dakle...recept je malo modificiran iz knjige o kolačima onog slavnog doktora na O.
Sastojci:
Biskvit:
15 dkg piškota (ili nekih drugih keksa)
12 dkg maslaca
Krema:
12 listića bijele želatine
5 dl rashlađenog vrhnja
ribana korica limuna (ili malo ribane korice iz vrećice gorespomenutog doktora, ja obično to koristim jer ne mogu doći do neprskanih limuna)
1 dl limunovog soka (može i miješano limun-naranča)
15 dkg šećera
1 vanilin šećer
1 kg svježeg kravljeg sira (ja uvijek uzmem onaj u marami, ima ga oko 800g)
Postupak:
Za podlogu stavite piškote u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, zatvorite je pa prelazite valjkom da dobijete vrlo sitne mrvice (ja obično bubnem kekse u multipraktik).
U lončiću zagrijavajte maslac ill margarin da se otopi.
Dodajte sitne mrvice od piškota i dobro izmiješajte.
Dobivenu smjesu stavite u kalup za tortu i izravnajte (može vanjskim dijelom žlice).
Stavite biskvit u frižider da se ohladi i stvrdne.
Za nadjev namocite želatinu u vodi prema uputama na omotu.
U međuvremenu čvrsto istucite vrhnje.
Dobro pomiješajte sir, limunovu koricu, sok, šećer i vanilin šećer.
Otopite želatinu, pomiješajte najprije s otprilike 4 žlice sirne smjese pa to primiješajte preostaloj sirnoj smjesi.
Odmah umiješajte tučeno vrhnje.
Smjesu nanesite na biskvit i poravnajte.
Tips:
- dio sira možete zamijeniti sa mascarponeom
- dio piškota možete zamijeniti sa krokantom (recept za krokant ima na linku koji sam gore postala)
- možete napraviti kremu od 50% svih sastojaka (ovako ispadne dosta visoka)
- kalup i stranice obložite masnim papirom (ja ga 'zaljepim' za stijenke sa maslacom)
- možete staviti malo manje slatkog vrhnja (pa ispadne malo manje kalorična)
- možete odmah raditi na ukrasnoj podlozi na kojoj ćete tortu poslužiti, u tom slučaju stavite obruč od torte na pladanj
- ja tortu ničime ne ukrašavam (niti torte inače) jer ih volim tako asketske![]()
Dobar tek! Javite dojmove.![]()