Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: begova čorba i bosanski lonac

  1. #1
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno begova čorba i bosanski lonac

    prosli utorak bili u rijeci, nesto smo se navozali, dehidrirali, natrcali po gradu, nacekali u cekaonicama, izgnjavili se posteno...

    i otisli u jedan mali restorancic/konobicu/nesto, bosansko, i ja narucila begovu corbu...

    iz mrtvih me digla


    ja sam inace veliki obozavatelj juha i jusnih jela, ali ovako dobru juhu nisam u zivotu jela... laganu a hranjivu


    molim lijepo pravi domaci recept

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    moj je falšo, sad će wewa

  3. #3
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    da, sad sam se sjetila, a di cu bamiju nabavit??

  4. #4
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    e, da mi ne bi netko sad rekao da se nadje na dolcu

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    paaaaa, na dolcu!
    zato i kažem da je moja falšo, možda sam samo jednom bamiju stavila. može i riža,

  6. #6
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    ma ima da mi mm nadje negdje, ako tu kod nas nema bamije...

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa, dok on nađe, ti kupi piletinu, povrće, vrhnje i jaja.
    e sad, ja ne znam kako je originalni recept, ali u mojoj begovoj mora biti i malo paradajza i paprike.

  8. #8
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    ima sad bamije u svakom zamrzivacu u samoposluzi
    jet da je ona ko od brda odvaljena, ali je bamija
    i ja cekam neki dobar domaci recept
    ima ih po netu...brdo
    ali ni jedan nisam jos pravila

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    možda ima u samoposluzi, ali nema u samoposluživanju

  10. #10
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    evo jedan net recept, s tim sto bih prsa zamijenila iskuhanim piletom u komadu, ako je za vise porcija, odnosno batakom ako je za manje njih:

    Potrebno vam je:
    1/2 kg kokosijeg mesa (koristim pilece filete)
    20 dkg mrkve
    korijen celera i persuna
    50 g bamije
    20 g rize
    2 dl pavlake
    3 zumanjka
    sok od limuna so

    Priprema: Meso i povrce stavite u vodu, posolite i skuhajte. Kada je gotovo, supu procijedite, povrce i meso isjecite na kocke i ponovo vratite u supu. Stavite na vatru i dodajte kuhanu rizu i bamiju. Prije serviranja u corbu dodajte pavlaku i zumanjce.

    a evo i jedan super link na originalne bosanske recepte, sve na jednom mjestu:
    http://forum.djesi.ba/forum/showthread.php?t=1588

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    eto, nema ni paradajza ni paprike

  12. #12
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    čekaj, jaje ide sirovo?

  13. #13
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    ma da, ali ide u vrelu corbu kao u francuskim receptima, pa daje svilenkastu strukturu. bitno je da corba ne vrije, jer se onda jaje koagulira pa dobijes koncice.

  14. #14
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    čekam apri da se izjasni po pitanju salmonele 8)

    /končiće mrzim/

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa jaje uđe i vrelo i odmah se skuha. obožavam jajčane končiće. obožavam bujone.

  16. #16
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    probacemo obje varijante 8)

  17. #17
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    hvala na ideji i receptu
    litala, pošaljem ti ja bamiju poštom iz zg ako hoćeš, ima na Dolcu

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    e, ako nisam znala da će Joe na ovaj topic, Bog me ne ubio!

  19. #19
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno


  20. #20
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    pa jaje uđe i vrelo i odmah se skuha. obožavam jajčane končiće. obožavam bujone.

    obožavaš ti , obožavaš


    nikad čula za bamiju ali ću skuvat ovih dana čorbu

  21. #21
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ako ne nađem bamiju, hoće li jako faliti? priznajem da je još nikad nisam jela.

  22. #22
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    da se nadovežem na fine i zdrave čorbe iz susjedne nam zemlje...mi se jednom tjedno davimo u bosanskom loncu, njam njam, i djeca jedu pa ako nekog zanima (slično je ovom iz naslova)

    BOSANSKI LONAC
    glavica kelja i zelja(dalmatinskog)
    mrkva, pastrnak, peršin, celer, luk
    ramstek (junetina, janjetina ili ždrebetina)
    pileći batak sa zabatkom
    krumpir
    sol, papar
    klinčići

    kelj i zelje prerezati
    luk, krumpir i korjenasto povrće ostaviti cijelo
    sve u loncu kuhati na laganoj vatri.
    može za dva dana (osim krumpira).
    ja curama izmiksam povrće i meso , dodam pesto i nudim kao salsu s rižom ili špagetima, obavezno s parmezanom.
    fino, zdravo i jednostavno :D

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    piletina u bosanski lonac?

    a stari kuhari se kunu da ni kupus ne ide...

  24. #24
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    vjerojatno je varijanta ala moja mama, da prilagodi razmaženim nepcima

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a bit će

  26. #26
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ja znam verziju s janjetinom, zeljem, mrkvom i krumpirom.

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    najbolje je kad se stavi više vrsta mesa: teletina, ovčetina...

  28. #28
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ako ne nađem bamiju, hoće li jako faliti? priznajem da je još nikad nisam jela.
    vjeruj da ne znas sta propustas

  29. #29
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    piletina u bosanski lonac?

    a stari kuhari se kunu da ni kupus ne ide...
    jao biće ovo kao s burekom

  30. #30
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    valjda za povrće i meso vrijedi "čim više tim bolje" jer sve zdravo popiješ ionako u juhi?
    od sveg što sam nabrojala skuham ono što imam doma, volim improvizirati

  31. #31
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    onda ga nazovi drugačije, a ne bosanskim loncem

  32. #32
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    A SAD BJEŽIM S TEME DOK SAM U POZITIVI

  33. #33
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    prekasno

  34. #34
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    kod nas se u svakodnevnoj kuhinji najcesce nazovi lonac pravi ovako:

    luka crvenog sto vise (izrezat na reznjeve i krupnije komade)
    bijelog isto dosta, i reznjeve i cijele glavice kojima ste samo odrezali vrhove....
    krompir na vece komade
    meso (mora biti prosarano) najbolje i junetina i teletina
    mrkva
    persun
    celer
    biber u zrnu
    list lovora
    sve skupa u lonac
    zaliti sa mjesavinom vode, malo ulja, aleve paprike, paradaiza, vegete (ili nekog sl zacina ako koristite), soli...

    sve to kuhati u pretisu na tiho

    (dodati jos povrca po zelji....kupus, buranija...)

  35. #35
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    ovo je xy lonac, s bosnom nema previse veze, osim sto je garant ukusan
    malo lokal-patriotizma nije naodmet

    a bamju fakat morate probati, u pravu je njojzili, samo je treba znati spremiti, jer kad se jednom proba losa izvedba, treba nekoliko decenija da se usudite ponoviti pokusaj - believe you me.

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    tako i mi

  37. #37
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    hoćemo li ubaciti i dagaru u naslov?
    meni omiljena

  38. #38
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    uletjela Njojza na nemjesto
    ja ne pravim bos. lonac, ne volem kuhani krompir u ovoj varijanti.

  39. #39
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    a sta je to bamija?

  40. #40

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj Mamita prvotno napisa
    hoćemo li ubaciti i dagaru u naslov?
    e onda može i kalja i kljukuša, uffff

  41. #41
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj Lu prvotno napisa
    a sta je to bamija?
    bamija je (mislim) mahunarka, nalik minijaturnim mahunama (buraniji), spicasta s jedne, a ravno zarezana s druge strane.
    poznata je i kao okra - cest sastojak u africkoj i kreolskoj kuhinji i na orijentu.

    najcesce se prodaje osusena ili smrznuta, a prije kuhanje dobro je nakiseliti i/ili obariti jer je malkice ljigava. malo je cupava na jeziku, poput breskve pa je zato ne vole bas svi.

    u bosni se jede kao zasebno jelo koje se spravlja poput sitnog cevapa (s mrkvom, lukom i masnijom junetinom na sitne kockice).

  42. #42
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Sto se bamije tice, moja mama ju stavlja u turlitavu.
    Istina je da je bez nje okus promasen, al bas da je ukusna za pojest - i nije

    Inace, u begovu corbu nikad ne stavlja bamiju (ne tvrdim da tako mora bit) a bas mi je fina bez nje - tamo mi bamija bas ne bi pasala
    Preporucam probati - stavite malo vinskog octa u corbu

  43. #43
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Begova čorba, kako ja pravim:

    Za 4 (može i za 6) osoba

    Najbolje ako imate posebno pileće mesne vode (juhe), a posebno iskuhate jedan pileći file, ako ne, onda iskuhati neki komad sa kožicom (batak ili karabatak). Količina potrebne tečnosti je oko 1l.

    Pola konca suhe bamije (ovo je "ta" bamija koja ide, ali valjda može i bilo koja druga koju možete naći, samo se onda pazi koliko se kuha) se obari posebno oko 20-tak minuta, da ne postane pre mekana! Neka okvirna količina kuhane bamije je 50-60g (puna šaka, otprilike)

    U mesnoj juhi iskuhati mrkvu i grašak (dvije mrkve, dvije šake graška (smrznutog, ako je iz tegle dodati na kraju), ja volim mrkvu izrezati na sitne kockice, pa onda sve ima nekako približno istu veličinu i super izgleda), kad je gotovo dodati na sitne kockice (komadiće) isjeckano pileće meso i bamiju. Začiniti sa solju, biberom, prešunom. Pustiti da zavre i tada dodati kašiku brašna razmučenu u malo hladne vode, te mješati dok malo ne zgusne. Prilikom služenja staviti kašiku pavlake u tanjir pa zatim nasutu čorbu.

  44. #44
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    Mamita, imas recept? dagaru nisam jela 100 godina a moja mama ju je pravila u zemljanom loncu/posudi i bila je (sad kad je pitam vecinu recepata je zaboravila :? )

    ja sam svojevremeno i bosanski lonac pravila u zemljanom loncu. ufurala sam se dami je tako puno ukusniji.
    a s begovom sam dobila ideju sta skuhati za rucak ove sedmice.

  45. #45
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    moram mater pitat
    ona to iz glave
    meso
    povrće
    krumpir
    tako
    peče se u rerni cijeli božji dan
    skoro zaboraviš na nju

  46. #46
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    Inace, u begovu corbu nikad ne stavlja bamiju
    Uz dužno poštovanje tvog otpora prema bamiji , ako je ne staviš, čorba nije begova 8)
    Zaboravih dodat, kad se čorba posluži, ljubitelji kiselijih okusa (u Bosni pod obavezno uz bamiju) dodaju i par kapi limunovog soka (ja lično preskočim )
    Bosanski lonac pravim kao Njojza, meso najbolje junetina sa malo masnoće (ili puno ko voli ) ili ovčetina. Može lajt verzija sa teletinom, ali kuhana teletina nema odgovarajuće arome.
    Poguzija sam, inaće na oca

  47. #47
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    priupitaj je molim te ako se sjetis...jer je moja u fazi da se ne sjeca ili " kako ti bas to sada pada na pamet" sorry ako sam OT

  48. #48
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Citiraj Mony prvotno napisa
    Inace, u begovu corbu nikad ne stavlja bamiju
    Uz dužno poštovanje tvog otpora prema bamiji , ako je ne staviš, čorba nije begova 8)
    Zaboravih dodat, kad se čorba posluži, ljubitelji kiselijih okusa (u Bosni pod obavezno uz bamiju) dodaju i par kapi limunovog soka (ja lično preskočim )

    Eh, sad, dalo bi se raspravljat (rasprava bi tekla u slicnom smjeru ko i o bureku ), no ostaje da modificirana begova corba definitivno jest

    Sto se limunovog soka tice, moji stave vinski ocat - kazu da im bolje pase od limuna.

    Ja isto nista ne stavim

  49. #49
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Citiram: Begova čorba je tradicionalno svečarsko jelo iz Bosne i Hercegovine, služi se kao toplo predjelo u vidu klasične juhe s povrćem i JUNEĆIM mesom, posebno ukusna tradicionalna Begova čorba radi se za ramazanskih praznika i bajramskih svečanosti u Bosanskoj krajini.

    Bamija=hibiscus esculentus l. - biljka iz porodice hibiskusa, porijeklom iz Afrike, navodno afrodizijačkih svojstava. Ima zanimljiv okus. Može se kupiti sveža, ali se češće kupuje sušena i nanizana na konac. Takva se prije kuhanja namače u vodi.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •