo što bi bilo da tvoja pedica nije bila na go, već da je normalno radila. rekla bi da je super i ne bi pravila nikakvu frku. i fino bi vas pohvalila i ti bi bila sretna i ponosna.
    a to što ova doktorica očito ne zna osnove matematike je njezin problem, ne tvoj. sama je rekla da je 600g minimum. 330x2=660. operacija množenja. uči se u 2.osnovne.

eventualno da pričekaš još tjedan dana dok se tvoja pedica ne vrati sa go, pa da odeš s njom popričati, ipak ona prati dijete od početka.

i da, mi svi ovdje možemo samo pomoći savjetom ili sa našim iskustvom, ali ti sama dodnosiš odluku.

mi smo tu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

isuse žene :shock:
    ne da nema pojma nego je to katastrofa
    užaš
    odgovara te od dojenja? :?

330g/14dana
    pa to je super :D
    nemaš niti jedne naznake da nešto nije uredu

glde: jest da ona nosi bijelu kutu i ima onaj natpis dr.spec. ped. ...
    nedaj da te to zbuni
    i među pedijatrima postoje oni loši , poput nje
    mišljenje takvih odbaci, jer je bezvrijedno i neutemeljeno

ja se na tvom mjestu ne bih matletirala sa vađenjem krvi i urine, jer ona hoće pošto-poto dokazati "ja sam u pravu, ja sam u pravu!"
    ko malo dijete
    zanemari
    nije vrijedna tvojih živaca

super vam ide

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

bjume, nemoj brinuti. da si kod moje pedice, ona bi ti rekla da beba super napreduje. ako beba dovoljno piša i kaka - znači da dovoljno jede. ja sam isto bila zabrinuta, a ona mi je rekla - bitno je da beba dobija na težini (i da, rekla mi je da kad bi ja vidjela stvarno pothranjene bebe, vidjela bi da to nema veze s mojom). ja ne bi bebu niti mučila vađenjem krvi i urina - pričekaj dok tvoja ped. dođe s g.o. i onda odite kod nje - proći će još dva tjedna, beba će dobiti još 300g i sve će biti super.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ne daj se maltretirati
    ako imas bilo kakve sumnje, otidji do svoje ped. (ne ove)
    ali meni se cini da je sada sve OK kod vas

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

bjuma, pa to je odlično :D
    Da je toliko dobila u mjesec dana, bilo bi dovoljno u njenoj dobi, a kamoli u pola mjeseca.
    Nemaš razloga za brigu. I pokušaj što prije zaboraviti susret s tom pedicom.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bjuma, curica ti je super napredovala i ja se stvarno ne bi uzrujavala zbog te zamjenske doktorice. Skuliraj se ako ikako možeš, svi su argumenti na tvojoj strani, a njen je problem, ne tvoj, što ona gleda grafikone umjesto da gleda dijete!

Pusa i čuvaj živčeke

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Bjuma, ignoriraj i zaboravi da si danas bila kod te pedice .

Ako te još bude mučilo, otiđi popričati sa svojom ped kad se vrati. Ide vam super, 330 g u 14 dana u toj dobi je jako dobro, a to znaš i sama .

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije tvoja pedica
    nemoj ići više kod nje i sve ok

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zamisli kako bi reagirala tvoja pedica (koja nije radila takvu dramu od 70 grama u mjesec i pol koliko ova od 330 grama u 15 dana!) i odmah ce ti biti lakse.

znam da je tesko kad te lijecnik tako isprepada, jer uvijek nekako strahujemo 'sto ako je u pravu', pa makar i nesvjesno.

rijesila si uspjesno problem, beba super dobila u 2 tjedna, i nema razloga da se tako i dalje ne nastavi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nemoj se brinuti jer ova pedica očito nema pojima

Kao što je već netko napisao, ima različitih pedijatara, dobrih i loših. Evo ti moj primjer, Manuel je dobio drugi mjesec samo 400 gr i kad je vidjela moju zabrinutu facu samo se nasmijala i rekla da ne brinem jer da je dovoljno dobio. Vidi se da je napredovao, da je zdrav i da se ne opterečujem težinom. S druge strane, curica od moje poznanice je dobila 600 gr drugi mjesec i jedna druga pedjatrica joj je rekla da je to jako premalo i da mora obavezno uvesti AD. Ona je to i napravila i beba sada ima 5 mjeseci i više ne doji. Treba li išta dodati?

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

330 grama za 14 dana u toj dobi je skroz o.k. D je isto u tim mjesecima "malo" dobila na kilaži (malo jer je prije toga jednostavno bujala). Nastavili smo samo dojiti i sve je bio o.k.
    Na tvom mjestu ne bi dijete mučila nikakvim vađenjem krvi ni urina.

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hej drage moje,

hvala vam na ovim riječima. nisam se javljala duže vrijeme, jer smo se malo bili zadeverali oko vađenja nalaza. nalaz krvi je pokazao da željezo nije baš najbolje, pa su nam dali Ferrum Lek kojeg E. popije na kapaljku zasad. srećom, dobro ga podnosi, pa nam to ne stvara problem. ali, žao mi je što se moramo maltretirati s tim. no, kako god uzmem, tp nije ništa iznenađujuće, jer ja već godinama vodim bitku sa željezom, tako da je moguće da ga nije dovoljno dobijala preko mlijeka, jer su mi se isrpile rezerve.
    sutra su nam nalazi UK, pa ćemo vidjeti, ali ja mislim da ona sasvim super napreduje. nweki dan smo nosili nalaze krvi, ali nas je srećom zadesila neka treća doktorica koja se oduševila njome, i nije spominjala nikakvo AD, već smo samo porazgovarale o dohrani i to...
    ostali smo pri isključivom dojenju. zasad je sve ok. E. češće ciki, vjerovatno zbog vrućina. i već su počeli rezultati- malo e zaokružila, a odejća napokon tješnja. :D

hvala vam,

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

:D

bravo za tebe!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

bjuma samo ti tako nastavi.
    Svaka čast :D