Stranica 7 od 9 PrviPrvi ... 56789 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 438

Tema: odgoj u duhu vjere3

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne slažem se s duplicom da ne bismo smjeli birati ispovjednika. Mislim upravo suprotno, a rekla bih da tako misli i Crkva, inače se ne bi pojedini redovi i pojedini redovnici/svećenici na neki način specijalizirali upravo za to. Nisu svi svećenici za ispovijedanje, jednostavno mnogima to ne leži i to otvoreno kažu. Budući da ispovijed ne bi smjela biti mehanička, mislim da itekako treba birati osobu koja će nam posredovati taj sakrament.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

duplica i mene cudi tvoj stav- zar nije taj osobni odnos najbitniji?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da shvaćam što je Duplica htjela reći. MM i ja smo bili na jednoj duhovnoj obnovi za bračne parove sa mnogo svećenika na kojoj je gost bio biskup. Poslije se služila sveta misa. Za vrijeme pričesti, a pričešćivalo je desetak svećenika, najveći red je bio pred biskupom. Kad se pričest privodila kraju, oni stariji svećenici na vrijeme su se povukli, a jedan mladi ostao je pričešćivati, a nije imao koga. Red od tridesetak ljudi pred biskupom, a k njemu nije htio nitko!!! Bio je vidljivo tužan i strašno mi ga je bilo žao. Onda je jedna časna izišla iz reda i prišla mu da je pričesti. On je to učinio i povukao se, a biskup je nastavio pričešćivati. Meni je to žalosno. Primaš Tijelo Kristovo. Ispovijedaš se Isusu. Tu nema osobnog odnosa između dva čovjeka, nego između čovjeka i Boga jer ispovijed nije psihoterapija, ona je sakrament.
    Adio Mare, probaj u svom srcu zamoliti Gospodina da ti omogući valjanu ispovijed. Vidjet ćeš da će se dogoditi čudo nakon nekog vremena.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj dupla duplica prvotno napisa
    i onda - puf! - kriza. netko se razboli. ili propije. ili bankrotira. ili promijeni svjetonazor. ili se zaljubi u nekog drugoj. grozno. da.
    ali se događa. to su situacije kada je ljubav na kušnji.
    ono čega nema nemože biti na kušnji, zar ne?
    dijelom te razumijem, dijelom ne
    jer ne vidim da itko mora trpjeti fizičko i emocionalno zlostavljanje i ime ikog

.. a možda sam ja samo jedan mizantrop
    ili me dere PMS (iskreno se nadam, jerbo mi kasni..)

amo primjer:
    jedan partner napusti drugog , našao je novog partnera (npr. istog spola)
    napušteni partner oprašta odlazak i dalje voli ex partnera (ko frenda ili brata/sestru)
    nema li , ostavljeni partner, pravo na nov početak, na novu fizičku ljubav, novog životnog parnetra ? novu reprodukcijsku ljubav?

ljubav ima više lica

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Bogu nista nije nemoguce, ali On ne mjenja one koji ne zele biti promjenjeni ako me razumijes
    Savršeno te razumijem. Pa sjeti se Isusovih riječi: "Vjera te tvoja spasila!" Sjeti se da Isus nije mogao činiti čudesa u rodnom kraju jer mu tamo nisu vjerovali. Tvoja vjera potrebna mu je da bi mogao činiti čudesa u tvom životu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MGrubi kršćanin će na životne teškoće bilo koje vrste uvijek reagirati pouzdanjem u Boga i molitvom. A ako mu molitve ne budu uslišane prihvatit će te teškoće kao svoj životni križ, kao dar od Boga.
    Pritom ne mislim da je to sve lako učiniti. Ali do srži vjerujem da je jedini ispravni put prihvatiti svoj križ i krenuti za Kristom.
    Ljudi križ pokušaju odbaciti...ako i uspiju, s vremenom dobiju drugi. Nema života bez križa. Ljudi samo mogu odabrati na koji će ga način nositi.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dupla duplice, slazem se s tobom da treba prastati

ali...joj uvjek kod mene neki ali
    sjeti se prve Bozje zapovjedi:
    "Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga" (nije to cijela prva zapovjed, ali ovo je njen dio koji sam htjela naglasiti)

Dakle ljubi bliznjega svoga kao sebe samoga.
    Sto znaci ljubiti samoga sebe?
    Da li osoba koja svjesno dozvoljava da ju netko tuce i maltretira voli samu sebe?
    Da li takva osoba kojoj je dusa ranjena moze voljeti samu sebe?
    Uvijek treba krenuti od sebe.
    Ako netko sam sebe ne voli i ne cijeni, nece moci ni druge voljeti ni cijeniti.

Bog ne trazi od nas takvu zrtvu, Bog trazi od nas da ljubimo bliznjega svoga kao sebe samoga, da oprastamo.
    Kako oprostiti nasilniku koji vas udari ako znate, jednostavno znate da ce vas udariti ponovno?
    Zivjeti u nadi da ce se promjeniti? I oprastati iznova?

Ne bih rekla, ja vjerujem da odvojiti se od nasilnika i oprostiti mu za sve sto ste zbog njega prosli Bog ce vise cijeniti nego ostajati s njime i zavaravati sam sebe.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Poštujem pravo svakoga na osobni stav o biranju ispovjednika, ali bih htjela podsjetiti da je Crkva tu posve jasna - svaki čovjek ima pravo birati ispovjednika među zakonito odobrenim ispovjednicima(Zakonik
    kanonskog prava, kan. 991). Može ti biti žao onoga pred čijom ispovjedaonicom nema reda, ali isto tako se i on može zapitati zašto. Ispovijed nije psihoterapija, ali je i duhovni razgovor. Evo što o tome kaže bl. Ivan Merz: «Tko spomene obnovu unutarnjeg života pomoću svete Pričesti mora se i nehotice sjetiti svete ispovijedi. Ova su dva sakramenta izvor stalne i uspješne obnove unutarnjeg života svakog katolika. S tim je u vezi i izbor stalnog ispovjednika. Bog naime hoće da vodi ljude pomoću ljudi. Ispovjednik od Boga dobiva posebne milosti da nam pokaže volju Božju."

Biranje ispovjednika ne ide u isti rang s primanjem pričesti. U mojoj župi imam samo jedan kriterij prema kojem biram kod koga ću na pričest: mene do oltara prate djeca i zbog toga ne idem na pričest k onima za koje znam da će potpuno ignorirati djecu, bez da ih pogledaju i stave im križ na čelo.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

opet ja i moj nejasan jezik! ma stalno me netko krivo shvati....
    ajmo pokušat...
    ljiljana me skužila, kao i obično.

i ja mislim da nije nimalo nebitno kod koga se ispovijedamo.
    da mogu, birala bih Svetog Antuna Padovanskog ili Sv.Leopolda Mandića.
    no, ne mogu.

samo kažem, dobro je biti budan i oprezan na svoje motive.
    ako ti dobar ispovijednik pomaže da temeljito pretresaš svoj život i otkriješ sve krivine, onda je to odličan motiv!

ipak, čak i tada, ponekad se možeš ispovijediti i kod nekog "običnijeg". i slobodno mu reći kakva bi ti ispovijed više pasala. i oni trebaju povratnu informaciju! i mi im ju imamo pravo i obavezu dati!

ako pak, s druge strane, netko uvijek bira ispovijedati se kod osobe koja mu kao osoba paše, dakle npr. drag mu je, blizak, nježniji je ili ne znam što, a izbjegava nekoga tko će možda postavljati dublja pitanja, ili savjetovati nešto malo neugdono, kao moj svećenik meni što sam gore pisala, da odem na kavu kod sveki (to nije bila pokora, nego savjet, i to čudesan! samo iz poslušnosti sam se na to natjerala, teeškom mukom, ali znala sam da će biti plodova)....eeee...onda po meni, ta osoba bira lakši put. a tu nema pravog obraćenja. kužite me?

ne mislim tu na nikoga od vas. ne mogu niti želim prosuđivati ničiju vjeru, nedaj Bože!
    ali svega se vidi u Crkvi....doista.
    npr. imam li pravo ne ispovijedati se kod svećenika za kod npr. znam da voli popiti?
    mnogi su mi svećenici rekli da im čeeesto dolaze na ispovijed ljudi, ili bakice koje su cijeli život ucrkvi, i kažu "velečasni, ja nemam nekih grijeha, idem svaki dan na misu.....". a kad tamo, pol sela zna da ne priča sa susjedom i da se sudi s bratom za nasljedstvo! helou!

samo ukazujem da budemo svjesni svojih unutranjih procesa.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Zdenka, slažem se s tobom!
    imati osobnog ispovijednika, ili bolje reči današnjim terminima, duhovnika, je važna i dobra stvar!

no treba osvjestiti ako smo navezani na osobu. da nas netko vodi - super.
    da ne možemo bez njega - :/

uostalom, ljudi se sele. ni svećenici nisu vezani mjestom boravka. pogotovo misijski svećenici.

to sam mislila.
    jasnije?

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Dupla duplice, slazem se s tobom da treba prastati

ali...

Sto znaci ljubiti samoga sebe?
    Da li osoba koja svjesno dozvoljava da ju netko tuce i maltretira voli samu sebe?
    Da li takva osoba kojoj je dusa ranjena moze voljeti samu sebe?
    Uvijek treba krenuti od sebe.
    Ako netko sam sebe ne voli i ne cijeni, nece moci ni druge voljeti ni cijeniti.

Bog ne trazi od nas takvu zrtvu, Bog trazi od nas da ljubimo bliznjega svoga kao sebe samoga, da oprastamo.
    Kako oprostiti nasilniku koji vas udari ako znate, jednostavno znate da ce vas udariti ponovno?
    Zivjeti u nadi da ce se promjeniti? I oprastati iznova?

Ne bih rekla, ja vjerujem da odvojiti se od nasilnika i oprostiti mu za sve sto ste zbog njega prosli Bog ce vise cijeniti nego ostajati s njime i zavaravati sam sebe.
    a gjde sam ja rekla da treba trpiti nasilje godinama??
    ja sam rekla ne suditi u srcu, uz BOžju pomoć.
    slažem se da jedino tko ljubi sebe, može ljubiti i drugoga.
    zato je prevažno upoznavati sebe. u svjetlu BOžje Riječi.
    jer da zaista volimo sebe, ili Boga, ili bližnjega, moramo znati tko smo/Jest/jesu.

s druge strane....
    ako na prvi križ pobjegnemo, kako će onaj drugi imati priliku mijenjati se?
    ako ga ne ljubimo i damo mu priliku, neće se promijeniti.
    ponekad je dati priliku - uputiti na liječenje, ili prijaviti nasilnika.
    ponekad ja to - prestati stalno prigovarati i tražiti svoje.
    ponekad - moliti za tu osobu.

ili sve od navedenog.
    bitno je, po meni, tražiti Božju volju. iznad svojih potreba.
    da, vjerujem da Bog želi da živimo u miru i razumijevanju s bližnjima.
    ali On sam daje male, ili veće, probleme u odnose, kako bismo se mijenjali, i rasli....i ako smo pri tome jedno drugome, i djeci isto - podrška, ako u ljubavi svjedočimo Božju ljubav, onda ta ljubav ima priliku liječiti rane koje i uzrokuje probleme.

bit će da hzvučim ekstremno pa sablaznim mnoge svojim izjavama,
    ali ja vjerujem da ne možeš biti kršćanin na pola.
    ili težiš biti to do kraja, ili ne.
    to ne znači da ćeš biti savršen u svemu. neeee!
    ali tražiti stalno svoje i stavljati sebe u centar - nije kršćanski stav.
    (ne kažem da to netko ovdje radi! da ne bude zabune...)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni je upravo potreban onaj koji će mi postavljati dublja pitanja i koji će biti spreman dati odgovor na moja dublja pitanja, na moje dvojbe i razmišljanja. Nije potrebno da mi bude prijatelj, ni drag ni blag, potrebno mi je da bude na razini koja je meni potrebna. Jedino na što ne pristajem je "tehnička ispovijed". Poznajem mnogo svećenika koji kažu da za vrijeme ispovijedanja mole i ne slušaju ispovjedanika. Ima ih mnogo koji ne podnose slušanje ispovijedi. Mogu ih razumjeti, ali takva ispovijed meni ne znači ništa.

Imati duhovno vodstvo u pojedinim trenucima života ne znači biti duhovni invalid i nesamostalna osoba. Mislim da nam je to svima potrebno, nismo nadljudi, ne možemo uvijek sve sami. I papa ima svog odabranog ispovjednika, pa zašto ne bih i ja?

Ovaj koncept žrtve i nastojanja da se razumije Božja volja o kojem govoriš razumijevam u kontekstu odupiranja procesima individualizacije koji uništavaju mnoge oblike zajedništva na ime prava individue. Iz tog kuta gledišta slažem se s tobom, samo mislim da i u toj žrtvi treba postojati granica. Kršćanski je trpjeti, ali je isto tako kršćanski i boriti se za dobro.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Meni je upravo potreban onaj koji će mi postavljati dublja pitanja i koji će biti spreman dati odgovor na moja dublja pitanja, na moje dvojbe i razmišljanja. Nije potrebno da mi bude prijatelj, ni drag ni blag, potrebno mi je da bude na razini koja je meni potrebna.
    Ovo sam i ja željela reći.
    Ako mogu birati ja ne želim "tehničku ispovijed" jer se tako mogu ispovijedati i u tišini svoje sobe, i tako to pred Bogom radim, ako svećenik kojem se ispovijedam za vrijeme moje ispovijedi - ne sluša. Ili se doima kao da me nije čuo.
    Nije važno, čuje me Onaj tko treba čuti, ali tako mogu preskočiti crkvenu ispovjedaonicu. Mislim, znam da ne mogu, ali samo kažem.
    Isto tako kada služi misu, nikada ne pogleda u mnoštvo, već automatizmom podiže pogled ali uvijek u jednu te istu točku na desnoj strani zida poviše svih glava. :/

Ne mogu reći da nisam zadovoljna, ne zvuči mi to lijepo i ne mislim tako, nije frizerka u pitanju.
    Ali imam osjećaj da sam jako uskraćena za nešto što bi mi u životu moglo donijeti puno kvalitetnog promišljanja, jednostavnijeg odabira, više povjerenja i češće ispovijedanje. Iako, ja se ne obazirem na to i redovito se ispovijedam. Isto tako, nebrojeno puta sam do oltara došla s djetetom koje nije dobilo niti pogled, a kamoli križić na čelo. Sljedeći puta ću je podignuti na ruke i zamoliti ga da ju blagoslovi.

Duplice, razumjela sam u potpunosti što si željela reći.

Zdenka, znam da ovo nije hahaha topic, ali zašto ne?
    Od srca sam se nasmijala na ovo:
    I papa ima svog odabranog ispovjednika, pa zašto ne bih i ja?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ako na prvi križ pobjegnemo, kako će onaj drugi imati priliku mijenjati se?
    ako ga ne ljubimo i damo mu priliku, neće se promijeniti.
    ponekad je dati priliku - uputiti na liječenje, ili prijaviti nasilnika.
    ponekad ja to - prestati stalno prigovarati i tražiti svoje.
    ponekad - moliti za tu osobu.
    Dupla duplice slazem se u potpunosti i priznajem da sam krivo protumacila tvoj post tj. ja sam shvatila da rastava od nekoga nije rjesenje u nikojem slucaju.
    Dakle, slicno razmisljamo, kriva je moja interpretacija tvog posta, ispricavam se

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Zdenka, znam da ovo nije hahaha topic, ali zašto ne?
    Od srca sam se nasmijala na ovo:
    I papa ima svog odabranog ispovjednika, pa zašto ne bih i ja?
    Ničeg lošeg nema u smijehu, samo se nadam da me niste krivo shvatili. Nisam se namjeravala uzdizati do papinstva nego samo istaknuti da nam papa pruža primjer.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne!
    Naravno da sam te shvatila onako kako si to i željela, ali na prvi pogled me baš uveselilo.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala svima na poticajnim mislima.
    Malo se vraćam na temu spolnosti. Imam kćer od 10 godina. Dok je bila mlađa pitala je kako se rađaju djeca, kako dijete "dospije" u mamin trbuh? Naš odgovor je bio, mama i tata se jako vole i spavaju zajedno i Bog mami u trbuh stavi malenu bebu. Ona više po tom pitanju ništa ne zapitkuje, ali s druge strane povremeno kaže da djeca u školi pričaju o sexu, spolnim organima itd. i ona to shvaća kao nešto ružno i nepristojno. Možda sam propustila povezati riječ sex s ljubavlju, ne znam kako da joj to objasnim a da je ne uznemirim. Da li da uopće nešto govorim, ako me sama ne upita? Bojim se da ne dobije odgovore od nekog drugoga. Kako ste vi postupili? Možete li mi preporučiti neku dobru knjigu?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nisam stigla pročitati ovu 7. stranicu, ali budem.

Meni je bitan ispovjednik...drugo kada je jedan takav meni jako dobar otišao na drugu župu Bog mi je providio novog, ali i dobila sam "jezikovu juhu" jednog fratra...;ispovjed nije psiho terapija, niti je svečinik psiholog, on je posrednik na ispovjedi između Boga i čovjeka, a vi ste tu da ispovjedite svoje grijehe, a ne da na čudne načine pod ispovjedi tražite uzrok njima i rešenje, to radite dok ispitujete svoju savjest!!!

U jednu ruku je u pravu, ispovjed nije utjeha već kajanje....ali ja ipak idem kod ispovjednika koji mi savjetuje dušu, čak i moja baka od 70g ne ide kod jednog svečenika koji je na kraju pita ;još nešto? kaže ona kao da sam u dućanu

Ja još uvjek očekujem odgovor na pitanje što su Crkveni a što Božiji zakoni?

10.Zapovjedi je dao sam Bog Mojsiju...ali su ih ljudi (svečenici) tumačili!!!!!
    Isus je rekao da svu vlast daje svojim učenicima Petru, kome otpuste grijehe otpušteni su.....ali i rekao je nešto u stilu...da jao onome tko krivo tumači Njegove riječi ( što trenutno možemo biti i mi, koji tražimo nekakva opravdanja za sebe u smislu; to je rekla Crkva, a ne Bog, a bome i svećenici koji možda krivo navode sve nas....kada gledate kroz povjest, što je nekada bilo grijeh po Crkvi, sada više nije...pa nije Bog mačka, za Njega je grijeh grijeh, bio srednji vijek ili 21. stoljeće???? ne budimo licemjerni)

dupla duplica moju tetku je ostavio njen muž s djetetom, i otišao živjeti s njennom najboljom prijateljicom i njihovo dvoje djece...ona se nako 20.g razvela....a u tih 20g njegovih ljubavnica, nikada se s njime nije posvađala, prala mu je ,kuhala, on bi nako 3 dana kod ljubavnice njoj samo doma donio veš na pranje, čak i spavao s njom, kada je ostala trudna, imala je spontani zbog stresa jer je on rekao da tko zna čije je to djete......ona je molila, išla u Crkvu i bila strpljiva...naša cijela obitalj je jako pobožna ali nagovorili smo je iz nekih drgih vlasničkih razloga....Crkveni i brak dalje vrijedi...milijun puta mu je oprostila i sada bi ga primila možda.......ona izlazi van ali ne želi imati s ikim išta...kaže koči je prokleti odgoj...ne želi spavati s nikim jer je po katoličkoj vjeri to grijeh ...ima sina od 18g.......što da ona radi????

Žena je još mlada imala je 2g normalnog braka, sve ostalo patnja...što da njega čeka do 70g...njoj nije bitno je li on sretan ili nesretan, ne mrzi ga, jer njegovo stanje ama baš ništa ne mjenja u njenom životu..osim da on umre...oslobodio bi ju je......ali ona mu ne želi smrt..mada je njen život zbog njega ne živiljen i mrtav!!!!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa fino, njemu da "otkaz" i nađe si novi križ

menin ije to ista stvar
    dapače, rekla moja baba:
    ko pazi na se, i Bog mu pomaže

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kad ste već spomenuli papu
    meni ovaj papa nikako ne sjeda, ne vidim ništa od Milosti u njemu
    hladan, krut, srednjovjekovni
    čim sam čula kako je odabrao ime, znala sam da žće srozati sve ono šta je Ivan II napravio

:/

ako ispovijed treba biti : ja zgriješio bla, bla, bla...
    svečenik: jo nešto uz to?, 5 ZM, 3 O

takva mi ispovijed ne treba
    šteta što ne mogu birati između više smjerova krščanstva, ovaj mi ne "leži"

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj moomin mama prvotno napisa
    Hvala svima na poticajnim mislima.
    Malo se vraćam na temu spolnosti. Imam kćer od 10 godina. Dok je bila mlađa pitala je kako se rađaju djeca, kako dijete "dospije" u mamin trbuh? Naš odgovor je bio, mama i tata se jako vole i spavaju zajedno i Bog mami u trbuh stavi malenu bebu. Ona više po tom pitanju ništa ne zapitkuje, ali s druge strane povremeno kaže da djeca u školi pričaju o sexu, spolnim organima itd. i ona to shvaća kao nešto ružno i nepristojno. Možda sam propustila povezati riječ sex s ljubavlju, ne znam kako da joj to objasnim a da je ne uznemirim. Da li da uopće nešto govorim, ako me sama ne upita? Bojim se da ne dobije odgovore od nekog drugoga. Kako ste vi postupili? Možete li mi preporučiti neku dobru knjigu?
    Meni je dobra Christa Meves, njemačka psihologinja koja vrlo kritično i trezveno razmišlja o ovom problemu i ne povodi se slijepo za trendovima. Njene knjige imaš u onim knjižarama na Kaptolu. Ne treba djecu bombardirati informacijama na koje nisu spremni. A kada će postati spremni, to je individualno. Tvoja kćer možda reagira sasvim dobro, jer možda djeca u školi uistinu pričaju o spolnosti na ružan i nepristojan način, kao uostalom i velik broj odraslih ljudi. (Možda više i ne primjećujemo kolike su psovke vezane za ljudsku spolnost). Potakni razgovor sa svojim djetetom i spoznaj sama koliko ona može primiti. I najvažnije je da ima osjećaj da sve što želi znati može saznati od tebe.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

slažem se s ljiljanom.
    bitno je da odgovore dobije od tebe a ne od ulice. zato ne bih dugo odgađala taj razgovor. odite same u šetnju i pričajte kolko treba.

ovako kako si ti njoj rekla s 10 godina, ja sam rekla mojoj djeci sa 5. i bilo im je primjereno.
    mislim da nećeš pogriješiti ako joj kažeš da je to kad se tata i mama vole lijepo, da je to Bog dao da si i na taj način muškarac i žena u braku iskazuje ljubav. i da se to radije zove voditi ljubav nego sexati se. mislim da će skužiti i razliku ako joj kažeš svoj stav. zaključujem da ima 12-tak godina, ne pišeš kolko.
    u toj dobi klinci znaju i međusobno komentiraju mnogo eksplicitnije nego mi mislimo, nije to ko u naše doba.

onda, po meni je spremna čuti i kako to ide sa spolnim organima, opet, na jedan nježan i neprestrašan način, znat ćeš već.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    šteta što ne mogu birati između više smjerova krščanstva, ovaj mi ne "leži"
    katolička crkva ima mnogo različitih duhovnosti, puteva i karizmi. sigurna sam da bi se u nekoj od njih našla.
    samo ne poznaš ih, jer se ne krećaš u ckrvi.
    valjda imaš loše iskustvo, ili samo predrasudu.

moj savjet - isprobaj i vidi. Isus kaže - dođi i vidi. ne može se živjeti vjera, ako ne krenemo.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ivana zg, žao mi je tvoje tetke i njenog trpljenja.
    ne znam točno zašto si to pisala meni,
    kao da sam ja pobornik toga da žena sjedi doma i trpi maltretiranje?!
    pa di sam to rekla????

osobno, mislim da je njen stav, kao i mnogih drugih žena (kojih je nažalost u našim krajevima previše), pogrešan. i da to Bog ne želi od nas.
    želi da oprostimo, ali i da se zauzimamo za pravednost, kako je gore rekla Zdenka mislim.
    ovako surađuje s njim u njegovu grijehu, a to po meni nije kršćanski.
    ako sve šutke trpi i odrađuje svoje,
    čime onda sebe, ili njega, navodi na obraćenje? ne kužim....mislim, i kužim i ne kužim takve osobe.
    ali znam pouzdano da ljudi koje se natjera na liječenje, ili suoči s njihovim nasilnim ili drugim neprihvatljivim ponašanjem, imaju priliku mijenjati se na bolje.
    oni koje nitko ne suoči s tim, nastavljaju po starom, jer to je najbolje što znaju. i svi trpe, i stoje na mjestu.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    Ja još uvjek očekujem odgovor na pitanje što su Crkveni a što Božiji zakoni?

10.Zapovjedi je dao sam Bog Mojsiju...ali su ih ljudi (svečenici) tumačili!!!!!
    10 Bozjih zapovjedi koje je Mojsije donio sa Sinaja nisu imale potrebe za tumacenjem jer ih je sam Bog protumacio za nas
    Stvar je u tome da se s vremenom te zapovjedi skratilo da bi ih se lakse naucilo napamet (?), neke su podjeljene i tako.

Evo ako znas 10 Bozjih zapovjedi iz katolickog katekizma ja cu ti staviti zapovjedi koje stoje u Bibliji u njihovom originalu pa ih usporedi

1. Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.

2. Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.

3. Sjeti se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji. (u ono vrijeme radni tjedan je pocinjao nedjeljom, zato je subota sedmi dan)

4. Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.

5. Ne ubij!

6. Ne učini preljuba!

7. Ne ukradi!

8. Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!

9. Ne poželi kuće bližnjega svoga!

10. Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!
    Crkveni zakoni su vjerovatno oni koji izlaze van ovih okvira, ako sam dobro shvatila pitanje :/

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a Isus sažima sve
    Ljubi Gospodina Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim umom svojim,

i daje novu zapovijed:
    Ljubite jedni druge kako sam i ja vas ljubio.

(ovo ovak iz glave, ispravite me slobodno)
    tko drži ovo, slijedi Božji put.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

a Isus sažima sve
    Ljubi Gospodina Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim umom svojim,

i daje novu zapovijed:

A isto tako i: "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe".

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da.
    sve to podrazumijeva onu pravu ljubav. iz Korinćanima 13.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

a Isus sažima sve

i daje novu zapovijed:

Učitelju, koja ja zapovijed najveća u Zakonu?" A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci. Mt 22,36-40

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

okej,
    hvala na navodu!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

6. Ne učini preljuba!
    Znači nije ne sagriješi bludno :? To je veliiikaaa razlika!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

6. Ne učini preljuba!
    Znači nije ne sagriješi bludno :? To je veliiikaaa razlika!
    Ali razlika koja proizlazi između dva različita prijevoda Biblije, a ne između crkvenog i biblijskog tumačenja iste stvari.
    Uostalom za mene kao katolkinju mjerodavna je moja Crkva. Mijenjati i sa sumnjom preispitivati njene stavove -za mene bi moglo značiti upuštati se u pregovaranje s onim s kime ne želim pregovore.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nadam se da ste me dobro shvatili- pregovore ne želim s Nečastivim.
    S ljudima uvijek rado pričam bez obzira kakve stavove imali.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Preispitivati "odluke" Crkve ( ne Božije) tj. svečenika koji su ljudi kao ti i ja, podložni grijehu, ispovjedi, Božijem sudu, i kušnji težoj i većoj nego nas laika, za tebe znači pregovarati s Nečastivim :/ oprosti ali ovo meni zvuči kao; što manje znam, za manje će mi se suditi...neka drugi odlučuju što je Božije a što ne, ja ću samo biti poslušna, pa u slučaju da su u krivu, mene suditi Bog neće......

Nadam se da si svjesna koliko je Crkva stoljećima griješila i mjenjala svoje dogme, mišljenja u vezi mnogo čega...od spaljivanja vještica do 2. Vatikanskog koncila.....

Znači li to da se Crkva ne daj Bože odluči za ponovno spaljivanje vještica ti bi se s time složila? Ili uvođenja ponovne mise na latinskom, ili zabrani ženam nakon poroda i za vrijeme menstruacija da dolaze na misu...?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

VESLAJ
    Mt.6,47-51;Palma,9.1.2002.

Uvečer, pak, lađa bijaše posred mora, a on sam na kraju. Vidjevši kako se muče veslajući, jer im bijaše protivan vjetar, oko četvrte noćne straže dođe k njima hodeći po moru.
    I htjede ih mimoići. A oni, vidjevši kako hodi po moru, pomisliše da je utvara pa kriknuše. Jer svi su ga vidjeli i prestrašili se.
    A on im odmah progovori:"Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!"
    I uziđe k njima u lađu, a vjetar utihnu
    .
    Pogledajmo što se dogodilo ovim ljudima iz evanđelja, jer i nama se to prečesto događa. Našli su se u lađi nasred mora. Daleko od obale od koje su krenuli, daleko od cilja kamo su se zaputili. Prekasno za povratak, predugo do cilja. A beskrajno more svud okolo. Bez uporišta su i bez sigurnosti.
    Totalno prepušteni ćudima mora. Beznadna situacija. I k tomu bila je duboka noć -"oko četvrte noćne straže".
    Noć u svakom smislu, noć oko nas, noć u nama. Sve se zamračilo. Sve besperspektivno. I vjetar još navalio, i to protivan. Survava se na njih, onemogućava im plovidbu. Valovi se podigli da ih potope. No primjetimoni usprkos svemu muče se veslajući". Upravo zato jer su veslali, Isus im dolazi.

Veslaj i kad ti se ne vesla. Veslaj i kad ti se čini uzalud, kad ne znaš kamo veslaš. Veslaj, makar ti se činilo da se vrtiš u krug. Veslaj i ne sustaji.
    I onda: Isus im dolazi, a oni misle da je utvara. Poznata kušnja...
    U takvim nevoljama najteže nam je povjerovati da je Isus zbilja s nama. Pomišljamo da je utvara.
    Kriknuše. Ote im se vapaj iz dna srca. Propela se gola i jadna ljudska egzistencija nekom moćnijem od njega. Iskonski je to ljudski čin, kojeg ovi moreplovci nisu kočili. Bila je to, zapravo, njihova spontana molitva.
    I Bog ih je uslišao.
    Začuli su one bitne njegove riječi:"Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!"
    Uđe u njihovu lađu, a vjetar utihnu.

Veslaj i vapi i čut ćeš njegove riječi, ma u kakvoj noći, oluji i bespuću bio!

p. Luka Rađa
    Za mene ovo ima jedno posebno značenje, zato želim podijeliti s vama. Inače, kopirano je s bloga p. Luke Rađe.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ivana - da, Crkva je velika bludnica. tko je bez grijeha neka prvi baci kamen!
    Crkva, osim institucionalne dimenzije, ima i onu karizmatsku. mi katolici vjerujemo da Crkvu vodi Duh Sveti, a ne samo ljudi.
    koliko god je griješila i padala, kroz crkvu je Bog održao vjeru živom. nije se nikad ugasila. jer propovijeda Evanđelje, a ono je život.

ponavljam - da, Crkva je velika bludnica. tko je bez grijeha neka prvi baci kamen!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma ja cijelo vrijeme hoću da mi netko, možda ovdje ima teologa, kaže koje su to Crkvene dogme, zapovjedi, naukovanja, a koja su baš "izvorno" Božija s dokazima i primjerima u Svetom Pismu...znači ne ono što su ljudi protumačili jer oni misle da je to Bog baš tako mislio, jel me tko kuži.....?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Dogme se izgovaraju u molitvi Vjerovanje i ne sadrži samo ono što piše u Bibliji. Dogma se po definiciji ne može dokazivati. pa zato se i zove "vjera".

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dogma je vjerovanje koje definira Crkva.

http://www.kbf.hr/katedre/katedra-dog1.asp

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nadam se da si svjesna koliko je Crkva stoljećima griješila i mjenjala svoje dogme, mišljenja u vezi mnogo čega...od spaljivanja vještica do 2. Vatikanskog koncila.....

Znači li to da se Crkva ne daj Bože odluči za ponovno spaljivanje vještica ti bi se s time složila? Ili uvođenja ponovne mise na latinskom, ili zabrani ženam nakon poroda i za vrijeme menstruacija da dolaze na misu...?
    Ja sam totalno nekompetentna odgovoriti ti jer nemam niti teološko, niti znanje povijesti. Ali nekakvom svojom logikom na ovakva pitanja uvijek odgovaram otprilike ovako - crkvena je vlast nekada u povijesti bila ujedno i državna. Kad se ratovalo, inicijator rata je bila vlast -tj. Crkva. Onda se crkvena vlast razdvojila od državne, ali gle čuda- ratovi nisu nestali!!! Iako ima pokušaja da se i Domovinski rat okarakterizira kao vjerski. Onaj tko vjeru ima u srcu, zna da to nije tako.
    Spaljivanje vještica na lomači?! Ne tako davno ljudi su se spaljivali na električnim stolicama (možda se to još i danas radi, ne znam točno jer me užasava). Crkva više ništa nema s time, a zlo je ostalo samo u malo suvremenijem pojavnom obliku.
    O misama na latinskom se ponovno raspravlja i nije isključeno da budu ponovno uvedene. Svaka medalja ima dvije strane.
    Ali Petrova lađa unatoč svim burama i olujama plovi dva tisućljeća i ništa je još potopilo nije.
    Dupla duplica

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja te razumim

crkvena tumačenja "pravilnog" života treba uvijek uzimati sa rezervom, uvijek u sebi preispitati
    svi mi imamo svoju savjest , i svi smo mi, samo mi, odgovorni za ono šta napravimo
    bez obzira da li netko "viši" rekao da je to uredu

da se Crkva ponaša više "ljudski" a ne "nadmoćno" ljudi bi bili blaži
    da je Crkva spremnija (ne samo priznati) uočavati i raditi na ispravci svojih grešaka, i grešaka svojih svečenika , sankcioniranju lošeg ponašanja .. ne bi bilo toliko kamenja spremnao da se baci na Nju

pijani svečenik pregazi curicu , projurio kroz crveno
    da li če dobiti ikakve kazne?
    ili njima može suditi samo Bog
    za razliku od rastavljenih ljudi, koji nisu ugrozili ničiji život , ali svejedno su odbačeni

ja sam se uvijek pitala: ako postoji Bog (u to više ne sumnjam) zašto onda nije postavio samo jednu religiju na Zemlju? zašto je ovoliko "smjerova"? i svi misle da su u pravu?!
    ima On razlog, mi možemo samo nagađati
    ja nagađam da je to zato jer je Istinu nemoguće zapisati ljudskom rukom a da se ne desi greška
    pa ju je poslao u više "verzija" i sve te "verzije" imaju zajedničke točke

kako ćete objasniti djetetu postojanju toliko religija? i zašto smo "mi" u pravu a oni "drugi" nisu?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koja je svrha mise na latinskom?
    koja je svrha govoriti a da te 80-90% ljudi ne razumi?

spaliti ljude u ime ljudskog zakona je jedna stvar, ubojstvo za očuvanje društvenog poretka (ne podržavam)

spaliti ljude u ime Boga .. eeee to je debelo gadno
    ne samo da je u pitanju ubojstvo, nego je to ubojstvo u ime onog tko kaže: Ne ubij!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam se uvijek pitala: ako postoji Bog (u to više ne sumnjam) zašto onda nije postavio samo jednu religiju na Zemlju? zašto je ovoliko "smjerova"? i svi misle da su u pravu
    A što bi bilo da nas jer Bog stvorio sve iste - likom npr. - ne bismo jedni druge razlikovali. Ili da svi isto mislimo, osjećamo, svi imamo jednake sklonosti i slabosti - ne bismo uopće komunicirali!!! To bi bila katastrofa.
    A ovo što pišeš o zločinima u ime Boga, nije to baš tako. Ti nemaš nijedan primjer da je netko pristao na kompromise, promijeniti sam sebe i predstaviti se drugačijim da bi se domogao vlasti? To je tako bilo oduvijek. I danas imaš primjera da se vlasti domognu ljudi koji ne zadovoljavaju hajdemo reći neke ljudske kvalitete (bit ću blaga). Da je Crkva i vlast jedno te isto, bila bi kriva Crkva za sve što će počiniti. Kao što ima i slučajeva da ljudi na vlasti nisu osuđeni za kaznena djela.
    Slažem se s tobom da svatko mora odgovarati za takva djela, ali ne mogu upirati prstom ni u koga jer i sama svaki dan sjedam za volan i za nevolje samo kažem: "ne daj Bože nikome". A sto puta sam se uvjerila kad nekog osudiš - dođe te!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

znamo kolika je Zemlja
    a di je živija Mojsije?
    šta je sa ostalima koji nisu bili u mogućnosti niti ga pozdraviti u prilazu, jer eto nije bilo prekomorskih letova?

da li je ostale Bog odbacio?
    zar Apaši nisu bili dovoljno dobri da čuju isusove riječi?
    ili je njima Bog namjenio drukčiju priču?
    svi smo mi Božja djeca bez obzira u kom smjeru se klanjali

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Crkva su ljudi, i to svečenstvo sa papom na čelu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

O tome mogu li se i nekršćani spasiti već je bilo govora na ovom topicu. Pregledaj malo - ne da mi se ponovno.
    Ali si me sjetila na jedan događaj - u jesen 2005. godine u Međugorju pred kipom Uskrsnuća vidjela sam - Indijance. Mislila sam da me oči varaju, ali vidjeli su i drugi.
    Čudni su putovi Gospodnji. Bog je svakom od nas odredio vlastiti put. Razmjenjivati iskustva smijemo, ali ocjenjivati Boga i njegove puteve - ja ne bih.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nisam govorila o spasavanju ili nespasavanju, to mi možemo samo pretpostaviti

nego o postojanju više religija, i zašto je božja riječ preko Isusa došla samo do određenog malog broja ljudi (s obzirom na tadašnju populaciju na Zemlji)

ko kaže da ne smijemo pitati Zašto?
    Zašto? nas razlikuje od ostalih životinja
    Zašto? je odraz slobodne volje

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ovim pitanjima ne tražim službeno mišljenje
    imam katolik.net forum i tamo mogu tražiti službeno

mene zanima samo vaše
    zašto?
    jer je znatiželja ubila mačku

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

nego o postojanju više religija, i zašto je božja riječ preko Isusa došla samo do određenog malog broja ljudi (s obzirom na tadašnju populaciju na Zemlji)
    Nitko ti ne moze dati tocan odgovor zasto.
    Cudni su putovi Gospodnji i Njegova je mudrost neizmjerna.
    To sto mi ne vidimo svrhu ne znaci da ne postoji

Ja kada imam takva pitanja kao ti obratim se Bogu i pitam direktno

Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se. Ali neka ište s vjerom, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je sličan morskom valovlju, uzburkanu i gonjenu. Neka takav ne misli da će primiti što od Gospodina - čovjek duše dvoumne, nepostojan na svim putovima svojim Jak 1:5-8
    Ako iskreno trazis odgovor, ako tvoje srce zudi za odgovorom - dobit ces ga

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

neču Ga zamarati glupostima
    pitati ću Ga kad Ga vidim, ukoliko ne zaboravim pitanje

Stranica 7 od 9 PrviPrvi ... 56789 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke