Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: trudnički tečaj u 'Viliju'

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno trudnički tečaj u 'Viliju'

Molim curke koje su friško (dakle, u zadnjih par mjeseci) prošle trudnički tečaj u Poliklinici Vili da napišu svoje dojmove. Znam da se spominjalo na par drugih topica, ali zanima me konkretno kakva je trenutna situacija, jesu li 'predavači' ok i vrijedi li tih novaca. Planiram roditi u Vinogradskoj, za što tati navodno i ne treba tečaj, ali prva nam je bebica i htjeli bismo ipak proći kroz neku edukaciju (malo opširniju od one dvodnevne po domovima zdravlja).
    Koji su termini - jel u popodnevnim ili večernjim satima, koliko traje, jel se rade vježbe disanja...?
    Imam pitanje i u vezi prijavljivanja za tečaj: jeste zvali direktno u 'Vili' i predbilježili se ili se to radi isključivo preko one mail adrese Kluba trudnica Sveti Duh?
    Hvala!

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Re: trudnički tečaj u 'Viliju'

Citiraj blackie prvotno napisa
    Planiram roditi u Vinogradskoj, za što tati navodno i ne treba tečaj, ali prva nam je bebica i htjeli bismo ipak proći kroz neku edukaciju (malo opširniju od one dvodnevne po domovima zdravlja).
    za vinogradsku ti ne treba posebna potvrda za tatu na porodu...
    a ovo sve ostalo i mene zanima. u prvoj T odradili smo popodnevni tecaj na SD, ali o disanju ni rijeci...
    kako su me pukli tad na drip (sta dijete zna, nisam se stigla ni snaci vec je bilo gotovo) bljuvala sam svih 6h u boxu i mislim da sam barem negdje prosla varijante disanja da bi mi bilo bolje. ovak smo MM i ja prosli porpilicno mucnih 6h prije nego smo se susreli sa nasim cudom...

emarink avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Koji su termini - jel u popodnevnim ili večernjim satima, koliko traje, jel se rade vježbe disanja...?
    Imam pitanje i u vezi prijavljivanja za tečaj: jeste zvali direktno u 'Vili' i predbilježili se ili se to radi isključivo preko one mail adrese Kluba trudnica Sveti Duh?

Ja sam išla tamo, imali smo večernje termine, trajalo je tjedan dana. Došla sam direktno preko Vilija i tamo platila. Meni su bile korisne tehnike disanja koje sam upotrijebila i stvarno su mi pomogle.
    Njih je držala Snježana Vojvodić Schuster, a ovako sam ih i zapisala:

1. tehnika disanja - Trudovi svaka 2 sata, a traju 20-30 sekundi
    omjer udisaja i izdisaja - 1:2 (brojim 1,2,3 kod udisaja; 1,2,3,4,5,6 kod izdisaja)
    udišem i izdišem na usta
    tijekom trajanja jednog truda, normalna su 2-3 udisaja i izdisaja

2. tehnika disanja - Trudovi jači, a traju 40-50 sekundi
    omjer udisaja i izdisaja - 1:1 (dahtanje)
    udahnem prvi put na nos toliko zraka koliko mi stane u nosnu šupljinu, nakon toga izdahnem na usta i istu količinu zraka uzmem na usta, dišem jednako kratkim omjerom udisaja i izdisaja (pseće disanje)

3. tehnika disanja – kad treba tiskati bebu van
    dahtanje + veliki izdisaj + veliki udisaj + dahtanje

Drugo smo radili VJEŽBE ZA BEBU, Manuela Pešec. To mi je bilo tako tako, ne baš pretjerano korisno.
    A zapisala sam sljedeće:
    ŠAKE
    1. mjesec – karakteristično za bebu da ima zatvorene šake, a palac je u šaci, te ih ne treba otvarati ni dirati
    2. mjesec – karakteristično da je palac izvan šake
    3. mjesec – šake su otvorene

KAD JE DJETETU HLADNO?
    Djetetu je hladno ako mu je hladan ZATILJAK. Oblačiti ga treba jednako kao i sebe, ništa deblje ni laganije.

GRČEVI U 1. MJESECU
    1. Masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu
    2. Položiti dijete preko ramena da mu ruke vise niz moja leđa. Lagano ga lupkati po leđima od guze prema vratu – to izdužuje djetetov trup i olakšava izlazak zraka
    3. Termofor
    4. U orvih mjesec dana, ne smiju se koristiti nikakvi preparati za ublažavanje grčeva (lijekovi i sl.)

SPAVANJE
    Idealan položaj za spavanje djeteta je na boku, treba ga podbočiti s ručnikom ili dekicom, te mijenjati položaj lijevog i desnog boka.
    Dobri su i jastučići za spavanje, te banane za dojenje.

PEDIJATAR
    Oxytocin sprej – za mlijeko
    Masirati dojke u kadi toplom vodom, pa staviti hladan oblog.

Kad je dijete gladno?
    Po noći – kada se miče, rukicama gura stvari prema sebi, počinje se glasati pa sve jače i jače – uzmi dijete i stavi ga na prsa, kad se najede samo će pustiti dojku. Nemoj ga presvlačiti, paliti svjetlo, buditi nikoga. U plaču ne stavljaj dijete na prsa.

Kako odvojiti dijete od dojke ako ne jede?
    Mali prst stavi između dojke i bebinih usta.
    Kod pucanja bradavica ne koristiti nikakva sredstva, malo svog mlijeka.

Dijete uzme puno zraka:
    Ako plače, jede nervozno. Tada nakon 5-10 minuta što jede beba treba podrignuti, a ne nahraniti do kraja jer onda neće moći podrignuti. Ako jede mirno, onda ne mora uopče podrignuti. Ako se dobro zagrcava, dobro je dijete dojiti tako da ono sijedi.

Moja prehrana
    Malo više kalcija, ne puno kave i sve ostalo kao i prije.

Dječja stolica
    Prvih par dana jako puno stolice (može ih čak biti 8 dnevno) 2-3-4 dnevno – normalizacija nakon 1w.
    Ako beba sa 2,5mjeseca nema stolicu 5 dana, ne treba paničariti niti davati čepiće već biti strpljiv.

Dojenje
    Isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, i po ljeti, ne davati čaj, vodu. Ako je beba žedna, ona će na dojci biti vrlo kratko jer iz dojke prvo izlazi vodenasta tekućina. Može uzeti 10-tak gutljaja i utažiti žeđ.
    Ako imam puno mlijeka, prvo se izdojim, a onda nahranim dijete, ne obratno.
    Zalediti – 1-1,5dcl ne manje.
    U običnom frižideru – 1 dan sigurno, a zaleđeno do godine dana.

Pumpica za izdajanje – u bočicu ili vrećice, napišem datum i količinu i zamrznem.
    Odleđivanje najbolje na sobnoj temperaturi, odleđuje se postepeno, sloj po sloj pa treba protresti tu i tamo (vodenasti sloj, masni, proteinski)
    Bočicu zagrijavati pod toplom vodom, ne kuhati ni zagrijavati na vatri. Na podlaktici provjerim temperaturu. Trebam osjetiti samo dodir, onda je temperatura prava.
    Dijete ne smije spavati na trbuhu nego na boku i leđima.

3 injekcije dobije u rodilištu:
    K vitamin – u bedro
    Protiv tuberkuloze, vidjet će se na ruci nakon 1 mjeseca
    U petu – iz pete se vadi krv za analizu u rodilištu

Evo, to je sve što sam zapisala na tom tečaju. Možda ti dovoljno pomogne pa ne trebaš ići. Meni je pomoglo, ali najviše vježbe disanja, ostalo sam manje više znala od prije.

Sretno!

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

jos mi je rano za misliti o porodu, ali ovo spremam u arhivu
    hvala na savjetima

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hvala ti najljepša, emarink , već sam mislila da nikad nitko neće trznuti na moje upite...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hvala ti najljepša, emarink , već sam mislila da nikad nitko neće trznuti na moje upite...

emarink avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nemaš frke
    Nadam se da ne palim kasno

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Emarink, i ja sam pohranila - hvala - ovakve su mi stvari najkorisnije !

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

konačno se netko javio!!!

Evo, ja jučer dobila mail od Kluba trudnica. Dva puta po tri dana u večernjim satima, ma evo linkat ću i program.... Nadam se da nije bad. Molim moderatorice da obrišu, ako to ne smije biti tu.

PROGRAM TEČAJA:

19.2.2008. (18.00-19.30 h) Tema: Savjeti za porod i njega novorođenčeta
    Predavač: Mira Radić, medicinska sestra – primalja (dvorana D 1)

20. 2.2008. (18.00– 19.30 h) Tema: Razgovor sa dermatologom
    Predavač: Ivana Manola, spec. dermatovenerolog (dvorana D 1)

21. 2. 2008. (18.00 – 19.30 h) Tema: Normalan motorički razvoj djeteta. Osnove vježbi za bebe. Predavač: Manuela Pešec, bacc.fizioterapeut. (dvorana D 1)

25.2.2008. (18.00-19.30 h) Tema: Osobitosti novorođenačke dobi / Uspješno dojenje
    Predavač: Prim. dr. sc. Nevena Letica Protega (dvorana D 1)

26.2.2008. (17.00-19.30 h) Tema: Pripremne tehnike za porođaj (vježbe disanja, relaksacije i izgona; osnove za poslijeporodno vježbanje)
    Predavač: Snježana Vojvodić Schuster,bacc. fizioterapeut., autorica knjige: „Vježbe za trudnice“ (dvorana D 1)

27.2. 2008. (18.00 – 19.30 h) Tema: Fiziologija trudnoće i porođaja
    Predavač: Dr.sc. Boris Ujević, spec. ginekolog (dvorana D 1)

(19.30 h) Završetak tečaja i podjela potvrdnica

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •