Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 84

Tema: razlike u kvascu

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno razlike u kvascu

    dosad sam za kruh iz pekača koristila isključivo onaj kvasac iz dm-a (ne znam je li Alnaturin, ali taj neki "bio" ili kako već).
    I imam jedan rcept za kruh koji je dobitna kombinacija, koji nikada ne omane; ukusan, lako se reže, dugo ostane svjež... fantastičan!
    Jučer sam napravila sa di-go kvascem i kruh je bio... ukusan, ali skroz spužvast, puno rastresitiji od dosadašnjih, nakon pola sata što je stajao razrezan, skrutio se...

    Koje kvasce vi koristite i kako ste zadovoljne?
    (ja govorim isključivo o suhima, nemam ja živaca za friški)

  2. #2
    mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    997

    Početno

    zašto nemaš živaca za friški?
    mi smo ponovo počeli koristiti pekač tek kad sam se prebacila na svježi kvasac (kupim kilu i samo režem, već za 6. kruh mi ispadne besplatni kvasac), sa suhim nam se kruh niako nije sviđao

    meni je jedina razlika između suhog i svježeg kvasca u pekaču ta da suhi ide na kraj, a svježi razmrvim u vodu/mlijeko (za svaki slučaj stavim mlaku vodu/mlijeko, ne znam da li bi bilo ok i s hladnim :? )
    dugo sam se bojala eksperimentirati sa svježim kvascem (u svim receptima je uvijek bio suhi), a sad mi je suhi kvasac zadnji izbor (ako baš nemam svježeg u frižideru)

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    znači, samo u mlijeko stavim kvasac, pričekam da se rastopi i onda dalje sve kao sa suhim.
    (neću ja kupovati po kilu unaprijed, ja to kockicu po kockicu)

  4. #4
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    ja koristim suhi. pakovanje od pol kile, dobila iz usa :/

    nisam koristila ovaj iz dm-a. ovog sam dobila djabe, pa nemam potrebu jos kupovat...

    a svjezi sam koristila za putar stangice

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa za tebe znam, o "tvom" kruhu i govorim: otkako sam ga probala, nijedan drugi ni ne pravim, samo dodajem različito sjemenje.

  6. #6
    mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    997

    Početno

    ja ne čekam da se rastopi, nego stavljam redom
    mlako mlijeko, razmrvim kvasac (onako ofrlje ), šećer, ulje ili maslac, malo promiješam, odmah stavim brašno i jedino sol stavim po vrhu (jer sam čitala da sol usporava rad kvasca, pa sam prvi put stavila tako i sad i dalje stavljam sol uvijek na kraju)

    odmah uključim aparat i to je to :D
    čak i na onom brzom programu mi je kruh super ispao, mljac

  7. #7
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    e, ali meni se cini da moj, kad ga ja radim , bude bas - rastresit... jel to onaj s jajima?


    bas cu probat kupit taj dm-ov kvasac, pa testirat...


    makar, sad radim neki drugi, stavljam brasno 850 i 550 (u ofrlje omjerima), 70dkg, 4dcl vode, 1 zlica secera, 1,5 zlicica soli i 1 zlica kvasca...

  8. #8
    NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    2,655

    Početno

    ajde lipo napisite taj recept za kruh iz pekaca

  9. #9
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    Ja koristim najvećim dijelom suhi, ponajviše jer ne moram toliko paziti na rok trajanja. No, suhi ili svježi, meni ispada isti kruh.

  10. #10
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Apricot, svježi kvasac možeš koristiti apsolutno jednako kao i suhi, bez ikakvih kemijanja i prethodnih miješanja s mlijekom. Odlomiš količinski recimo za pola žličice i natrgaš na par komadića direktno u tijesto. Nama jedna kockica traje tjedan dana i više, držimo ga u plastičnoj kutijici u frižideru.
    Kad je mm to prvi put napravio, rekla sam mu da je lud, ali ipak je profić, pa reko, bolje da šutim. Sve u svemu, od tad radimo samo tako, sve vrste tijesta, ne samo kruh.

    I ja te molim da podijeliš s nama tajnu savršenog recepta.

  11. #11
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    direktno u tijesto
    hoću reći u brašno

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    evo recepta, iako je to bijeli kruh pa ne znam je li vam zanimljivo.
    meni litala rekla kako je redoslijed jako važan, pa i vama savjetujem tako:

    4 dl mlijeka
    čajna žličica soli
    žlica meda (u receptu su dvije, meni jedna dosta)
    2 jaja
    35 g maslaca ili ulja (ja odokativno ulijem maslinovo ulje)
    70 dag brašna (stavim obično bijelo, meko)
    1 žlica kvasca (ja istresem tu vrećicu koja je za 500 g brašna)

    i onda još na kraju saspem šaku lanenih, sezamovih, bučinih ili suncokretovih sjemenki.
    stavim na veliki kruh, svijetla kora... ispadne 3 sata i 35 minuta

  13. #13
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Zvuči mljac, baš ću probati. Meni su ti kolačasti bijeli kruhovi s mlijekom najdraži.
    Hvala

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ovdje se uopće ne osjeti da je kruh mliječni.
    probaj, oduševit ćeš se.

    a ja želim ispeći kimmel brot, idem tražiti na njemačkim stranicama...

  15. #15

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    evo recepta, iako je to bijeli kruh pa ne znam je li vam zanimljivo.
    meni litala rekla kako je redoslijed jako važan, pa i vama savjetujem tako:

    4 dl mlijeka
    čajna žličica soli
    žlica meda (u receptu su dvije, meni jedna dosta)
    2 jaja
    35 g maslaca ili ulja (ja odokativno ulijem maslinovo ulje)
    70 dag brašna (stavim obično bijelo, meko)
    1 žlica kvasca (ja istresem tu vrećicu koja je za 500 g brašna)

    i onda još na kraju saspem šaku lanenih, sezamovih, bučinih ili suncokretovih sjemenki.
    stavim na veliki kruh, svijetla kora... ispadne 3 sata i 35 minuta
    jel' to dobro čitam:
    u tekućinu stavljaš sol i masnoću, a kvasac tek na sam vrh, na brašno?
    i u Alaski to ispadne dobro?

    pekla bi danas, sami smo doma, a dijete ima upalu pluća pa ne mogu do dućana

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    da, TOČNO tim redoslijedom, bez odstupanja.
    napravila sam ih dvadesetak i niednom nije omanuo.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Ovo cu i ja isprobati - mali je bolestan, sve imam doma i do daljnjega ne izlazimo (gnojna upala grla, koliko dugo, vidjet cemo)

  18. #18

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Meni je najbolji friški (ali baš friški, dakle da je što manje odstajao u frižideru.) A kad nemam friški i kad mi se ne da po njega, stavim onaj Alnaturin iz DM-a. Kad nemam niti njega, stavim Digov u prahu s E-ovima.

    Ali definitivno mi sve najbolje ispada s friškim (baš friškim).

    u tekućinu stavljaš sol i masnoću, a kvasac tek na sam vrh, na brašno?
    i u Alaski to ispadne dobro?
    Ovako i ja radim u pekaču (Alaska) i super ispadne. Na kavasac još dodam malo šećera (ako ne stavim med u tekućinu).

  19. #19
    NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    2,655

    Početno

    apri, hvala
    ja ga radim slicno, s tim da sam stavljala nesto vise brasna i bez jaja, mozda je u tome stos

  20. #20

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Hvala na objašnjenju!

    ukoliko nisi našla na njemačkom, ja našla na engleskom


    Alexandrian Cumin Bread


    • 3 c unbleached, all-purpose flour
      1 pk dried yeast
      1 1/2 ts salt
      1 ts cumin seed, ground
      1 c plus 3 oz. lukewarm water


    --------------------------------------------------------------------------------
    Alexandrian Cumin Bread Instructions:

    1) Place the flour, yeast, salt, and ground cumin in a large mixing bowl. Blend well. Add the water and mix the dough for 2-3 minutes, until all the water is absorbed and evenly distributed. The dough will be damp and very sticky, but no internal dry areas should appear by the end of the mixing. If they do, mix a few minutes more, or add a little more water and mix again.

    2) Let the dough rest 5 minutes. Now sprinkle 1 or 2 tbsps. flour over the dough and knead, either in the bowl or on a lightly floured surface for 5-10 minutes, until the dough is smooth and elastic and only slightly sticky.
    Add more flour if needed (e.g. in humid weather). Let the dough rest for 2 minutes more.

    3) The dough should now be very smooth and easy to handle. Knead 30 seconds more, return the dough to the bowl, cover the bowl with a dish towel or large plate, and let rise at room temperature for at least 3 hours; the dough should almost triple in size.

    4) Flour the top of the dough lightly, punch it down, and remove the dough from the mixing bowl. Form the dough into a rectangular loaf and place in a well greasad loaf pan, 9-1/4 in. by 5-1/4 in. by 2-3/4 in.
    Cover with a towel and let rise 1 hr., until nicely risen.

    5) Bake in a preheated 400 degree oven for 35 minutes, until browned on top; the bottom of the bread should sound hollow when tapped with the finger. Let the bread cool, then serve.

  21. #21
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ah, hranospasiteljice moja!

  22. #22
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja sve radim sa svježim kvascem. U trgovini prekopam paketiće da dođem do najsvježijeg , rok trajanja je mjesec dana, ako ne potrošim cijeli paketić ( imam ga za 10 kruhova ) ona ga bacim i kupim drugi.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    apricot pomoć!

    ovaj se kruh DIŽE ko lud! :shock:

    hoće li se zaljepit za poklopac?
    ajme, ajme

    stavila sam manje od pola svježeg kvasca

  24. #24
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ne kužim, od jedne male kockice kvasca, 40gr kidate komadiće i koristite za 10-tak x?
    ja ga potrošim za 500-1000gr brašna
    što može komadić, recimo 1/5 dignuti kilo brašna?

  25. #25

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Ja sam jučer radila ovaj aprin kruh i stvarno je jako fini.
    S tim da nisam imala glatkog bijelog brašna pa sam stavila preko pola 850 i ostalo oštro. A ipak je super
    Samo što sam danas kupila digo kvasac jer neću ići u mercator gdje mi je DM jer sam brašno kupila u lokalnom dućanu pa se nadam da će i s digoom biti dobar
    I probat ću malo miješati sa kukuruznim i integralnim brašnom, da potrošim zalihe

  26. #26

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ne kužim, od jedne male kockice kvasca, 40gr kidate komadiće i koristite za 10-tak x?
    ja ga potrošim za 500-1000gr brašna
    što može komadić, recimo 1/5 dignuti kilo brašna?
    može
    ja sam sad stavila nešto manje od pola kockice, možda 15g i digao se jako, a kad se počeo peći onda se udubio
    znači da sam stavila ipak previše kvasca
    još ne znam kakav je iznutra, čekam da se malo ohladi pa poslikam


    sutra popravni

  27. #27

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    narast će do gargatuantskih razmjera, postat svjesno i istrijebiti te........

    tko zna kako je zapravo počela evolucija.....


    IT IS ALIVEEEEEEEEEEE

  28. #28

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    mene si našla, a?

    samo me bilo strah da se ne zalijepi ili nedajbože prelije po grijačima pa mogu fino pekač u kontejner

  29. #29

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    buahaahahahahhaa

    kad nešto primjetite krajičkom oka, ne to nije miš ili ne daj Bože štakor, nije ni duh ni kuglasta munja, to je plod utrobe vašeg pekača.......svjesni kruh , kruh koji hoda.....plod simultane evolucije superkvasca.....

    be affraid, be very affraid



    napomena

    samo za nesavršene domaćice

  30. #30

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    oću li te ispravit, il neću
    pitanje je sad


    reko bi moj frend: lako bu*alu zahebavat

  31. #31
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    imga, i kod mene nevolja.
    kako sam i rekla, di-go kvasac je totalno drugačiji i neki dan mi je kruh bio veći i napuhaniji (rahliji) nego s alnaturinim.
    jutros smo izašli iz kuće i ja isprogramirala da kruh bude gotov u 3.
    dočekao nas alien!
    narastao do plafona (isto digo)

    obično bude visok cca 14 cm, a sada... 22 :shock:

    pravo mi budi kad bojkotiram šoping, a kod kuće imam samo taj koji imam...

    ako ti se isprljao poklopac, samo pričekaj da se sasuši pa ćeš ga lako maknuti.
    od sada, UVIJEK i SAMO Alnaturin kvasac, meni je tada kruh ukusnije, e i lijepo se reže, kao biskupski.

  32. #32
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Stavljate li svježi kavasac na odgodu?

  33. #33
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Ja sve radim sa svježim kvascem. U trgovini prekopam paketiće da dođem do najsvježijeg , rok trajanja je mjesec dana, ako ne potrošim cijeli paketić ( imam ga za 10 kruhova ) ona ga bacim i kupim drugi.
    opet ja pitam 8)

    to misliš na onaj mali paketić od 40gr?
    za 10 kruhova?
    i dobro se digne?

  34. #34
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    A70v, ako može desetina suhog, svježeg bi trebalo moći i manje.

  35. #35
    Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,027

    Početno

    idu mi zazubice od samog teksta, a kamo`l kad sam vid`la slike!!

    rečte vi meni, jel se taj kruv more radit i bez pekača? ono po starinski, zamjesti rukama, ostavit ga da se diže, i ispeč?? :? i ako se može, koliko dugo bi se trebao peči, na koliko stupnjeva? :? :?

    i taj alnaturin kvasac, koliko je grama u pakiranju i koja mu je cijena? ja ga NIKAD nisam primjetila u dm-u :/ (nisam pojma imala za njega)

  36. #36

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    alnatura onda
    ali poslije bojkota

    moram prvo potrošiti ovaj jedan svježi i dr Oetker sa zaliha
    (to se ja zavaravam - imam kvasca doma za ispeć 20 kruhova )
    sutra probam s još manje svježeg

    kalimero će znati, jel mi dosta ili previše 1/4 kockice?

  37. #37

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    e Tea, a da ga sad vidiš, žuuut ko sunce, ma milina ga za gledat
    (ako ne obraćaš pažnju na krater na vrhu )

    i malkice mi je pregumen - to će opet bit do kvasca :?

    a za pećnicu nemam pojma, ja nikad nisam mogla na ruke dobro 'isklofat' kruh da mi iole uspije

    btw, apri, si radila kuminov kruh?
    nikad nisam probala nešto takvo

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma kako gumen?!?!?!
    nešto nisi dobro

    taj kruh s kimom mi jedemo po austriji, posebno tirolu: tamni kruh s dosta kima, tanak poput pogače... fantastičan za one koji vole te seljačke kruhove.
    može se unutra staviti i sjemenje komorača (ponekad ga osjetim u tom kruhu).

    nisam radila, moram pronaći kakvo je to brašno...

  39. #39

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    gumen, kad ti kažem
    ja grizem njega, a on se vraća u prvobitan položaj

    jedina je varijabla bila taj #$%& kvasac svježi
    ostalo sve po ps-u
    i program za bijeli veliki, svjetla korica 3 sata 35 minuta

    inače unutra izgleda ok i rupice su dobre
    kruh kao takav + rupice u istom
    ali vidi kako je pao od one lijepe sirove buhtle koja je prijetila da će se prelit

  40. #40
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    definitivno previše kvasca, zato ti je "upao".


    Citiraj Imga prvotno napisa
    gumen, kad ti kažem
    ja grizem njega, a on se vraća u prvobitan položaj
    oooo, pa to je pravi dijetalni kruh!
    ti njega jedeš... a ne jedeš

  41. #41

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    definitivno previše kvasca, zato ti je "upao".
    Meni kruh općenito "ulegne" kad stavim predviše tekućine, tj. možda je trebala staviti manje mlijeka ili malo više brašna. Ali kruh i ovako sasvim pristojno izgleda.

  42. #42
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ovdje definitivno nije previše tekućine jer sam prije radila kruhove od 500 grama brašna i 350 ml vode.

  43. #43
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    i koliko svježeg odn. suhog kvasca na pol kile brašna?

  44. #44
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    na pol kile brašna nešto više od pola alnaturinog suhog.
    di-ga trećina.
    ako se radi sa bigom, po davorovim receptima, onda doslovce dvadesetak zrna.

    za svježi ne znam.

  45. #45

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    ja stavim na pola kg brašna cca 1/3 (a možda čak i 1/4) kockice kvasca. I odlično se digne.

    ovdje definitivno nije previše tekućine jer sam prije radila kruhove od 500 grama brašna i 350 ml vode.
    Da, imaš pravo, i ja istu količinu vode stavim na 1/2 kg brašna ali integralnog, ono mi traži više vode. Ali, vi'š moguće da i višak kvasca uzrokuje udubine...

  46. #46
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    višak kvasca je naaaaajčešći uzrok.
    pitaj Davora.
    ili potraži na onom topicu o kruhu iz pekača.

  47. #47

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    višak kvasca je naaaaajčešći uzrok.
    pitaj Davora.
    ili potraži na onom topicu o kruhu iz pekača.
    ma joj, ne da mi se, vjerujem tebi, baš ću ubuduće obratit pažnju.

  48. #48

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    dakle, drugi pokušaj je već bolji

    radila sam sa 1/4 svježeg kvasca
    digao se još i više od onog jučerašnjeg tak da se stvarno priljepio po poklopcu
    ali, dobra je vijest da nije upao ni malo :D
    i nije gumast
    visok 15 cm

    elem, možemo zaključiti:
    1 paketić alnaturinog suhog kvasca = cca 1/4 svježeg

    dodala sam i slike ovog današnjeg

  49. #49

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Znači definitivno je bio u pitanju kvasac. Ovo mi je bitno otkriće jer mi kruh često "ulegne". Apri imala si potpuno pravo.

  50. #50
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ko da si se usudila sumnjati!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •